Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ - Επόμενη συνεδρίαση στις 29/8, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη


Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Συνεδρίασε σήμερα, 24-8-2011,  το ΚΥΣΠΕ με θέμα την εξέταση των αιτήσεων απόσπασης των εκ/κών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
Το Συμβούλιο έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις ανάκλησης που υποβλήθηκαν. Δεν έκανε δεκτές τις εκπρόθεσμες αιτήσεις-πλην 4 ειδικών κατηγοριών- αφού δεν είχαν σταλεί στο ΚΥΣΠΕ. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετασθούν σε β’ φάση.

Το ΑΠΘ βοηθά φοιτητές να βρουν σπίτι

Από την Ελευθεροτυπία


Διαμερίσματα μέσω του ΑΠΘ θα μπορούν να αναζητούν οι πρωτοετείς -και όχι μόνο-φοιτητές στη Θεσσαλονίκη από αύριο, 25 Αυγούστου. 

Πρόκειται για την Ανοιχτή Γραμμή Εξυπηρέτησης του ΑΠΘ, που λειτουργεί στο Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ, από την οποία οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ιδρύματος θα μπορούν να βοηθηθούν στην αναζήτηση και εύρεση στέγης.

Φοιτητικά δάνεια. Εν αρχή ην... το χρέος- Του Ε. Νικολαϊδη καθ. Παν. Κρήτης

Από την Αυγή


ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ*

Μία ακόμη ρύθμιση του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου που, ενώ προετοιμάζει την επιβολή διδάκτρων και υπονομεύει το μέλλον των αποφοίτων, μεταμφιέζεται σε φιλολαϊκή καινοτομία είναι η παροχή φοιτητικών δανείων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα φοιτητικά δάνεια θα είναι άτοκα και υπό την εγγύηση του δημοσίου, ενώ οι λεπτομέρειες θα ορισθούν αργότερα με υπουργικές αποφάσεις. Βέβαια, η διεθνής εμπειρία από τις περισσότερες χώρες μας διδάσκει ότι τα φοιτητικά δάνεια προορίζονται για την κάλυψη του κόστους των διδάκτρων (…) και είναι έντοκα. Η ίδια εμπειρία δείχνει ότι μετά την αρχική επιβολή διδάκτρων σχετικά περιορισμένου ύψους, σε λίγα χρόνια πολλαπλασιάζονται (βλ. πρόσφατη εμπειρία στη Μ. Βρετανία) ενώ παράλληλα η κρατική επιχορήγηση των ΑΕΙ μειώνεται. Είναι μάλλον απίθανο, μια κυβέρνηση που γοητεύεται από τα ξένα πρότυπα, να παρεκκλίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η φοροδιαφυγή πανεπιστημιακών και η επικείμενη ψήφιση του νόμου για τα πανεπιστήμια-Του Γιώργου Μαυρογιώργου


Από την Αυγή

Του Γιώργου Μαυρογιώργου*

Οι ειδήσεις και τα φεγγάρια του Αυγούστου
Ποιος είπε πως τον Αύγουστο απολαμβάνουμε τα αυγουστιάτικα φεγγάρια και πως δεν υπάρχουν ειδήσεις; Αν δε βγαίνουν, τις κατασκευάζουμε, όταν το θερινό τμήμα της Βουλής ψηφίζει σχέδιο νόμου που έχει προκαλέσει πολύ ισχυρές και ουσιαστικές αντιθέσεις. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) φέρεται ότι, μετά από έρευνα στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντόπισε πανεπιστημιακούς που δεν υπέβαλαν βεβαιώσεις πρόσθετων αποδοχών με τη φορολογική τους δήλωση. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου δεν έχει σχετική ενημέρωση. Ωστόσο, γνωστό ιδιωτικό κανάλι-συνδρομητής της κυβερνητικής προπαγάνδας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και της αγωνιώδους προσπάθειας συλλογής εσόδων, λίγες ώρες μετά τη θεία λειτουργία και την περιφορά της εικόνας της Μεγαλόχαρης, κατασκεύασε και έβγαλε στον αέρα «είδηση»: Τριακόσιοι (ούτε ένας παραπάνω) πανεπιστημιακοί φοροφυγάδες! Στον χορό μπήκαν και άλλα κανάλια αλλά και συγκεκριμένες εφημερίδες. «Τυχαία είναι όλα αυτά; Δεν νομίζω». Αλήθεια, ποιο ήταν το αποτέλεσμα των θριαμβευτικών ανακοινώσεων για εντοπισμό φοροφυγάδων από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Αν δεν απατώμαι, μιλούσαν για καρχαρίες!

Το κρυφό κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης


Από Το Βήμα/ The New York Times

Noah S. Bernstein 
Το κρυφό κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκατομμύρια Αμερικανοί θα οδεύσουν προς τα πανεπιστήμια, και παρά την δέσμευση εισαγωγής τους χωρίς οικονομικά κριτήρια, περισσότεροι παρά ποτέ θα πρέπει να μοχθήσουν για να καταφέρουν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Δεν φταίει μόνο η κατάσταση της οικονομίας: τα κολέγια και τα πανεπιστήμια, ακόμα και με την στιγμή που διαφημίζουν γενναιόδωρα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης, κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο για την μέση αμερικανική οικογένεια να αντέξει το οικονομικό βάρος της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ αντίθετα διευκολύνουν τους πλούσιους.

Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση- Αναλυτικά οι προσλήψεις της περσινής χρονιάς


Toυ Δ. Μπράτη
Στις 23 Αυγούστου 2011, ανακοινώθηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε 20.720  πιστώσεις για  προσλήψεις αναπληρωτών ως εξής :
·    16.220 αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στις ΣΜΕΑ και ΚΔΑΥ, καθώς και στα μειονοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2011-2012. Η δαπάνη για την πρόσληψη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. 

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Επιμορφωτών για διδασκαλία στην Α΄ Φάση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2011-12

Για να δείτε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Επιμορφωτών για διδασκαλία στην Α΄ Φάση της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2011-12 κάνετε κλικ εδώ

Α. Διαμαντοπούλου: «Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης κανενός»


Ότι «Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης κανενός» λέκτορα διαβεβαίωσε στη Βουλή η Αννα Διαμαντοπούλου .

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτό φαίνεται ότι είναι έμμεση επιταγή της Τρόικα να φύγουν από το πανεπιστήμιο, να απολυθούν οι λέκτορες αυτοί. Είναι δύο χιλιάδες άτομα. Πρέπει κάτι να κάνετε.