Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η αναπόφευκτη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ- Του Θάνου Ντοκου, γενικού διευθυντή ΕΛΙΑΜΕΠ

Από την εφημερίδα Καθημερινή

Του Θανου Π. Ντοκου*

Όπως αναμενόταν, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον χώρο των πανεπιστημίων, ιδιαίτερα από τις πρυτανικές αρχές. Μάλλον πρόκειται για την αντίδραση των βολεμένων από το υπάρχον -ανεπαρκέστατο- σύστημα που θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε πρόταση, όσο άρτια και πλήρης και αν ήταν (και προφανώς η συζητούμενη δεν θεραπεύει κάθε πρόβλημα).

Απάντηση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, σε ερώτηση του Βουλευτή, Θεόδωρου Καράογλου, στη Βουλή για την επιχορήγηση του ΑΠΘ

Δελτίο Τύπου

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στη Βουλή σχετικά με την επιχορήγηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι:

Η επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες, για το τρέχον οικονομικό έτος, μειώθηκε κατά 17,8% (29.500.000 ευρώ για το 2011, έναντι 35.920.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2010).

ΔΟΕ: Σχετικά με την παραλαβή σχολικών βιβλίων

Προς
την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου
την Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Παιδείας κ. Βασίλη Κουλαϊδή
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ : ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Κυρία Υπουργέ
Κυρία Υφυπουργέ
Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Οι... 9,5 στους 10 πήραν το Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Απο την εφημερίδα Έθνος 

Το 95% έφτασε το ποσοστό των επιτυχόντων των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) του περασμένου Μαΐου, που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε επίπεδα έξι ξένων γλωσσών. Η σχεδόν καθολική επιτυχία των συμμετεχόντων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία συγκρινόμενη με τα αποτελέσματα προηγούμενων εξεταστικών, που συνήθως μόνο οι μισοί από τους εξεταζόμενους κατάφερναν να αποκτήσουν το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Πρόγραμμα Σπουδών για μαθήματα της Α' Λυκείου

Το Υπουργείο Παιδείας καθόρισε το Πρόγραμμα Σπουδών για τα μαθήματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία της Α ́ τάξης Γενικού Λυκείου.

Δείτε το πρόγραμμα σπουδών εδώ.

Στην Ελλάδα το μισθολογικό κόστος ανά μαθητή είναι 3.170 δολάρια έναντι 2.308 δολαρίων κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ

Από την εφημερίδα Ημερησία 

Της Χαράς Καλημέρη

Αύξηση του ωραρίου εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών μέχρι το 2015, προκειμένου να φθάσουν στα επίπεδα των συναδέλφων τους στο εξωτερικό, προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την Παιδεία.

Τι θα γίνει στα σχολεία το φθινόπωρο; Φεύγουν 10.000 καθηγητές κι έρχονται 600…

Από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Θερμό αναμένεται να είναι το φετινό φθινόπωρο στον χώρο της εκπαίδευσης με τους καθηγητές να απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης συνταξιοδότησης που έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν χιλιάδες καθηγητές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περίπου 10 χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν οδηγηθεί στην λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης των μισθών τους.

Υπουργείο Παιδείας: Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για το σχολικό αθλητισμό

Δελτίο Τύπου                                             07/07/2011

Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Σχολικός Αθλητισμός και δομές Εκπαιδευτικής Υποστήριξης & Αθλητικής Διευκόλυνσης μαθητών-τριών/ αθλητών-τριών υψηλών επιδόσεων».

Σχετικά με την εγκύκλιο των μόνιμων διορισμών για το σχολικό έτος 2011-12 και τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Α.ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Σύμφωνα με ενημέρωση, από το τμήμα διορισμών του Υπουργείου Παιδείας, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η ανάρτηση των πινάκων των αναπληρωτών. Μετά την εξέταση των ενστάσεων (3-5 ημέρες) θα εκδοθεί, περίπου στις 10 Αυγούστου, η εγκύκλιος για τους μόνιμους διορισμούς του σχολικού έτους 2011-12. Όπως έχω τονίσει σε προηγούμενο ενημερωτικό μου, οι μόνιμοι διορισμοί θα είναι ελάχιστοι, 600 για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.