Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Στον «αέρα» η νέα σχολική χρονιά φέτος

Από την εφημερίδα Καθημερινή

Ιφιγενεια Διαμαντη

Κλειστά, όπως φαίνεται, θα παραμείνουν τα σχολεία αντί να ανοίξουν στις 12 Σεπτεμβρίου, αφού τόσο η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) όσο και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.


«Κόκκινο πανί» για τη ΔΟΕ αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση για την κατά το ήμισυ περικοπή του κινήτρου απόδοσης με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου. Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της αντιδρά για την επίσης κατά το ήμισυ (50 ευρώ/μήνα) περικοπή του επιδόματος εξομάλυνσης και την αναδρομική ισχύ της, αλλά και τις κρατήσεις που από χθες ισχύουν υπέρ ανέργων. Παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό της για τον κατά πολύ μειωμένο αριθμό μονίμων (600) και 7.500 αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθούν, ιδιαίτερα όταν και φέτος ενδέχεται να κινηθεί στα περυσινά, τριπλάσια του συνηθισμένου, επίπεδα ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δηλώνουν παραίτηση. Πέρυσι ξεπέρασε τις 11.000, όταν άλλες χρονιές κυμαινόταν μεταξύ 3.000 και 4.000.

Εως τα Χριστούγεννα

«Στην αυριανή έκτακτη συνέλευση του Δ.Σ. θα εισηγηθούμε να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 12/9» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ, κ. Κομνηνός Μαντάς. «Γίνονται περαιτέρω οριζόντιες περικοπές, ενώ είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που αναμένεται η ανακοίνωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» καταλήγει. «Θέλουμε να συντονιστούμε με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε απεργία. Αν του 2006 κράτησε δύο μήνες, τώρα ίσως διαρκέσει έως τα Χριστούγεννα», προσθέτει.

Τον τελευταίο χρόνο, οι εκπαιδευτικοί, όπως ισχυρίζονται, έχουν απολέσει δύο μισθούς. Με τις νέες εξαγγελίες, «το σύνολο της απώλειας στο ετήσιο εισόδημά μας (μέχρι στιγμής) πλησιάζει στους τέσσερις μισθούς» τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Καθυστερήσεις

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο οι προθέσεις των εκπαιδευτικών να μην μπουν στην τάξη σε περίπου 40 ημέρες. Το πρόβλημα επιτείνει η πρωτοφανής καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων. Ενδεικτικά, ενώ άλλες χρονιές έχουν τυπωθεί ώς τις αρχές Αυγούστου περισσότεροι από τους μισούς από τους συνολικά 1.200 σχολικούς τίτλους (45 εκατ. αντίτυπα τυπώνονται συνολικά), αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία εκτύπωσης μόλις 5 τίτλοι! Οι λόγοι; Ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων), ο οποίος καταργείται, έλαβε τη σχετική πίστωση στο τέλος Ιουνίου, ενώ παράλληλα δεν έχει εποχικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του. Τέλος, μέχρι σήμερα ο οργανισμός δεν έχει προμηθευθεί το χαρτί για την εκτύπωση των βιβλίων, καθώς σημαντική καθυστέρηση σημειώθηκε στον σχετικό διαγωνισμό. Ετσι, σοβαρό φαντάζει το ενδεχόμενο οι μαθητές να παραλάβουν βιβλία... λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου