Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

H φάμπρικα των «αιώνιων» φοιτητών

Από το Έθνος

ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ


H φάμπρικα των «αιώνιων» φοιτητών. Το τέλος στο καθεστώς της "αιώνιας" φοίτησης πλήττει άμεσα τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνταν βάσει του συνόλου των φοιτητών, στους οποίους συγκαταλέγονταν και αναρίθμητοι "ανενεργοί"

Κόβεται οριστικά ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων και των "αιώνιων" φοιτητών. Ο νέος νόμος-πλαίσιο βάζει τέλος στην ιδιότυπη αυτή σχέση των "λιμναζόντων φοιτητών" με τις σχολές τους, που έκαναν... τα στραβά μάτια στην παραμέληση των σπουδών, προκειμένου να χρησιμοποιούν τον αριθμό των "αμελών" για να παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού.

Ο μαθηματικός αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για την κατανομή των προϋπολογισμών στα συνολικά 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, τώρα θα υπολογίζεται μόνο με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπολογιζόταν σε αυτόν και ο πλασματικός -και για πολλά Ιδρύματα σχεδόν άγνωστος- αριθμός των "αιωνίων" μοίραζε χρήματα με λανθασμένο και άδικο τρόπο. Οσοι εμφάνιζαν πολλούς... έπαιρναν πολλά!

Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012, όμως, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ θα γίνεται με τους "αληθινά φοιτούντες" και όχι με όλους τους εγγεγραμμένους ανεξαιρέτως, που είναι σχεδόν οι μισοί φοιτητές!

Αυτό σημαίνει ότι παύει να υφίσταται ο όρος "αιώνιος" φοιτητής στο Νέο Πανεπιστήμιο.

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου-πλαίσιο, όλοι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους το αργότερο σε μία εξαετία. Διαφορετικά αυτομάτως θα διαγράφονται από τα μητρώα των σχολών.

Πρώτο μεγάλο βήμα για το ξεκαθάρισμα των "φοιτητών-φαντασμάτων" θα είναι μια δημόσια ανακοίνωση που θα κάνουν όλα ανεξαιρέτως τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, σε όλους όσοι είχαν κάποτε γραφτεί στις σχολές τους, και θα τους καλούν να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν ή να κλείσουν τον φοιτητικό κύκλο τους...

Θα σταλούν επιστολές
Η δημόσια ανακοίνωση θα απαιτηθεί, καθώς τους... αρχαίους δεν τους ξέρουν ούτε οι σχολές τους. Για όλους τους υπόλοιπους που σήμερα βρίσκονται στο 5ο ή και το 6ο έτος των σπουδών τους, και για τους οποίους τα τμήματα έχουν στοιχεία, θα μπορούν να στείλουν επιστολές, προκειμένου να τους δώσουν χρόνο για να αποφασίσουν εάν θα πάρουν τελικά πτυχίο ή θα διαγραφούν οριστικά.


Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Παιδείας, από τους 578.479 εγγεγραμμένους φοιτητές, ενεργοί είναι οι 360.762. Οι υπόλοιποι 217.717 είτε έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους είτε εμφανίζονται από καιρού εις καιρόν στις εξετάσεις! Παρότι, ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία, ο αριθμός των εισακτέων ολοένα και μεγάλωνε, αυτοί που τελικά αποφοιτούσαν ήταν πολύ λιγότεροι από τις εγγραφές του πρώτου έτους. Στοιχεία της ΕΣΥΕ φέρουν το 17% με 20%, όσων πετυχαίνουν την εισαγωγή τους κάθε χρόνο στα ΑΕΙ να μην αποφοιτούν ποτέ.

Για παράδειγμα, την περίοδο 2002-03 έως 2005-06 κατά μέσον όρο ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια ήταν περίπου 40.000 ετησίως. Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 2006-2008, ο αριθμός των πτυχιούχων ήταν κατά μέσον όρο 33.000 ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7.000 φοιτητές εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τις σπουδές τους οριστικά.

Στα ΤΕΙ η κατάσταση περιγράφεται ακόμη χειρότερη, καθώς πτυχίο παίρνουν μόνον οι μισοί από όσους εισάγονται! Την περίοδο 2002-03 έως 2005-06 ο αριθμός των εισακτέων ήταν κατά μέσον όρο 40.000 τον χρόνο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 2006-2009, ο αριθμός των πτυχιούχων μόλις έφθανε τους 18.000 κατ' έτος.

Ο νέος νόμος
Ψηφίζεται στα τέλη Αυγούστου

Κατατίθεται στη Βουλή, το πιθανότερο τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, παρά τις αντιδράσεις των Συγκλήτων των σχολών, που η μια μετά την άλλη συνεχίζουν να απορρίπτουν το εν λόγω σχέδιο νόμου. Η ψήφισή του όμως πιθανολογείται ότι θα προχωρήσει στο διάστημα 20 με 30 Αυγούστου. Αύριο το πρωί στις 10, η υπουργός Παιδείας θα δεχθεί τους πρυτάνεις των Ιδρυμάτων για να ακούσει και τη δική τους τοποθέτηση. Η ίδια φέρεται να έχει τη διάθεση να "βάλει λίγο νερό στο κρασί της" σε κάποια επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Οι θετικές σχολές έχουν τα πρωτεία στους... λιμνάζοντες

Παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τους αποφοίτους των σχολών, αποκάλυπτε ότι την πρωτιά στην "εγκατάλειψη των σπουδών" ή και στην "αιώνια φοίτηση" είχαν οι θετικές επιστήμες, παρότι οι νομικές σχολές παραμένουν επίσης πρώτες σε... λιμνάζοντες φοιτητές.

Στο σύνολο των πανεπιστημίων, το 1993 γράφτηκαν 24.905 φοιτητές. Από αυτούς πήραν το πτυχίο τους ύστερα από μία τετραετία 23.145 φοιτητές. Το 2001 γράφτηκαν 42.929 φοιτητές και πήραν πτυχίο 29.483, δηλαδή 13.446 λιγότεροι σε σύγκριση με το 1997. Στα περισσότερα τμήματα θετικών επιστημών από αυτούς που εγγράφονται παίρνουν πτυχίο κανονικά οι μισοί.

Για παράδειγμα:

Το 2001-02 γράφονται στο πρώτο εξάμηνο του τμήματος Μαθηματικών Ιωαννίνων 225 φοιτητές.
Το 2006-07 παίρνουν πτυχίο μόλις... 66.
Στο τμήμα Χημείας του εν λόγω Πανεπιστημίου στο ίδιο διάστημα γράφτηκαν 142 και πήραν πτυχίο... 39.
Στο τμήμα Φυσικής Πατρών γράφτηκαν 180 και πήραν πτυχίο 76, ενώ στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης από τους 140 που γράφτηκαν πήραν πτυχίο οι 72.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο, όμως, θέτει ρητούς κι απαρέγκλιτους κανόνες για το χρονικό όριο φοίτησης, γεγονός που καταργεί όσους... δεν ενδιαφέρονται για το πτυχίο. Δέχεται είτε ενεργούς φοιτητές είτε μερικής φοίτησης:

"Η φοιτητική ιδιότητα διατηρείται με την εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο. Χάνεται σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται δύνανται να εγγράφονται με καθεστώς μερικής φοίτησης", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν θίγονται οι τωρινοί
"Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι υπάρχοντες φοιτητές. Δηλαδή για αυτούς που είναι τώρα στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ υπάρχει ήδη νομοθεσία για το πότε πρέπει να τελειώσουν τις σπουδές τους και αυτό δεν αλλάζει" λέει ο ειδικός γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Παπάζογλου, συμπληρώνοντας: "Μιλάμε για τους νέους φοιτητές που θα μπουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το νέο ακαδημαϊκό έτος. Αυτοί υποχρεούνται κάθε εξάμηνο να εγγράφονται, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα σε πάρα πολλά Ιδρύματα της χώρας μας.

Αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα διαγράφονται αυτομάτως. Από την άλλη, αν ο χρόνος σπουδών είναι τέσσερα χρόνια, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών ένας φοιτητής έχει άλλα δύο χρόνια και από εκεί και πέρα για το κράτος δεν θεωρείται φοιτητής, και επαφίεται πλέον στον εσωτερικό κανονισμό του Ιδρύματος να ορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων ο φοιτητής θα συνεχίσει στο πανεπιστήμιο".

Λόγοι... αιωνιότητας
Είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών καταγράφονται:

Η απογοήτευση από το επίπεδο σπουδών και το επιστημονικό αντικείμενο της σχολής που επέλεξε ο φοιτητής.
Η υποχρεωτική εργασία του φοιτητή και η παραμέληση των σπουδών.
Η εκπαιδευτική απόσταση μεταξύ λυκείου - πανεπιστημίου. Το επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τόσο χαμηλό, ώστε οι μαθητές ακόμη και μετά την προετοιμασία τους στο φροντιστήριο δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σχολών και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Δύο πρυτάνεις και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καταθέτουν τις απόψεις τους

Στο "Εθνος της Κυριακής" καταθέτουν τις απόψεις τους για τον "νόμο Διαμαντοπούλου", ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Πραστάκος καθώς και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νίκος Σταυρακάκης.

Γιάννης Μυλόπουλος - ΑΠΘ
Αποσπασπασματικές ρυθμίσεις χωρίς όραμα

"Το προσχέδιο που δόθηκε από το υπ. Παιδείας, δημιουργεί ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό και ολοκληρωτικό μοντέλο διοίκησης, μεταφέροντας σε ένα ολιγομελές όργανο, το Συμβούλιο, αρμοδιότητες από αιρετά συλλογικά όργανα (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο) χωρίς κανένα θεσμικό αντίβαρο", μας λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος: "Το ίδιο Συμβούλιο επιλέγει τον πρύτανη και τους κοσμήτορες. Καθιστά τη διοίκηση των πανεπιστημίων αναποτελεσματική. Η δυαρχία (πρόεδρος - πρύτανης) και η απουσία δημοκρατικής νομιμοποίησης των πανεπιστημιακών αρχών καθιστούν προβληματική τη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων. Θεωρούμε επίσης, ότι ο νόμος στερείται ακαδημαϊκού οράματος και εξαντλείται σε σειρά αποσπασματικών ρυθμίσεων που στην πλειοψηφία τους αποτελούν άκριτη αντιγραφή από διεθνή μοντέλα ιδιωτικών κατά βάση ιδρυμάτων, που θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση των ΑΕΙ".

Γρηγόρης Πραστάκος - Οικονομικο Πανεπιστημίο Αθηνών
Στη σωστή κατεύθυνση με καθιερωμένες καινοτομίες

"Ο νέος νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εισάγει καινοτομίες για την ελληνική πραγματικότητα, που στο εξωτερικό είναι από χρόνια καθιερωμένες", λέει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Πραστάκος, συμπληρώνοντας: "Από τις 27 χώρες της Ε.Ε., στις 22 εφαρμόζονται αντίστοιχα συστήματα. Ως καινοτομίες του νόμου, μπορώ να αναφέρω το σύστημα διοίκησης, την κατάργηση των τμημάτων και τη λειτουργία βάσει των σχολών, τη μεγάλη έμφαση στην αξιολόγηση και στην ποιότητα σε όλα τα επίπεδα καθώς και την πορεία προς τη διεθνοποίηση. Το Συμβούλιο κρίνεται απαραίτητο, καθώς σήμερα είναι αδύνατον να διοικήσεις τα ΑΕΙ που είναι τόσο περίπλοκοι Οργανισμοί, μόνο με καθηγητές. Εδώ θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε επιφανείς Ελληνες, ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης, μας απαλλάσσει από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ των Ιδρυμάτων και του υπ. Παιδείας, που μπλοκάρουν απίστευτα σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία των πανεπιστημίων".

Νίκος Σταυρακάκης - ΠΟΣΔΕΠ
Να δοθεί χρόνος να γίνει ουσιαστικός διάλογος

"Εάν δεν γίνουν αλλαγές, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το υπουργείο", μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νίκος Σταυρακάκης, συνεχίζοντας: "Εμείς θεωρούμε ότι η διοίκηση θα πρέπει να ασκείται κατά κύριο λόγο από τον πρύτανη και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα πρέπει να έχει κυρίως συμβουλευτικό και ελεγκτικό ρόλο. Πιστεύουμε ότι για τη σωστή συνέχεια των διαδικασιών και εφόσον, όπως δηλώνει το υπουργείο, θέλει τον ουσιαστικό διάλογο, θα πρέπει να δοθεί ικανός χρόνος (τουλάχιστον 3 μήνες για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση) στα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών να μελετήσουν αυτό το προσχέδιο, ώστε να μπορέσουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους κατά έγκυρο και συγκροτημένο τρόπο".

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

«Το Υπ. Παιδείας Διορθώνει τα λάθη με νέο λάθος» - Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, πανεπιστημιακού

Από την Ελευθεροτυπία


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, πανεπιστημιακού

Θεωρώ ότι το υπουργείο Παιδείας κάνει σοβαρή δουλειά για να βελτιώσει την παρεχόμενη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδά της.

Αν και είμαι βέβαιος ότι πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια στα ΑΕΙ, έχω την ανησυχία ότι η διάταξη που προτείνεται για το νέο μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου ουσιαστικά επιχειρεί να λύσει τα λάθη του ισχύοντος συστήματος με ένα νέο λάθος. Και αυτό γιατί μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων συγκεντρώνεται σε μικρό αριθμό προσώπων, αρκετά εκ των οποίων ουσιαστικά διορίζονται. Πρότεινα στο υπουργείο Παιδείας η διοίκηση να ασκείται κατά κύριο λόγο από τις εκλεγμένες πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο του ιδρύματος. Με άλλα λόγια όλα τα μονοπρόσωπα όργανα (πρύτανης, κοσμήτορες, πρόεδροι, κ.λπ.) πρέπει να εκλέγονται κυρίως από τα μέλη ΔΕΠ του αντίστοιχου σώματος, με τη Σύγκλητο να διατηρεί το βασικό κορμό αρμοδιοτήτων. Σε ό,τι αφορά στο Συμβούλιο του ιδρύματος πρέπει να έχει συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό και ελεγκτικό ρόλο και βεβαίως να αποτελείται και από μέλη εκτός πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια να οργανώνει την αξιολόγηση του ιδρύματος, να προβάλλει το ίδρυμα προς τα έξω, να διασφαλίζει τη σύνδεσή του με την κοινωνία, να συμβάλλει στην εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης, να συνδιαμορφώνει τη χάραξη της μακροχρόνιας στρατηγικής του ιδρύματος και βεβαίως να ελέγχει τις αρχές του ιδρύματος, λ.χ. εγκρίνοντας ή και απορρίπτοντας τον ετήσιο απολογισμό των πρυτανικών αρχών.

Πιστεύω ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο και όχι πεδίο διαφωνίας. Το βέβαιο είναι ότι δεν εξαρτάται η έκτη δόση από την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.

Οι 8 γκρίζες ζώνες των αλλαγών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Απο την Ελευθεροτυπία


ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι 8 γκρίζες ζώνες των αλλαγών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Ο φόβος ότι δεν θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο, μετά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, πρυτάνεων και φοιτητών, πλανάται πάνω από το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη γενική κατακραυγή, δόθηκε μια μικρή παράταση διαλόγου, και η ψήφιση του νομοσχεδίου υπολογίζεται τώρα στο τέλος Αυγούστου. Τότε όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς επιστρέφουν οι φοιτητές και όλες οι παρατάξεις κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις τέτοιου εύρους, που θα προκαλέσουν αλλαγές σε βασικές διατάξεις του.


Η υπουργός Παιδείας δεν μπορεί πλέον να ποντάρει στη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως «επένδυση» για το πολιτικό της μέλλον. Ηδη, μετά την απόρριψη των αλλαγών από πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, φαίνεται να οδηγείται σε «αναθεωρήσεις» διατάξεων.
Η υπουργός είχε αντιληφθεί ότι πολλά σημεία των αλλαγών δεν θα γίνονταν αποδεκτά από την ακαδημαϊκή κοινότητα και, στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα εφαρμόζονταν. Γι' αυτό «έκλεισε» το μάτι στους πανεπιστημιακούς, δηλώνοντας με νόημα σχετικά με την αναδιάρθρωση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού: «Θα είμαι γενναιόδωρη στις μεταβατικές διατάξεις, διότι οι άνθρωποι έχουν κάνει προγραμματισμό ζωής».

Αν δεν αποσύρει τη διάταξη, το χειρότερο που μπορεί να κάνει, λένε πανεπιστημιακοί στην «Κ.Ε.», είναι να αφήσει τα πράγματα ως έχουν για τους νυν υπηρετούντες και να ισχύσουν οι αλλαγές για τους νεοεισερχόμενους.
Τι προτίθεται όμως, να κάνει η υπουργός με το μείζον θέμα τριβής, που είναι τα συμβούλια διοίκησης;

«Αν ο πρύτανης, έστω και εξωπανεπιστημιακός, εκλέγεται από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, αυτό θα είναι μια βάση συζήτησης» λένε πολλοί καθηγητές στην «Κ.Ε.».
Συγχρόνως, το υπουργείο επιχειρεί να διχάσει Πανεπιστήμια-ΤΕΙ, προσφέροντας, δίκην «καρότου», στα τελευταία το δικαίωμα διδακτορικών την ώρα που καταργεί τον καθηγητή εφαρμογών, δηλαδή τη στοιχειώδη ειδικότητα για την ύπαρξη ενός τεχνολογικού ιδρύματος.
Η Αννα Διαμαντοπούλου -εκτιμούν πολλοί πρυτάνεις- ενδεχομένως ενδιαφέρεται λιγότερο να υλοποιηθούν οι διατάξεις και περισσότερο να περάσει το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσει το στοίχημα.

Οι γκρίζες ζώνες, δηλαδή τα σημεία που καθιστούν τα μέτρα ανεφάρμοστα, είναι:
1. Σημαντικότερο σημείο είναι το συμβούλιο που θα διοικεί το ίδρυμα, με υπερεξουσίες. Θα είναι 15μελές με επτά εσωτερικά μέλη εκλεγμένα από το ΔΕΠ, τα οποία θα εκλέγουν επτά εξωτερικά, ενώ θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος φοιτητών. Το συμβούλιο θα εκλέγει τον πρόεδρό του και θα διορίζει τον πρύτανη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Πέρα από τις υπόνοιες αντισυνταγματικότητας του μέτρου, οι καθηγητές επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο παραδίδεται η διοίκηση του ιδρύματος σε μία διαρχία (πρόεδρος συμβουλίου και πρύτανης). Το ολιγομελές αυτό όργανο, που δεν είναι εκλεγμένο από το σύνολο της κοινότητας, αποκτά υπερεξουσίες, αφού έχει συνολικά 17 διαφορετικές αρμοδιότητες, με ακαδημαϊκό, οικονομικό και διοικητικό περιεχόμενο. Δεν θα είναι δηλαδή απλώς ελεγκτικό, αλλά θα ασχολείται με τη χρηματοδότηση, θα διορίζει κοσμήτορες, θα μπορεί να απολύει τον πρύτανη κ.λπ. Επιπλέον θα επιχειρηθεί το δυσκολότερο όλων: να βρουν κοινή συνισταμένη απόψεων ο πρύτανης, το συμβούλιο αλλά και η σύγκλητος, που πλέον είναι ολιγομελής.
«Ολα αυτά δημιουργούν δυσλειτουργίες» -λένε στην «Κ.Ε.» οι καθηγητές- «αλλά κυρίως δεν είναι νομιμοποιημένα στην πράξη και στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αν έχουμε προβλήματα μέσα στα πανεπιστήμια τώρα που διοικούνται από εκλεγμένα όργανα, με τις νέες διατάξεις με ποιο κύρος θα επιβάλουν τις αποφάσεις ο πρύτανης και το συμβούλιο; Μήπως θα διοικούν με τα ΜΑΤ;»

2. Οι νέες βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού (ΔΕΠ) που μετά την κατάργηση των λεκτόρων, διακρίνονται σε καθηγητές α' βαθμίδας, αναπληρωτές και επίκουρους. Ολες οι διαδικασίες αλλά και οι αρμοδιότητες, λένε οι πανεπιστημιακοί, επιστρέφουν στην παντοδυναμία της έδρας. Ολες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στους καθηγητές, οι οποίοι θα μπορούν να ελέγχουν και τις εκλογές των επτά μελών του συμβουλίου. Οι λέκτορες φαίνεται ότι θα υποβαθμιστούν να διδάσκουν στα ταχύρρυθμα προγράμματα, που θα παρέχουν μόνο κατάρτιση.

3. Σημείο αμφισβήτησης αποτελεί και ο τρόπος χρηματοδότησης, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου οι περικοπές αγγίζουν ήδη το 50%. Τα πανεπιστήμια, δίκην εταιρειών, θα ξεκινήσουν αργά ή γρήγορα, λόγω της υποχρηματοδότησης, το κυνήγι του ευρώ.

Η θέσπιση μιας ανεξάρτητης αρχής διευρυμένων αρμοδιοτήτων, με παρέμβαση στη χρηματοδότηση, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, λένε οι καθηγητές. Προφανώς, εκτιμούν ότι το υπουργείο έχει στόχο την περαιτέρω μείωση των κονδυλίων, και των διορισμών. Και γι' αυτό μεταθέτει την ευθύνη του σε «ενδιάμεσο» φορέα, που θα ενεργεί δίκην ανώνυμης εταιρείας, όταν ο ρόλος της ανεξάρτητης αρχής είναι, σε όλο τον κόσμο, η πιστοποίηση της ποιότητας.

4. Η δημιουργία σχολών και η κατάργηση των σημερινών τμημάτων. «Πώς θα γίνει αυτό εν μια νυκτί», λένε οι καθηγητές, όταν πρέπει να έχεις δύο διαφορετικά περιεχόμενα σπουδών για να τα κάνεις σχολή; Πώς μπορείς να «σπάσεις» την ιατρική σχολή σε «υποσχολές»; Πώς μπορείς να δημιουργήσεις σχολή σε πανεπιστήμια με τμήματα διασκορπισμένα σε διαφορετικές πόλεις; Πώς μπορείς να δημιουργήσεις κοινό έτος σπουδών σε κάθε πανεπιστήμιο για να εισαγάγεις τους νέους φοιτητές μετά την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, δημιουργώντας δηλαδή προπαρασκευαστικό έτος;

Μόνο σε οικονομικές επιστήμες μπορεί να υλοποιηθεί η διάταξη, καθώς εξειδικεύσεις όπως η μικροοικονομία, η μακροοικονομία, το μάρκετινγκ κ.λπ. μπορούν να ενωθούν σε μία σχολή.
Το εγχείρημα αυτό είναι τόσο δύσκολο, που, όπως φάνηκε από τη συνάντηση Διαμαντοπούλου-Σαμαρά, θα είναι από τα πρώτα που θα διαφοροποιηθεί. Σ' αυτή την περίπτωση όμως τινάζεται στον αέρα και το σχέδιο αλλαγής των πανελλήνιων εξετάσεων, το οποίο βασίζεται στην είσοδο των φοιτητών σε προπαρασκευαστικό έτος πριν από την επιλογή κατευθύνσεων.

5. Ασαφές σημείο παραμένει και η διάταξη περί «ασύλου». Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη δεν υπάρχει στο κείμενο, αλλά αναφέρεται νεφελωδώς ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η ελευθερία της διδασκαλίας, της έρευνας και της διακίνησης ιδεών, ανατρέποντας το χωροταξικό μοντέλο που ερμηνευόταν συχνά ότι το άσυλο προστατεύει προαύλια και πεζοδρόμια.

6. Η δυνατότητα δημιουργίας τριετών κύκλων σπουδών, κατά τις επιταγές της συμφωνίας της Μπολόνια. Αν επιβληθεί αυτό και στη χώρα μας, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των πτυχίων και την απονομή μόνο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η μέχρι τώρα πρακτική διεθνώς -λένε οι καθηγητές- έχει αποδείξει ότι όπου εφαρμόστηκε το μοντέλο απέτυχε και τώρα προσπαθούν να το αλλάξουν, διότι δεν μπορεί να δοθεί πλήρης κατάρτιση μόνο με τρία χρόνια.

7. Ελλειψη ουσιαστικής εκπροσώπησης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στα όργανα, δηλαδή των καθηγητών (εκπροσωπούνται μόνο στο συμβούλιο), των φοιτητών (ένας μόνο συμμετέχει στο συμβούλιο), των διοικητικών και λοιπών εργαζομένων. Οι κύριοι μοχλοί λειτουργίας του ιδρύματος απουσιάζουν από τα βασικά όργανα διοίκησης.

8. Προβληματική είναι τέλος και η διάταξη για τη συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων και ολόκληρων ιδρυμάτων, αφού δεν προβλέπονται οι συνέπειες τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους ήδη υπηρετούντες.

Χρηματοδότηση των πανεπιστημίων: μια βαθιά αγωνία- Της Αγγ. Δημητρακοπούλου αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, όπως αυτή διαφαίνεται από το προτεινόμενο προσχέδιο νόμου, καθώς και από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές πρακτικές, προκαλεί μια βαθειά αγωνία. Για το πώς αυτή προδιαγράφεται, για το τι την εγγυάται, με τι όρους, σε ποια επίπεδα;

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το στοιχειώδες, που ίσως δεν είχαμε φανταστεί λίγους μήνες νωρίτερα: την επισφάλεια της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΑΕΙ. «Ως προς το οικονομικό σκέλος, οι συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού κάθε ιδρύματος εξειδικεύονται (α) στις λειτουργικές δαπάνες, (β) στις επενδύσεις και (γ) σε όλο το προσωπικό του ιδρύματος» (σελ. 89). Απαιτείται λοιπόν η απόλυτη και ρητή διασφάλιση, μέσα στον οποιονδήποτε ενδεχόμενο νέο νόμο, της απευθείας καταβολής από το κράτος των μισθών όλου του προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων.

Νέο στοιχείο, ιδιαίτερα κρίσιμο για την υπόσταση των ΑΕΙ, είναι η εισαγωγή της «χρηματοδότησης από ιδιωτικούς φορείς ... με τους ειδικότερους όρους ... που μπορεί να προβλεφθούν με προεδρικό διάταγμα» (σελ. 79). Δεν είναι διόλου γνωστό το τι θα προβλεφθεί στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα (εάν αυτό υπάρξει), ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «πόροι του ΝΠΙΔ είναι… χρηματοδοτήσεις από οποιαδήποτε ιδιωτική πηγή, ημεδαπή ή αλλοδαπή» (σελ. 86). Είναι, όμως, ευρέως γνωστά τα προβλήματα, για παράδειγμα αγγλικών πανεπιστημίων που δέχθηκαν χρηματοδοτήσεις είτε από ιδιωτικούς φορείς (έρευνες αμφίβολης αντικειμενικότητας), είτε από πολιτικούς φορείς χωρών (π.χ. Λιβύης, με αντάλλαγμα πτυχία συγκεκριμένων ατόμων). Η ανεξαρτησία της έρευνας και η εγκυρότητα των πτυχίων καθορίζουν την «αυτοτέλεια των πανεπιστημίων» και συνιστούν υπ' αριθμόν ένα σημείο διασφάλισης για την παραγωγή νέας γνώσης και την ποιότητα της εκπαίδευσης, εδώ και αιώνες. Όταν όμως το ύψος των πόρων που προσελκύουν τα πανεπιστήμια θεωρείται επίτευγμα προς επιβράβευση, οι διοικήσεις πανεπιστημίων που θα λειτουργούν με χρηματοοικονομικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια θα οδηγηθούν (ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης) σε εγκληματικά παραστρατήματα.

Δεύτερο νέο στοιχείο συνιστά η ίδρυση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμων Εταιρειών που θα διαχειρίζονται τους πόρους και την περιουσία των Πανεπιστημίων. Η συνταγματική εγκυρότητα των ανώνυμων αυτών εταιρειών δημοσίων πανεπιστημίων, βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση. Επιπρόσθετα, είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρα από την ασάφεια της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, η Γενική Συνέλευση αυτής ταυτίζεται με το ίδιο το Συμβούλιο του Ιδρύματος (σελ. 86), αντί για τη Σύγκλητο: μια σύλληψη που δεν θα μπορούσαν να τη φανταστούν ούτε οι ελάχιστοι φανατικοί υπέρμαχοι της διαχείρισης των πανεπιστημίων με όρους εταιρειών.

Τρίτο στοιχείο, η κατανομή της δημόσιας επιχορήγησης για τα λειτουργικά έξοδα, που αναφέρεται πλέον σε δύο επίπεδα χρηματοδότησης:

(Α) Τη «βασική χρηματοδότηση», όπου έχουμε την υπόσχεση εισαγωγής «αντικειμενικών κριτηρίων». Είθε να τα δούμε κάποτε, αφενός να είναι πράγματι αντικειμενικά και αφετέρου ο συνδυασμός τους να καταλήγει σε δίκαιη χρηματοδότηση. Κι αυτό γιατί το κράτος στην Ελλάδα χρηματοδοτεί εδώ και δεκαετίες τα πανεπιστήμια με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο: ποσά που καθορίστηκαν κάποια στιγμή αυθαίρετα εξακολουθούν να δίδονται επίσης αυθαίρετα, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές ανάγκες.

(Β) Την «πρόσθετη χρηματοδότηση» που συνιστά νέα κατηγορία και βασίζεται σε δείκτες ʽποιότηταςʼ και ʽεπιτευγμάτωνʼ. Μια κατηγορία δεικτών είναι η ʽαποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίαςʼ (ʽάμεση περάτωση των σπουδώνʼ, ʽπορεία επαγγελματικής ένταξης αποφοίτωνʼ κ.ά.), ενώ μια άλλη κατηγορία είναι η ʽδιεθνοποίησηʼ (π.χ. αριθμός φοιτητών από το εξωτερικό). Πέρα από το ποια θα είναι πράγματι τα κριτήρια αυτά («Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας … καθορίζονται οι προϋποθέσεις κατανομής της, ομαδοποιούνται οι δείκτες και εξειδικεύεται η βαρύτητά τους» (σελ. 91), ενδεχόμενα να οδηγήσουν στη σταθερή πριμοδότηση δύο-τριών κεντρικών πανεπιστημίων που εκκινούν από ένα υψηλό επίπεδο υποδομών…, ενώ αντίθετα τα μεγάλα πανεπιστήμια της περιφέρειας, με ελλιπείς υποδομές και αδυναμία εξασφάλισης της φοιτητικής μέριμνας, θα πιεστούν προς αλλοίωση της λειτουργίας και της αποστολής τους.

Χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της χρηματοδότησης παίζει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με έναν άμεσο και έναν έμμεσο ρόλο. Η ΑΔΙΠ καθορίζει το σύστημα χρηματοδότησης λειτουργικών εξόδων και ίσως να είναι πράγματι εγκυρότερος ο προσδιορισμός ενός τέτοιου συστήματος από μία Αρχή (αρκεί να είναι όντως ʽΑνεξάρτητηʼ), παρά από τις ηγεσίες υπουργείων περαστικών κυβερνήσεων. Ο έμμεσος, αλλά κρίσιμος ρόλος είναι αυτός της πιστοποίησης και της άμεσης συσχέτισης αξιολόγησης - χρηματοδότησης, εφόσον η εισήγηση ενός πανεπιστημίου για την τετραετή συμφωνία χρηματοδότησης λαμβάνεται υπόψη από το υπουργείο, κυρίως «ως προς τη συμμόρφωση στα αποτελέσματα της αξιολόγησης και της πιστοποίησης» (σελ. 89).

Τέλος, όσον αφορά τις προθέσεις, ας μη μας διαφεύγει πως έχει ήδη γίνει η εξής πρόβλεψη: «προκειμένου περί παγίων λειτουργικών δαπανών των ΑΕΙ … επιτρέπεται η κάλυψή τους, εν όλω ή εν μέρει από πόρους του ΝΠΙΔ» (σελ. 86).

Κι ας μην ξεχνάμε παράλληλα πως κατά την τρέχουσα περίοδο, η κυβέρνηση έχει ρίξει στον πάτο των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης τα ΑΕΙ, με μείωση 70%(!), ενώ ακόμα και το «Μνημόνιο 2» δεν προβλέπει μείωση για την Παιδεία παρά μόνο 7%.

Σε τι λοιπόν να βασιστούμε και πώς να συναινέσουμε, βάζοντας υποθήκη το μέλλον της ανάπτυξης αυτής της χώρας, το μέλλον της επιστήμης, το μέλλον της παιδείας;

Εν κατακλείδι, η έλλειψη στρατηγικής για την παιδεία και την έρευνα που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες φαίνεται πως αντικαθίσταται σήμερα από τη σαρωτική συρρίκνωση των πανεπιστημίων, που θα επιβληθεί με όρους «αγοράς», σε αντικατάσταση των όρων παραγωγής νέας γνώσης, αναγκών παιδείας και ανάπτυξης της Ελλάδας.

ΑΥΓΗ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ.


Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. αποφάσισε την προκήρυξη νέων θέσεων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του, με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2011.

Πληροφορίες: τηλ. 2310 996395, 2310 996392

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση.
99.7 KB

Επιστημονικοί Συνεργάτες, Εργαστηριακοί Συνεργάτες & Εκπαιδευτικοί Ειδικών Μαθημάτων στο ΤΕΙ Πειραιά για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012.


Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Πειραιά προκηρύσσει την πρόσληψη Επιστημονικών, Εργαστηριακών Συνεργατών, Ειδικού Συνεργάτη και Εκπαιδευτικών Ειδικών Μαθημάτων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη διδακτικών, ερευνητικών ή άλλων επιστημονικών αναγκών των Τμημάτων των Σχολών, Τεχνολογικών Εφαρμογών & Διοίκησης και Οικονομίας, του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων – Παραρτήματος Σπετσών, καθώς και του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής για το ακαδημαϊκό έτος 2011–12.

Καταληκτική ημερομηνία: 22-07-2011

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση.

257.59 KB

Νωρίτερα θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις


Από την Καθημερινή

Προσοχή! Οσοι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Eξετάσεων και οι γονείς τους προγραμματίζουν θερινές διακοπές στα μέσα Αυγούστου πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά την ημερομηνία επιστροφής.

«Οι βάσεις εισαγωγής δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Εως πέρυσι, οι βάσεις ανακοινώνονταν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και φέτος η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου. Ενδεικτικά, πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 25 Αυγούστου.

Βέβαια, η ανακοίνωση των βάσεων δεν σηματοδοτεί μόνο τη λήξη της... αγωνίας για τη σχολή στην οποία θα εισαχθεί κάθε υποψήφιος. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων, για τους χιλιάδες υποψηφίους που θα εισαχθούν σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους αρχίζει η αναζήτηση κατοικίας. Και, εν μέσω κρίσης, οι ευκαιρίες θα γίνουν ανάρπαστες, ενώ και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προετοιμασθούν νωρίτερα για να υποδεχθούν τους υποψήφιους ενοικιαστές.

Η πρόβλεψη για νωρίτερη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποδίδεται στην επίσπευση των διαδικασιών των Πανελλαδικών Eξετάσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κατά πρώτον, φέτος οι εξετάσεις άρχισαν και ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από ποτέ. Επίσης, η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου έγινε ηλεκτρονικά και η προθεσμία ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου. Αυτό επιτρέπει στην αρμόδια υπηρεσία Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπ. Παιδείας να επεξεργαστεί τις δηλώσεις των υποψηφίων εντός του Ιουλίου. Αντίθετα, έως και πέρυσι, η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών άρχιζε στις αρχές Ιουλίου και ολοκληρωνόταν περί τις 20 του ίδιου μήνα (πέρυσι 6/7 με 20/7).

Φέτος, συνολικά 85.478 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Eξετάσεις και διεκδικούν μία από τις 66.400 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Καθώς έχει καταργηθεί η βάση του 10, φέτος καταγράφεται μία από τις καλύτερες αναλογίες επιτυχίας διαχρονικά. Ετσι, δικαίωμα εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ κατοχυρώνει το 77,43% των υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων επιβεβαιώνονται οι πτωτικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολύ υψηλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποδίδεται στο ενδιαφέρον των υποψηφίων από τα μεγάλα αστικά κέντρα να σπουδάσουν σε σχολή «εντός έδρας», έστω κι αν εισάγονται σε περιφερειακή σχολή με αντικείμενο που είναι της πρώτης τους προτίμησης (π. χ. δήλωσαν πρώτη Ιατρική Αθηνών και δεύτερη Οδοντιατρική Αθηνών, αντί κάποιας περιφερειακής Ιατρικής).

Σε όλα τα πεδία
Πιο συγκεκριμένα, πτωτική είναι η τάση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με τη μείωση στις σχολές υψηλής ζήτησης να εκτιμάται από 200 έως και 500 μόρια. Πολύ μεγαλύτερη υπολογίζεται η πτώση –έως και τα 1.500 μόρια– σε τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Φυσικά, αναμένονται επιμέρους διαφοροποιήσεις στη βάση κάθε σχολής. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου OPION - Id’ EF κ. Mανώλης Aμαργιανάκης, είναι πιθανό οι βάσεις στις περιζήτητες Νομικές να κάνουν την έκπληξη –και να ανέβουν έστω και λίγο– καθώς η ζήτηση για τις θέσεις τους είναι πολύ μεγάλη. Κι αυτό διότι οι περισσότερες από τις σχολές θεωρητικών επιστημών (φιλολογίες, παιδαγωγικά κ. λπ.) έχουν ως βασική προοπτική τον δημόσιο τομέα, που έχει κλείσει.

«Περίεργες» αλλαγές στη μοριοδότηση υποψηφίων δ/ντών σχολικών μονάδων

Η Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας (ΕΚΑΔΕΒΕ), σε υπόμνημα προς την υπουργό Αννα Διαμντοπούλου κάνει λόγο για 'περίεργες" αλλαγές στη μοριοδότηση υποψηφίων δ/ντών σχολικών μονάδων στη τελευταία (6-7-2011) διευκρινιστική οδηγία της Γενικής Δ/νσης Προσωπικού.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΚΑΔΕΒΕ) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «΄Ενσταση των καθηγητών Αγγλικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας κατά της υπ’ αριθμ. 75451/Δ2/6-7-2011/ΥΠΔΒΜΘ/ΓΔΠΠΔΕ/Τμ.Β΄ εγκυκλίου »


ΣΧΕΤ.: 1) Η υπ. αριθμ. 75451/Δ2/6-7-2011 εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού, με θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή Διευθυντών όλων των τύπων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

2) Η υπ. αριθμ. 71567/Δ2/24-6-2011 εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού, με θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή Διευθυντών όλων των τύπων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

3) Το άρθρο 13, παρ. 2, εδάφια ζ και η, του Ν. 3848/2010.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Με την υπ. αριθμ. 1 παραπάνω σχετική εγκύκλιο και σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με το ν.3848/2010, καθώς και με την υπ’αριθμ.2 παραπάνω σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο, απεστάλη η εξής διευκρινιστική οδηγία που αφορά την αποτίμηση μορίων υποψηφίων δ/ντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης:

«Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 θα μοριοδοτηθούν με τις μονάδες επιμόρφωσης στις ΤΠΕ επιπέδου 1».


Επειδή: 1) η παραπάνω υπ. αριθμ. 1 σχετική εγκύκλιος αποτελεί σαφή παραβίαση του ν.3848/2010, καθώς και όλων των μέχρι 6/7/2011 εκδοθέντων διευκρινιστικών ως προς την εφαρμογή του εγκυκλίων,

2) ο ν.3848/2010 είναι ενιαίος και αφορά την επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης, όπως διευθυντές διευθύνσεων, σχολικούς συμβούλους, διυθυντές σχολικών μονάδων, υποδ/ντές σχολικών μονάδων, προϊσταμένους εκπ/κών θεμάτων, κλπ.,

3) κατά αντιστοιχία προς τους εκπ/κούς ΠΕ19-20, τους οποίους η υπ.αριθμ. 1 σχετική εγκύκλιος ‘προικοδοτεί’ ξαφνικά και όλως ανεξήγητα με 2 μόρια για πιστοποιημένη γνώση πληροφορικής, τη στιγμή που η γνώση πληροφορικής στην ειδικότητα ΠΕ19-20 αποτελεί απαραίτητο προσόν διορισμού τους στη Δημόσια Εκπαίδευση σύμφωνα με όλη την μέχρι τώρα ισχύσασα και ισχύουσα νομοθεσία (εξ άλλου αντίστοιχη γνώση του αντικειμένου τους είναι προϋπόθεση διορισμού για όλες τις ειδικότητες των δημόσιων εκπ/κών),

4) σύμφωνα με τον ν. 3848/2010 (καθώς και με όλους τους προηγούμενους) μοριοδοτείται και η πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών σε επίπεδα γνώσης Β2, Γ1/Γ2.

5) οι εκπ/κοί ΠΕ06-Αγγλικών, ΠΕ05-Γαλλικών και ΠΕ07-Γερμανικών κατ’ εξαίρεση και σε αναντιστοιχία προς τους εκπ/κούς ΠΕ19-20 δεν μοριοδοτούνται για πιστοποιημένη γλωσσομάθεια σε σχέση με το διδακτικό τους αντικείμενο, δηλ. σε επίπεδο Γ2 (άριστη γνώση),

6) πιστεύουμε ότι η Δημόσια Παιδεία, την οποία υπηρετούμε, συνεχίζει να διοικείται και να διασφαλίζεται από Κράτος Ευνομούμενο,

7) ενίοτε και η Δημόσια Διοίκηση διατυπώνει οδηγίες ‘εκ παραδρομής’,

8) εμπιστευόμαστε το αμερόληπτο και τη δίκαιη κρίση Σας, ως πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,


Π α ρ α κ α λ ο ύ μ ε να εξετάσετε με προσοχή τα αναφερόμενα στο παρόν και να επανέλθετε επί του θέματος της μοριοδότησης των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων, αποκαθιστώντας την διαταραχθείσα τάξη δικαίου κατά τον τρόπο που Εσείς θεωρείται νομικά και ηθικά δέοντα.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΑΔΕΒΕ


Ο Πρόεδρος                                                                                     Η Γενική Γραμματέας

Πέτρος Ζαγκλιβερινός                                                                       Φωτεινή Γιαννίτση

ΓΕΛ Διαπολιτιμικής Εκπ/σης                                                  1ο Γυμνάσιο Άνω Τούμπας
Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Mε «εξπρές» διαδικασίες η αναγνώριση των πτυχίων των «Κολλεγίων»

Πιο εύκολη θα γίνεται η αναγνώριση των πτυχίων που θα αποκτούν οι απόφοιτοι των «Κολλεγίων» σύμφωνα με νόμο που ετοιμάζει το υπ. Παιδείας που ουσιαστικά αλλάζει το νόμο 3328/2005, βάσει του οποίου ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών.

Υιοθετείται , ουσιαστικά, νομοθεσία για την τροποποίηση του νόμου 3328/2005, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι διπλωμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν στην Ελλάδα, αντιστοίχως, υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους των ελληνικών πτυχίων.

Πρόκειται για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΔΕΚ (μεταξύ άλλων, σε σχέση με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα).

Με το Σχέδιο Νόμου που η υπ. Παιδείας πρόκειται πολύ σύντομα να δημοσιοποιήσει θα καταργήσει την όποια διάταξη απαγορεύει ή «δυσκολεύει» την άρση της απαγόρευσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προέρχονται από πτυχία από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη γενική κατεύθυνση του Σχεδίου Νόμου οι κάτοχοι πτυχίων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους ελληνικών πτυχίων.

Το υπ. Παιδείας αναμένεται να ζητήσει από τον ΔΟΑΤΑΠ στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εκκρεμώνψαιτήσεων για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.


Πτυχία και όχι βεβαιώσεις θα χορηγούν τα "Κολλέγια

Οι εκδοθέντες από το ΚΕΜΕ (Κολλέγια) τίτλοι εκπαίδευσης να είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου, ορίζει εγκύκλιος του υπ. Παιδείας,στηριζόμενο στο άρθ. 50§3 γ΄, του π.δ. 38/2010.


ΚΟΛΛΕΓΙΑ: Αναβολή από το στρατό δίνουν στους σπουδαστές ακριβώς με του ίδιους όρους που παίρνουν και οι φοιτητές των Πανεπιστημίων

Με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων, οι οποίοι κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη είναι σπουδαστές «Κολλεγίων» ( Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) που εδρεύουν στην Ελλάδα και συμπράττουν με αναγνωρισμένα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματαάλλων κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναβολή κατάταξης των στρατευσίμων των σπουδαστών των «Κολλεγίων» ισχύει ότι και για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων , δηλαδή διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνουν Το εικοστό όγδοο έτος.

Τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά δύο έτη για όσους έχουν δυσλεξία.

Για τη χορήγηση της αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο αίτηση και πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις της οικείας σχολής, από τις οποίες προκύπτουν η εκπαιδευτική βαθμίδα, το τμήμα και ο κλάδος σπουδών, η ημερομηνία αρχικής εγγραφής ή μετεγγραφής κατά περίπτωση, το διανυόμενο έτος ή εξάμηνο σπουδών, καθώς και η ελάχιστηδιάρκεια της εναπομένουσας φοίτησης και της τυχόν υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης ή εκπαίδευσης που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Αν πρόκειται για σχολή του εξωτερικού απαιτείται να προκύπτουν επιπλέον ο τόπος της έδρας και της λειτουργίας της, ότι αυτή είναι κρατική ή αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ότι έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα του οικείου κράτους, καθώς και ότι χρησιμοποιεί κατά τη διδασκαλία διεθνώς γνωστή γλώσσα.

Ειδικότερα οι σπουδαστές των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, εκτός των παραπάνω πιστοποιήσεων ή βεβαιώσεων του συνεργαζομένου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εξωτερικού, υποβάλλουν επιπλέον βεβαίωση εγγραφής από το οικείο Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Τι πρέπει να προσέξουν οι απόφοιτοι Λυκείου πριν εγγραφούν στα "Κολλέγια"

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φροντίζουν να εξακριβώνουν τα ακόλουθα πριν εγγραφούν σε κάποιο «Κολλέγιο»:
1. Εάν έχει Άδεια Λειτουργίας Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας.
2. Εάν τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, έχουν πιστοποίηση από Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
3. Εάν οι απόφοιτοι οδηγούνται στην απόκτηση Πανεπιστημιακού πτυχίου του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

Το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων των πτυχιούχων των Κολλεγίων-ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ

Συγκροτήθηκε με απόφαση της υπ. Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων των πτυχιούχων των Κολλεγίων το οποίο θα έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος στην

Ελλάδα κατά τους όρους του Π.Δ. 38/2010 (ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ . Π.Δ. 38/2010)

1. Το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων λειτουργεί σε δύο Τμήματα και σε Ολομέλεια.

2. Η Ολομέλεια έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) μελετά θέματα γενικότερης σημασίας που παραπέμπονται από τα Τμήματα του Συμβουλίου ή είναι κοινού ενδιαφέροντος για αυτά, και β) εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό του Συμβουλίου.

3. Το Τμήμα Α΄ αποφαίνεται επί αιτήσεων αναγνωρίσεως επαγγελματικών προσόντων επιπέδου αντιστοίχου προς :

δ)το δίπλωμα που βεβαιώνει επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μεταδευτεροβάθμιου επιπέδου, διάρκειας τουλάχιστον τριών και όχι άνω των τεσσάρων ετών ή ισοδύναμης διάρκειας υπό καθεστώς μερικής παρακολούθησης, σε πανεπιστήμιο ή ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης ή άλλο ίδρυμα του αυτού εκπαιδευτικού επιπέδου, καθώς και την ενδεχομένως απαιτούμενη επιπλέον αυτού του κύκλου μεταδευτεροβάθμιων σπουδών επαγγελματική κατάρτιση·

ε) το δίπλωμα που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος ολοκλήρωσε επιτυχώς κύκλο μεταδευτεροβάθμιων σπουδών ελάχιστης διάρκειας τεσσάρων ετών ή αντίστοιχης διάρκειας υπό καθεστώς μερικής παρακολούθησης, σε πανεπιστήμιο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή σε άλλο ίδρυμα ανάλογου επιπέδου, καθώς και, ενδεχομένως, την επαγγελματική κατάρτιση που μπορεί να απαιτείται συμπληρωματικά προς τον εν λόγω κύκλο μεταδευτεροβάθμιων σπουδών.



Το Τμήμα Β΄ αποφαίνεται επί των λοιπών αιτήσεων αναγνωρίσεως επαγγελματικών προσόντων, εφόσον συντρέχει αρμοδιότητα του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 55 του διατάγματος

Το Συμβούλιο αποτελούν οι κάτωθι:

ΤΜΗΜΑ Α΄

1) Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης του Σωκράτη , Νομικός Σύμβουλος του Nομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ως Πρόεδρος με αναπληρωτή τον Παρασκευά Βαρελά του Κωνσταντίνου, Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

2) Στυλιανός Κατρανίδης του Δημητρίου , Α΄ Aντιπρόεδρος, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), με αναπληρωτή τον Δημήτριο Τσελέ του Ιωάννη, ΒΆντιπρόεδρο, εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

3) Αθηνά Πλέσσα−Παπαδάκη, του Ανδρέα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., με αναπληρώτρια την Ελένη Χηνοπούλου, του Ιωάννη.

4) Παύλος−Μιχαήλ Ευστρατίου, του Ευάγγελου, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός επιστήμονας, με αναπληρώτρια την Σοφία Γκιόκα, του Σωτηρίου , Ειδική Συνεργάτης στο Γραφείο της Υπουργού Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.

5) Ζήγρα Παρασκευή, του Ιωάννη Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Παπαθανασόπουλο, του Αθανασίου, υπάλληλο της Υπηρεσίας Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων.

6) Κωνσταντίνος Μουρτζανός, του Νικολάου, Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Βιομηχανιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αναπληρώτρια την Παρασκευή Λεοντή, του Θεοδώρου, υπάλληλος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

7) Αναστασία Αρβανίτη, του Κωνσταντίνου, κτηνίατρος, υπάλληλος του τμήματος Κτηνιατρικής Μέριμνας, Εφαρμογών και Προστασίας Ζώων, της Δ/νσης Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αναπληρώτρια την Χρυσούλα Παπαδημητρίου, του Γεωργίου, γεωπόνος, Προϊσταμένη του τμήματος Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, της Διεύθυνσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής.

8) Κρότση Αγγελική του Σπυρίδωνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Νομοθετικού Συντονισμού της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής καιΣυντονισμού της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού με αναπληρώτρια την Μιχαλοπούλου Αγγελική του Γαβριήλ, υπάλληλο του Τμήματος Νομοθετικού Συντονισμού της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού.

9) Ευαγγελία Προσινικλή του Νικολάου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Επαγγελμάτων Υγείας και ΠρόNοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης, με αναπληρωτή τον Αναστάσιο Κοφινά, του Αλεξάνδρου,Προϊστάμενος του τμήματος Γ Λοιπών Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.

10) Αντώνιος Κοτσώνης, του Ευγένιου, υπάλληλος με βαθμό Α΄, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δ6, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ως τακτικό μέλος, για τα επαγγέλματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Πατσιαβό, του Αντωνίου, Προϊστάμενο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων −Τομέα Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

11) Γεώργιος Χαλκιάς, του Γρηγορίου, εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Βατόπουλο, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

12) Χρήστος Σινάνης−Αγκαζίρ, του Ερβέ, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE), με αναπληρώτρια την Κυράννη Ποντικάκου, του Σταύρου, τμηματάρχης του τμήματος επαγγελματικών θεμάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE).

13) Δημήτριος Μπουράνης, του Λάμπρου, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπόνος, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), με αναπληρωτή τον Γεώργιο Αρσένο, του Ιωάννη, Κτηνίατρος, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

14) Δημήτριος Δημόπουλος, του Δήμου, εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ), με αναπληρωτή τον Άγγελο Μητσάρα, του Δημητρίου, εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ)

15) Αθανάσιος Παπαδόπουλος, του Νικολάου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με αναπληρωτή τον Σπυρίδωνα Κοΐνη, του Παναγιώτη, εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

16) Ευτυχία Παπαδοπούλου, του Δημητρίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Καρπάθιου, του Σακελλαρίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

17) Θαλής Παπαδάκης, του Νικολάου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), με αναπληρώτρια την Βασιλική Μπουκουβάλα, του Δημητρίου Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.)

18) Τριανταφυλλιά Αθανασίου, του ΑναστασίοY, Γενική Γραμματέα του Δοιηκητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, (ΣΚΛΕ),με αναπληρώτρια την Μαρία Ζήση, του Σπυρίδωνα, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοιν. Λειτουργών Ελλάδας, (ΣΚΛΕ).

19) Μαρία Πασακιώτου−Μπιντούδη, του Αγγελή , εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), με αναπληρωτή τον Σταμάτιο Πίνη, του Ιωάννη, εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).

20) Ιωάννης Λωρέντης, του Εμμανουήλ,Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών (Π.Ο.Ε.Ο.), με αναπληρωτή τον Αναστάσιο Κλωνή, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών (Π.Ο.Ε.Ο.)

21) Παναγιώτης Μπουζικάκος, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με αναπληρωματικό μέλος τον Ευάγγελο Τριγώνη, του Ζαχαρία, εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

22) Κυριακή Κεραμιώτου του Μιχαήλ, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών, με αναπληρώτρια την Μαρία Κουλουμπή, του Γεράσιμου,εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών.

23) Ευθαλία Μπουλταδάκη, του Ιωάννη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας, με αναπληρώτρια την Αγορή Σβόλη, του Βάϊου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

24) Ευανθία Σακελλάρη, του Νικολάου, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, με αναπληρώτρια την Μαρία Ψυχογιού −Πέτερσον, του Στυλιανού, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας.

25) Έφη Γεννατά Μικελάτου, του Νικολάου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος (ΣΕΠΑΕ), με αναπληρωτή τον Λάμπρο Κολοκούρα, του Δημητρίου, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος (ΣΕΠΑΕ).

26) Ελένη Τσαμπάση−Ζήκου, του Αναστασίου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Κατσαβό, του Αθανασίου, μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

27) Δημήτριος Βαγιωνάς, του Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αναπληρωτή τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη, του Κωνσταντίνου, Α. Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

28) Φανή Πεχλιβάνη, του Μιχαήλ, εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών−Μαιευτών Αθήνας, με αναπληρώτρια την Περμανθία Πανανή, τουΕυσταθίου, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών−Μαιευτών Αθήνας.

29) Γεώργιος Δραχτίδης, του Θεόδωρου, εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών−τριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), με αναπληρώτρια την Κωνσταντία Μπελαλή, του Βασιλείου, εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών−τριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.).

30) Κωνσταντίνος Ουλής, του Ιωάννη, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Τσιόγκα, του Βασιλείου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

31) Γεώργιος Φούντος, του Πολύβιου, εκπρόσωπος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας, με αναπληρώτρια την Κυριακή Θεοδώρου, του Ιωάννη,εκπρόσωπος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής BΕλλάδας.

32) Ελένη Δημητρακοπούλου, του Αρχιμήδη, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), με αναπληρώτρια την Χρυσούλα Καραγεώργη, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).

ΤΜΗΜΑ Β΄

1) Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης του Σωκράτη Νομικός Σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ως Πρόεδρος με αναπληρωτή τον Παρασκευά Βαρελά του Κωνσταντίνου,Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

2) Αθηνά Πλέσσα−Παπαδάκη, του Ανδρέα Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., με αναπληρώτρια την Ελένη Χηνοπούλου, του Ιωάννη

3) Παύλος−Μιχαήλ Ευστρατίου, του Ευάγγελου, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός επιστήμονας, με αναπληρώτρια την Σοφία Γκιόκα, του Σωτηρίου,, Ειδική Συνεργάτης στο Γραφείο της Υπουργού Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.

4) Ζήγρα Παρασκευή, του Ιωάννη, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Παπαθανασόπουλο, του Αθανασίου, υπάλληλο της Υπηρεσίας Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων.

5) Γεώργιος Μικρός, του Κωνσταντίνου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και Ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ), με αναπληρώτρια την Πελαγία Λιούπη, του Γεωργίου, ως αναπληρωματικό μέλος.

6) Παρασκευή Λεοντή, του Θεοδώρου, υπάλληλος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Μουρτζανό, του Νικολάου, Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποστήριξης Βιομηχανιών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

7) Αναστασία Αρβανίτη, του Κωνσταντίνουκτηνίατρος, υπάλληλος του τμήματος Κτηνιατρικής Μέριμνας, Εφαρμογών και Προστασίας Ζώων, της Δ/νσης Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αναπληρώτρια την Χρυσούλα Παπαδημητρίου, του Γεωργίου, Προϊσταμένη του τμήματος Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, της Διεύθυνσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής.

8) Κρότση Αγγελική του Σπυρίδωνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Νομοθετικού Συντονισμού της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού με αναπληρώτρια την Μιχαλοπούλου Αγγελική του Γαβριήλ, υπάλληλο του Τμήματος Νομοθετικού Συντονισμού της Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού.

9) Ευαγγελία Προσινικλή του Νικολάου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης, με αναπληρωτή τον Αναστάσιο Κοφινά, του Αλεξάνδρου Προϊστάμενο του τμήματος Γ Λοιπών Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.

10) Αντώνιος Κοτσώνης, του Ευγένιου, υπάλληλος με βαθμό Α΄, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δ6, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ως τακτικό μέλος, για τα επαγγέλματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Πατσιαβό, του Αντωνίου Προϊστάμενο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων −Τομέα Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων.

11) Γεώργιος Χαλκιάς, του Γρηγορίου, εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Βατόπουλο, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

12) Δημήτριος Μπουράνης, του Λάμπρου, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπόνος, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), με αναπληρωτή τον Γεώργιο Αρσένο, του Ιωάννη Κτηνίατρος, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

13) Δημήτριος Δημόπουλος, του Δήμου, εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ), με αναπληρωτή τον Άγγελο Μητσάρα, του Δημητρίου, εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ).

14) Ευτυχία Παπαδοπούλου, του Δημητρίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,με αναπληρώτρια την Ειρήνη Καρπάθιου, του Σακελλαρίου εκπρόσωπος του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

15) Τριανταφυλλιά Αθανασίου, του Αναστασίου, Γενική Γραμματέα του Δοιηκητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοιν. Λειτουργών Ελλάδας, (ΣΚΛΕ), με αναπληρώτρια την Μαρία Ζήση, του Σπυρίδωνα, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοιν. Λειτουργών Ελλάδας, (ΣΚΛΕ).

16) Ιωάννης Λωρέντης, του Εμμανουήλ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών (Π.Ο.Ε.Ο.), με αναπληρωτή τον Αναστάσιο Κλωνή, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών (Π.Ο.Ε.Ο.).

17) Παναγιώτης Μπουζικάκος, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με αναπληρωματικό μέλος τον Ευάγγελο Τριγώνη, του Ζαχαρία, εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

18) Κυριακή Κεραμιώτου, του Μιχαήλ, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών, με αναπληρώτρια την Μαρία Κουλουμπή, του Γεράσιμου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών.

19) Ευθαλία Μπουλταδάκη, του Ιωάννη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας, με αναπληρώτρια την Αγορή Σβόλη, του Βάϊου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

20) Ευανθία Σακελλάρη, του Νικολάου, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, με αναπληρώτρια την Μαρία Ψυχογιού −Πέτερσον, του Στυλιανού, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας.

21) Έφη Γεννατά Μικελάτου, του Νικολάου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος (ΣΕΠΑΕ), με αναπληρωτή τον Λάμπρο Κολοκούρα, του Δημητρίου, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος (ΣΕΠΑΕ).

22) Ελένη Τσαμπάση−Ζήκου, του Αναστασίου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Κατσαβό, του Αθανασίου, μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

23) Δημήτριος Βαγιωνάς, του Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αναπληρωτή τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη, του Κωνσταντίνου, Α.Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμαδευτικού Συλλόγου.

24) Φανή Πεχλιβάνη, του Μιχαήλ, εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών−Μαιευτών Αθήνας, με αναπληρώτρια την Περμανθία Πανανή, του Ευσταθίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών−Μαιευτών Αθήνας.

25) Γεώργιος Δραχτίδης, του Θεόδωρου, εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών−τριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), με αναπληρώτρια την Κωνστάντια Μπελαλή, του Βασιλείου, εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών−τριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.).

26) Κωνσταντίνος Ουλής, του Ιωάννη, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Τσιόγκα, του Βασιλείου, μέλος του Δ.Σ. της ΕλληνικήςβΟδοντιατρικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπος της ΕλληνικήςβΟδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

27) Ελένη Δημητρακοπούλου, του Αρχιμήδη, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), με αναπληρώτρια την Χρυσούλα Καραγεώργη, του Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).

Ως Γραμματέας του Συμβουλίου ορίστηκε η Μαρία Λώλη του Δημητρίου, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ05, με αναπληρώτρια την Ελένη Γιαννικοπούλου του Παναγιώτη, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ02, που υπηρετούν στο τμήμα Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης τουΥπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.

Τα "Κολλέγια" δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τα κέντρα μεταλυκιακής εκπαίδευσης δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ούτε στο μέλλον προβλέπεται κάτι τέτοιο εάν δεν αλλάξει το Σύνταγμα.Δεν παρέχουν ακαδημαική αναγνώριση , αλλά δίνεται η δυνατότητα στους

αποφοίτους να ασκήσουν τις ίδιες ακριβώς επαγγελματικές δραστηριότητες με έναν πτυχιουχο ΑΕΙ.