Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Αιτήσεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας-ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ


Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ανακοίνωσε ότι προσκαλεί μόνιμους διορισμένους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των ειδικοτήτων Αγγλικών και Αισθητικής Αγωγής, με τουλάχιστον διετή εκπαιδευτική υπηρεσία από το διορισμό τους σε σχολεία Δευτεροβάθμιας ή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, (γεγονός το οποίο να προκύπτει από υπηρεσιακό έγγραφο), να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να αποσπαστούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα εκτός έδρας τμήματα αυτών κατά το σχολικό έτος 2011-2012.

ΠΟΣΔΕΠ: Το Προσχέδιο Νόμου δεν έχει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας


 Το κορυφαίο συνδικαλιστικό οργανο των πανεπιστημιακών δασκάλων, η ΠΟΣΔΕΠ με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να μην καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή το Προσχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε η υπουργός Παιδείας  και τονίζει ότι δεν έχει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ΠΟΣΔΕΠ.

Θέμα: Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ για τις εξαγγελθείσες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, στην 3η Συνεδρίασή της την 6η Ιουλίου 2011, αφού έλαβε υπόψη της τις πρόσφατες εξελίξεις στο σχετικό θέμα, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε η Υπουργός Παιδείας δεν έχει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ΠΟΣΔΕΠ. Καλούμε την κυβέρνηση να μην το καταθέσει. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΠΟΣΔΕΠ έχει διατυπώσει εμπεριστατωμένα και δημόσια τις προτάσεις της για τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τριτοβάθμιας, οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Χρειάζεται να ξεκινήσει τώρα ένας ανοιχτός ουσιαστικός και οργανωμένος διάλογος με τον απαιτούμενο χρόνο (τουλάχιστον 3 μήνες) για τη συνδιαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου με τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας.

            Ο Πρόεδρος
     Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
         Καθηγητής Ε.Μ.Π.           Η Γραμματέα
     Ευγενία Μπουρνόβα
 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Ε.Κ.Π.Α.

3 άτομα με σύμβαση έργου στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος - Κεφαλονιά) στο πλαίσιο της πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας»

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων / Επιτροπή Εκπαίδευσης και Ερευνών, για την εκτέλεση της πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του ΕΣΠΑ (2007-2013) προτίθεται να απασχολήσει με σύμβαση ανάθεσης έργου βοηθητικό-διοικητικό προσωπικό με συγκεκριμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τα οποία περιγράφονται ως εξής:

Α. Τοπικό Στέλεχος Διοικητικής Λειτουργίας (Ζάκυνθος)

Β. Τοπικό Στέλεχος Επικοινωνιακής Λειτουργίας (Ζάκυνθος)

Γ. Τοπικό Στέλεχος Διοικητικής Λειτουργίας (Κεφαλονιά)

Καταληκτική ημερομηνία: 07-07-2011

Σχετικός σύνδεσμος:
http://www.teiion.gr

67 Υποτροφίες Εξωτερικού (06/07/2011)Γραφείο Διασύνδεσης του Δ.Π.Θ.

Θέλουν τρεις μήνες να το σκεφτούν οι πανεπιστημιακοί

Από τα Νέα

Τρεις μήνες προθεσμία για να μελετήσουν το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητούν τώρα οι πανεπιστημιακοί. Τόσο οι πρυτάνεις όσο και η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ζητούν από την Αννα Διαμαντοπούλου να μην προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Πίσω από το αίτημα για την τρίμηνη προθεσμία, ωστόσο, εκτιμάται ότι βρίσκεται η επιθυμία των πανεπιστημιακών να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο προτού επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, ελπίζοντας να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο και να πιέσουν το υπουργείο Παιδείας να μην προωθήσει τις αλλαγές που δεν επιθυμούν.

Τέτοιες αλλαγές είναι για τους πανεπιστημιακούς τα Συμβούλια Διοίκησης, ο διορισμός πρύτανη, η αξιολόγηση, η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, οι τριετείς σπουδές κ.ά., ενώ για τους φοιτητές η κατάργηση των αιωνίων, η εντατικοποίηση των σπουδών, η κατάργηση του χωροταξικού προσδιορισμού του ασύλου κ.ά. «Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση εξαντλείται σε σειρά αποσπασματικών ρυθμίσεων που στην πλειοψηφία τους αποτελούν άκριτη αντιγραφή από διεθνή μοντέλα ιδιωτικών κατά βάση ιδρυμάτων, με μοναδικό σκοπό τη χειραγώγηση και την κηδεμόνευση των ΑΕΙ», υποστηρίζει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ. Η Αννα Διαμαντοπούλου πάντως, η οποία συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά - με τον οποίον έχουν αύριο συνάντηση οι πρυτάνεις - δεν έδειξε να υποχωρεί στις προειδοποιήσεις ότι «η εσπευσμένη ψήφιση του νέου νόμου δεν θα βοηθήσει στη συνδιαμόρφωση των αναγκαίων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο και θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Μετά τη συνάντησή της με την ηγεσία των καθηγητών πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) και ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), δήλωσε ότι επί έναν χρόνο τώρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος: «Το θέμα σε έναν διάλογο είναι πάντοτε η ουσία. Και η διαδικασία και ο χρόνος παίζουν ρόλο. Θέλω όμως να θυμίσω ότι η πρώτη ανακοίνωση έγινε 25 Ιουλίου του 2010, δηλαδή πριν από ακριβώς έναν χρόνο, που ετέθησαν όλα τα μεγάλα ζητήματα, στα οποία οι Ομοσπονδίες έχουν πάρει θέση και έχουν στείλει προτάσεις οι οποίες ελήφθησαν υπόψη», τόνισε.

Αλλά και ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος ζήτησε χθες το πάγωμα του νομοσχεδίου για τρεις μήνες (μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι). Αποδέχθηκε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίον συναντήθηκαν χθες οι πρυτάνεις, ζήτησε επίσης να μην κατατεθεί το καλοκαίρι το νομοσχέδιο στη Βουλή και έκανε λόγο για «σκοτεινά χρόνια» στα οποία οδηγεί η άρση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Ηπιότερη ήταν η εκτίμηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη: τόνισε ότι υπερασπίζεται την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά διαφώνησε με το προτεινόμενο νέο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων.

Αμοιβαίες Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης


Τις αμοιβαίες μεταθέσεις  των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), ύστερα από αίτησή τους, ανακοίνωσε σήμερα το υπ. Παιδείας.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε με τον Α. Σαμαρά-ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ Σ.Ν. ΖΗΤΗΣΕ Η ΝΔ


Υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε και εκτιμώ ότι με τη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος δήλωσε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά .

Με την επίσκεψη στον κύριο Σαμαρά ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήταν μια μακρά συζήτηση. Τέθηκαν όλα τα επιμέρους σημεία που αφορούν στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για τα οποία συζητήσαμε σε βάθος.

Μετά τη συνάντηση, ο  Τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, επαναλάβαμε την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι στα μείζονα και τα σημαντικά, όπως τα θέματα της Παιδείας, πρέπει να υπάρχει σύνθεση ιδεών και απόψεων, έτσι ώστε να υπάρχει συναίνεση για να μπορούμε να εκπονήσουμε στρατηγική μακροπρόθεσμη, που να μην αλλάζει ούτε από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση ούτε από Υπουργό σε Υπουργό.

Μας κάνει, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι παρ’ όλο που είχαμε καταλήξει ομοφώνως σε κάποια πορίσματα, στον εθνικό διάλογο που κάναμε για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και αφορούσαν και στον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στα Πανεπιστήμια, εντούτοις, μετά από δύο χρόνια, αντί να συνεχίσουμε  από κει που είχαμε μείνει πριν από τις εκλογές, αρχίζουμε να μιλάμε μόνο για τα Πανεπιστήμια, χωρίς να εφαρμόζουμε τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου που αφορούσαν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Θεωρούμε πάρα πολύ λογικό το αίτημα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας -αυτό το μήνα,  τον Ιούλιο, και τον Αύγουστο λειτουργούν τα πάντα λίγο πιο υποτονικά- να τους δοθεί ο χρόνος προκειμένου να εκτιμήσουν σωστά το Σχέδιο Νόμου, έτσι ώστε από Σεπτέμβρη να μπορούν να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θέσαμε  είναι να δοθεί  χρόνος τόσο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  ώστε να συνυπολογίσει τα θέματα, τα οποία θέσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Όπως :
  • Ζητήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων, αφού αυτά τα οποία προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου καταστρατηγούν - κατά τη δική μας εκτίμηση - τη διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των Πανεπιστημίων, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.
  • Ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, με δίπολα που, πολλές φορές, δημιουργούν σύγχυση αρμοδιοτήτων.
  • Ζητήματα σχετικά με τα τρία έτη σπουδών, με δεδομένο ότι  στην Ευρώπη σήμερα επανεξετάζεται το όλο ζήτημα  που αφορά στους τετραετείς κύκλους σπουδών, όπως ήδη ισχύει στην Ελλάδα.
  • Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα συγγράμματα.
  • Και, κυρίως, ζητήματα σχετικά με την κατάργηση του θεσμού των λεκτόρων , που εμείς πιστεύουμε, ότι προσφέρει αρκετά σημαντικά στα Πανεπιστήμια.
Θεωρούμε ότι η κα Υπουργός, θα εξετάσει και θα συνυπολογίσει  όλα αυτά τα ζητήματα και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, καλή τη πίστη, τον Σεπτέμβρη - αν κάνει αποδεκτό το αίτημα να δώσει το χρόνο- θα θέσει ένα καινούργιο Σχέδιο Νόμου, που όλα αυτά θα τα έχει συνυπολογίσει και θα τα έχει συνεκτιμήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ενωμένοι σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Παιδεία και στο χώρο των Πανεπιστημίων».

Στη συνάντηση, παρευρέθησαν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Παιδείας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπεύθυνος, βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Ν. Δ. κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Σημεία από τη συνέντευξη της Φ. Γεννηματά , στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA-ΟΛΑ ΟΣΑ είπε για τα δίδακτρα, τα συγγράμματα και τους αιώνιους φοιτητές

Σημεία από τη συνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά , στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο ΟικονομέαΓια το στόχο των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση:

Ο κοινός μας στόχος -και του Υπουργείου και της ακαδημαϊκής κοινότητας- είναι να δούμε τα Πανεπιστήμιά μας να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, γιατί αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αξία στα πτυχία των Ελλήνων φοιτητών, σημαίνει συγκράτηση των φοιτητών που φεύγουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και οι οικογένειες τους αιμορραγούν, σημαίνει προσέγγιση ξένων φοιτητών σε εμάς που το έχουμε ανάγκη. Είναι εκατομμύρια οι φοιτητές που κινούνται αυτή τη στιγμή, αλλά στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουμε πάρα πολύ μικρή μερίδα. Τι κάνουμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο; Δύο πράγματα: Αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία και υιοθετούμε κανόνες ποιότητας, που βλέπουμε ότι έχουν αποδώσει στα υπόλοιπα κράτη -δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Δεύτερον, εμπιστευόμαστε την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους λέμε «πάρτε το επάνω σας», ζητάμε τη στήριξή τους, γι' αυτό θέλουμε ανοιχτό διάλογο μαζί τους, από τα χέρια τους περνάει. Είναι μεγάλο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή η αναβάθμιση της Παιδείας και η επένδυση στη γνώση μπορεί να εξελιχτεί στην κρίσιμη δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Γι αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε στα μικρά, τα διαδικαστικά, θα τα βρούμε αυτά, δεν είμαστε ούτε αδιάλλακτοι, ούτε δογματικοί, θα τα συζητήσουμε.

Για το ζήτημα των διδάκτρων και τα δωρεάν συγγράμματα :

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχουν δίδακτρα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ούτε σταματούν τα δωρεάν συγγράμματα. Φέτος και για την επόμενη 2ετία θα δοθούν κανονικά όπως και πέρυσι και σε βάθος 3ετίας όλο το υλικό που θα χρειάζεται ο φοιτητής -και συγγράμματα και σημειώσεις- θα βρίσκεται ηλεκτρονικά στη διάθεση του, δωρεάν, θα μπορεί να το κατεβάσει μέσω ίντερνετ. Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα, ούτε και δίδακτρα, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και σήμερα σε κάποιες μεταπτυχιακές σπουδές, όπως σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν δίδακτρα. Εμείς εμπιστευόμαστε την ακαδημαϊκή κοινότητα, εσείς αποφασίζετε αν θέλετε στις μεταπτυχιακές σπουδές να βάλετε δίδακτρα. Η μισθοδοσία των καθηγητών είναι, επίσης, απόλυτα διασφαλισμένη.

Για την κριτική περί σπουδών πολλών ταχυτήτων:

Δεν θα υπάρχουν πολλές ταχύτητες. Υιοθετούμε ένα σύστημα ακαδημαϊκών μονάδων, που ξεκινά κατ' ελάχιστο με 180 ακαδημαϊκές μονάδες που αντιστοιχούν σε τρία χρόνια φοίτησης, πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την οποία και αποδεχτήκαμε. Ένα σύστημα που έχει υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς, και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα καθορίζουν το χρόνο των σπουδών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αν τα Πανεπιστήμια θεωρούν ότι τα τρία χρόνια επαρκούν για τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, τότε μπορεί να γίνει και εδώ αυτό, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι τα πτυχία των δικών μας παιδιών θα αναγνωρίζονται πολύ πιο εύκολα και ισότιμα με τα πτυχία των υπόλοιπων Πανεπιστημίων της Ευρώπης.

Για την εκλογή των πρυτανικών αρχών:

Λάβαμε υπόψη τις προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και σήμερα θα έχουμε πραγματικά το δίπολο που ορίζει ο κ. Σταυρακάκης με ένα Συμβούλιο του Ιδρύματος που θα σχεδιάζει, θα εποπτεύει και θα ελέγχει και τον Πρύτανη από την άλλη που θα διοικεί και θα έχει την ευθύνη της ακαδημαϊκής καθοδήγησης του Ιδρύματος.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο:

Όπως είπε η κυρία Υπουργός αυτό που καταργείται είναι ο ευτελισμός του ασύλου. Αυτό που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ο τρόπος εφαρμογής του, που όλους εμάς που ζήσαμε τη δεκαετία του '80 στα Πανεπιστήμια, μας πλήγωσε. Λέμε λοιπόν ότι προστατεύεται η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών με ευθύνη του Πρύτανη και επίσης με ευθύνη του Πρύτανη δημιουργούνται οι υπηρεσίες εκείνες που αναλαμβάνουν τη φύλαξη, την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας. Η αστυνομία δεν θα μπορεί να μπαίνει όποτε θέλει στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως δεν μπαίνει όποτε θέλει στο σπίτι σας κ. Οικονομέα. Μέχρι τώρα ήταν το Πρυτανικό Συμβούλιο που αποφάσιζε, τώρα θα αποφασίζει ο Πρύτανης. Αφορά δε το εσωτερικό των Πανεπιστημίων. Έξω από τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να υπάρχει η λογική του ασύλου. Δε χωροθετήθηκε ποτέ με σαφήνεια ο χώρος του ασύλου. Γι' αυτό προβλέπονται υπηρεσίες φύλαξης και προσπαθούμε να αλλάξουμε τη συνολική νοοτροπία, όπως είπε ο κ Σταυρακάκης και συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

Για τους «αιώνιους» φοιτητές:

Δεν γνωρίζαμε πόσοι είναι οι ενεργοί φοιτητές και με τη διαδικασία που δόθηκαν τα συγγράμματα, διαπιστώσαμε ότι από τους 578.000 εγγεγραμμένους, πήραν συγγράμματα 240.000, δηλαδή σχεδόν οι μισοί.

Οι σπουδές θα πρέπει να έχουν αρχή, μέση και τέλος. Δίνουμε τέσσερα συν δύο χρόνια και τη δυνατότητα της μερικής φοίτησης με τέσσερα συν τέσσερα για όσους δουλεύουν. Μετά την ολοκλήρωση, το Ίδρυμα αποφασίζει πώς θα μπορούν οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει αυτά τα όρια να δώσουν τα μαθήματά τους και να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο τους. Στο νομοσχέδιο γίνεται πρόβλεψη για άτοκα δάνεια σε φοιτητές και πλέον τα Πανεπιστήμια θα μπορούν να έχουν προγράμματα και για τη Διά Βίου Μάθηση.

Η υπ. Παιδείας δεσμεύτηκε για τη χορήγηση διδακτορικών από τα ΤΕΙ

Η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου δεσμεύτηκε ότι στο τελικό σχέδιο νόμου θα υπάρχει διάταξη, που θα επιτρέπει τη χορήγηση διδακτορικών διπλωμάτων στα ΤΕΙ και ακόμη τόνισε ότι οι μεταβατικές διατάξεις θα είναι γενναιόδωρες για το Ε.Π.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα η ΟΣΕΠ ΤΕΙ, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με την κ. Διαμαντοπούλου .

Τα μέλη του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιφυλαχτήκαν να τοποθετηθούν στο σχέδιο νόμου, γιατί δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να τον μελετήσουν (δόθηκε στις 4/7/11 στις 22:00).

Οι εκπρόσωπο της ΟΣΕΠ ζήτησαν από την υπουργό παιδείας:

-στο προτεινόμενο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί να μην υπάρξουν φραγμοί ή διακρίσεις, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα, να αναπτυχθούν με βάσει ακαδημαϊκά κριτήρια και να μπορούν να χορηγούν διδακτορικά διπλώματα.

-να συνεργάζονται ισότιμα με τα ερευνητικά κέντρα, όπως τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα.

-Να διασφαλιστεί η εργασιακή σχέση και η ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια του υπηρετούντος Ε.Π. στα ιδρύματά μας.

Πηγή

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ:50-80 ευρώ για να δουν οι υποψήφιοι τα γραπτά τους-ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Με ανακοίνωση που αναμένεται να κάνει το υπ. Παιδείας θα καλέσει τους υποψηφίους που συμμετέχουν φέτος στις πανελλαδικές και επιθυμούν να δουν τα γραπτά τους να υποβάλουν αιτήσεις από 15- 30 Σεπτεμβρίου να δουν τα γραπτά τους.

Ειδικότερα , σύμφωνα με απόφαση του υπ. Οικονομίας , οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές θα υποχρεώνονται στην καταβολή παραβόλων για την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των Πανελληνίων Εξετάσεων ως εξής:

1. Πενήντα ευρώ (50,00 €) για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων.

2. Ογδόντα ευρώ (80,00 €) για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων.

Τα παραπάνω ποσά θα εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) στον ΚΑΕ 3743 με κατονομασία «παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων (αρθ. 22 ν. 3475/2006 όπως ισχύει)».

Ειδικότερα η υπουργική απόφαση έχει ως εξής:


Άρθρο 1

Έκταση εφαρμογής

1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται κάθε ακαδημαϊκό έτος που έπεται της συμμετοχής των υποψηφίων σε πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρονται σε γραπτά δοκίμια για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφορούν απόφοιτους Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ ή Τ.Ε.Ε. ή άλλου αντίστοιχου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία. Ειδικά για τα γραπτά δοκίμια των ειδικών μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο, Ξένες Γλώσσες, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων), των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές» καθώς και για όλα τα γραπτά δοκίμια των ειδικών κατηγοριών, όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6(ΦΕΚ 272 Β΄/1.3.2007) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση με επίδειξη του πρωτοτύπου.

Άρθρο 2

Τρόπος, χρόνος και τόπος υποβολής της αίτησης των υποψηφίων.

1. Κάθε υποψήφιος του άρθρου 1 της παρούσας που επιθυμεί να λάβει γνώση με επίδειξη των γραπτών του δοκιμίων σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 1 της παρούσης, υποβάλλει αίτηση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων του που εξετάστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο. Ειδικά για τους αποφοίτους Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. και ΕΠΑ.Λ.−ΟΜΑΔΑ Α΄, η αίτηση υποβάλλεται στο Γραφείο Ε.Ε. ή στη Διεύθυνση Δ.Ε. που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή σε Τμήματα των Τ.Ε.Ι.

2. α) Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις.

β) Αν πρόκειται για γραπτά δοκίμια υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6 (ΦΕΚ 272 Β΄/1.3.2007) υπουργικής απόφασης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τότε οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Γ΄ του ΥΠΕΠΘ εντός του μηνός Οκτωβρίου του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις.

3. Στην αίτηση υποψηφίου αναγράφονται τα πλήρη ονομαστικά του στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο), ο κωδικός αριθμός με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις, το μάθημα ή τα μαθήματα για τα οποία επιθυμεί να λάβει γνώση των γραπτών του δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία και τηλέφωνο επικοινωνίας. Μαζί με την αίτηση καταβάλλεται και σχετικό παράβολο ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών των οποίων ζητά την επίδειξη, η αξία του οποίου καθορίζεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 3

Συγκέντρωση αιτήσεων, διαδικασία επίδειξης γραπτών δοκιμίων

1. Στις 15 και στις 30 Σεπτεμβρίου, σε κάθε Διεύθυνση και Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου έχουν υποβληθεί αιτήσεις, συντάσσεται συγκεντρωτική κατάσταση κατά Διεύθυνση και κατά Γραφείο με τα στοιχεία των υποψηφίων καθώς και τα μαθήματα για τα οποία ενδιαφέρονται να λάβουν γνώση με επίδειξη των γραπτών τους δοκιμίων. Αντίγραφα των συγκεντρωτικών καταστάσεων αποστέλλονται στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. στην οποία λειτούργησε το Βαθμολογικό Κέντρο στο οποίο βαθμολογήθηκαν τα γραπτά δοκίμια της οικείας Διεύθυνσης ή των Γραφείων Δ.Ε. ή Ε.Ε. Στη συγκεντρωτική κατάσταση είναι απαραίτητο να φαίνεται και το σύνολο των γραπτών δοκιμίων των οποίων ζητείται η επίδειξη.

2. α. Αν πρόκειται για γραπτά δοκίμια ειδικών μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο, Ξένες Γλώσσες, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων), καθώς και των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές» τότε οι φωτοτυπίες των αιτήσεων των υποψηφίων συνοδευόμενες από συγκεντρωτική κατάσταση διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Γ΄ του ΥΠΕΠΘ και οι υποψήφιοι θα μπορούν να λαμβάνουν γνώση με επίδειξη των γραπτών τους δοκιμίων σε χώρο και σε χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται από την ως άνω Διεύθυνση του ΥΠΕΠΘ.

β. Ειδικά για τα μαθήματα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», στο οποίο εξετάζονται πανελλαδικά υποψήφιοι των Τ.Ε.Ε. και ΕΠΑ.Λ. και «Γραφιστικές Εφαρμογές», στο οποίο εξετάζονται πανελλαδικά υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ., μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησής τους στα αντίστοιχα Βαθμολογικά Κέντρα τα στελέχη μεταφέρονται και παραδίδονται προς φύλαξη στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Γ΄ του ΥΠΕΠΘ.

3. Αν πρόκειται για υποψηφίους που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6 (ΦΕΚ 272 Β΄/1.3.2007) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τότε αυτοί θα μπορούν να λάβουν γνώση με επίδειξη των γραπτών τους δοκιμίων σε χώρο και σε χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται από την Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Γ΄ του ΥΠΕΠΘ.

4. Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων στους υποψηφίους, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 2 και 3, γίνεται στη Διεύθυνση ή Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. που υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, από τις φωτοτυπίες των γραπτών δοκιμίων που στέλνονται από τα οικεία Βαθμολογικά Κέντρα, σε χώρο που ορίζει ο Διευθυντής της Δ/νσης Δ.Ε ή ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δ.Ε ή Ε.Ε. τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που καταρτίζεται για το σκοπό αυτό και ανακοινώνεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. ή το Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. Το χρονικό αυτό διάστημα θα είναι ανάλογο με τον αριθμό των γραπτών δοκιμίων και μπορεί να ξεκινά και νωρίτερα από τη 1η Νοεμβρίου εφόσον κριθεί ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες. Κάθε υποψήφιος οφείλει να επικοινωνεί με τη Διεύθυνση Δ.Ε. ή το Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου υπέβαλε αίτηση, προκειμένου να ενημερώνεται για την ακριβή μέρα κατά την οποία θα λάβει γνώση των γραπτών του.

Τα γραπτά δοκίμια φυλάσσονται ως τις 15 Μαϊου του επόμενου σχολικού έτους οπότε και καταστρέφονται.

5. Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 1 της παρούσης, γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο παρουσία του γονέα του ή του κηδεμόνα του εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ή διαδικασία είναι ο υποψήφιος και ο γονέας του ή ο κηδεμόνας του εφόσον παρευρίσκεται, να παραδώσουν στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Δ.Ε. ή του Γραφείου Δ.Ε. ή Ε.Ε. την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους και το κινητό τους τηλέφωνο. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του γραπτού του δοκιμίου και να κρατήσει, εάν επιθυμεί, σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις του. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κλπ) καθώς και η παραλαβή από τον υποψήφιο της φωτοτυπίας του γραπτού δοκιμίου ή μέρους του. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρόν ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Δ.Ε. ή του Γραφείου Δ.Ε. ή Ε.Ε. ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση της όλης διαδικασίας. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να γίνεται ταυτόχρονη επίδειξη γραπτών δοκιμίων σε περισσότερους του ενός υποψηφίους παρουσία του ίδιου αρμόδιου υπαλλήλου. Μετά τη λήξη της επίδειξης, ο υποψήφιος υπογράφει στην αίτηση που είχε υποβάλει ότι έλαβε γνώση του γραπτού του τη συγκεκριμένη ημερομηνία και του επιστρέφεται η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο και το κινητό του τηλέφωνο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επίδειξης των φωτοτυπιών των γραπτών δοκιμίων, συντάσσεται πρακτικό και καταστρέφονται οι φωτοτυπίες των γραπτών δοκιμίων.

6. Για τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6 (ΦΕΚ 272 Β΄/1.3.2007) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, των ειδικών μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο, Ξένες Γλώσσες, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων), καθώς και των μαθημάτων«Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές», η επίδειξη γίνεται από το πρωτότυπο με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 5 της παρούσας.

Άρθρο 4

Όργανα διαδικασίας επίδειξης γραπτών δοκιμίων

1. Κάθε Διευθυντής Δ/νσης Δ.Ε. και Προϊστάμενος Γραφείου Δ.Ε. ή Ε.Ε. είναι αρμόδιος και συντονίζει την όλη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων των υποψηφίων, τη σύνταξη της συγκεντρωτικής κατάστασης των αιτήσεων και την αποστολή της στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. όπου βρίσκεται το Βαθμολογικό Κέντρο στο οποίο βαθμολογήθηκαν τα γραπτά δοκίμια, την παραλαβή των φωτοτυπιών από τα Βαθμολογικά Κέντρα και την επίδειξή τους στους υποψήφιους. Για το έργο του αυτό ο κάθε Διευθυντής Δ/νσης Δ.Ε. και Προϊστάμενος Γραφείου Δ.Ε. ή Ε.Ε. επικουρείται από το απαραίτητο εκπαιδευτικό ή διοικητικό προσωπικό ως ακολούθως:

Όταν ο αριθμός των προς επίδειξη γραπτών δοκιμίων σε φωτοτυπία σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της παρούσας, σε μία Διεύθυνση Δ.Ε. ή Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε, είναι μέχρι και τριακόσια (300) τότε ορίζεται από το Διευθυντή της Δ/νσης Δ.Ε. ή τον Προϊστάμενο Γραφείου Δ.Ε. ή Ε.Ε. ένας διοικητικός υπάλληλος ή εκπαιδευτικός, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με τη συλλογή των αιτήσεων των υποψηφίων της αντίστοιχης Διεύθυνσης ή Γραφείου, τη σύνταξη και την αποστολή της συγκεντρωτικής κατάστασης στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. όπου έγινε η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων καθώς και με τη διαδικασία με την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν γνώση με επίδειξη των γραπτών τους δοκιμίων. Όταν τα γραπτά δοκίμια είναι περισσότερα από τριακόσια (300) και μέχρι εξακόσια (600) ορίζεται δεύτερο άτομο, για γραπτά περισσότερα από εξακόσια (600) και μέχρι εννιακόσια (900) τρίτο άτομο κ.ο.κ.

2. Κάθε Διευθυντής Δ/νσης Δ.Ε. στην οποία λειτούργησε Βαθμολογικό Κέντρο, αφού παραλάβει τη συγκεντρωτική κατάσταση των υποψηφίων που επιθυμούν να λάβουν γνώση με επίδειξη των γραπτών τους δοκιμίων και ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών δοκιμίων που θα χρειαστεί να φωτοτυπηθούν, ορίζει για γραπτά μέχρι τριακόσια (300) έναν, για γραπτά μέχρι εξακόσια (600) δύο κ.ο.κ., εκπαιδευτικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους, κατά προτίμηση από αυτούς που είχαν εργαστεί στη Γραμματεία της Επιτροπής του Βαθμολογικού Κέντρου ή άλλον που έχει πρόσβαση στο χώρο φύλαξης των γραπτών δοκιμίων για την ανεύρεση των ζητούμενων γραπτών δοκιμίων, τη φωτοτύπησή τους καθώς και την αποστολή τους στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. ή Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. που έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις των υποψηφίων. Φωτοτυπείται το στέλεχος του εξωφύλλου που έχει παραμείνει στο τετράδιο και στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του μαθητή και οι βαθμοί του και από το εσωτερικό του τετραδίου οι σελίδες μέχρι το σημείο που υπογράφουν οι επιτηρητές. Το μέρος του τετραδίου που χρησιμοποιήθηκε ως πρόχειρο δε φωτοτυπείται. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της φωτοτύπησης των γραπτών δοκιμίων, οι φωτοτυπίες συσκευάζονται με ευθύνη του Διευθυντή της Δ.Ε. σε δέματα και αποστέλλονται με ασφαλή τρόπο στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δ.Ε. ή το Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε.

3. Για γραπτά δοκίμια υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6(ΦΕΚ 272 Β΄/1.3.2007) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και για γραπτά δοκίμια ειδικών μαθημάτων υποψηφίων όλων των κατηγοριών και των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές», ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΠΘ το απαραίτητο προσωπικό από διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΠΘ ή εκπαιδευτικούς που θα επιφορτιστεί με τη διαδικασία εύρεσης και επίδειξης των γραπτών δοκιμίων ανάλογα με τον αριθμό των προς επίδειξη γραπτών δοκιμίων όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 της παρούσας.

Πηγή

Υπουργείο Παιδείας: Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων


Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καλούνται οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 (ειδικότητες Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων και Γεωλόγων), ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΤΕ01 και ΔΕ01, να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση ένταξης στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2011-2012 για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι Αιτήσεις-Δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων-Δηλώσεων ορίζεται από 07/07/2011   μέχρι  15/07/2011.

Για την εγκύκλιο, την αίτηση-δήλωση και τα συνοδευτικά αρχεία πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Υπουργείο Παιδείας: NEA AΠΟΦΑΣΗ για τις συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις Δημοτικών και Νηπιαγωγείων


Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλει τα "ΕΚΠ/ΡΙΑ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΥ" για μη καταβολή μισθων

ΠΡΟΣ:

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

- Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου

- Δ/ντή Π.Ε. Αχαΐας κ. Β. Χονδρογιάννη

- Δ/ντρια Δ.Ε. Αχαΐας κ. Ε. Πιερρή

- Προϊστάμενο του 5ου Γρ. Π.Ε. Αχαΐας κ. Ν. Παπανικολάου

- Προϊστάμενο του 1ου Γρ. Δ.Ε. Αχαΐας κ. Π. Τσούνη

- Προϊσταμένη Δνσης Ιδιωτικής Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ι. Χρήστου

Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή,

Για μια ακόμη φορά η Ομοσπονδία μας βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να προβεί σε καταγγελία για την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα «Εκπαιδευτήρια Σωτηρχόπουλου».

Όπως καλώς γνωρίζετε (Α.Π. 21202/11-4-2011), το φαινόμενο της καθυστέρησης των δεδουλευμένων είναι συχνή πρακτική του συγκεκριμένου ιδιωτικού σχολείου και εγείρει σοβαρότατες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Θεωρούμε πως είναι επιτακτική, πλέον, η άμεση παρέμβασή σας, ώστε να εφαρμοστεί, επιτέλους, ο νόμος.

Συναντήσεις Α. Σαμαρά με υπουργό και Πρυτάνεις

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα δεχτεί σήμερα στις 13:30, την υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε να τον ενημερώσει για το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

Για το ίδιο θέμα, αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 12:30, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα ενημερώσουν οι Πρυτάνεις, μετά από αίτημά τους.Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος (Λεωφόρος Συγγρού 340).

Η υπουργική απόφαση για την ένταξη των υποψηφίων στις Ειδικές Περιπτώσεις

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσοκατά την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής, εφόσον η ένταξη στην ειδική περίπτωση, που ανήκουν, αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων, ορίζει απόφαση του υπ. Παιδείας

Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, στην περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 59 παρ. 11 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ/Α΄/118), λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών και ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει με οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους και στο Υπουργείο Παιδείας για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το μέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισμό τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ή Σχολές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3748/2009 «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου και άλλες διατάξεις»

(ΦΕΚ Α΄ 29)

2. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 2 του ν. 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90 Α΄) και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 59 παρ. 11 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118) Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις.

3. Τις διατάξεις της αριθμ. Φ.151/22071/Β6/26.2.2009 (ΦΕΚ Β΄ 373) «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) − Ομάδα Α... και σχολές Αστυφυλάκων» Υ.Α.

4. Τις διατάξεις της αριθμ. Φ151/2996/Β6/13.1.2010 (ΦΕΚ 55/Β/25.1.10) υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση της αριθ.Φ.151/22071/Β6/26.2.2009(ΦΕΚΒ΄.373) Υ.Α «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδα Α΄... και σχολές Αστυφυλάκων»

5. Τις διατάξεις της αριθμ. 151/17193/Β6/10.2.2011 (ΦΕΚ Β΄346) Υ.Α. «Τροποποίηση της αριθμ. 151/22071/Β6/26.2.2009 (ΦΕΚ Β΄373) Υ.Α «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ)−Ομάδα Α΄... και σχολές Αστυφυλάκων»

6. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α), κατ’ εφαρμογή των οποίων βεβαιώνεται ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού

7. Την υπ’ αριθμ. 1120/Η/7.1.2010 (ΦΕΚ Β 1) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου και Ιωάννη Πανάρετου», αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε την αριθμ. Φ.151/22071/Β6 (ΦΕΚ 373/Β/3.3.2009) «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) − Ομάδα Α΄... και σχολές Αστυφυλάκων» υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως ακολούθως:

Άρθρο μόνο

Υποβολή Αιτήσεων − Δηλώσεων συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις − Μηχανογραφικού Δελτίου μέσω διαδικτύου − Διαδικασία επιλογής

Α. Το άρθρο 13 αντικαθίσταται, ως εξής:

«Άρθρο 13»

1. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) καθώς και οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών, κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ, κάτοχοι πτυχίου Β TEE, TEA και Ναυτικών Λυκείων, ημερησίων και εσπερινών αντίστοιχα, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), υποβάλλουν Αίτηση−Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων.

Με την Αίτηση−Δήλωση ο υποψήφιος δηλώνει και τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί, εφόσον απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα για τμήματα στα οποία εκδήλωσε προτίμηση εισαγωγής. Εφόσον παρέχεται δικαίωμα επιλογής μεταξύ περισσοτέρων ειδικών μαθημάτων έχει δικαίωμα μίας μόνο επιλογής.

2 α. Οι υποψήφιοι ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ Α΄, που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε τμήμα των ΤΕΙ και των λοιπών σχολών του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλουν, μέσω διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις των τμημάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Κάθε υποψήφιος, πριν τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου ταυτοποιείται από το Λύκειο του, στο οποίο προσέρχεται και δημιουργεί τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας από τη βάση δεδομένων, που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από τις αιτήσεις−δηλώσεις των υποψηφίων για συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει οριστικά το μηχανογραφικό του δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ, που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς απαραίτητα τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας στην εκάστοτε οριζόμενη προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, υποψήφιος επιλέξει την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού του δελτίου στο Λύκειο του, θα πρέπει να του παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

β. Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις αα΄ πολυτέκνων, ββ΄ τριτέκνων, και γγ΄ κοινωνικών κριτηρίων, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118), δηλώνουν και συμπληρώνουν στο αντίστοιχο πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου, την ειδική περίπτωση ή την υποπερίπτωση, αν πρόκειται για την περίπτωση γγ΄, στην οποία ανήκουν. Σε περίπτωση που ανήκουν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, επιλέγουν μόνο μία, προκειμένου να διεκδικήσουν τις επί πλέον θέσεις, που ορίζονται για την εισαγωγή πέραν του αριθμού εισακτέων, όπως καθορίζεται κατ’ έτος.

3 α. Στο μηχανογραφικό δελτίο κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει, προτίμηση για όσες σχολές ή τμήματα επιθυμεί, από αυτά που περιλαμβάνονται στην οικεία ομάδα, στα τμήματα της οποίας εισάγονται οι υποψήφιοι του αντίστοιχου τομέα. Με τη δήλωση του ο υποψήφιος προσδιορίζει για ποιες σχολές ή ποια τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.

β. Η συμπλήρωση της σειράς προτίμησης γίνεται με συνεχόμενη αύξουσα αρίθμηση για τις σχολές ή τα τμήματα, που επιθυμεί ο υποψήφιος.

γ. Με τη δήλωση προτίμησής του ο υποψήφιος αποδέχεται ότι σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που δεν έχει δηλώσει. Αποδέχεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωσή του, αν το σύνολο των μορίων του είναι μικρότερο από το σύνολο των μορίων του τελευταίου εισαγομένου που, σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων, εισάγεται στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα. Επίσης, αποδέχεται ότι, αν με το σύνολο των μορίων του μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες σχολές ή τμήματα, θα εισαχθεί τελικά μόνο σε εκείνη τη σχολή ή το τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωση του, με ένδειξη προγενέστερη σε σχέση με τις άλλες σχολές ή τμήματα, που έχει δηλώσει.

δ. Η δήλωση προτίμησης σχολών ή τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου, που υποβάλλεται μέσω διαδικτύου, με τα ατομικά στοιχεία και τις επιλογές προτίμησης σχολών ή τμημάτων εισαγωγής σε ΤΕΙ και λοιπές σχολές, αποτελεί το επίσημο παραστατικό για τη μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων του υποψηφίου.

ε. Η δήλωση προτιμήσεων κάθε υποψηφίου στο μηχανογραφικό δελτίο αντιπροσωπεύει την αυθεντική έκφραση της θέλησής του, η οποία είναι οριστική και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί μετά την οριστική υποβολή, μέσω διαδικτύου.

Β. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 15 προστίθεται παράγραφος ως εξής: «Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις αα΄ πολυτέκνων, ββ΄ τριτέκνων, και γγ΄ κοινωνικών κριτηρίων, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118) κρίνονται για επιλογή σε κάθε σχολή ή τμήμα, με βάση το σύνολο των μορίων, κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησης τους στο Μηχανογραφικό Δελτίο, κατά πρώτον, ως υποψήφιοι της γενικής σειράς για το σύνολο των θέσεων, που αντιστοιχούν στα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄). Εάν δεν εισάγονται στη σχολή ή το τμήμα που έχουν δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις τους, κρίνονται στη συνέχεια για επιλογή στις επί πλέον θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος, ως υποψήφιοι της ειδικής περίπτωσης στην οποία ανήκουν, και μόνο για τις σχολές ή τμήματα της διοικητικής περιφέρειας που βρίσκεται η μόνιμη και κύρια κατοικία των γονέων τους, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια αυτών ή της οικογενείας (συζύγων και τέκνων) των ίδιων των υποψηφίων, εάν πρόκειται για ενηλίκους, την οποία έχουν προσδιορίσει στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Εάν πρόκειται για την υποπερίπτωση Α΄ των Κοινωνικών Κριτηρίων (φοιτώντος/ης αδελφού/ής) για τις σχολές ή τμήματα της διοικητικής περιφέρειας που φοιτά ο/η αδελφός/ή, μπορούν είτε να επιλέξουν αυτή ως διοικητική περιφέρεια για τις σχολές ή τμήματα ως περιφέρεια επιλογής τους είτε τη διοικητική περιφέρεια της μόνιμης και κύριας κατοικίας των γονέων τους, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια αυτών. Εάν και πάλι δεν εισάγονται στις επί πλέον αυτές θέσεις στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα της διοικητικής περιφέρειας επιλογής τους, η ίδια διαδικασία επιλογής συνεχίζεται με την επόμενη προτίμηση, στη γενική σειρά. Σε περίπτωση και πάλι μη εισαγωγής τους με τη σειρά αυτή, εξετάζονται επίσης και πάλι για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης για τις σχολές ή τμήματα της ίδιας διοικητικής περιφέρειας επιλογής και πάντα σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους, μέχρι την εισαγωγή του τελευταίου εισαγομένου, σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων, για την εισαγωγή τους.

Οι Διοικητικές Περιφέρειες έχουν ορισθεί με το άρθρο 3 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης−Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» οι οποίες είναι δέκατρεις (13).

Γ. Στο τέλος του άρθρου 17 προστίθεται παράγραφοι 4 και 5, ως εξής: «4. Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις αα΄ πολυτέκνων, ββ΄ τριτέκνων, και γγ΄ κοινωνικών κριτηρίων, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118), για την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής, προσκομίζουν επιπλέον δικαιολογητικά, ανά περίπτωση, ως ακολούθως:

i) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

β) Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΓΙΕ), που έχει εκδοθεί οπωσδήποτε εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου από το οποίο προκύπτει ρητά η κατηγορία στην οποία εμπίπτει, από τις υπό στοιχείο 1 έως 4 κατηγορίες πολυτέκνου του παρόντος εδαφίου.

γ) έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας ή Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 από το/την οποίο/α να προκύπτει/να δηλώνεται ο τόπος μόνιμης και κύριας κατοικίας των γονέων των υποψηφίων, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια αυτών ή της οικογενείας των ίδιων των υποψηφίων (οικογένεια με σύζυγο ή και με ανήλικα τέκνα), εάν πρόκειται για ενηλίκους.

δ) Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ. Τ.Ε). Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. (άρθρο 59, παράγραφος 11).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνονται τα ποσά από τις στήλες Γ και Δ του Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής των υποψηφίων οικονομικού έτους, που αφορά στα εισοδήματα του προηγούμενου αυτού, οικονομικού έτους και προστίθενται τα ποσά, ως ακολούθως:

1. Από τη Στήλη Γ. «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»

• το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και

• η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων

2. Από τη Στήλη Δ. «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κ.λπ.»

• τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά

Τα ανωτέρω ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας, συζύγων και ανηλίκων τέκνων, συμπεριλαμβανομένων
και αυτών των γονέων των υποψηφίων με τους οποίους οι υποψήφιοι δεν συνοικούν, σε περίπτωση που αυτοί είναι διαζευγμένοι, συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αποτελεί το άθροισμα των ποσών, κατά τα ανωτέρω των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων των
μελών της οικογένειας συζύγων και ανηλίκων τέκνων, συμπεριλαμβανομένων και των διαζευγμένων γονέων με τους οποίους οι υποψήφιοι δεν συνοικούν.

Στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων ή τέκνα αυτών, για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν, κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 1 του Ν. 3454/2006

(Α΄ 75):

1. όσοι είναι γονείς και έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από ένα ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

2. Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.

3. Αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, αυτός θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα εκ των υπαγομένων σε μία από τις περιπτώσεις της πρώτης παραγράφου.

4. Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων, τα απορφανισθέντα τέκνα αποτελούν ιδίαν οικογένεια και, αν είναι τουλάχιστον δύο, απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.

ii) «ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ»: τα υπό στοιχεία α΄,γ΄ και δ΄ της ανωτέρω περίπτωσης i. Στην περίπτωση των τριτέκνων, για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν οι γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία (3) ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το 26ο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, που δεν υπερβαίνουν επίσης το 26ο έτος της ηλικίας τους.

iii) «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: τα υπό στοιχεία α΄, γ΄ και δ΄ της ανωτέρω περίπτωσης i και για κάθε υποπερίπτωση, επί πλέον δικαιολογητικά, ως ακολούθως:

Α. Γι’ αυτούς που έχουν αδελφό ή αδελφή, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή την ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και στις ΑΣΤΕ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας γονέων:

− αντί του υπό στοιχείο α΄ της περίπτωσης i Πιστοποιητικού, Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο της ηλικίας κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

− Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα προπτυχιακών σπουδών του/της αδελφού/αδελφής, που έχει εισαχθεί ύστερα από συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν διανύουν το προβλεπόμενο τελευταίο έτος σπουδών κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου, πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Η έννοια της διαφορετικής πόλης από αυτή της μόνιμης κατοικίας είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας.

Β. Γι’ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, αντί του υπό στοιχείο α΄ της περίπτωσης i Πιστοποιητικού:

− Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει: α) ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος ηλικίας κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου,

β) ο θάνατος του/των γονέων και, γ) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/ των τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.

Γ. Γι’ αυτούς που έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%:

− Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, το οποίο θα εκδίδεται με την προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης μέλους Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου (ΔΕΠ) αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας, γίνονται δεκτά τα Πιστοποιητικά Υγειονομικών Επιτροπών, που εκδόθηκαν χωρίς γνωμάτευση μέλους ΔΕΠ.

Δ. Γι’ αυτούς που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄):

− Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα που φονεύθηκε ή κατέστη ανίκανος. Τα Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία, πρέπει απαραιτήτως να είναι: α) επικυρωμένα για τη γνησιότητα αυτού που τα υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα, με επικύρωση του Υπουργειου Εξωτερικών της Ελλάδας, και β) επίσημα μεταφρασμένα από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Όπου για τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται μη υπέρβαση του ορίου ηλικίας (συμπλήρωση) θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου, ως ημεροχρονολογία γέννησης. Η ηλικία αποδεικνύεται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και, σε περίπτωση αμφισβήτησης, από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, που έχει συνταχθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από τη γέννησης. Αν δεν υπάρχει τέτοια πράξη, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών (δημοτολόγιο) για τις γυναίκες. Αν υπάρχουν περισσότερες εγγραφές στο στο οικείο μητρώο, επικρατεί η πρώτη εγγραφή. Βεβαίωση της ηλικίας ή διόρθωση της εγγραφής με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ουδέποτε λαμβάνεται υπόψη.

5. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους οι εισαχθέντες προσέρχονται στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται ανωτέρω, κατά τις ημερομηνίες εγγραφής. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ή του Τμήματος, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, εγκρίνεται η εγγραφή των εισαγομένων των ειδικών περιπτώσεων της παραγράφου 4, μέσα σε προθεσμία είκοσι ημερών, από την λήξη της ημερομηνίας εγγραφής. Η απόφαση εγγραφής ανακοινώνεται από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος αρμοδίως. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπόκειται στη διαλυτική αίρεση έγκρισης νομιμότητας της τελευταίας από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ. Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, στην περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 59 παρ. 11 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ/Α΄/118), λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών και ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει με οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής. 

Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους και στο Υπουργείο Παιδείας για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το μέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισμό τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ή Σχολές.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής, εφόσον η ένταξη στην ειδική περίπτωση, που ανήκουν, αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων».

Πηγή

1,5 εκατομμύριο ευρώ για τις υπερωρίες των συνεργατών της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας


Σοβαρές καταγγελίες κάνει το μέλος του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των υπαλλήλων του υπ. Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) Σάββας Φωτιάδης , με επιστολή στην Αννα Διαμαντοπούλου  ότι:


Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για να καταγγείλω την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, τόσο από την τραγική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όσο και από την αβεβαιότητα που αφορά στην επικείμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας, αναδιάρθρωση που εκτός της λογιστικής εγγραφής δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό.

Για την τραγική έλλειψη προσωπικού νομίζω δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω διότι αποτελεί απότοκο της πολιτικής σας απόφασης να αποσπάσετε πέρυσι 2-4 εκπαιδευτικούς στις Διευθύνσεις και 2-3  εκπαιδευτικούς στα Γραφεία  Εκπαίδευσης, την στιγμή μάλιστα που υπήρχε ο μικρότερος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων από όλες τις χρονιές (μηδενικές προσλήψεις για χρόνια – δεκάδες συνταξιοδοτήσεις).
Βέβαια οι υπηρεσίες μας δεν έμειναν χωρίς υπαλλήλους όπως αρχικά φαινόταν, διότι οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης φρόντισαν να γεμίσουν τις Διευθύνσεις τους και μόνο (αδιαφορώντας για τα Γραφεία) με πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, για να κάνουν και αυτοί κάποια <<εξυπηρέτηση>> με την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Δυστυχώς όμως οι εκπαιδευτικοί αυτοί πήραν το δρόμο για τις παραλίες στις 22 Ιουνίου και έτσι μείναμε πάλι μεταξύ μας, όπως και στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για να διεκπεραιώσουμε το τεράστιο όγκο εργασίας που έχουμε επωμισθεί την περίοδο αυτή εξαιτίας και της καθυστέρησης (που εκπορεύεται από το Υπουργείο) των διαδικασιών των αποσπάσεων, τοποθετήσεων, προσλήψεων αναπληρωτών, επιλογών Διευθυντών κ.ά.

Κα Υπουργέ,

Υπάρχουν σήμερα Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που λειτουργούν με 5-6  υπαλλήλους και  Γραφεία που λειτουργούν με  2–3  υπαλλήλους  και σίγουρα αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα τόσο για την υπηρεσία, όσο και για τους υπαλλήλους της.
Επειδή είπατε σε ομιλία σας στη Βουλή ότι την περίοδο αυτή απαιτείται από όλους μας η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, σας γνωρίζουμε ότι την προσπάθεια  αυτή την καταβάλλουμε εμείς οι διοικητικοί υπάλληλοι, εμείς οι χειρότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι όλου του Δημοσίου εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς βέβαια να μας έχει  αναγνωρισθεί αυτό από καμία πολιτική ηγεσία και ούτε βέβαια και από τη δική σας.

Την ίδια στιγμή διαβάζοντας την απόφαση σας με Αρ. Πρωτ.:32534/Η/18-03-2011 (ΑΔΑ: 4 Α1Σ9-Η7) που προκαλεί δαπάνη 1.453.200,00 ευρώ για το έτος 2011 και που αφορά  στην υπερωριακή απασχόληση (45 ωρών) των υπαλλήλων, μετακλητών, αποσπασμένων, ειδικών συμβούλων – συνεργατών και ειδικών επιστημόνων  στα Πολιτικά Γραφεία σας στο Υπουργείο ( Υπουργού, Αναπληρώτριας, Υφυπουργών, Γενικού Γραμματέα και Ειδικών Γραμματέων ), διαπιστώνουμε ότι απασχολείτε 130 άτομα χωρίς να υπολογίσουμε τους 27 αστυνομικούς και  οδηγούς που είναι επίσης στην ίδια απόφαση.

Επίσης διαβάζοντας την απόφαση σας με Αρ. Πρωτοκ.: 32533/Η/18-03-2011 (ΑΔΑ: 4 ΑΓΒ9-ΦΣ) που προκαλεί δαπάνη 15.500,00 ευρώ ανά μήνα και που αφορά στην υπερωριακή απασχόληση (μέχρι 40 ωρών- για κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών) των υπαλλήλων της Κ.Υ. που υπηρετούν με διάθεση στα Πολιτικά Γραφεία σας στο Υπουργείο, διαπιστώνουμε ότι απασχολείτε άλλα 65 άτομα.

Άρα κα Υπουργέ θα ήταν εύλογο αίτημα μας  να τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης και οι συνάδελφοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών που σας ανέφερα παραπάνω, διότι η υπηρεσιακή μας καθημερινότητα έχει από μόνη της τα χαρακτηριστικά της έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, ανάγκης που μας οδηγεί να εργαζόμαστε όχι μόνο υπερωριακά αλλά και σε βάρος της προσωπικής μας υγείας και του οικογενειακού μας προγραμματισμού και βέβαια σε υποδομές που απέχουν μακράν από αυτές του Υπουργείου.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι είμαστε υπέρ των αλλαγών και των τομών που πρέπει να γίνουν στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης αρκεί αυτές να είναι προϊόν διαλόγου με τα θεσμοθετημένα όργανα μας, να επιδιώκουν την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, να βελτιώνουν το υφιστάμενο καθεστώς και να διασφαλίζουν την διοικητική διαδικασία ως αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
Αντί αυτού βλέπουμε την απαξίωση των συνδικαλιστικών μας οργάνων ως προς το διάλογο, ένα νεφελώδες σχέδιο για τις προτεινόμενες δομές και τους φορείς υλοποίησης τους και  μια υστερική διάθεση εφαρμογής τετελεσμένων αποφάσεων εντός του θέρους που θα προκαλέσει ένα απέραντο υπηρεσιακό χάος.

Κα Υπουργέ
Παρακαλώ να εξετάσετε όλα τα παραπάνω και να δώσετε τις λύσεις που πρέπει.

Μετά τιμής

Φωτιάδης  Σάββας