Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μαζικά αναμένεται να επιστρέψουν από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Από την εφημερίδα Μακεδονία 


Μαζικά αναμένεται να επιστρέψουν από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη.


Το ενδεχόμενο αυτό αγχώνει τις δημοτικές αρχές, οι οποίες βλέπουν να ανατρέπονται οι όποιοι προγραμματισμοί τους για τη σχολική στέγη. Την ίδια ώρα 19 αποπερατωμένα έργα και 27 προς ολοκλήρωση εκπέμπουν SOS.


ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Το μεγάλο κύμα επιστροφής των μαθητών στα δημόσια από τα ιδιωτικά σχολεία ελέω κρίσης είναι ο μεγάλος φόβος των δημάρχων της Θεσσαλονίκης, με τον οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι το Σεπτέμβριο.
Την ώρα μάλιστα που οι ανάγκες της σχολικής στέγης είναι ήδη αυξημένες, αφού τα έργα παραμένουν κολλημένα εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης.
Και επειδή πενία τέχνας κατεργάζεται, οι διοικήσεις των δήμων της Θεσσαλονίκης εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, όπως η επιβολή τελών από το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, για να χτίσουν ή να συντηρήσουν τα σχολεία, βάζοντας παράλληλα βαθιά το χέρι στην… τσέπη, δηλαδή σε κονδύλια που προορίζονταν για άλλες δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα εξακολουθούν να απαιτούν από την κεντρική διοίκηση την απαραίτητη χρηματοδότηση, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της σχολικής στέγης, οι οποίες θα διογκωθούν το Σεπτέμβριο με την έλευση μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία. Η εικόνα που μεταφέρουν μέσω της “Θ” οι δημοτικές αρχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είναι ότι η επιστροφή στη δημόσια εκπαίδευση είναι μαζική. Παραδείγματος χάριν σε σχολεία του Ευόσμου υπάρχουν λίστες αναμονής, κάτι το οποίο θα επιτείνει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας, που ταλανίζει χρόνια την περιοχή. Εξάλλου ακόμη ένα θέμα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης (νομαρχία, ΟΣΚ, περιφέρεια), ενώ πλέον ως μόνη διέξοδος φαντάζει το ΕΣΠΑ.

Η κατάσταση αυτή απασχολεί και τους γονείς, οι οποίοι προαναγγέλλουν κατά τόπους κινητοποιήσεις: παραδείγματος χάριν στη Νεάπολη-Συκιές σε συνεργασία με το δήμο αλλά και στο δήμο Χορτιάτη-Πυλαίας. Άγνωστο ακόμη παραμένει το τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών, η οποία επίσης πέρασε στην αρμοδιότητα των δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει πάλι παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων με λεωφορειούχους.

Δήμος Θεσσαλονίκης. Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ο προγραμματισμός του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη, αφού ο μαθητικός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% λόγω της φυγής από τα ιδιωτικά. Έτσι συγχωνεύσεις σχολείων, όπως του 14ου και του 21ου λυκείου, ίσως αποδειχτεί ότι κακώς έγιναν. Στόχος της διοίκησης σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα εκπαίδευσης Αντώνη Κουρουμπή είναι να γίνει νέα κατανομή μαθητών, ανάλογα με τις οδούς όπου διαμένουν, η οποία έχει να αναπροσαρμοστεί πάνω από 25 χρόνια. Βέβαια, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν στα χέρια τους τα αναλυτικά στοιχεία της απογραφής. Σε ό,τι αφορά τις συντηρήσεις σχολείων, γίνονται αν οι παλιές σχολικές επιτροπές (σ.σ. οι δώδεκα νέες αναμένεται να συγκροτηθούν μέσα στο Σεπτέμβριο) έχουν χρήματα, καθώς κονδύλια για το σύνολό τους δεν έχουν έρθει. Επιπλέον ο δήμος θα θέσει προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την αγορά 21 οικοπέδων που έχουν χαρακτηριστεί για σχολική στέγη και για τα οποία έχει συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΣΚ. Δεν αποκλείεται να εγκαταλειφθούν κάποια οικόπεδα, των οποίων η χρήση δεν κρίνεται αναγκαία.
Το φιλόδοξο σχέδιο του κεντρικού δήμου αφορά την προώθηση για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του ΥΠΕΚΑ έξι -σύντομα “πράσινων”- σχολείων. “Ελπίζουμε να εγκριθούν σύντομα και στο τέλος Σεπτεμβρίου να αρχίσουν οι μελέτες, ώστε μέσα στο 2012 να ολοκληρωθούν. Μιλάμε για συνολική αναβάθμιση σχολείων και όχι μόνο ενεργειακή και θα είμαστε από τους πρώτους που θα το κάνουμε”, τόνισε ο κ. Κουράκης.
Πρόκειται για τα σχολεία: 4ο δημοτικό, 8ο γυμνάσιο-λύκειο, 101ο δημοτικό και 87ο δημοτικό (από το δήμο) και 9ο γυμνάσιο-λύκειο και 16ο γυμνάσιο και Ευκλείδης (από τον ΟΣΚ).

Δήμος Καλαμαριάς. Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλει ο δήμος Καλαμαριάς, για να ολοκληρωθεί το 17ο δημοτικό, το οποίο ανήκει στα συνεχιζόμενα έργα της πρώην νομαρχίας. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, από τα δημοτικά ταμεία θα βγουν 250.000 ευρώ, ώστε να αποπερατωθεί το έργο. “Κάνουμε αγώνα, για να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο και να μπορέσουν τα παιδιά να μεταφερθούν σύντομα εκεί”, ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι με τα χρήματα του γενικότερου προϋπολογισμού του δήμου γίνονται και οι συντηρήσεις των σχολείων. Επιπλέον στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί δύο έργα: η κατασκευή του 8ου νηπιαγωγείου και οι προσθήκες αιθουσών στο 8ο δημοτικό Καλαμαριάς.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών. Αν και υπήρχαν ορισμένες θετικές εξελίξεις με την τελευταία κάθοδό του στην Αθήνα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης προς το παρόν δεν παίρνει πίσω τα περί κινητοποιήσεων το Σεπτέμβριο. Με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο δήμαρχος απέσπασε 267.000 ευρώ για το 1ο λύκειο Πεύκων, το οποίο έπρεπε να παραδοθεί από τις αρχές του έτους, αλλά ο εργολάβος δεν έδινε τα κλειδιά λόγω οφειλών.
Επιπλέον υπογράφηκε η διάθεση 60.000 ευρώ για το 1ο δημοτικό Νεάπολης, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Θετική έκβαση εκτιμάται ότι θα έχει και η τοποθέτηση των προκάτ αιθουσών στο 1ο δημοτικό Πεύκων, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η κατασκευή του 2ου γυμνασίου Πεύκων. Ειδικά στην περιοχή των Πεύκων το πρόβλημα είναι μεγάλο. Φέτος θα φοιτήσουν 2.329 μαθητές, αριθμός αυξημένος εξαιτίας και της φυγής μαθητών από ιδιωτικά σχολεία.
Ακόμη προχωρούν εργολαβίες συντήρησης 41 σχολείων κυρίως στις περιοχές της Νεάπολης, του Αγίου Παύλου και των Πεύκων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πληρωθούν από τα ταμεία του δήμου, ενώ σε εξέλιξη είναι έργα σχολικής στέγης 1,5 εκατ. ευρώ. Για τους βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, αφού οι δήμοι θα πάρουν επιπλέον κονδύλια από το ΕΣΠΑ (από 100 εκατ. ευρώ που περίμεναν θα λάβουν 180 εκατ. ευρώ).

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Η συντήρηση των παλιών σχολικών κτιρίων είναι το πρόβλημα του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου. Στην περιοχή του έχει αρκετά σχολικά συγκροτήματα, κατασκευασμένα από τη ΜΟΜΑ στη δεκαετία του ’70, π.χ. το συγκρότημα όπου στεγάζονται το 1ο και το εσπερινό λύκειο Αμπελοκήπων, και το δημοτικό Δενδροποτάμου. Ως γνωστόν η ΣΑΤΑ είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα ο δήμος να αναγκάζεται να… ανοίγει τρύπες στον προϋπολογισμό του, για να κάνει τις απαραίτητες εργασίες.
Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο αγωνιά ο κ. Κυρίζογλου είναι ότι σταμάτησε το πρόγραμμα αγοράς οικοπέδων και κατασκευής διδακτηρίων. Στον πάγο βρίσκονται δύο δημοτικά στην περιοχή του Δενδροποτάμου, ένα στη Μενεμένη, δύο νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό στους Αμπελόκηπους, όπως και οικόπεδα που απαλλοτριώθηκαν και αναμένεται η αποπληρωμή τους από τον ΟΣΚ.

Δήμος Παύλου Μελά. Η Πολίχνη μπορεί να εντάχθηκε στον ενιαίο δήμο Παύλου Μελά, όμως τα προβλήματα σχολικής στέγης παραμένουν ίδια. Και φέτος θα είναι πρωταθλήτρια διπλοβάρδιας με ποσοστό 40%. Αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αν και, όπως τόνισε ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος, θα προσπαθήσει να επαναλάβει το πείραμα της Σταυρούπολης. Βέβαια, όταν το Σεπτέμβριο δουν τους μαθητές της Πολίχνης που είχαν πάει στα ιδιωτικά λόγω διπλοβάρδιας να επιστρέφουν εξαιτίας του ενιαίου πλέον χαρακτήρα του δήμου, τότε μάλλον το εγχείρημα θα είναι πιο δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά ήδη τέσσερα σχολεία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (από δύο λύκεια σε Πολίχνη και Ευκαρπία), ενώ ψάχνουν να βρουν λύση για το μισοτελειωμένο 9ο δημοτικό στα Μετέωρα. Για τη συντήρηση θα δώσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ -μεγάλο μέρος θα προέρχεται από ίδια κονδύλια.

Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού. Με κίνδυνο να λειτουργήσει σε απογευματινή βάρδια το ΕΠΑΛ Κορδελιού, αλλά και να μην ολοκληρωθούν οι έξι αίθουσες, με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα σε “κόκκινες” περιοχές, θα βρεθεί το Σεπτέμβριο ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού.
Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος Αβρόρα Σαββίδου, εάν δεν υπογραφεί σύντομα η χρηματοδότηση των αιθουσών, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα υπεράριθμα νήπια πάνω από την περιφερειακή, με το 2ο γυμνάσιο Ευόσμου, όπου υπάρχει λίστα αναμονής, και με το τμήμα ένταξης στο 1ο γυμνάσιο Ευόσμου, το οποίο επίσης έχει αυξημένες αιτήσεις. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται η κατασκευή του 24ου δημοτικού από την πρώην νομαρχία, το οποίο θα συνεχίσει να στεγάζεται στο ΔΑΚ (αθλητικό κέντρο), του 17ου και του 25ου δημοτικού από τον ΟΣΚ και η παράδοση από τον εργολάβο ενός γυμναστηρίου και πέντε αιθουσών στο 11ο δημοτικό.

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Περίπου 30 εκατ. ευρώ χρειάζονται άμεσα σύμφωνα με το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, για να χτιστούν περίπου οκτώ σχολεία, τα οποία θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα του δήμου, κυρίως στις περιοχές του Χορτιάτη. Το 1 εκατ. θα προσπαθήσει να το μαζέψει μόνος του με τη μορφή τέλους που θα επιβάλει στους πολίτες (16 ευρώ ανά 80 τ.μ.).
“Τα μαθήματα σε Φίλυρο, Χορτιάτη και Ασβεστοχώρι γίνονται σε κίμπους και καταστήματα. Ούτε στο Μπαγκλαντές τέτοιες συνθήκες. Ο ΟΣΚ διαλύεται, η νομαρχία δεν έχει μία, γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε να αποπερατώσουμε τουλάχιστον δύο σχολεία, τα λύκεια σε Ασβεστοχώρι και Φίλυρο. Στις 27 Ιουλίου θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση που θα συνάψουμε με την περιφέρεια”, σχολίασε ο κ. Καϊτεζίδης, αναφερόμενος στην απόφαση, που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους κατοίκους. Επιπρόσθετα ο δήμος ενοικιάζει τέσσερα κτίρια για σχολεία, τα οποία του στοιχίζουν 850.000 ευρώ ετησίως.


19 έργα εκπέμπουν SOS

Δεκαεννέα έργα σχολικής στέγης, που έχουν ολοκληρωθεί και θα έδιναν ανάσα στις πολύπαθες περιοχές της Θεσσαλονίκης, δεν παραδίδονται από τους εργολάβους, γιατί υπάρχουν οφειλές 9.967.734 ευρώ. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σχολικής στέγης από τη νομαρχία στους δήμους με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” άφησε σειρά από ζητήματα ανοικτά, όπως τα συνεχιζόμενα έργα σχολικής στέγης, τα οποία πρέπει να αποπερατώσει πλέον η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως έχει καταγγείλει η διοίκησή της, το 2009 έλαβε 20 εκατ. ευρώ, το 2010 μόλις 2 εκατ. ευρώ και το 2011 ούτε… 1 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι τα παρακάτω 19 έργα να παραμένουν “κλειδωμένα” και άλλα 27 να αναμένουν τις αναγκαίες πιστώσεις, ύψους 32.940.206 ευρώ, για να συνεχιστούν. Βέβαια δεν λείπουν και οι φωνές δημοτικών αρχών που μιλούν για λάθη της πρώην νομαρχίας στη διαχείριση των κονδυλίων και στον προγραμματισμό της σχολικής στέγης.

Ετοιμοπαράδοτα και ανεξόφλητα

ΕΡΓΟ / ΟΦΕΙΛΗ

Δημοτικό σχολείο Ν. Απολλωνίας (Βόλβη), 94.961 ευρώ
Λύκειο Καλοχωρίου (Δέλτα), 106.955 ευρώ
Κατασκευή ΑΠΧ εξυπηρέτησης 2ου δημοτικού Πλαγιαρίου (Θέρμη), 383.238 ευρώ
Προσθήκη ορόφου στο 2ο γυμνάσιο Μίκρας (Θέρμη), 685.477 ευρώ
14ο-107ο δημοτικά Θεσσαλονίκης, 47.649 ευρώ
1ο δημοτικό Τριανδρίας, 599.933 ευρώ
Αποκατάσταση οροφής γυμναστηρίου 1ου γυμνασίου Ευόσμου, 100.000 ευρώ
Γυμνάσιο Λαγκαδικίων, 95.718 ευρώ
Προμήθεια και τοποθέτηση 2 προκάτ αιθουσών στο γυμνάσιο Πεύκων (Νεάπολη-Συκιές), 59.926 ευρώ
Γυμνάσιο-λύκειο Ομόνοιας Σταυρούπολης (Παύλου Μελά), 579.890 ευρώ
3ο λύκειο Χορτιάτη (Πυλαίας Χορτιάτη), 4,165 εκατ. ευρώ
1ο δημοτικό Αγ. Αθανασίου (Χαλκηδόνας), 477.549 ευρώ
Κατασκευή ΑΠΧ στο γυμνάσιο-λύκειο Προχώματος (Χαλκηδόνα), 300.000 ευρώ
Προσθήκη δύο αιθουσών στο δημοτικό Λητής (Ωραιόκαστρο), 760.770 ευρώ
Κατασκευή νέων αιθουσών και διαμόρφωση υπογείου στο γυμνάσιο Παλαιοκάστρου (Ωραιόκαστρο), 183.300 ευρώ
Κατασκευή προκατασκευασμένων αιθουσών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, 633.167 ευρώ
Μηχανοργάνωση μελετών σχολικής στέγης, 452.924 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 9.967.734 ευρώ


Δει δη χρημάτων για 27 έργα

ΕΡΓΟ / ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΙΣΤΩΣΗ

Κατασκευή 3ου δημοτικού Δενδροποτάμου (Αμπελοκήπων-Μενεμένης), 4,950 εκατ. ευρώ
Δημοτικό Αρέθουσας (Βόλβη), 539.702 ευρώ
Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 1ου-2ου δημοτικού Κυμίνων (Δέλτα), 417.300 ευρώ
Κατασκευή 1ου νηπιαγωγείου Κυμίνων (Δέλτα), 394.000 ευρώ
Δημοτικό σχολείο Τριαδίου (Θέρμη), 840.450 ευρώ
2ο γυμνάσιο Θέρμης, 4,055 εκατ. ευρώ
Προσθήκη αιθουσών στο δημοτικό Κ. Σχολαρίου (Θέρμη), 602.572 ευρώ
Διαμόρφωση αύλειου χώρου 2ου γυμνασίου Μίκρας (Θέρμη), 173.340 ευρώ
Διαμόρφωση αύλειου χώρου δημοτικού Τριλόφου (Θέρμη), 350.000 ευρώ
Κατασκευή 2ου νηπιαγωγείου Κ. Σχολαρίου και αίθουσας πολλαπλώνχρήσεων, 611.600 ευρώ
Κατασκευή χώρων στο 6ο-90ό δημοτικό Θεσσαλονίκης, 1,610 εκατ. ευρώ
24ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, 630.000 ευρώ
44ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, 774.807 ευρώ
106ο δημοτικό Θεσσαλονίκης , 1,210 εκατ. ευρώ
17ο δημοτικό Καλαμαριάς, 881.206 ευρώ
Δημοτικό Ηρακλείου (Λαγκαδάς), 376.020 ευρώ
4ο-5ο γυμνάσια Νεάπολης: προσθήκη αιθουσών, 580.000 ευρώ
2ο γυμνάσιο Πεύκων (Νεάπολη-Συκιές), 3,450 εκατ. ευρώ
2ο γυμνάσιο Ευκαρπίας (Παύλου Μελά), 3,6 εκατ. ευρώ
Ανέγερση 9ου δημοτικού Πολίχνης, 3,792 εκατ. ευρώ
Μελέτη ΤΕΕ Πυλαίας, 275.875 ευρώ
Γυμνάσιο-λύκειο Ασβεστοχωρίου, 1,507 εκατ. ευρώ
Προσθήκη οκτώ αιθουσών και γυμναστηρίου στο λύκειο Φιλύρου, 225.406 ευρώ
Δημοτικό Βαθύλακκου (Χαλκηδόνας), 400.000 ευρώ
Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας (Ωραιοκάστρου), 153.400 ευρώ
Προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο γυμνάσιο-λύκειο Δρυμού (Ωραιοκάστρου), 349.640 ευρώ
Προσθήκη τριών αιθουσών στο 1ο λύκειο Ωραιοκάστρου, 189.993 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 32.940.206 ευρώ

Πηγή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου