Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ενστάσεις από τους πρυτάνεις για το σχέδιο νόμου

Σειρά αντιρρήσεων προβάλλεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας υποστηρίζουν ότι με την προωθούμενη ψήφισή του θα καταστεί δυσχερής η ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο. Για το θέμα συνεδρίασαν εκτάκτως χθες το απόγευμα οι πρυτάνεις, που θα δημοσιοποιήσουν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τις ενστάσεις τους.


Σήμερα επίσης συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της για το διάστημα πριν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Με ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ζητά συνάντηση μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας και να του παρουσιάσει τις προτάσεις τους. Ηδη, τόσο η ΠΟΣΔΕΠ όσο και οι ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και ΕΕΕ έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ζητούν ουσιαστικές αλλαγές από την κ. Διαμαντοπούλου στο σχέδιο νόμου, ώστε το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας να συναινέσει στην υλοποίησή του. Οπως υποστηρίζουν, το επίμαχο νομοσχέδιο «δεν ενσωματώνει τις ουσιαστικές προτάσεις τους». Οπως αναφέρουν, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει σε ένα συγκεντρωτικό πρότυπο διοίκησης και σε αμφίβολης ποιότητας ρυθμίσεις για την προώθηση της αριστείας». Σύμφωνα επίσης με τους καθηγητές, «η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας νόμος εφαρμόζεται στα AEI όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θεωρούμε ότι από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμβολής στον διάλογο με εποικοδομητικές προτάσεις και η ευθύνη για την ομαλή πορεία της μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανήκει πλέον ακέραια στο υπουργείο Παιδείας...», καταλήγουν.

Την ίδια ώρα, για «διατάξεις δύσκολα υλοποιήσιμες ή ακόμη και ανεφάρμοστες, οι οποίες προκαλούν δυσλειτουργίες και αναστάτωση στα ΑΕΙ της χώρας και θα οδηγήσουν ταχύτατα στη διάλυσή τους», κάνει λόγο ο Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου