Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου: Οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν ωράριο διδάσκοντας το μάθημα της λογοτεχνίας

Χθές στον ρ/σ Flash96 η υφ. Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας μετά τη συναδέλφισσα των Γαλλικών κ. Μαυροματάκη (Πρόεδρος), ανέφερε ότι τελικά θα υπάρχει συνέχεια για τους μαθητές της Β’ και Γ’ γυμνασίου, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται γαλλικά-γερμανικά, δηλ. τις ξένες γλώσσες που είχαν επιλέξει, αλλά από το νέο σχολικό έτος και για τους νέους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη των γυμνασίων, η δυνατότητα επιλογής της Β’ ξένης γλώσσας δεν θα υπάρχει λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Σήμερα (σ.σ. για τρίτη μέρα αναμονής) ανέφερε ότι θα εκδοθεί η νέα διορθωτική Υ.Α. που θα ρυθμίσει το θέμα για τους μαθητές της Β’ και Γ’ ηυμνασίου.

Η δήλωση στον ρ/σ για κατάργηση οργανικών θέσεων, απολύσεις:

"Καταρχήν άκουσα κάτι για εμπαιγμό. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα αξιοποιήσουμε τους καθηγητές των ξένων γλωσσών. Οι καθηγητές αυτοί, πολλοί από αυτούς διδάσκουν και στα δημοτικά και συμπληρώνουν ωράριο και βεβαίως έχουν και τη δυνατότητα να διδάξουν λογοτεχνία, είναι καθηγητές λογοτεχνίας και ίσως και κάποιο άλλο μάθημα."

ΕΡ : Συνεπώς ξεκαθαρίζετε ότι δε θα υπάρξει ζήτημα κατάργησης οργανικών θέσεων και άρα απόλυσης;

"Ακριβώς. Ζήτημα αξιοποίησης υπάρχει και οι οποίοι έχουν δεχθεί όταν τους είδα και να κάνουν συμπληρωματικά, εφόσον παραστεί ανάγκη και δεν μπορούν να συμπληρώσουν ωράριο, τη λογοτεχνία π.χ. ως μάθημα και να πω και κάτι άλλο. Ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μία πρακτική που υπήρχε χρόνια, να γίνεται όχι απλώς σπατάλη, κακώς εννοούμενη χαλαρότητα. Αυτό δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος, ακόμα και αν ήμασταν σε περίοδο παχιών αγελάδων, να πληρώνει ιδιαίτερο μάθημα για 4 παιδάκια και να έχουμε 5 διαφορετικά τμήματα γερμανικής γλώσσας και 4 διαφορετικά στο ίδιο γυμνάσιο, στην ίδια τάξη. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη."

ΠΗΓΗ : Flash96

Προκήρυξη Υποτροφιών του Ιδρύματος Ευγενίδου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012

Το Ίδρυμα Ευγενίδου προκηρύσσει για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012 εννέα (9) υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, πέντε (5) στο εξωτερικό και τέσσερις (4) στο εσωτερικό για διπλωματούχους του Ε.Μ.Π. Θα χορηγηθούν μια (1) υποτροφία ανά Σχολή.

Το ετήσιο ύψος των υποτροφιών ορίζεται στο ποσό των 5.500 δολλαρίων ΗΠΑ για το εσωτερικό και 11.000 δολλαρίων ΗΠΑ για το εξωτερικό.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν απαραιτήτως μέχρι 12 Ιουλίου 2011.

Πληροφορίες: τηλ. 210-9469600

Αναλυτικότερα:
http://www.eugenfound.edu.gr

Αύξηση των ωρών διδασκαλίας ζήτησε η υπ. Παιδείας από τους καθηγητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

«Ζήτησα από τους εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών, αν θα μπορούσαν οι ίδιοι να εργαστούν περισσότερες ώρες , δηλαδή οι έξι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας να γίνουν εννέα. Μου απάντησαν ομόφωνα και αυθόρμητα ότι είναι κάτι που αρκετοί το κάνουν, ήδη, και το προσφέρουν στο Πανεπιστήμιο».

Τη δήλωση αυτή έκανε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τις διοικήσεις της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ – ΤΕΙ και της ΕΕΕ (Ένωση Ελλήνων Ερευνητών).

Ειδικότερα η υπ. Παιδείας δήλωσε τα εξής:


Είχαμε μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα εξαιρετικά μεγάλα και επείγοντα θέματα που αφορούν τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα.

Ο στόχος όλων είναι ένας και κοινός: το καλό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, Έρευνα στην υπηρεσία της χώρας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σαφές ότι η κρίση επηρεάζει και την Ανώτατη Εκπαίδευση. Χρειάζεται συνεργασία και πολλή δουλειά. Υπερβαίνοντας όλοι αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, να δουλέψουμε μαζί για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά μας, τους φοιτητές και τους σπουδαστές.