Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Το κριτήριο για μια μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ-Του Ν. ΚΟΤΖΙΑ Συγγραφέα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Από την Ελευθεροτυπία 

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Συγγραφέα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς nkotzias@otenet.gr

Διαβάζω με προσοχή τη δημόσια συζήτηση που γίνεται για τα ΑΕΙ.

Διαβάζω, επίσης, τις συνεχείς ύβρεις που εκτοξεύει σε βάρος των διδασκόντων η πολιτεία, καθώς και οι αρθρογράφοι του κόμματος του μνημονίου. Η συζήτηση έχει πάρει στραβό δρόμο, όπως στραβά κτιζόντουσαν τα ελληνικά πανεπιστήμια επί υπουργίας πολλών σημερινών μελών της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου.

Τι θα κερδίσουν κοινωνία και πανεπιστήμια;-Του Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Από την Ελευθεροτυπία

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω κρίσιμων οικονομικών και πολιτικών γεγονότων για τη χώρα και την Ευρώπη.

Στο διάστημα που προηγήθηκε, δημοσιεύτηκαν δεκάδες σχετικά άρθρα, ενώ δεν έλειψαν οι υπερβολές και οι αφορισμοί εναντίον όσων αμφισβήτησαν τη διαδικασία και το περιεχόμενο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, κατατάσσοντάς τους συλλήβδην σε «συντεχνίες βολεμένων πανεπιστημιακών», «εξαρτημένους με ιδιοτελείς προσωπικούς σχεδιασμούς», έως και σε «συνδικαλιστές τύπου ιδιοκτητών ταξί».

Προβλήματα με τα μηχανογραφικά

Από την Ελευθεροτυπία

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις που θα ανακοινωθούν 29 Αυγούστου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Τα πάνω-κάτω έφερε στη διαδικασία της έκδοσης των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων, η καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ημερών, της ανακοίνωσης των θέσεων στις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές.

Έκκληση 902 πανεπιστημιακών του εξωτερικού: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια


Από την Αυγή

Τεράστια και άμεση ήταν η ανταπόκριση της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας στην έκκληση των Ελλήνων πανεπιστημιακών οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που κατεδαφίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ήδη 902 Πανεπιστημιακοί του εξωτερικού συντάσσονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους εναντίον της προτεινόμενης από την κυβέρνηση μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα κλονίσει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Κλείνει ο κύκλος των... χαμένων (και αποσπασμένων) εκπαιδευτικών

Από την Ημερησία 


Σύμφωνα με πληροφορίες της «HτΣ», κατά τη νέα σχολική χρονιά περί τις 3.500 θα είναι συνολικά οι εκπαιδευτικοί που θα αποσπαστούν σε διάφορους φορείς.

Της Xαράς Kαλημέρη

«Mαχαίρι» στις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών σε φορείς, οργανισμούς και γραφεία βουλευτών, ακόμα και μητροπολιτών βάζει για δεύτερη χρονιά φέτος το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι να επιστρέψουν στα σχολεία περί τις 8.000 - 9.000 εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αποσπασμένοι σε διοικητικές θέσεις διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται λόγω των λιγοστών -μόλις 600- μόνιμων διορισμών που θα γίνουν φέτος, σε συνδυασμό με τις 6.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.

Η Τουρκία θα εξοπλίσει τα σχολεία της με ταμπλέτες


Από την Ελευθεροτυπία

Έτοιμη να κάνουν τεχνολογικό άλμα είναι τα τουρκικά σχολεία. Η κυβέρνηση Ερντογάν προτίθεται να αγοράσει 15 εκατομμύρια υπολογιστές ταμπλέτες μέσα στην επόμενη τετραετία και να τους μοιράσει σε μαθητές.

ΟΙΕΛΕ: Μεγάλη νίκη απέναντι στις αυθαιρεσίες των Αρσακείων


ΟΙΕΛΕ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ
Παραπέμφθηκαν στα ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ οι καταγγελίες σύμβασης των εκπαιδευτικών των Αρσακείων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 37 του ν. 682/77 που αφορά εκπαιδευτικούς με οργανική θέση σε ισότιμα σχολεία. Τα Αρσάκεια επιχείρησαν να απολύσουν εκπαιδευτικούς με οργανική θέση βάσει του ν. 3848 (με αποφάσεις ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ). Μετά από παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ, οι υποθέσεις αυτές θα κριθούν με βάση το ν. 682/77.

5.500 τα κενά σε 58 περιοχές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Δείτε ποιες ειδικότητες λείπουν ανά περιοχή, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,
Σας κοινοποιώ τα κενά ανά Διεύθυνση Π.Ε. , όπως αυτά εστάλησαν στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης , επισημαίνοντας τα εξής :

Δε συμπεριλαμβάνονται σ΄ αυτά οι ελλείψεις ειδικοτήτων για τα Ολοήμερα και τα σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος ( ΠΕ05 Γαλλικών , ΠΕ07 Γερμανικών , ΠΕ 08 Εικαστικής Αγωγής , ΠΕ19- 20 Πληροφορικής και ΠΕ 32 Θεατρικής Αγωγής), αφού μόλις χθες το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο για την καταγραφή τους (94519/Δ1/19-8-2011). Είναι σίγουρο ότι τα πραγματικά κενά είναι κατά πολύ περισσότερα απ΄ αυτά που εστάλησαν στο Υπουργείο Παιδείας.

Αννα Διαμαντοπούλου: «Κόμματα και παρατάξεις δεν έχουν λόγο στα πανεπιστήμια»

Από το Βήμα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Β. ΧΙΩΤΗΣ

Αννα Διαμαντοπούλου: «Κόμματα και παρατάξεις δεν έχουν λόγο στα πανεπιστήμια»

«Κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν λόγο στα πανεπιστήμια» υπογραμμίζει η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αιτιολογώντας τις θεσμικές αλλαγές που από αύριο τίθενται σε διαδικασία ψήφισής τους από τη Βουλή.