Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Θέλουν τρεις μήνες να το σκεφτούν οι πανεπιστημιακοί

Από τα Νέα

Τρεις μήνες προθεσμία για να μελετήσουν το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητούν τώρα οι πανεπιστημιακοί. Τόσο οι πρυτάνεις όσο και η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ζητούν από την Αννα Διαμαντοπούλου να μην προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Πίσω από το αίτημα για την τρίμηνη προθεσμία, ωστόσο, εκτιμάται ότι βρίσκεται η επιθυμία των πανεπιστημιακών να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο προτού επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, ελπίζοντας να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο και να πιέσουν το υπουργείο Παιδείας να μην προωθήσει τις αλλαγές που δεν επιθυμούν.

Τέτοιες αλλαγές είναι για τους πανεπιστημιακούς τα Συμβούλια Διοίκησης, ο διορισμός πρύτανη, η αξιολόγηση, η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, οι τριετείς σπουδές κ.ά., ενώ για τους φοιτητές η κατάργηση των αιωνίων, η εντατικοποίηση των σπουδών, η κατάργηση του χωροταξικού προσδιορισμού του ασύλου κ.ά. «Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση εξαντλείται σε σειρά αποσπασματικών ρυθμίσεων που στην πλειοψηφία τους αποτελούν άκριτη αντιγραφή από διεθνή μοντέλα ιδιωτικών κατά βάση ιδρυμάτων, με μοναδικό σκοπό τη χειραγώγηση και την κηδεμόνευση των ΑΕΙ», υποστηρίζει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ. Η Αννα Διαμαντοπούλου πάντως, η οποία συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά - με τον οποίον έχουν αύριο συνάντηση οι πρυτάνεις - δεν έδειξε να υποχωρεί στις προειδοποιήσεις ότι «η εσπευσμένη ψήφιση του νέου νόμου δεν θα βοηθήσει στη συνδιαμόρφωση των αναγκαίων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο και θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Μετά τη συνάντησή της με την ηγεσία των καθηγητών πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) και ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), δήλωσε ότι επί έναν χρόνο τώρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος: «Το θέμα σε έναν διάλογο είναι πάντοτε η ουσία. Και η διαδικασία και ο χρόνος παίζουν ρόλο. Θέλω όμως να θυμίσω ότι η πρώτη ανακοίνωση έγινε 25 Ιουλίου του 2010, δηλαδή πριν από ακριβώς έναν χρόνο, που ετέθησαν όλα τα μεγάλα ζητήματα, στα οποία οι Ομοσπονδίες έχουν πάρει θέση και έχουν στείλει προτάσεις οι οποίες ελήφθησαν υπόψη», τόνισε.

Αλλά και ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος ζήτησε χθες το πάγωμα του νομοσχεδίου για τρεις μήνες (μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι). Αποδέχθηκε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίον συναντήθηκαν χθες οι πρυτάνεις, ζήτησε επίσης να μην κατατεθεί το καλοκαίρι το νομοσχέδιο στη Βουλή και έκανε λόγο για «σκοτεινά χρόνια» στα οποία οδηγεί η άρση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Ηπιότερη ήταν η εκτίμηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη: τόνισε ότι υπερασπίζεται την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά διαφώνησε με το προτεινόμενο νέο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου