Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Κείμενο στήριξης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Από την εφημερίδα Καθημερινή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πενήντα προσωπικότητες της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη συνυπογράφουν κείμενο με το οποίο δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ.


Το πνεύμα του περιεχομένου απηχεί τα όσα κατέθεσε σε μια ηχηρή παρέμβασή του για την κατάσταση στα ΑΕΙ προσφάτως σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ο κ. Μπουτάρης και τα οποία προκάλεσαν αίσθηση, καθώς ακουμπούσαν «κεκτημένα» και στερεότυπα που ταλανίζουν δεκαετίες τώρα τα πανεπιστήμια. Οι υπογράφοντες προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων, της τέχνης, της διανόησης, είναι γιατροί, δικηγόροι κ.ά. Θεσσαλονικείς «που έχουν επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση, ιδρύοντας και υποστηρίζοντας μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς στον χώρο του πολιτισμού, της καινοτομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και είναι σε θέση να αντιληφθούν πως η συμμετοχή μη-πανεπιστημιακών στη διακυβέρνηση του πανεπιστημίου και η άντληση χορηγιών για την υποστήριξη της έρευνας, της διδασκαλίας και της φοίτησης, συνάδει με το διαχρονικό βίωμα της προσφοράς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Ελληνισμό εν γένει. Μεταξύ αυτών, ένας πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ, ο πρόεδρος του ΕBEΘ, οι πρόεδροι του Ελληνογερμανικού, Ελληνοϊταλικού και Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Οπως σημειώνεται σχετικώς, «το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αφορά μόνο αυτούς που συμμετέχουν στο σημερινό σύστημα διακυβέρνησής του, δηλαδή τις πρυτανικές αρχές και τις κομματικές νεολαίες. Αφορά την ελληνική κοινωνία, και εκείνη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, και την απαίτηση και επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας για ένα πανεπιστήμιο που διακρίνεται από την καινοτομία και την αριστεία στην έρευνα, στη διδασκαλία και τη φοίτηση.

Tα σημεία του νομοσχεδίου που οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι θεωρούν θετικής σημασίας είναι: Ο αποκλεισμός των κομματικών νεολαιών από τη διακυβέρνηση του πανεπιστημίου, η συμμετοχή στο Δ.Σ. των ΑΕΙ επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης, η δυνατότητα ίδρυσης επώνυμων ιδρυμάτων από χορηγούς, η επιλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων μέσα από διεθνείς προσκλήσεις ενδιαφέροντος, τα μέτρα για τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου