Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η αλήθεια για τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια - Του Δημήτρη Δαμίγου Επ. καθηγητή ΕΜΠ


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας θα αλλάξει ριζικά τη μορφή, τη λειτουργία και την αποστολή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προς το χειρότερο... Όπως έχει ήδη επισημανθεί, πρόκειται για ένα κείμενο με απουσία οράματος για την παιδεία και την έρευνα. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού απώτερος στόχος της μεταρρύθμισης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου στην Παιδεία και η μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε οικονομικό αγαθό, συμφωνά με τις προσταγές του νεοφιλελευθερισμού. Υπάρχουν μέσα στο νέο σχέδιο νόμου πολλά ζητήματα που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Υπάρχουν όμως και άλλα που απασχολούν (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως τα δίδακτρα, η συρρίκνωση των ιδρυμάτων, η διάλυση των πτυχίων κ.ά.
Από όλα τα ζητήματα επιλέγω να σταθώ στο θέμα των διδάκτρων. Πρώτον, επειδή προέρχομαι από οικογένεια μεσαίου εισοδήματος, η οποία ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην καταβολή διδάκτρων, πολλώ μάλλον στις σημερινές συνθήκες, κι έχω μια ευαισθησία στο ζήτημα αυτό. Δεύτερον, γιατί η δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση ελληνική κοινωνία πρέπει να μάθει την αλήθεια για τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου, όχι απλώς στο εισόδημά της αλλά και στο μέλλον των παιδιών της.
Σε μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου, δεν γίνεται αντιληπτή η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο. Μάλιστα η ίδια η υπουργός σε παρουσία της σε τηλεοπτική εκπομπή (στις 4/7/2011 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ) δήλωσε πως ακόμη και αν τα Ιδρύματα ήθελαν να βάλουν δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο, το υπουργείο δεν θα τους το επέτρεπε. Εδώ είναι και η μεγάλη πλάνη. Ο ενιαίος κύκλος σπουδών που ξέραμε μέχρι σήμερα (ειδικά στις σχολές πενταετούς φοίτησης) σπάει σε δύο κύκλους. Ο μεν πρώτος κύκλος τριετούς φοίτησης θα είναι δωρεάν, αλλά στον δεύτερο κύκλο δεν απαγορεύεται η εισαγωγή διδάκτρων. Για να το πούμε πιο απλά, κάποιος φοιτητής που θα εισάγεται στο Πολυτεχνείο θα αποκτά δωρεάν πτυχίο ΤΕΙ (αν όχι ΙΕΚ) στο πλαίσιο ενός τριετούς κύκλου σπουδών και αν θέλει να αποκτήσει δίπλωμα μηχανικού, αντίστοιχου κύρους και επαγγελματικών δικαιωμάτων με το σημερινό, θα πρέπει να πληρώσει (και μάλλον αδρά...). Αυτή είναι η αλήθεια που εντέχνως την κρύβει η ηγεσία του υπουργείου. Ορισμένοι μπορεί να σκέφτονται ότι κάποιο Ίδρυμα θα θεωρήσει ως πρώτο κύκλο σπουδών την πενταετή φοίτηση. Καλό είναι να αντιληφθούν όλοι ότι η αλλαγή στα κριτήρια χρηματοδότησης και η δραματική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε ένα σύντομο πρώτο κύκλο, κυρίως για λόγους κόστους.

Διάβασα σε κάποιο πρωτοσέλιδο εφημερίδας ότι επιτέλους τα ελληνικά ΑΕΙ θα λειτουργούν όπως τα πρότυπα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ξέρουν άραγε ότι τα δίδακτρα στα δημόσια αγγλικά πανεπιστήμια ανέρχονται σε περίπου 10.000 ευρώ ετησίως Ξέρουν ότι για να λάβεις πτυχίο μηχανικού 5ετούς φοίτησης στις ΗΠΑ το κόστος σε δημόσιο πανεπιστήμιο είναι, κατά μέσο όρο, κοντά στα 50.000 δολάρια Ξέρουν, τέλος, ότι το συνολικό χρέος των Αμερικανών φοιτητών και αποφοίτων που έλαβαν φοιτητικά δάνεια για να μπορέσουν να σπουδάσουν αν έρχεται σε 900 δισεκατομμύρια δολάρια.
Θα αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία ένα τέτοιο μέλλον για τα δικά της παιδιά Ας ελπίσουμε όχι.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΜΙΓΟΥ
Επ. καθηγητής ΕΜΠ

Ελευθεροτυπία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πριν την έναρξη του ακαδ. Έτους η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ


«Περιμένω την επόμενη εβδομάδα - τις επόμενες 10 ημέρες - προτάσεις. Θα ήθελα, όμως, να κάνω σαφές ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».

Την παραπάνω δήλωση έκανε η υπ.παιδείας Α. Διαμντοπούλου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ. Ειδικότερα η υπ.Παιδείας είπε τα εξής:  
Τα ΤΕΙ παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουν διακριτό, αναβαθμισμένο και συγκεκριμένο ρόλο. Κατατέθηκαν, σήμερα, προτάσεις και ενστάσεις. Συμφωνήσαμε την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κειμένου.
Μετά από ένα χρόνο διαβούλευση στις προτάσεις του Υπουργείου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ζητήθηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα - και όχι μόνο-, χρόνος για ορισμένες παρεμβάσεις και προτάσεις στο προσχέδιο Νόμου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατάθεση και την ψήφιση του Νομοσχεδίου, η κ. υπουργός απάντησε:
Περιμένω την επόμενη εβδομάδα - τις επόμενες 10 ημέρες - προτάσεις. Θα ήθελα, όμως, να κάνω σαφές ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Βουλή θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Διευκρινίσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Για τους υποψηφίους των πινάκων αναπληρωτών, οι οποίοι κατατάσσονται σε πίνακες περισσότερων του ενός κλάδων, σύμφωνα με την κατά περίπτωση ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση πρόσληψής τους με πλήρες ωράριο από τον πίνακα ενός κλάδου αναστέλλεται η υποψηφιότητά τους στους πίνακες των λοιπών κλάδων. Σε περίπτωση πρόσληψη  με μειωμένο ωράριο από τον πίνακα ενός κλάδου, οι εκπ/κοί παραμένουν  διαθέσιμοι προς πρόσληψη στους πίνακες των λοιπών κλάδων μόνο για πρόσληψη με πλήρες ωράριο διδασκαλίας.Τα παραπανω διευκρινίζει, με εγκύκλιό του, το υπ. Παιδείας.

ΔΟΕ: Παράτυπες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων πολλών συναδέλφων που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία.
Συγκεκριμένα:
  • Το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας επιδεικτικά  για άλλη μια φορά τους νόμους που το ίδιο θέσπισε, προχωρά στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων πριν ολοκληρωθεί η επιλογή των Σχολικών Συμβούλων.
Το πώς αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των νόμων, την πιστή τήρηση των διαδικασιών και των δικών του διατάξεων,  γίνεται  σαφές από το γεγονός ότι αγνοώντας τη σειρά που ορίζει ο πρόσφατος νόμος 3848/2010 ( πρώτα επιλέγονται οι Σχολικοί Σύμβουλοι και ακολουθούν οι  Διευθυντές σχολείων) προχωρά στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών, πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της επιλογής των Σχολικών Συμβούλων.
Αρχικά, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για τη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων ( η καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις των υποψηφίων ήταν η 18η Μαρτίου 2011) και στη συνέχεια και ενώ για 4 μήνες τίποτε δεν έχει προχωρήσει, ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους και καλούνται οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε υποβολή αιτήσεων.
  • Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται όμηροι φημών και  διαρροών σχετικά με το πότε θα γίνουν οι κρίσεις για κάθε κατηγορία υποψηφίων, αν οι διευθυντές που θα επιλεγούν και είναι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι θα έχουν ή όχι τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη θέση Σχολικού Συμβούλου κλπ.
  • Το πλαίσιο της μοριοδότησης των υποψηφίων ανατρέπεται καθημερινάαφού το Υπουργείο Παιδείας βομβαρδίζει τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών με «διευκρινιστικές» εγκυκλίους, που ανατρέπουν τον τρόπο υπολογισμού των μετρήσιμων μορίων και που προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις και τα κενά του  Ν.3848/2010, που το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ζητά την κατάργησή του.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν τα στελέχη εκπαίδευσης στο ζοφερό εκπαιδευτικό τοπίο των μειωμένων διορισμών και της υποχρηματοδότησης ενισχύουν τη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα που τους αναλογεί.
Απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να τηρήσει τη διαδικασία επιλογής στελεχών όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσίακαι να βάλει τέλος στη σωρεία εγκυκλίων που αντί να φωτίζουν σημεία ενός κακού νόμου τον κάνουν ακόμη χειρότερο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει ότι:
  • Θα παρακολουθεί από κοντά την όλη διαδικασία και θα προασπίσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών απέναντι σε παράτυπες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και των Υπηρεσιακών παραγόντων.
  • Θα υπερασπιστεί μέχρι τέλος την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις επιλογές και την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών.

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων: Ανησυχία για τα Μουσικά Σχολεία


Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων   Μουσικών και Καλλιτεχνικών  Σχολείων μετά τις ανακοινώσεις του υπ. Παιδείας για τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων , διατύπωσε τους ακόλουθους προβληματισμούς:

Διαβάζοντας την τελευταία παράγραφο του δελτίου τύπου του Υπουργείου, καταλαβαίνει κάποιος,  ποιός είναι πραγματικά ο στόχος τού Υπουργείου.

365 λιγότεροι εκπαιδευτικοί, 6900 λιγότερες ώρες διδασκαλίας.

Όλα  στην λογική τού κόστους. Η Παιδεία του πρώτα ο μαθητής μετατράπηκε σε πρώτα το κόστος και μετά ο Μαθητής.

Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Θα μπορεί ο μαθητής να πάρει δωρεάν Παιδεία χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο γονιός να στείλει το παιδί του στο φροντιστήριο για τα μαθήματα της γενικής  Παιδείας και στο ωδεία για τα μουσικά;

θα υπάρχουν Καθηγητές Γενικής Παιδείας και Μουσικής με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;  Και φυσικά δεν μιλάμε για ωρομίσθιους 4ωρίτες πού γέμισαν τα σχολεία μας την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Θα υπάρχουν Λεωφορεία για τις μετακινήσεις των παιδιών μας μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη; Θα δοθούν τα ανάλογα κονδύλια στους Δήμους;

Θα δοθούν χρήματα στους Δήμους ώστε να συνεχιστεί η σίτιση των παιδιών μας αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα το απαιτεί; Για να μην παρεξηγηθούμε δεν το απαιτούμε σαν επαιτεία αλλά σαν ανάγκη πού προκύπτει από το πρόγραμμα, αφού τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται στο σχολείο έως τις 3,30 μμ. Και από τον ίδρυση τους προβλέπεται σίτιση σε αυτά τα σχολεία.

Θα εξαιρεθούν τα Μουσικά από την Υπουργική απόφαση για τα ξενόγλωσσα  για να μην αναγκάζονται τα παιδιά μας να φύγουν από το Μουσικό αν η γλώσσα πού είχαν επιλέξει δεν διδάσκεται στο σχολείο;

Όλα τα υπόλοιπα πού αναφέρονται στο δελτίο τύπου, μέχρι αποδείξεως του εναντίου είναι για να μας χρυσώσουν το χάπι. Από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει.

Κάθε χρόνο ακούμε γιο αναβάθμιση, για πιστοποίηση και αναγνώριση της μουσικής κατάρτισης και διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των μουσικών σχολείων.

Αλήθεια το πιστεύει κανείς αυτό;

Αν δεν υπάρξει διαβάθμιση στην παιδεία τότε όλα είναι λόγια του αέρα.
Αν δεν θεσπιστεί Μουσική Ακαδημία στην 3βάθμια εκπαίδευση, τότε τα παιδιά μας δεν θα μπορέσουν μέσα από την Δημόσια Παιδεία να ολοκληρώσουν το μουσικό όργανο επιλογής τους ώστε να πάρουν το δίπλωμα τους.

Είναι απαράδεκτο για μια χώρα σαν την Ελλάδα να δίνουν διπλώματα στην μουσική μόνο τα ωδεία.

Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες οικονομικής φτώχιας των εργαζομένων να είναι υποχρεωμένοι οι γονείς να δαπανούν μία περιουσία για να ολοκληρώσουν τα παιδιά τους τις Μουσικές τους γνώσεις για να μπορούν επαγγελματικά να ασχοληθούν.

Τέλος σε ποιές κτηριακές υποδομές θα γίνουν όλα αυτά τα ωραία προγράμματα πού τάζει το Υπουργείο;

ΚΑΙ εάν σκέπτονται να φτιάξουν νέα σχολεία μέσα από το ΕΣΠΑ, ποιός φορέας θα αναλάβει την  εκτέλεση των έργων , αφού κλείνουν τον ΟΣΚ;
Μήπως ιδιώτες;

Τότε τα σχολεία θα είναι κατά ένα μέρος Δημόσια, αφού ο ιδιώτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κτήριο για να έχει έσοδα και για ιδιωτικούς σκοπούς Ήδη το παράδειγμα του Αλίμου δείχνει το μέλλον.

Νοίκιασαν αίθουσες του Μουσικού στον Δήμο για τις ανάγκες του Δημοτικού Ωδείου.
Σε αυτά όλα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια και ειλικρίνεια το Υπουργείο πρώτα.
Σε ότι αφορά την Πανελλήνια Ένωση Γονέων πράγματι με επιμονή αναγκάσαμε το Υπουργείο να μας ακούσει και αν κάτι κρατήσαμε και θα κρατήσουμε οφείλεται στην  επιμονή μας, στις κινητοποιήσεις μας και στα 3 συνέδρια πού πραγματοποιήσαμε ώστε να αποκτήσουμε άποψη.

Με τιμή για το Δ.Σ
Ο  Πρόεδρος                                           Η αν. Γραμματέας
Π. Κουφαλάκος                                      Γεωργία Μυλωνά
6972 006221                                               6944673467

Οδηγός για αναπληρωτές και ωρομίσθιους (τα κριτήρια, η μοριοδότηση και οι πίνακες κατάταξης)


Τα κριτήρια, η μοριοδότηση και οι πίνακες κατάταξης. Από σήμερα έως τις 15 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 80.000. Τι ισχύει για τρίτεκνους και συνυπηρέτηση συζύγων

Τις προϋποθέσεις, τα προσόντα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων το νέο σχολικό έτος ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που ανακοινώθηκε χθες.

Τουλάχιστον 80.000 δάσκαλοι και καθηγητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για ένταξη στους πίνακες των αναπληρωτών και ωρομισθίων, από τους οποίους θα προσληφθούν κατά σειρά προτεραιότητας όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων να ξεπεράσουν τις 15.000. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση και τον αριθμό των μόνιμων εκπαιδευτικών που θα διοριστούν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στους πίνακες που θα καταρτιστούν προτάσσονται υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογένειας, υποψήφιοι που πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις από 7 έως 15 Ιουλίου σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην αίτηση-δήλωση οι υποψήφιοι αναπληρωτές θα πρέπει να δηλώσουν κατά σειρά προτεραιότητας από 1 έως 30 περιοχές προτίμησης με πλήρες ή μειωμένο ωράριο για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη Σιβιτανίδειο Σχολή, τα εκκλησιαστικά λύκεια και τα καλλιτεχνικά σχολεία.

Αναφορικά με τους ωρομίσθιους δηλώνονται οι περιοχές προτίμησης μόνο μίας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Ειδική μέριμνα, ωστόσο, προβλέπεται για αναπληρωτές και ωρομίσθιους οι οποίοι έχουν συζύγους που περιλαμβάνονται στους διορισθέντες. Ειδικότερα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση των αρχικών τους προτιμήσεων τοποθέτησης, για να συμπεριλάβουν και την περιοχή διορισμών των συζύγων τους.

Προτεραιότητα και μεγαλύτερες πιθανότητες διορισμού αποκτούν όσοι έχουν απασχοληθεί σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες, καθώς η προϋπηρεσία τους λογίζεται στο διπλάσιο για την κατάταξη στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Το ίδιο ισχύει για την υπηρεσία των ωρομισθίων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί δυσπρόσιτα.

Αναφορικά με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που έχουν απολυθεί (λόγω κατάργησης της σχολικής μονάδας ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας), εφόσον έχουν συμπληρώσει στην ίδια σχολική μονάδα κατά την ημέρα απόλυσης συνεχή υπηρεσία δύο ετών, μπορούν να εγγραφούν στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων. Ωστόσο δεν θα προσμετράται στους πίνακες τυχόν προϋπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση που είχε προηγηθεί της ιδιωτικής. Επίσης διευκρινίζεται πως όσοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εγγράφονται στους πίνακες αναπληρωτών δεν μπορούν να διορισθούν σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, πριν συμπληρώσουν δύο πλήρη διδακτικά έτη στα δημόσια σχολεία.

Αξίζει να επισημανθεί πως κατά τη διαδικασία πρόσληψης από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών προσλαμβάνονται από τους εγγεγραμμένους σε ποσοστό 20% κατά κλάδο και ειδικότητα εκπαιδευτικοί που έχουν τρια παιδιά.

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Προσωρινοί αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπονται για ορισμένες περιπτώσεις προσλήψεις αναπληρωτών με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας. Ειδικότερα, τονίζεται ότι αν οι προβλεπόμενες ανάγκες από το πρόγραμμα ωρών διδασκαλίας ενός σχολείου για κάποιο μάθημα, είναι περισσότερες από 4 και λιγότερες από 16 ώρες, θα προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο.

Ορίζεται ακόμη ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται με αίτησή τους ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Εφιστάται, πάντως, η προσοχή στους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν ως αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο, καθώς είναι δυνατή κατά τη διάρκεια της χρονιάς η τροποποίηση του ωραρίου τους (5-15 ώρες την εβδομάδα) στο ίδιο ή σε άλλο σχολείο εντός των ορίων της ίδιας περιοχής πρόσληψης της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, όμως, εφόσον προκύψει κενή θέση για πρόσληψη αναπληρωτή με πλήρες ωράριο στην ίδια περιοχή και την έχουν δηλώσει στην αίτησή τους, θα μπορούν να καταλαμβάνουν τη θέση αυτή, στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλον υποψήφιο που προηγείται στη σειρά κατάταξης. Τέλος, απαγορεύεται -όπως προβλέπει η εγκύκλιος- η ύπαρξη δύο συμβάσεων εκπαιδευτικού με την ίδια ή με άλλη διεύθυνση εκπαίδευσης στον ίδιο κλάδο (π.χ. ταυτόχρονα μία σύμβαση αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και μία ωρομισθίου).

ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
Πώς υπολογίζονται τα μόρια για την κατάταξη των υποψηφίων

Οι υποψήφιοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι κατατάσσονται στους πίνακες κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων που έχουν συγκεντρώσει. Οπως ορίζεται στην εγκύκλιο, τα μόρια που αντιστοιχούν ανά περίπτωση είναι τα εξής:

Ενα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού μέχρι τις 30/6/2010. Η προϋπηρεσία, ωστόσο, που έχει προσφερθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι τις 30/6/2010 υπολογίζεται στο διπλάσιο μόνον για πρόσληψη ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων.
Ενα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο, προ της συντάξεως του πίνακα, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Οσοι υπάγονται σε περισσότερες της μίας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.
Επισημαίνεται πως σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η ημεροχρονολογία κτήσης του πτυχίου. Εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αν υπάρχει σύμπτωση σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια, η κατάταξη γίνεται τυχαία από το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προτάσσονται όσοι απέκτησαν πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).

Σημειώνεται πως μετά την κατάρτιση και κύρωση των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων, είναι επιτρεπτή η τροποποίηση της σειράς κατάταξης μόνο σε περιπτώσεις που οι υποψήφιοι αποκτήσουν την ιδιότητα του πολύτεκνου, ή αποκτήσουν πτυχίο ή βεβαίωση τρίμηνης επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ, ή προσκομίσουν πιστοποιητικά ειδικών κατηγοριών (ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας). Επίσης, μπορεί να υπάρξει τροποποίηση αν κατατεθεί πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α΄, πιστοποιητικό κτήσης πτυχίου, όπως επίσης και η ιδιότητα του τρίτεκνου.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Οσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2010-11 ή παλαιότερου έτους, θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση με περιοχές προτίμησης πρόσληψης. Αν, ωστόσο, έχουν μεταβληθεί προσωπικά στοιχεία, όπως ΑΦΜ, ΑΔΤ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου κ.λπ., αυτά θα δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση.

Εν νέου υποβολή δικαιολογητικών απαιτείται για την επιβεβαίωση της πολυτεκνικής ιδιότητας ή της ιδιότητας του τρίτεκνου (τα νέα δικαιολογητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου) και των ειδικών κατηγοριών (αν έχει παρέλθει διετία από την έκδοση του πιστοποιητικού υγείας της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, απαιτείται η προσκόμιση νέου).

Οσον αφορά στους υποψηφίους που υποβάλλουν αιτήσεις για πρώτη φορά, θα προσκομίσουν:

Αίτηση-δήλωση με περιοχές προτίμησης πρόσληψης ως αναπληρωτή ή ωρομισθίου.
Επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών, στο οποίο θα αναγράφονται η ημεροχρονολογία και ο βαθμός κτήσης του πτυχίου.
Ειδικότερα, για τους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς ιδρυμάτων του εξωτερικού απαιτούνται:
Φωτοαντίγραφο πτυχίου, στο οποίο αναγράφεται ο βαθμός, η ημεροχρονολογία κτήσης, επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο.
Βεβαίωση ότι το πτυχίο είναι ισότιμο και αντίστοιχο με τα απονεμόμενα πτυχία από τα πανεπιστήμια του εσωτερικού (από ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΔΟΑΤΑΠ).
Για τους κλάδους νηπιαγωγών και δασκάλων, απαιτείται βεβαίωση φοίτησης και επιτυχούς παρακολούθησης επί τέσσερα ή δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατά περίπτωση, Παιδαγωγικού Τμήματος ελληνικού ΑΕΙ ή βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης Ειδικού Προγράμματος Επανεκπαίδευσης Παιδαγωγικού Τμήματος ελληνικών ΑΕΙ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Έθνος

Μέσα στο καλοκαίρι το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη διοίκηση των σχολείων


Μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί , προς ψήφιση, στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη διοίκηση των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευση (τον περασμένο Απρίλιο έληξε η διαβούλευση).Σύμφωνα με πληροφορίες του esos δεν θα δοθεί παράταση στη θητεία των προισταμένων των Γραφείων Εκπαίδευσης (τα οποία καταργούνται) που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Για τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος των γραφείων θα ορισθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις  πρόσωπα για να τις ολοκληρώσουν
Aπό την 1η Σεπτεμβρίου να ισχύσει το νέο «μοντέλο» Περιφερειακής Εκπαίδευσης.
Η υπ. Παιδείας είχε αποστείλει στους φορείς τη 1η Δεκεμβρίου ,κείμενο προτάσεων που έφερε τον τίτλο: «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης».

Προηγουμένως η υπ. Παιδείας  ζήτησε και παραδόθηκε ήδη στο γραφείο της σχετική μελέτη από το Ιδρυμα Τσάτσου , πάνω στην οποία δουλεύει το επιτελείο της υπ. Παιδείας και απ ότι φαίνεται , σύμφωνα με πληροφορίες του esos.gr, συμφωνεί κατά ένα μεγάλο μέρος τόσο η πολιτική ηγεσία του  υπ. Παιδείας , όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ( ο οποίος έχει της αρμοδιότητα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων)
Tα δύο σενάρια που έχει στο γραφείο της η υπ. Παιδείας για την κατάργηση και συγχώνευση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
Πλήρης κατάργηση των 161 γραφείων Α/θμιας και των 86 γραφείων Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και των 54 Γραφείων Φυσικής Αγωγής καθώς και των 51 Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με παράλληλη μεταβίβαση των περισσοτέρων υφιστάμενων αρμοδιοτήτων τους στις σχολικές μονάδες, αλλά και ενός μέρους στις Διευθύνσεις, περιλαμβάνει η μία από τις δύο προτάσεις που παρέδωσε στην υπ. Παιδείας το Ιδρυμα Τσάτσου , ύστερα πό σχετική παραγγελία που έκανε η πολιτική ηγεσία. Ειδικότερα η πρόταση έχει ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Οι αρμοδιότητες μπορούν να υλοποιηθούν με δυο εναλλακτικούς τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος αναφέρεται σε έναν ετήσιο κύκλο εφαρμογής των σχετικών αρμοδιοτήτων με βάση έναν κεντρικά αποφασισμένο προγραμματισμό όσον αφορά τις ανάγκες σε προσωπικό, υποδομές και πόρους.

Ο δεύτερος τρόπος περνάει τον ουσιαστικό προγραμματισμό στο επίπεδο της περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης εισηγείται στα όργανα διαβούλευσης που λειτουργούν στο επίπεδο αυτό, οργανώνει το σχετικό δημόσιο διάλογο και καταλήγει σε ένα συνολικό τριετές περιφερειακό εκπαιδευτικό σχέδιο Το περιφερειακό εκπαιδευτικό σχέδιο γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης [U1] (αρ.178 του Ν.3852/2010). Αφού επικυρωθεί στο επίπεδο του Περιφερειακού Συμβουλίου γίνεται πλέον αντικείμενο διαβούλευσης με το Υπουργείο Παιδείας. Στην οριστική του μορφή αποτελεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης η οποία δεσμεύει και τα δυο μέρη.

Στο επίπεδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μεταβιβάζονται δυο βασικά είδη αρμοδιοτήτων:
α) διοικητικού-οικονομικού χαρακτήρα
Για την εξάσκησή τους προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 2 του Ν.2986/2002 με την προσθήκη στο ήδη υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης, Τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων.
β) εκπαιδευτικού σχεδιασμού
Για την εξάσκησή τους προτείνεται η κατάργηση των Τμημάτων Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, και η ενσωμάτωσή τους στο επιτελικό πλέον ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ.

ΔΗΜΟΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Δυο εναλλακτικές λύσεις για τη συγκρότηση αυτής της δομής.
Α λύση: Ενιαία δομή για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση
Το επίπεδο λειτουργίας των νέων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι χαμηλότερο από αυτό των υφιστάμενων Διευθύνσεων και υψηλότερο από αυτό των υφιστάμενων Γραφείων.
Οι νέες διευθύνσεις εκπαίδευσης αποτελούνται από τις εξής οργανικές μονάδες:
Α. Γραφείο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης
Οι βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχουν στη σύγχρονη εποχή ανάγκη οι επιμέρους σχολικές μονάδες είναι οι εξής:
Υπηρεσίες Υποστήριξης στις Νέες Τεχνολογίες και την Πληροφορική
Υπηρεσίες Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών
Υπηρεσίες Κοινωνικής  και Ψυχολογικής Υποστήριξης και Ένταξης
Υπηρεσίες Παιδαγωγικής και Διδακτικής Καθοδήγησης.
Οι σχολικοί σύμβουλοι, των οποίων ο αριθμός θα πρέπει επίσης να αυξηθεί μαζί με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των ΚΕΔΔΥ και των ΣΣΝ (Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους), το οποίο βεβαίως θα πρέπει και αυτό σταδιακά να ενισχυθεί, εντάσσονται στο Γραφείο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης

Καταργούνται:
-ΚΕΠΛΗΝΕΤ
ΚΠΕ, τα ΕΚΦΕ, τα ΓΡΑΣΕΠ-ΓΡΑΣΥ καθώς και οι υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Αγωγής, και Αγωγής Υγείας
Β. Τμήμα Διοίκησης & Οικονομικών Υποθέσεων
Όπου απαιτείται διαχωρισμός αρμοδιοτήτων για τις δυο βαθμίδες αυτός θα γίνει στα δυο αντίστοιχα τμήματα της Διεύθυνσης. Έτσι καταργούνται οι ξεχωριστές για την Α/θμια και Β/θμια Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συγχωνεύονται σε μια.
Β΄Λύση: Διαχωρισμένες διευθύνσεις για την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση.
Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η πλήρης κατάργηση των 161 γραφείων Α/θμιας και των 86 γραφείων Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και των 54 Γραφείων Φυσικής Αγωγής καθώς και των 51 Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με παράλληλη μεταβίβαση των περισσοτέρων υφιστάμενων αρμοδιοτήτων τους στις σχολικές μονάδες, αλλά και ενός μέρους στις Διευθύνσεις.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Τη μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων  στους Διευθυντές των σχολείων και παράλληλα τη χορήγηση διευθυντικού  επιδόματος το οποίο θα  χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα που αναλογεί ανεξάρτητα από το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε επίδομα ευθύνης και ένα που είναι ανάλογο με το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε μαθητές ή/και υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, προτείνει το Ιδρυμα Τσάτση , μέσω μελέτης , την οποία παρήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, την  οποία παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos.gr .
Ειδικότερα η πρόταση έχει ως εξής:

Στο Διευθυντή της σχολικής μονάδας μεταφέρονται μια σειρά αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες μέχρι τώρα έχουν τα Γραφεία Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:

1)    Έχει την ευθύνη της φύλαξης και της ενημέρωσης των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό είτε τοποθετείται γραμματέας σε κάθε σχολείο (μέσω μετατάξεων), είτε ορίζεται εκπαιδευτικός με αυτή την αρμοδιότητα στον οποίο όμως δικαιολογείται μειωμένο ωράριο. Σε σύντομο ωστόσο χρονικό διάστημα μέσω της εφαρμογής της ψηφιακής διοίκησης στα σχολεία, οι εν λόγω διευθετήσεις θα καταστούν μη αναγκαίες καθώς όλοι οι υπηρεσιακοί φάκελοι των εκπαιδευτικών θα μπορούν να βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή.
2)    Χορηγεί τις άδειες απουσίας κανονικές, ειδικές, γονικές των εκπαιδευτικών.
3)    Αναθέτει τη διδασκαλία πέρα του υποχρεωτικού ωραρίου με υπερωριακή αποζημίωση.
4)    Εποπτεύει τα προγράμματα που εφαρμόζονται στο σχολείο του και αφορούν την Ενισχυτική Διδασκαλία, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, την εκπαίδευση των παλινοστούντων και αλλοδαπών μαθητών και των άλλων καινοτομικών προγραμμάτων.
5)    Ορίζει τους μέντορες και πρωταγωνιστεί στην αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
6)    Μαζί με τον αντίστοιχο σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής και τους εκπαιδευτικούς της τάξης κάνει μία πρώτη διάγνωση για τον μαθητή και δίνουν μία πρώτη ένδειξη σοβαρότητας της κατάστασης .

Προκειμένου οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντά τους θα πρέπει να λαμβάνουν σημαντικά αυξημένο διευθυντικό επίδομα. Το διευθυντικό επίδομα χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα που αναλογεί ανεξάρτητα από το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε επίδομα ευθύνης και ένα που είναι ανάλογο με το μέγεθος της σχολικής μονάδας σε μαθητές ή/και υπηρετούντες εκπαιδευτικούς. Παράλληλα σε κάθε σχολική μονάδα θεσπίζεται θέση Υποδιευθυντή με κύρια ευθύνη την προετοιμασία του προϋπολογισμού του σχολείου και την οικονομική διαχείριση (bursar) σε στενή συνεργασία με το Διευθυντή και με τη Σχολική Επιτροπή.

Γενικά με βάση τη διαπίστωση ότι οι σχολικές μονάδες στην Ελλάδα είναι μικρές σε μέγεθος θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η προοπτική ενοποίησης σχολικών μονάδων, πάντοτε ωστόσο με ιδιαίτερη ευαισθησία στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Σε μια πρώτη φάση προτείνεται η ενοποίηση των τριών μορφών σχολικών μονάδων (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΕΚ) που εντάσσονται στο πλαίσιο της ανώτερης δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης σε μια. Σε δεύτερη φάση προτείνεται η συγχώνευση σχολικών μονάδων στη βαθμίδα του γενικού λυκείου, ενόψει ιδιαίτερα των ήδη δημοσιοποιημένων προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση της βαθμίδας αυτής.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Τι είπε για φοιτητές, αξιολόγηση πανεπιστημιακών και για την αποδοτικότητα των ΑΕΙ



Οι φοιτητές θα έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων, δεν θα συμμετέχουν όμως με τον τρόπο που συμμετέχουν σήμερα στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος , απαντώντας σε σχετική  ερώτηση, ενώ:

Α. Για τη ΝΔ είπε «Θα περίμενα να συζητήσει μαζί μας ευρύτερα ζητήματα, όπως η αξιολόγηση των καθηγητών και τους  κανόνες χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης

Β. Την τελευταία πενταετία το 20% των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

-Γ.Από τους 100 φοιτητές που πέτυχαν στις εξετάσεις των ΤΕΙ, μόνο οι 42 πήραν πτυχίο τα τελευταία 5 χρόνια. Οι 29 θέσεις έμειναν κενές και οι 29 φοιτητές από τους 100 που πέτυχαν στα ΤΕΙ δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τα τελευταία 5 χρόνια.

Δ.Ενώ η μέση διάρκεια φοίτησης, η μέση διάρκεια σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 4,5 χρόνια, η μέση διάρκεια σπουδών στην ουσία είναι 6 χρόνια, με το 55% των φοιτητών να σπουδάζουν για πάνω από 6 χρόνια, ενώ το 15 % των φοιτητών για πάνω από 7 χρόνια.
Ε.Από τους 580 χιλιάδες φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μόνο οι 240 χιλιάδες φοιτητές ζήτησαν να πάρουν βιβλία φέτος. Δηλαδή, το 41,4 % των φοιτητών ενδιαφέρθηκε για να πάρει τα βιβλία του. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άκουγα τους πανεπιστημιακούς αυτές τις δύο τελευταίες μέρες που λένε να πάει το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβρη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια υστεροβουλία πίσω από αυτή την πρόταση, καθ’ ότι τον Σεπτέμβρη θα είναι φυσικά ανοικτά τα πανεπιστήμια, ενώ τώρα δεν είναι, αλλά μήπως υπάρχει στη δική σας σκέψη υστεροβουλία να θέλετε να περάσετε το νομοσχέδιο, χωρίς να έχει καταληφθεί κανένα πανεπιστήμιο και λοιπά, ως αντίδραση και τι λέτε επιπρόσθετα για τις μερικές ενστάσεις που διατύπωσε η Ν.Δ.;


ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να θέσω το θέμα στην ουσία του: Χρειάζεται να έχουμε μεταρρύθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας ή όχι; Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Όταν είμαστε πέμπτοι στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και 24οι στα αποτελέσματα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, αυτό και μόνο το στοιχείο μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνει άμεση μεταρρύθμιση των ΑΕΙ.

Επισημαίνω ότι έχουμε 35 χιλιάδες ΄Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στην εισροή ξένων φοιτητών και οι ξένοι φοιτητές μπορούν να φέρουν συνάλλαγμα στη χώρα μας και να διεθνοποιήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σας δίνω, επίσης, μερικά ακόμη στοιχεία:

- Την τελευταία πενταετία το 20% των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

- Από τους 100 φοιτητές που πέτυχαν στις εξετάσεις των ΤΕΙ, μόνο οι 42 πήραν πτυχίο τα τελευταία 5 χρόνια. Οι 29 θέσεις έμειναν κενές και οι 29 φοιτητές από τους 100 που πέτυχαν στα ΤΕΙ δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τα τελευταία 5 χρόνια.

- Ενώ η μέση διάρκεια φοίτησης, η μέση διάρκεια σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 4,5 χρόνια, η μέση διάρκεια σπουδών στην ουσία είναι 6 χρόνια, με το 55% των φοιτητών να σπουδάζουν για πάνω από 6 χρόνια, ενώ το 15 % των φοιτητών για πάνω από 7 χρόνια.

- Από τους 580 χιλιάδες φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μόνο οι 240 χιλιάδες φοιτητές ζήτησαν να πάρουν βιβλία φέτος. Δηλαδή, το 41,4 % των φοιτητών ενδιαφέρθηκε για να πάρει τα βιβλία του.

- Και επιπροσθέτως σας επισημαίνω -αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης των ΑΕΙ- ότι τα βιβλία, τα συγγράμματα κάθε χρόνο κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 62 εκατομμύρια ευρώ, που αν γίνουν ψηφιακά, όπως εμείς προβλέπουμε, μέσα στην επόμενη τριετία σταδιακά, θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε να ιδρυθούν επιτέλους βιβλιοθήκες, σοβαρές βιβλιοθήκες, ανταγωνιστικές βιβλιοθήκες, που θα εξυπηρετούν όλους τους φοιτητές.

Υπήρχαν ενστάσεις από τους πρυτάνεις, μερικές από τις οποίες συμμερίζεται και η Ν.Δ., όπως για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των διοικήσεων. Εδώ πρέπει να κοπεί αυτή η ιδιότυπη συμφωνία που πολλές φορές υπάρχει για την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης των πρυτανικών αρχών. Εμείς είμαστε πάρα πολύ σαφείς εδώ: Οι φοιτητές θα έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων, δεν θα συμμετέχουν όμως με τον τρόπο που συμμετέχουν σήμερα στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.

Θα περίμενα από τη Ν.Δ. να συζητήσει μαζί μας ευρύτερα ζητήματα, όπως:

- η αξιολόγηση των καθηγητών, που επιτέλους θα πρέπει να γίνει,

- οι κανόνες χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Μία χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα επιτεύγματα των πανεπιστημίων, με βάση στόχους που θέτουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Όχι χρηματοδότηση μόνο με βάση τους φοιτητές, γιατί όπως τόνισα πριν, η μέση διάρκεια των σπουδών δεν ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει η ελληνική εκπαίδευση.

Και παράλληλα, να συζητήσουμε μαζί με τη Ν.Δ. θέματα, όπως η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και το ουσιαστικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Αυτά τα θέματα θα ήθελα να συζητήσουμε με τη Ν.Δ, και όχι τις συμφωνίες των πρυτανικών αρχών με το φοιτητικό κίνημα.

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια


Συγχωνεύσεις, κλείσιμο και μείωση των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), περικοπές στο μισθολογικό κόστος , μείωση των υπερωριών,  μείωση του αριθμού των επ’ αμοιβή επιτροπών και συμβουλίων, μείωση των συμβασιούχων (50% το 2011 και επιπλέον 10% από το 2012 και μετά), προσωρινό πάγωμα της αυτόματης ωρίμανσης, εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και της άνευ αποδοχών άδειας,  μείωση στον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές,  μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία, όπου θα πληρώνεται κατά μέσο όρο στο 60% του μισθού του (εξαιρώντας υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές), έως 12 μήνες, και μέσω της περικοπής στο επίδομα παραγωγικότητας κατά 50%.

Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών: Τα σχέδια του Υπ. Παιδείας απειλούν με μαρασμό και καταστροφή το Πανεπιστήμιο


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στις 6 Ιουλίου 2011 η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέληξε ομόφωνα μετά από συζήτηση στα εξής:  
– Ο Σύλλογός μας επιμένει να αγωνίζεται και να μάχεται για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και για τη διαρκή βελτίωση της διδασκαλίας και της έρευνας που διεξάγεται σε αυτό. Έχει κατά καιρούς επισημάνει ορισμένα κακώς κείμενα στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τη θεραπεία τους, στοιχειοθετώντας ψύχραιμα και νηφάλια τις θέσεις του.
– Το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο νόμου και προτίθεται με τρόπο απαράδεκτο να το καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση κατά τη διάρκεια του θέρους. Αυτό το σχέδιο νόμου, μολονότι υποτίθεται ότι έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Πανεπιστημίου και τη θεραπεία των αδυναμιών και των προβλημάτων του, στην ουσία επιφέρει σαρωτικές και καταστροφικές αλλαγές, οι οποίες όχι μόνο οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση, αλλά ουσιαστικά ακυρώνουν την ουσία της πανεπιστημιακής λειτουργίας και το δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η παραπάνω διαπίστωση στηρίζεται στα εξής:
Ø  Το σχέδιο νόμου αφορμάται από μια παντελώς λανθασμένη λογική συκοφάντησης και απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ακυρώνει και εκμηδενίζει τα γόνιμα και δημιουργικά στοιχεία ακαδημαϊκής παράδοσης πολλών δεκαετιών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες της πανεπιστημιακής κοινότητας και καταλογίζει στον ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα αποσιωπά τις βαρύτατες και σοβαρότατες ευθύνες της Πολιτείας. Προκλητικά αγνοεί το τεράστιο διδακτικό, ερευνητικό και ευρύτερο κοινωνικό έργο που επιτελείται στα ελληνικά Πανεπιστήμια συχνά υπό αντίξοες συνθήκες. Οι Έλληνες ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουν εντονότατη παρουσία στο διεθνή επιστημονικό χώρο με αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ και οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων γίνονται αμέσως δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου, κατά κοινή ομολογία των συναδέλφων του εξωτερικού, διακρίνονται για την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση. Και όλα αυτά επιτυγχάνονται από τους Έλληνες πανεπιστημιακούς με ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση από την πολιτεία για την έρευνα και με τους μισθούς τους καθηλωμένους εδώ και χρόνια σε επίπεδα απαράδεκτα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ø  Στο σχέδιο νόμου δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη βελτίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ούτε και οι βάσιμες και αιτιολογημένες ενστάσεις της για τις σοβαρότατες αδυναμίες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση.
Ø  Το σχέδιο νόμου οδηγεί σε ένα συγκεντρωτικό, ολιγαρχικό και αδιαφανές σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων. Προβλέπει τη δημιουργία Συμβουλίου Διοίκησης με δεκαπέντε μέλη μακράς θητείας, επτά από τα οποία δεν θα προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν θα εκλέγονται άμεσα από αυτή. Παραβιάζεται έτσι η θεμελιώδης και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων. Παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα ξένα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα να ασκούν διοίκηση στα Πανεπιστήμια και να αποφασίζουν για την τύχη των Ιδρυμάτων, χωρίς να λογοδοτούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος και ο αναπληρωτής Πρόεδρος αυτού του Συμβουλίου προβλέπεται να είναι εξωπανεπιστημιακοί, χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ø  Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου επιλέγεται από τριμελή επιτροπή οριζόμενη από το Συμβούλιο Διοίκησης μετά από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παύει δηλαδή να εκλέγεται από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και μπορεί κάλλιστα να μην προέρχεται από αυτήν! Πρόκειται για σαφέστατο πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Ø  Είναι θολό και ακαθόριστο το τοπίο όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στα όργανα διοίκησης που προτείνει το σχέδιο νόμου. Είναι σίγουρο ότι η πολυαρχία θα οδηγήσει σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων και σε προβλήματα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Ø  Το σχέδιο νόμου περιθωριοποιεί και υποβαθμίζει τη Σύγκλητο, περιορίζει δραστικά τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα της και τη μετατρέπει σε όργανο με συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Χάνουν έτσι τα Τμήματα του Πανεπιστημίου τη δυνατότητα για ουσιαστική εκπροσώπηση και παρέμβαση στη διοίκηση του Ιδρύματος.
Ø  Ούτως ή άλλως το σχέδιο νόμου λανθασμένα καταργεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα, αντικαθιστώντας το με το θολό και ακαθόριστο κατασκεύασμα της υδροκέφαλης Σχολής. Επιπροσθέτως, αφαιρείται η οποιαδήποτε θεσμική υπόσταση των Τομέων. Το Τμήμα και ο Τομέας αποτελούν μέχρι τώρα τα βασικά κύτταρα της ακαδημαϊκής δομής, λόγω της άμεσης και οργανικής σχέσης τους με τα γνωστικά αντικείμενα που συγκροτούν τον πυρήνα της επιστημονικής τους υπόστασης και οντότητας.
Ø   Η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για εισαγωγή των φοιτητών όχι σε Τμήμα αλλά σε Σχολή, η οποία και θα απονέμει πτυχίο, είναι ιδιαιτέρως προβληματική και πρακτικώς μη εφαρμόσιμη. Είναι αδύνατος ο καταρτισμός ενός επιστημονικά έγκυρου και αποδεκτού ενιαίου προγράμματος σπουδών που θα περιλαμβάνει μια πλειάδα γνωστικών αντικειμένων, όχι πάντα στενά συνυφασμένων μεταξύ τους. Είναι επικίνδυνη και επιστημονικά απαράδεκτη η συσσώρευση πολλαπλών γνωστικών αντικειμένων σε διετή, τριετή ή – έστω – τετραετή προγράμματα σπουδών, όπως αυτά που προβλέπει το σχέδιο νόμου. Είναι πρακτικώς αδύνατη η σε βάθος εκμάθηση από τους φοιτητές οποιουδήποτε επιστημονικού αντικειμένου, όταν αυτό κατατέμνεται σε τόσα πολλά κομμάτια και προσφέρεται σε “εύπεπτες” αλλά αποσπασματικές, επιφανειακές και ρηχές μερίδες γνώσης. Τα “ευέλικτα” προγράμματα σπουδών που υπόσχεται το σχέδιο νόμου είναι από πρακτική σκοπιά μη εφαρμόσιμα και από ακαδημαϊκή και δεοντολογική σκοπιά απολύτως κατακριτέα. 
Ø  Ιδιαίτερα προβληματική είναι και η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία και παράλληλη λειτουργία τριών ξεχωριστών Σχολών: μιας προπτυχιακής, μιας μεταπτυχιακής και μιας για τη διά βίου μάθηση. Εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί τα πρακτικά και επιστημονικά προβλήματα που θα προκύψουν (αδυναμία συντονισμού, γραφειοκρατική διόγκωση, συγκεντρωτισμός, έλλειψη χώρου, αποκοπή των γνωστικών αντικειμένων από το επιστημονικό και ερευνητικό περιβάλλον τους κλπ.), ιδιαίτερα στα μεγάλα Πανεπιστήμια.
Ø  Κατά το σχέδιο νόμου αρμόδιο όργανο για τη λειτουργία της υπερενισχυμένης Σχολής θα είναι η Κοσμητεία με επικεφαλής τον Κοσμήτορα. Δυστυχώς και πάλι, κατά τα πρότυπα της “εκλογής” του Πρύτανη, ο Κοσμήτορας δε θα εκλέγεται δημοκρατικά από την ακαδημαϊκή κοινότητα της Σχολής, αλλά θα επιλέγεται από το ολιγομελές Συμβούλιο Διοίκησης. Συνεπώς εκ νέου παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή του αυτοδιοίκητου, αυτή τη φορά σε επίπεδο Σχολής.
Ø  Το σχέδιο νόμου υποβαθμίζει δραματικά την ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης και τα πτυχία τους σε πιστοποιητικά δεξιοτήτων χωρίς κανένα αντίκρισμα. Με αυτόν τον τρόπο οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων ουσιαστικά δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και είναι απροστάτευτοι μέσα στο σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς εργασίας.
Ø  Το σχέδιο νόμου ουσιαστικά επιδιώκει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων με τους όρους ιδιωτικής εταιρείας. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αποσκοπεί στη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν παιδείας και προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές. Αφαιρεί τη διαχείριση των οικονομικών από τα Πανεπιστήμια και παραδίδει την ανώτατη παιδεία στα συμφέροντα και τις επιλογές των χορηγών.
Ø  Το σχέδιο νόμου καταργεί χωρίς αιτιολόγηση την απολύτως σημαντική εισαγωγική βαθμίδα του Λέκτορα και την αντικαθιστά με περιορισμένης χρονικής διάρκειας συμβασιούχους διδάσκοντες χωρίς δυνατότητα εξέλιξης και με μηδαμινή συμμετοχή στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, επαναφέροντας το αλήστου μνήμης καθεστώς της δουλοπαροικίας του εκπαιδευτικού προσωπικού, με πλήθος υποχρεώσεων αλλά χωρίς δικαιώματα.
Ø  Το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από έντονο «ραγιαδισμό» που οδηγεί στην εθελοδουλία στους ξένους και την αποικιοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι επιβάλλει τη μεγάλη συμμετοχή ξένων καθηγητών στα εκλεκτορικά σώματα και στις επιτροπές αξιολόγησης, πρακτική που: α) δεν ακολουθείται στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, β) απαξιώνει το εγχώριο πανεπιστημιακό δυναμικό, γ) είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί, τη στιγμή που οι ξένοι επιστήμονες αδυνατούν να κρίνουν το κομμάτι του έργου των Ελλήνων συναδέλφων τους που είναι γραμμένο στα ελληνικά, και δ) προκαλεί νομικής υφής προβλήματα.

– Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις –οι οποίες δεν είναι σε καμιά περίπτωση εξαντλητικές, αλλά αναγκαζόμαστε για λόγους οικονομίας χώρου να περιοριστούμε στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις– καθιστούν σαφείς τις αδυναμίες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου. Για όλους τους παραπάνω λόγους:
v  Eκφράζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη ριζική αντίθεσή μας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου και καθιστούμε σαφές ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
v  Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. να αποσύρει το σχέδιο νόμου που έχει ανακοινώσει, να μην επιμείνει στην ψήφιση νόμου κατά τη διάρκεια του θέρους και να επανέλθει, εφόσον προηγηθεί ο αναγκαίος ουσιαστικός διάλογος με τα Πανεπιστήμια και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
v  Καλούμε το Υπουργείο να αναλάβει επιτέλους τις σοβαρότατες ευθύνες του απέναντι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να προχωρήσει στον άμεσο διορισμό των εκατοντάδων συναδέλφων που ήδη έχουν εκλεγεί (μέχρι και δύο χρόνια πριν, με διαφανείς διαδικασίες και όχι από επιτροπές άνωθεν επιβεβλημένες και ολιγομελείς) και την τήρηση της λίστας των διοριστέων, να επισπεύσει τις διαδικασίες προκήρυξης νέων θέσεων διδακτικού προσωπικού, να σταματήσει την παράνομη κωλυσιεργία στις διαδικασίες εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού, να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, την οποία μείωσε κατά 50% και πλέον,  οδηγώντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ασφυξία και μαρασμό, και να λάβει σοβαρά υπόψιν τις εποικοδομητικές προτάσεις που έχει υποβάλει η ακαδημαϊκή κοινότητα για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
v  Καλούμε την ηγεσία της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί χωρίς καθυστέρηση σε δυναμικές και αποτελεσματικές κινητοποιήσεις για την προβολή των θέσεων του κλάδου μας και την αποτροπή των δεινών για το Πανεπιστήμιο που προοιωνίζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.
v  Η αρχή πρέπει να γίνει αμέσως, εντός Ιουλίου, με μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού των Α.Ε.Ι. της χώρας και όλων των μελών των ελληνικών Α.Ε.Ι.
– Τέλος, σε περίπτωση ψήφισης αυτού του καταστροφικού νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
      Καλούμε τη Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
      Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας και όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να παραιτηθούν από τις επιτροπές Υπουργείων στις οποίες συμμετέχουν προσφέροντας πολυσχιδές και πολυτιμότατο έργο.
      Δηλώνουμε έτοιμοι να προβούμε σε απεργία διαρκείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο απέχοντας από κάθε διδακτικό και διοικητικό έργο.
Τα μέλη του Συλλόγου θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να εναντιωθούμε όλοι μαζί στα σχέδια του Υπουργείου που απειλούν με μαρασμό και καταστροφή το Πανεπιστήμιο. Είναι ιστορική ευθύνη όλων μας να προασπίσουμε το Πανεπιστήμιο που αγαπούμε και υπηρετούμε ευσυνείδητα και υπεύθυνα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στο κύρος της παρεχόμενης παιδείας.

ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Δεν κινδυνεύει με απόλυση κανένας εκπαιδευτικός –Οι ξενόγλωσσοι θα διδάσκουν και Λογοτεχνία»


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΟΑ΄
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, με χαρά θα απαντήσω στην ερώτησή σας. Θα μου επιτρέψετε όμως να μη δεχθώ τις υποδείξεις σας. Γιατί σε τούτο εδώ το ναό της Δημοκρατίας συμμόρφωση προς τας υποδείξεις, έστω συναδέλφων, δε νοείται. Και παρακαλώ πολύ με κάνετε να αισθάνομαι ιδιαίτερα δύσκολα.
Χάρηκα πολύ που σας είχα σε μια από τις συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο μου με τους καθηγητές εκείνους. Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους συναδέλφους από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και το ίδιο εκτιμώ ότι πρέπει να κάνουν και εκείνοι προς εμάς.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω -αρχίζοντας απ’ αυτά που ήδη ακούσατε στο γραφείο μου αλλά είναι πάρα πολύ καλή ευκαιρία να ακουστούν και εντός Κοινοβουλίου- ότι πρώτον, η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας δεν καταργείται ούτε στο δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο. Παραμένει.
Το δεύτερο είναι ότι δεν καταργείται στο Γυμνάσιο η παράλληλη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας από την Α’ Γυμνασίου και θα έχουμε και μία βελτίωση του υπάρχοντος καθεστώτος.
Τρίτον, δεν κινδυνεύει με απόλυση κανένας εκπαιδευτικός.
Επειδή αναφερθήκατε στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Κυβέρνηση εκφράζεται ενιαία, πρέπει να σας πω -και να υπενθυμίσω- ότι ο Υπουργός αναφέρθηκε στην εφεδρεία για περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κύριε Κουράκη, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, όσοι σήμερα είναι διορισμένοι, έχουν αντικείμενο. Και πρώτο αντικείμενο και δεύτερο αντικείμενο. Γνωρίζετε, δε, καλά –γιατί ήταν παρουσία σας μία από τις συναντήσεις, ξαναλέω- ότι εν προκειμένω οι ξενόγλωσσοι καθηγητές έχουν δεχθεί όχι μόνο να διδάσκουν –που διδάσκουν- στο Δημοτικό την ξένη γλώσσα, αλλά να διδάσκουν και το μάθημα της ιστορίας.
Εγώ, μάλιστα, πρότεινα –και διερευνάται- να υπάρχει η δυνατότητα και για τη Λογοτεχνία.
Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι η αξιοποίηση αυτών των καθηγητών θα γίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Κι εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να αξιοποιήσουμε τους περισσότερους από αυτούς. Εξάλλου ο Ν. 3848 μας δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης εκπαιδευτικών εκεί όπου υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά.
Έρχομαι τώρα στην ουσία της πολιτικής για την ξενόγλωσση εκπαίδευση, αφού ξεκαθαρίσω και σε εσάς και προς το Σώμα ότι ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα –και ίσως από τις λίγες χώρες στον κόσμο- που προσφέραμε παράλληλες επιλογές τεσσάρων γλωσσών έως έξι. Αυτό ως πολιτική ήταν, θα έλεγα, ιδιαίτερα πολυτελής και δεν είναι κατ’ ανάγκη και παιδαγωγικό. Διότι όταν έχεις πάρα πολλά τμήματα και πολλές γλώσσες υπάρχει πολυδιάσπαση.
Άρα, σήμερα, με τη δημοσιονομική κρίση που περνάμε, το να περιορίσουμε τις επιλογές σε δύο ή τέσσερις –υπάρχει η δυνατότητα των τεσσάρων- είναι μία ευκαιρία να δούμε ποιοτικά πώς θα εμβαθύνουμε στο ουσιαστικό, πώς το κάθε ευρώ που έχουμε να διαθέσουμε στην Παιδεία –γιατί δεν έχουμε πολλά- και ο κάθε καθηγητής που έχουμε να αξιοποιήσουμε στην Παιδεία, μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτές, λοιπόν, ήταν σπατάλες του παρελθόντος. Κι αν θέλετε, εγώ έχω κι άλλα στοιχεία να σας πω. Υπήρχαν, για παράδειγμα, δεκαεπτά τμήματα γαλλικής γλώσσας στην Α’ Γυμνασίου σε ένα σχολείο, με δύο και τρία και τέσσερα παιδάκια το τμήμα. Και αυτά, κύριε συνάδελφε, δεν είναι εξαιρέσεις. Αυτά ήταν σπατάλες του παρελθόντος για να μπορούμε και να διορίζουμε και μέσω ΕΣΠΑ και χωρίς μόρια, για να παίρνουν κάποιοι μόρια και να μπαίνουν μετά στην Επετηρίδα. Υπήρχε, δηλαδή, ένα σύστημα διόγκωσης.
Πάμε, όμως, στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι «πρώτα ο μαθητής εξυπηρετείται». Και εξυπηρετείται με το να μην αυξήσουμε ούτε την ύλη υπερβολικά ούτε τις ώρες διδασκαλίας όλων των μαθημάτων.
Κι επειδή είπατε για το Λύκειο, θα σας απαντήσω για το Λύκειο. Και στη δευτερολογία μου θα σας πω και για το Γυμνάσιο και για το Δημοτικό.
Στο Λύκειο, λοιπόν, ο στόχος είναι:      Μέχρι την Γ’ Γυμνασίου θα έχουμε την πρώτη ξένη γλώσσα πιστοποιημένη σε επίπεδο Β2 –γι’ αυτό ξεκινάμε τα αγγλικά από την Α’ Δημοτικού, άρα επενδύουμε στη γλώσσα, παρά την κρίση- και θα έχουμε διακόσιες πενήντα ώρες μέχρι την Γ’ Γυμνασίου. Άρα, θα έχουμε πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας, δυνατότητα έως το Β1 τουλάχιστον και για τη δεύτερη ξένη γλώσσα. Αυτό είναι μέχρι και την Γ’ Γυμνασίου.
Στο Λύκειο, λοιπόν, τι ακριβώς θέλετε; Να μην είναι το Λύκειο ουσιαστική βαθμίδα προετοιμασίας; Θέλετε να έχει σαράντα πέντε ώρες, που είχε τώρα κι άλλες τόσες;
Διότι εσείς ο ίδιος μου κάνατε ερώτηση και για τη βιολογία και να βάλουμε κι άλλα, κι άλλα κλπ. Δηλαδή, να κάνουμε το Γυμνάσιο…
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου. Απλώς τη φράση να ολοκληρώσω.
Αν προσθέτουμε και προσθέτουμε μαθήματα για να εξυπηρετούμε ειδικότητες, τότε δεν είναι «πρώτα ο μαθητής», κύριε συνάδελφε. Είναι πρώτα άλλα πράγματα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κουράκης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):Κυρία Υφυπουργέ, με εκπλήξατε όταν αρχίσατε την ομιλία σας με το «δεν θα μας κάνετε υποδείξεις». Αδιανόητο!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Καταλάβατε τι μου είπατε; Με συγχωρείτε που διακόπτω, αλλά καταλάβατε τι μου είπατε; Μου είπατε πώς να σας απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τη δευτερολογία σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):Έχω το δικαίωμα να καταθέτω προτάσεις. Έχω το δικαίωμα να ασκώ πολιτική κριτική. Κι έχω το δικαίωμα…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Δεν εννοούσα αυτό, κύριε συνάδελφε. Εννοούσα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):Επί της διαδικασίας, κυρία Υφυπουργέ, θα απαντήσετε όταν πάρετε το λόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Ναι, αλλά αντιστρέφει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):Με συγχωρείτε, κυρία Υφυπουργέ, θα απαντήσετε αμέσως.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):Κυρία Υφυπουργέ, σας είπα να μη μου πείτε πράγματα τα οποία έχουμε ξαναπεί…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Μου είπατε τι να πω!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):Κυρία Υφυπουργέ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Μου είπατε τι να σας πω!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):Κυρία Υφυπουργέ, αφήστε τον κ. Κουράκη να ολοκληρώσει και θα απαντήσετε σε τρία λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):Θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε –και το λέω ρητά- ότι θα κάνουμε υποχρεωτική διδασκαλία δύο ξένων γλωσσών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Θα ήθελα πάρα πολύ να δεσμευτείτε ότι θα υπάρχει υποχρεωτική διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας από τη Δ’ Δημοτικού. Θα ήθελα πάρα πολύ να μας πείτε και να διαβεβαιώσετε τη Βουλή για τη σύσταση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τη σύνδεση της διδασκαλίας της πρώτης και δεύτερης γλώσσας με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Θα ήθελα να μας πείτε ότι δεν είναι δυνατόν με δύο ώρες εβδομαδιαίως και με τη βίαιη κατάργηση στο Λύκειο, να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο. Θα ήθελα να λάβετε υπόψη τα πάνω από χίλια ομόφωνα ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί έως σήμερα από τα Δημοτικά Συμβούλια, από τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, Συλλόγους Διδασκόντων κλπ.
Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας πείτε: Όταν το Υπουργείο μιλάει για ποιοτική αναβάθμιση ξένων γλωσσών –το οποίο, βεβαίως, αποτελούσε μία από τις βασικότερες προγραμματικές σας εξαγγελίες- αυτό υλοποιείται με την επιλογή των μαθητών για το ποια γλώσσα πρέπει να διδαχθούν, που στην πραγματικότητα είναι επιβολή, με τον αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό διαχωρισμό και τη χωροταξική κατανομή των Δημοτικών σε γαλλόφωνα ή γερμανόφωνα, όπου κάποια παιδιά θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο, προκειμένου να ακολουθήσουν τη γλώσσα που έχουν ήδη διδαχθεί και με δύο ώρες, όπως είπα, μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας;
Καταλαβαίνετε απολύτως ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην παραπαιδεία, προκειμένου να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό.
Έτσι, λοιπόν, θα έλεγα ότι απ’ όλα τα παραπάνω που είπατε, δυστυχώς συμπεραίνουμε πως η σημερινή απάντηση  -είπατε, άλλωστε, ότι είναι μέσα στα πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής- δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά είναι προσαρμοσμένη σε μία δημοσιονομική πολιτική.
Και να σας θυμίσω ότι στη συνάντηση που είχαμε με τους εκπαιδευτικούς στο γραφείο σας –θα ήθελα να επαναληφθεί σήμερα κι εδώ, το είπατε κατά ένα τρόπο βεβαίως- αναφέρθηκε ότι δεν πρόκειται να χαθεί καμία οργανική θέση και δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα απολύσεων.
Εκεί, ακόμη, είχατε διατυπώσει μία πρόθεση για τη δημιουργία οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και στο βαθμό που θα είχατε την αναγκαία διαβεβαίωση από τα αρμόδια Υπουργεία. Θα θέλαμε να μας πείτε εάν υπάρχει κάτι πάνω σε αυτό, έτσι ώστε –και με επάρκεια ήδη από το Δημοτικό- να υλοποιείται ο στόχος της γλωσσομάθειας, αλλά και για τις τέσσερις γλώσσες. Διότι καταλαβαίνετε ότι στην απάντησή σας ο εξοβελισμός της ιταλικής και της ισπανικής δεν αναφέρθηκε καθόλου. Είναι πάρα πολύ ουσιαστικό αυτό. Είναι χιλιάδες συνάδελφοι. Έχουν προσφέρει πάρα πολλά πράγματα.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν εξυπηρετεί τίποτα το να περιορίζετε –και μάλιστα με έναν ακραίο, θα έλεγα, τρόπο- στα γερμανόφωνα ή στα γαλλόφωνα σχολεία. Πρέπει να μιλήσουμε για όλες τις γλώσσες. Πρέπει να μιλήσουμε με έναν σοβαρό τρόπο όσον αφορά τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας, ώστε να υλοποιηθεί και η προεκλογική σας δέσμευση και όλα αυτά που μας είπατε προηγουμένως.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Έχετε το λόγο, κυρία Χριστοφιλοπούλου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Κύριε Κουράκη, όσα είπατε, αποτελούν απόψεις σας. Το τι θα πω εγώ είναι δικό μου θέμα.
Εκεί, λοιπόν, είπα ότι μου λέτε τι να απαντήσω. Έχετε κάθε δικαίωμα και να διαφωνήσετε μαζί μου και να πείτε τις απόψεις σας εδώ, στο ναό του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα το τι θα πω εγώ, είναι δικό μου θέμα, δική μου ευθύνη.
Θα σας παρακαλούσα να μου φέρετε ένα παράδειγμα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που έχει παράλληλη επιλογή τεσσάρων ξένων γλωσσών. Τεσσάρων, όχι έξι που είχαμε εμείς, συν ρωσική και τούρκικη. Ένα θέλω! Δεν έχω τίποτα με την ιταλική και την ισπανική γλώσσα, γι’ αυτό παραμένουν στην εγκύκλιο. Μπορούμε να έχουμε επιλογές. Αυτό που δεν μπορούμε και αυτό που δεν πρέπει κιόλας –και παχιές αγελάδες να ήταν- θα είναι να κάνουμε πολλές παράλληλες συνδιδασκαλίες. Διότι αυτό το θέλουν όσοι θέλουν να σπάνε τμήματα, για να δικαιολογούν ωράρια σε εκπαιδευτικούς και να έχουμε ένα χαλαρό, ασυμμάζευτο δημόσιο τομέα, ο οποίος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να προσλαμβάνει και να προσλαμβάνει. Και αυτό στις πλάτες ποιων; Των φορολογουμένων και των επόμενων γενιών.
Αυτό που κάναμε εμείς είναι να δώσουμε ουσία. Και ουσία σημαίνει τρία πράγματα.
Το πρώτο αφορά τα προγράμματα σπουδών.


Εγώ θα πω ότι επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε να διδάσκεται η δεύτερη ξένη γλώσσα στην πέμπτη και έκτη δημοτικού. Παρότι αυτό έγινε ξαφνικά, εγώ δεν θα πω ότι αυτό ήταν μια καταρχήν λάθος επιλογή. Ήταν μια σωστή επιλογή γι’ αυτό και τη συνεχίζουμε. Μάλιστα, κύριε συνάδελφε, τη συνεχίζουμε με κόστος, όταν ξέρετε –και ξέρουμε όλοι- ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση λήγει τώρα τον Ιούνιο και δεν έχει πια πόρους του ΕΣΠΑ.

Εμείς λοιπόν, που θεωρήσαμε ότι η προηγούμενη επιλογή ήταν σωστή, τη συνεχίζουμε με δημόσιους πόρους. Συνεχίζουμε τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημοτικό. Γιατί τη συνεχίζουμε; Γιατί θέλουμε πραγματικά στο «Πρώτα ο μαθητής» να βάλουμε την πιστοποίηση και δεύτερης ξένης γλώσσας. Εμείς προγραμματικά δεσμευθήκαμε για μια ξένη γλώσσα. Το «τουλάχιστον» σημαίνει ότι έχουμε στόχο να πάμε και προς την πιστοποίηση της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Εμείς λοιπόν, συνεχίζουμε τα γαλλικά και τα γερμανικά στην πέμπτη και έκτη δημοτικού. Κυρίως, σας λέω ότι στο πρόγραμμα σπουδών για πρώτη φορά φέτος έχουμε τη διενέργεια μιας ομάδας, η οποία έχει ολοκληρώσει το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών των ξένων γλωσσών και το οποίο θα είναι κοινό, θα υπάρχουν κοινές αρχές για όλες τις γλώσσες και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Θέλω να ξέρετε ότι είναι ένα πρόγραμμα σπουδών –θέλω να το γνωρίζετε , να το γνωρίζει και η Βουλή- το οποίο υιοθετεί την εξάβαθμη κλίμακα του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας και συνδέεται με αυτό και βεβαίως, συνδέεται και με την αντίστοιχη κλιμάκωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις ξένες γλώσσες. Αυτό είναι μια ποιοτική αλλαγή.
Μια δεύτερη ποιοτική αλλαγή είναι το γεγονός ότι θέλουμε να επενδύσουμε ουσιαστικά και στην επιμόρφωση των καθηγητών των ξενόγλωσσων σχολείων. Για το λόγο αυτό, ακόμη και στο πιλοτικό πρόγραμμα της μείζονος επιμόρφωσης έχουμε δώσει έμφαση στη δεύτερη ξένη γλώσσα αλλά και στα αγγλικά βεβαίως. Έχουμε μια πολύ καλή στελεχωμένη ομάδα ξενόγλωσσων καθηγητών.
Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνω τις ήδη λεχθείσες δεσμεύσεις μου. Αξιοποιούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών. Διδάσκεται η ξένη γλώσσα και στην πέμπτη και στην έκτη δημοτικού. Στόχος στην Γ΄ γυμνασίου είναι να έχουμε πιστοποιητικό στην πρώτη ξένη γλώσσα σε επίπεδο Β2 και στη δεύτερη ξένη γλώσσα τουλάχιστον σε επίπεδο Β1 με διακόσιες πενήντα ώρες συνολικά. Νομίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Αν υπάρχουν δυνατότητες, θα εξετάσουμε τη δεύτερη ξένη γλώσσα, ως γλώσσα επιλογής στο λύκειο.
Σε ό,τι αφορά δε τις οργανικές θέσεις, θα σας απαντήσω ευθέως. Είναι ζήτημα και δικής μας επιλογής, στο μέτρο που συνεχίζουμε την οργανικότητα στο δημόσιο –αν αλλάξει, θα αλλάξουμε και εμείς αντίστοιχα, όπως μας πει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά η κατοχύρωση είναι κατοχύρωση- και θέλουμε και εμείς την ύπαρξη αυτών των καθηγητών με τη μορφή της οργανικότητας ή με όποια μορφή αποφασιστεί στα δημοτικά σχολειά. Διότι όπως είδατε, πρέπει να συμμαζεύουμε αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε.
Και εδώ θα είμαι κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση. Διότι το 2005 πέρασε μια εγκύκλιος η οποία καταστρατηγούσε το νόμο και άφηνε να δημιουργηθούν τμήματα με λίγα παιδιά. Έτσι λοιπόν, με την εγκύκλιο του τότε ειδικού γραμματέα, του κ. Ράμμα, έγινε το μπάχαλο που έγινε και έχουμε το παράδειγμα της Α΄ γυμνασίου που σας ανέφερα, αλλά είμαι σε θέση να σας καταθέσω, αν κάνετε ερώτηση, και πάρα πολλά άλλα σχολεία. Μπορώ να σας καταθέσω για όλα τα σχολεία που έχουν ένα απίστευτο κατακερματισμό τμημάτων ξένων γλωσσών με τρία, τέσσερα παιδάκια για να δικαιολογούμε θέσεις εκπαιδευτικών.
 Η πατρίδα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή, αλλά και να την είχε, κύριε συνάδελφε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύρια Υφυπουργέ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): …ποιοτικά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι πολιτική επιλογή αν θέλουμε να κάνουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και όχι μια κουρελού που εξυπηρετεί επιμέρους συμφέροντα οποιονδήποτε αξιόλογων καθηγητών, επιστημονικών συντεχνιών. Δεν μπορεί τα παιδιά να διδάσκονται πενήντα ώρες στο σχολείο επειδή κάποιοι θέλουν να διδάσκουν το αντικείμενό τους. Όλοι αγαπάμε το αντικείμενό μας, αλλά δεν μπορούμε να το διδάξουμε όλοι όπου θέλουμε, ούτε στα πανεπιστήμια ούτε στα σχολεία.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Φάνηκε ότι ήταν αρκετή.

Μετατίθεται για το Σεπτέμβριο η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ


Ύστερα από την καθολική αντίδραση της κοινότητας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ η υπουργός Παιδείας, παίρνοντας το «πράσινο φως» από την Κυβέρνηση αποφάσισε τη μετάθεση της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ για το Σεπτέμβριο. Η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου.

Στην υπ. Παιδείας οι Πρόεδροι των ΤΕΙ

Την τριμελή Γραμματεία των Προέδρων των ΤΕΙ θα δεχθεί στις 12 το μεσημέρι η υπ. Παιδείας Αννα Διαματοπούλου, προκειμένου να καταθέσουν την απόφαση που έλαβε χθες η Σύνοδος , σύμφωνα με την οποία δεν γίνεται αποδεκτό το Προσχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

«Η Σύνοδος δεν αποδέχεται το περιεχόμενο του προσχεδίου και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να το αναπροσαρμόσει ριζικά, σε συνεργασία με τη Σύνοδο».Αυτό αναφέρει κοινή ανακοίνωση των προέδρων των ΤΕΙ , τη οποία εξέδωσαν μετα από «μαραθώνια» συνεδρίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

‘Το προσχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα δεν διασφαλίζει τις ανωτέρω αρχές. Αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωση οι πρόεδροι.

Επί πλέον , τονίζουν, είναι γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, αφού για την εφαρμογή του απαιτεί 11 Προεδρικά Διατάγματα και 17 Υπουργικές αποφάσεις.

Ουσιαστικά σημειώνουν οι πρόεδροι, το σχέδιο, που μας δόθηκε δεν περιλαμβάνει μέτρα για τη Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με την οργάνωση ολοκληρωμένου 3ου κύκλου σπουδών με βάση την Ευρωπαϊκή πρακτική.

«Δεν μας έχουν γίνει γνωστές οι μεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση του υπηρετούντος Επιστημονικού Προσωπικού. Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων» υπογραμμίζουν οι πρόεδροι.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΕΔΡΩΝ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ

Η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ συνήλθε σήμερα, 8 Ιουλίου, για να εξετάσει το περιεχόμενο και τις αρχές του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Η Σύνοδος έχει ευθύνη έναντι της Κοινωνίας και της Κοινότητας των ΤΕΙ για ομαλή, αποδοτική και υψηλής ποιότητας και επιπέδου παροχή εκπαίδευσης. Πρέπει να διαφαλίζονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, σε περιβάλλον επιβράβευσης των προσπαθειών και συνεχούς εξέλιξης στα πλαίσιο των αρχών της ενιαίας Ανώτατης Εκπαιδευσης στη χώρα.

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη έναντι των αρχών αυτών να προχωρήσει σε ένα διαρθρωτικό νόμο πλαίσιο, που να ικανοποιει τις αρχές αυτές και να μη σπρώχνει τους νέους σε άλλες χώρες ή στα Κολέγια, ιδίως όταν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων μας εκκρεμούν επί 25 χρόνια.

Η Σύνοδος των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ, σε μια πορεία συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, είχε τοποθετηθεί για την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης, της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας, με ένα σχέδιο που πρέπει να χαρακτηρίζεται από δημοκρατικότητα, από την ενίχυση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων, τον κοινωνικό έλεγχο, την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την έρευνα και την καινοτομία.

Το προσχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα δεν διασφαλίζει τις ανωτέρω αρχές. Αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης.

Επί πλέον είναι γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, αφού για την εφαρμογή του απαιτεί 11 Προεδρικά Διατάγματα και 17 Υπουργικές αποφάσεις.

Ουσιαστικά το σχέδιο, που μας δόθηκε δεν περιλαμβάνει μέτρα για τη Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με την οργάνωση ολοκληρωμένου 3ου κύκλου σπουδών με βάση την Ευρωπαϊκή πρακτική. Θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης.

Δεν μας έχουν γίνει γνωστές οι μεταβατικές διατάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση του υπηρετούντος Επιστημονικού Προσωπικού. Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης εντείνει τη γραφειοκρατία, δημιουργεί συνθήκες εσωτερικών συγκρούσεων, αρμοδιοτήτων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.

Το ΣΝ προτείνει να αναλαμβάνει η ΑΔΙΠ αρμοδιότητες τέτοιες που διακυβεύουν την αξιοπιστία και το κύρος της ως Αναξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, αφού θα παρεμβαίνει σε θέματα χρηματοδότησης και χωροταξικής κατανομής των ΑΕΙ.

Το ίδιο ισχύει και για το προτεινόμενο ΝΠΙΔ, το οποίο θα διαχειρίζεται κονδύλια πολλαπλάσια αυτών του προϋπολογισμού σε κάθε ΑΕΙ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη νομιμοποίησης των αποφάσεών του από τα συλλογικά όργανα των Ιδρυμάτων.

Τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται, χάνονται εξ αιτίας των βασικών αυτών αδυναμιών του σχεδίου νόμου.

Με βάση τα ανωτέρω, η Σύνοδος δεν αποδέχεται το περιεχόμενο του προσχεδίου και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να το αναπροσαρμόσει ριζικά, σε συνεργασία με τη Σύνοδο.

Πηγή