Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σαφή και μεσαίου βαθμού δυσκολίας τα θέματα της Ιστορίας

Οι θέσεις της Π.Ε.Φ. για τα θέματα της Ιστορίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου ,έχουν ως εξής:

Τα θέματα των εξετάσεων της Ιστορίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι σαφή, μεσαίου βαθμού δυσκολίας και ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων.

. Στην πρώτη ομάδα θεμάτων και ειδικά στο θέμα Α1 οι προτάσεις α,δ και ε είναι σωστές και οι β,γ λανθασμένες.

Στο θέμα Α2 το περιεχόμενο των όρων βρίσκεται στις αντίστοιχες σελίδες του σχολικού βιβλίου: «Τάγματα εργασίας» σελ. 139, «Πατριαρχική Επιτροπή (1918)» σελ. 142-143, «Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής (1923)» σελ. 151-152.

Στο θέμα Β1 η απάντηση περιέχεται στη σελ.76.

Στο θέμα Β2 η απάντηση περιέχεται στη σελ. 219.

Τα θέματα της δεύτερης ομάδας εντάσσονται στη λογική των τελευταίων χρόνων που εδράζεται περισσότερο στην απομνημονευτική και όχι στην κριτική

ικανότητα των υποψηφίων.

Η πηγή στο θέμα Γι εναρμονίζεται με το κείμενο των αντίστοιχων σελίδων (43-45) του σχολικού βιβλίου και οι πρόσθετες ιστορικές πληροφορίες είναι σχετικά

περιορισμένες.

Αντίθετα, το θέμα Δ1 εμπλουτίζεται με περισσότερα επιπρόσθετα ιστορικά στοιχεία από τη δοθείσα πηγή· οι σχετικές πληροφορίες του σχολικού βιβλίου εμπεριέχονται στις σελ. 168-169.

Η συνολική διαδικασία της αξιολόγησης ιστορικών ζητημάτων μέσα από τις πηγές δεν προωθεί επαρκώς τη συνδυαστική και συνθετική ικανότητα των υποψηφίων και συνεπώς δεν οδηγεί σε κριτική και δημιουργική σκέψη.

Οι ίδιες επισημάνσεις ισχύουν και για τα θέματα των Εσπερινών Σχολείων, που είναι σχεδόν παρόμοια, με εξαίρεση τις πηγές οι οποίες είναι απλούστερες και παρεμφερείς θεματικά.

Πηγή

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Να συμμετάσχουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων

Iσότιμη συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με των δημοσίων σχολείων στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ζητά απ το υπ. Παιδείας , με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (στη φωτό ο πρόεδρος Θ. Ζαχόπουλος).


Παράλληλα ο Σύνδεσμος αφήνει αιχμές κατά της ΟΙΕΛΕ με αφορμή σχετική ανακοίνωσή της (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) τονίζοντας τα εξής:

«Όταν πριν λίγες μόνο μέρες, η ΟΙΕΛΕ απαξίωνε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, με δελτία τύπου στα οποία τους κατηγορούσε συλλήβδην πως δήθεν θα υπονόμευαν με υπερβαθμολόγηση την αντικειμενικότητα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αναρωτιέται κανείς γιατί διαμαρτύρεται τώρα που το ΥΠΔΒΜΘ τους αποκλείει από την βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων.


Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμως δεν ευθύνονται για την αχαρακτήριστη στάση της ΟΙΕΛΕ. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν αποδείξει χρόνια ολόκληρα με την ισότιμη συμμετοχή τους ως επιτηρητές και βαθμολογητές στις πανελλαδικές εξετάσεις την ικανότητα και την ακεραιότητά τους».

Πηγή

Μέχρι 21 Ιουνίου οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία


Μέχρι 21 Ιουνίου , ημέρα κατά την οποία λήγουν οι εγγραφές των μαθητών στα Σημοτικά Σχολεία , θα πρέπει οι γονείς να προσκομίσουν στο Δημοτικό Σχολείο που θα εγγραφούν τα παιδιά τους , τη βεβαίωση Παρακολούθησης Νηπίου.

Τη βεβαίωση θα παραλάβουν οι γονείς και κηδεμόνες στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το διδακτικό έτος.
Τα παραπάνω ορίζονται σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας . ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για καλά διαβασμένους τα θέματα στη Χημεία-Βιοχημεία

Τα θέματα στη Χημεία-Βιοχημεία που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ,κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής, σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Χημικών , παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία και δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους προετοιμασμένους μαθητές να ασχοληθούν

με το μεγαλύτερο μέρος των ερωτημάτων και στους πολύ καλά προετοιμασμένους να διακριθούν.

Κατά τα άλλα τα θέματα των γενικών εξετάσεων 2011 στο μάθημα "Χημεία - Βιοχημεία" του πρώτου κύκλου της τεχνολογικής κατεύθυνσης βρίσκονται εντός των ορίων της διδακτέας ύλης, έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια και καλύπτουν μεγάλη έκτασης αυτής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πότε λήγουν τα μαθητικά δελτία

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας τα Ειδικά Μαθητικά Δελτία που χορηγούνται για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών ισχύουν:

Για τους μαθητές των Γυμνασίων, των ημερησίων και εσπερινών Λυκείων , των ΕΠΑΣ, των Α και Β τάξεων των ημερησίων ΕΠΑΛ και των Α, Β και Γ τάξεων των εσπερινών ΕΠΑΛ μέχρι 10 Ιουνίου
Για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων μέχρι 15 Ιουνίου
Για τους μαθητές της Γ τάξης των ημερησίων ΕΠΑΛ και της Δ τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ μέχρι και 17 Ιουνίου
Για τους μαθητές των ΕΕΕΕΚ μέχρι 21 Ιουνίου
Για τους μαθητές της Γ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ και της Δ τάξης των εσπερινών ΓΕΛ που παίρνουν μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας μέχρι 24 Ιουνίου.
Για τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Ενιαίων λυκείων που παίρνουν μέρος στις εξετάσεις των ΤΕΦΑΑ μέχρι και 22 Ιουνίου
Για τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ που παίρνουν μέρος στις εξετάσεις Ειδικών μαθημάτων μέχρι και 20 Ιουνίου

Πηγή

Ψηφίζουν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές

Ψηφίζουν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές για την ανάδειξη των ΔΣ στους Συλλόγους τους και των αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ..

Το υποτονικό κλίμα που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ , μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι

η αποχή θα είναι για μια ακόμη χρονιά η πρώτη δύναμη, και ενδεχομένως αυτή τη φορά να ξεπεράσει και το 50%.


Οσον αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών , κανείς δεν πρόκειται να πληροφορηθεί ποια είναι τα πραγματικά, καθώς με ευθύνη των παρατάξεων το ΚΣ της ΕΦΕΕ εδώ και 25 χρόνια περίπου δεν καταφέρνει να εκδώσει επίσημα στοιχεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κάθε παράταξη να δίνει τα δικά της αποτελέσματα και να αυτοπαρουσιάζεται ως νικήτρια με κέρδη.

Οι παρατάξεις συμφωνούν μόνο σε ένα στοιχείο ότι η ΔΑΠ είναι πρώτη και δεύτερη η ΠΑΣΠ.



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: «Χτυποκάρδι» και σήμερα για χιλιάδες οικογένειες

Με τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης να διαγωνίζονται στην Ιστορία, της Θετικής στη Βιολογία, της Τεχνολογικής κύκλου Τεχνολογίας καιΠαραγωγής στη Χημεία-Βιοχημεία και της Τεχνολογικής κύκλου Πληροφορικής και Υπηρεσιών στις Αρχές Οργάνωσης

και Διοίκησης Επιχειρήσεων συνεχίζονται αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ).
Το esos θα δημοσιεύσει άμεσα τα θέματα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι , ενώ με ρεπορτάζ θα σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις γύρω από τις πανελλαδικές.
Υπενθυμίζουμε στους υποψηφίους ότι
ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί από το υπ. Παιδείας η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Πηγή

Εγκαινιάσθηκε ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας «ΕΣΤΙΑ ΖΩ»

Εγκαινιάσθηκε από τον γ.γ. του υπ. Παιδείας Β. Κουλαιδή, ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας «ΕΣΤΙΑ ΖΩ» στη Φοιτητική Εστία Αθηνών στην οδό Πατησίων. Αμέσως μετά τον αγιασμό, το λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΙΝ Παναγιώτης Μανούρης, ο οποίος τόνισε ότι «η δημιουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού αποτελεί την προμετωπίδα των προσπαθειών της διοίκησης, σε μία εποχή , που κυριαρχούν τα προβλήματα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πέρυσι για την καταγραφή των προβλημάτων που παρέλαβαν από το παρελθόν. Ανέδειξε τις άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, σε ένα καθεστώς διαφάνειας και διαύγειας .
«Υπάρχει συνεργασία με τους φοιτητές και ένα από τα αποτελέσματα είναι και ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την ανθρώπινη και ψυχολογική τους στήριξη και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό» τόνισε ο κ. Π. Μανούρης και σημείωσε, ότι αυτή η δομή θα αποκτήσει σύντομα νομική οργανική υπόσταση, ώστε να επεκταθεί και στις άλλες εστίες του Ιδρύματος.

«Σήμερα έχουμε γενέθλια. Συμπληρώνουμε ένα χρόνο από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του ΕΙΝ» είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος κ. Φίλιππος Λέντζας και συνέχισε: «ήταν μία δύσκολη χρονιά, για να καταλάβουμε τι παραλάβαμε και να θέσουμε το νέο μας όραμα για ένα σύγχρονο ΕΙΝ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων. Σ ΄ αυτή την προσπάθεια, μας βοήθησαν οι φοιτητές -είπε και επισήμανε- ότι τα δικά τους θέλω έγιναν και δικά μας». Ο κ. Λέντζας αναγνώρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτόματα και σημείωσε ότι από εδώ ξεκινούν οι τομές, μέσα στις συνθήκες κρίσης που περνά η χώρα μας .«Δεν χρειάζεται ξόδεμα. Με λιγότερα λεφτά και επικεντρωμένες πολιτικές μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, όπως ο Συμβουλευτικός Σταθμός για τον οποίο είμαστε περήφανοι» –σημείωσε και κατέληξε - πως η ανθρώπινη και ψυχική υποστήριξη αποτελούν ανάγκη της καθημερινότητας των φοιτητών τους οποίους παρότρυνε να πορευθούν με το δικό τους όραμα.

Τα θερμά συγχαρητήρια της Υπουργού . Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α. Διαμαντοπούλου μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ.Βασίλης Κουλαϊδής. Συνεχάρη προσωπικά τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΙΝ για την προσπάθεια που κάνουν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ιδρύματος , καρπός των οποίων αποτελεί και ο Συμβουλευτικός Σταθμός ο οποίος είναι παράδειγμα για τη συνέργεια των υπουργείων Υγείας και Παιδείας αλλά και της συνολικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για την βελτίωση της εκπαίδευσης.