Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Προαπαιτούμενα της επιτυχίας-του Γ. Καλογήρου καθηγητή του ΕΜΠ

Από την εφημερίδα Το Βήμα

Γιάννης Καλογήρου

Η διαδικασία ψήφισης ενός νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μπει στην τελική ευθεία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου για τον πανεπιστημιακό θεσμό στην Ελλάδα. Τρία κρίσιμα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις, έστω και στο παρά πέντε.

Επιχείρηση «σοκ και δέος» στα ΑΕΙ-του Γ. Δουράκη καθηγητή του ΑΠΘ.

Από την εφημερίδα Το Βήμα

Γιώργος Δουράκης

Παρακολουθώντας τις απόψεις που διατυπώνονται για τις επικείμενες αλλαγές στην ανώτατη Παιδεία, βλέπουμε να διαμορφώνονται δύο ευδιάκριτα πεδία διαφωνίας. Το πρώτο έχει να κάνει με το βάθος και την εμβέλεια της προτεινόμενης μεταρρύθμισης και το δεύτερο με το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή της. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ως εκ τούτου είναι ακατανόητη η εμμονή ορισμένων να κάνουν λόγο για μετωπική σύγκρουση μεταρρυθμιστών-αντιμεταρρυθμιστών. Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για ακόμη μία μάχη του φωτός εναντίον του σκότους είναι ευτελής και υστερόβουλος. Αποβλέπει στην πόλωση και στον αποπροσανατολισμό για να αποτραπεί η ουσιαστική επιχειρηματολογία.

Εκτός από το Συμβούλιο υπάρχουν και οι σπουδές-του Α. Καλοκαιρινού καθ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Κρήτης.

Από την εφημερίδα Το Βήμα

Καλοκαιρινός, Αλέξης

Πολύ σύντομα, τα ελληνικά πανεπιστήμια θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Επί του παρόντος, οι αντιρρήσεις στον νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Αυγούστου καταγράφονται ως αντιστάσεις: οι βολεμένοι πανεπιστημιακοί αντιδρούν στο ξεβόλεμά τους. Ομολογουμένως, το σχήμα αυτό βρίσκει απήχηση στην κοινή γνώμη, ιδιαίτερα στις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα, ακόμα κι αν η μανιχαϊστική διαίρεση των ενδιαφερομένων σε μεταρρυθμιστές, οπαδούς του κυβερνητικού σχεδιασμού και αντιδραστικούς, οπαδούς της ακινησίας αδικεί την πλειονότητα των πανεπιστημιακών. Διότι υπάρχουν πολλοί που κρίνουν απαραίτητη τη μεταρρύθμιση αλλά διαφωνούν με βασικές ρυθμίσεις αυτής που δρομολογείται.

Με τον αγιασμό στα δύσκολα - Λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί

Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Με τον αγιασμό στα δύσκολα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Με ανοιχτά τα μέτωπα και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αρχίζει σε λίγες μέρες το δυσκολότερο φθινόπωρο της Παιδείας. Η οικονομική κρίση και οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας είναι το μείγμα που φαίνεται, πλέον, πως θα τινάξει στον αέρα τη φετινή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Διακύμανση μέσου κόστος ανά φοιτητή από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ανά κατηγορία ομοειδών Πανεπιστημίων

Για μεγαλύτερο μέγεθος κάνετε διπλό κλικ στην εικόνα