Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

«Ευνουχίζεται» η αυτοτέλεια των ΑΕΙ-Του Μ.Τιβέριου Καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ

Από το Βήμα

Μιχάλης Α. Τιβέριος

Δεν έχει περάσει ούτε μια πενταετία από τότε που η Βουλή ψήφισε τον τελευταίο νόμο για την Ανώτατη Παιδεία και ένας νέος νόμος βρίσκεται προ των πυλών. Πριν περάσω στο επερχόμενο νέο νομοθέτημα, για το οποίο πολλά έχουν ήδη λεχθεί, θέλω να κάνω μια πικρή διαπίστωση. Φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας αρνούνται να διδαχθούν από τα σφάλματα του παρελθόντος, πολλά από τα οποία τα έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος.

Τα αδιέξοδα της μεταρρύθμισης-Του κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Aθηνών

Από το Βήμα

Του κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά ομότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών .

Στη μνήμη του Αριστόβουλου Μάνεση και του Δημήτρη Τσάτσου

Ας αρχίσω από τα αυτονόητα. Κανένας στοιχειωδώς εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, στον περιορισμό των «νοσηρών» φαινομένων της συναλλαγής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και του νεποτισμού και στη θέσπιση διάφανων διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Κοντά στον νου και η γνώση. Καλύτερη η τιμιότητα, η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα παρά η ανεντιμότητα, η κομπίνα και η αλισιτέλεια. Καλύτερη η υγεία από την ασθένεια, καλύτερη η πρόοδος από την ακινησία, καλύτερο το καλό από το κακό.

Εντυπωσιακή στροφή υποψηφίων προς τα ΤΕΙ

Απο την Καθημερινή

Του Αποστολου Λακασα

Οι θέσεις σε Νομική, Φυσικοθεραπεία, Μηχανολογία και Λογιστικά είχαν το 2010 τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης σε σχέση με το 2009. Ταυτόχρονα, εντυπωσιακή είναι η στροφή των υποψηφίων προς τα ΤΕΙ με καλές επαγγελματικές προοπτικές. Αυτά προκύπτουν από τον τρόπο που επέλεξαν τις σχολές οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πέρυσι, πρώτη χρονιά που υπέβαλαν το μηχανογραφικό δελτίο υπό το βάρος των επιπτώσεων και του φόβου της οικονομικής κρίσης. Επίσης, το 2010 οι απόφοιτοι Λυκείου γύρισαν την πλάτη σε σχολές που ως βασική επαγγελματική προοπτική έχουν την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα.

Ο νόμος και ο φόβος των πρυτάνεων

Από την Καθημερινή

Του Αποστολου Λακασα

Eνα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της στάσης των πρυτάνεων σχετικά με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, που κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Παιδείας, είναι ότι παρουσιάζεται αναντίστοιχη με τη στάση των συναδέλφων τους πανεπιστημιακών. Δηλαδή, ενώ βλέπουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να είναι έως τώρα διχασμένη ως προς τις αλλαγές που προτείνει ο νόμος, η συντριπτική πλειονότητα των πρυτάνεων είναι αρνητική.

Αναγνώριση κολεγίων μέσω μεσοπρόθεσμου

Από την Ελευθεροτυπία

Νέο μέτωπο με τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές θα ανοίξει από το Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο εξαιτίας των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και γιατί αναμένεται η πλήρης αναγνώριση των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολέγια) που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.