Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσοκατά την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής, εφόσον η ένταξη στην ειδική περίπτωση, που ανήκουν, αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων, ορίζει απόφαση του υπ. Παιδείας
Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, στην περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 59 παρ. 11 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ/Α΄/118), λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών και ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει με οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους και στο Υπουργείο Παιδείας για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το μέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισμό τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ή Σχολές.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3748/2009 «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου και άλλες διατάξεις»
(ΦΕΚ Α΄ 29)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 2 του ν. 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90 Α΄) και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 59 παρ. 11 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118) Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις.
3. Τις διατάξεις της αριθμ. Φ.151/22071/Β6/26.2.2009 (ΦΕΚ Β΄ 373) «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) − Ομάδα Α... και σχολές Αστυφυλάκων» Υ.Α.
4. Τις διατάξεις της αριθμ. Φ151/2996/Β6/13.1.2010 (ΦΕΚ 55/Β/25.1.10) υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση της αριθ.Φ.151/22071/Β6/26.2.2009(ΦΕΚΒ΄.373) Υ.Α «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδα Α΄... και σχολές Αστυφυλάκων»
5. Τις διατάξεις της αριθμ. 151/17193/Β6/10.2.2011 (ΦΕΚ Β΄346) Υ.Α. «Τροποποίηση της αριθμ. 151/22071/Β6/26.2.2009 (ΦΕΚ Β΄373) Υ.Α «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ)−Ομάδα Α΄... και σχολές Αστυφυλάκων»
6. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α), κατ’ εφαρμογή των οποίων βεβαιώνεται ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού
7. Την υπ’ αριθμ. 1120/Η/7.1.2010 (ΦΕΚ Β 1) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου και Ιωάννη Πανάρετου», αποφασίζουμε:
Τροποποιούμε την αριθμ. Φ.151/22071/Β6 (ΦΕΚ 373/Β/3.3.2009) «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) − Ομάδα Α΄... και σχολές Αστυφυλάκων» υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως ακολούθως:
Άρθρο μόνο
Υποβολή Αιτήσεων − Δηλώσεων συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις − Μηχανογραφικού Δελτίου μέσω διαδικτύου − Διαδικασία επιλογής
Α. Το άρθρο 13 αντικαθίσταται, ως εξής:
«Άρθρο 13»
1. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) καθώς και οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών, κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ, κάτοχοι πτυχίου Β TEE, TEA και Ναυτικών Λυκείων, ημερησίων και εσπερινών αντίστοιχα, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), υποβάλλουν Αίτηση−Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων.
Με την Αίτηση−Δήλωση ο υποψήφιος δηλώνει και τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί, εφόσον απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα για τμήματα στα οποία εκδήλωσε προτίμηση εισαγωγής. Εφόσον παρέχεται δικαίωμα επιλογής μεταξύ περισσοτέρων ειδικών μαθημάτων έχει δικαίωμα μίας μόνο επιλογής.
2 α. Οι υποψήφιοι ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ Α΄, που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε τμήμα των ΤΕΙ και των λοιπών σχολών του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλουν, μέσω διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις των τμημάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Κάθε υποψήφιος, πριν τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου ταυτοποιείται από το Λύκειο του, στο οποίο προσέρχεται και δημιουργεί τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας από τη βάση δεδομένων, που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από τις αιτήσεις−δηλώσεις των υποψηφίων για συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει οριστικά το μηχανογραφικό του δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ, που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς απαραίτητα τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας στην εκάστοτε οριζόμενη προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, υποψήφιος επιλέξει την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού του δελτίου στο Λύκειο του, θα πρέπει να του παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
β. Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις αα΄ πολυτέκνων, ββ΄ τριτέκνων, και γγ΄ κοινωνικών κριτηρίων, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118), δηλώνουν και συμπληρώνουν στο αντίστοιχο πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου, την ειδική περίπτωση ή την υποπερίπτωση, αν πρόκειται για την περίπτωση γγ΄, στην οποία ανήκουν. Σε περίπτωση που ανήκουν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, επιλέγουν μόνο μία, προκειμένου να διεκδικήσουν τις επί πλέον θέσεις, που ορίζονται για την εισαγωγή πέραν του αριθμού εισακτέων, όπως καθορίζεται κατ’ έτος.
3 α. Στο μηχανογραφικό δελτίο κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει, προτίμηση για όσες σχολές ή τμήματα επιθυμεί, από αυτά που περιλαμβάνονται στην οικεία ομάδα, στα τμήματα της οποίας εισάγονται οι υποψήφιοι του αντίστοιχου τομέα. Με τη δήλωση του ο υποψήφιος προσδιορίζει για ποιες σχολές ή ποια τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.
β. Η συμπλήρωση της σειράς προτίμησης γίνεται με συνεχόμενη αύξουσα αρίθμηση για τις σχολές ή τα τμήματα, που επιθυμεί ο υποψήφιος.
γ. Με τη δήλωση προτίμησής του ο υποψήφιος αποδέχεται ότι σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που δεν έχει δηλώσει. Αποδέχεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωσή του, αν το σύνολο των μορίων του είναι μικρότερο από το σύνολο των μορίων του τελευταίου εισαγομένου που, σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων, εισάγεται στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα. Επίσης, αποδέχεται ότι, αν με το σύνολο των μορίων του μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες σχολές ή τμήματα, θα εισαχθεί τελικά μόνο σε εκείνη τη σχολή ή το τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωση του, με ένδειξη προγενέστερη σε σχέση με τις άλλες σχολές ή τμήματα, που έχει δηλώσει.
δ. Η δήλωση προτίμησης σχολών ή τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου, που υποβάλλεται μέσω διαδικτύου, με τα ατομικά στοιχεία και τις επιλογές προτίμησης σχολών ή τμημάτων εισαγωγής σε ΤΕΙ και λοιπές σχολές, αποτελεί το επίσημο παραστατικό για τη μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων του υποψηφίου.
ε. Η δήλωση προτιμήσεων κάθε υποψηφίου στο μηχανογραφικό δελτίο αντιπροσωπεύει την αυθεντική έκφραση της θέλησής του, η οποία είναι οριστική και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί μετά την οριστική υποβολή, μέσω διαδικτύου.
Β. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 15 προστίθεται παράγραφος ως εξής: «Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις αα΄ πολυτέκνων, ββ΄ τριτέκνων, και γγ΄ κοινωνικών κριτηρίων, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118) κρίνονται για επιλογή σε κάθε σχολή ή τμήμα, με βάση το σύνολο των μορίων, κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησης τους στο Μηχανογραφικό Δελτίο, κατά πρώτον, ως υποψήφιοι της γενικής σειράς για το σύνολο των θέσεων, που αντιστοιχούν στα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄). Εάν δεν εισάγονται στη σχολή ή το τμήμα που έχουν δηλώσει πρώτο στις προτιμήσεις τους, κρίνονται στη συνέχεια για επιλογή στις επί πλέον θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος, ως υποψήφιοι της ειδικής περίπτωσης στην οποία ανήκουν, και μόνο για τις σχολές ή τμήματα της διοικητικής περιφέρειας που βρίσκεται η μόνιμη και κύρια κατοικία των γονέων τους, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια αυτών ή της οικογενείας (συζύγων και τέκνων) των ίδιων των υποψηφίων, εάν πρόκειται για ενηλίκους, την οποία έχουν προσδιορίσει στο Μηχανογραφικό Δελτίο.
Εάν πρόκειται για την υποπερίπτωση Α΄ των Κοινωνικών Κριτηρίων (φοιτώντος/ης αδελφού/ής) για τις σχολές ή τμήματα της διοικητικής περιφέρειας που φοιτά ο/η αδελφός/ή, μπορούν είτε να επιλέξουν αυτή ως διοικητική περιφέρεια για τις σχολές ή τμήματα ως περιφέρεια επιλογής τους είτε τη διοικητική περιφέρεια της μόνιμης και κύριας κατοικίας των γονέων τους, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια αυτών. Εάν και πάλι δεν εισάγονται στις επί πλέον αυτές θέσεις στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα της διοικητικής περιφέρειας επιλογής τους, η ίδια διαδικασία επιλογής συνεχίζεται με την επόμενη προτίμηση, στη γενική σειρά. Σε περίπτωση και πάλι μη εισαγωγής τους με τη σειρά αυτή, εξετάζονται επίσης και πάλι για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης για τις σχολές ή τμήματα της ίδιας διοικητικής περιφέρειας επιλογής και πάντα σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους, μέχρι την εισαγωγή του τελευταίου εισαγομένου, σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων, για την εισαγωγή τους.
Οι Διοικητικές Περιφέρειες έχουν ορισθεί με το άρθρο 3 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης−Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» οι οποίες είναι δέκατρεις (13).
Γ. Στο τέλος του άρθρου 17 προστίθεται παράγραφοι 4 και 5, ως εξής: «4. Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις αα΄ πολυτέκνων, ββ΄ τριτέκνων, και γγ΄ κοινωνικών κριτηρίων, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄ 118), για την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής, προσκομίζουν επιπλέον δικαιολογητικά, ανά περίπτωση, ως ακολούθως:
i) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
β) Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΓΙΕ), που έχει εκδοθεί οπωσδήποτε εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου από το οποίο προκύπτει ρητά η κατηγορία στην οποία εμπίπτει, από τις υπό στοιχείο 1 έως 4 κατηγορίες πολυτέκνου του παρόντος εδαφίου.
γ) έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας ή Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 από το/την οποίο/α να προκύπτει/να δηλώνεται ο τόπος μόνιμης και κύριας κατοικίας των γονέων των υποψηφίων, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια αυτών ή της οικογενείας των ίδιων των υποψηφίων (οικογένεια με σύζυγο ή και με ανήλικα τέκνα), εάν πρόκειται για ενηλίκους.
δ) Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ. Τ.Ε). Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. (άρθρο 59, παράγραφος 11).
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνονται τα ποσά από τις στήλες Γ και Δ του Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής των υποψηφίων οικονομικού έτους, που αφορά στα εισοδήματα του προηγούμενου αυτού, οικονομικού έτους και προστίθενται τα ποσά, ως ακολούθως:
1. Από τη Στήλη Γ. «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»
• το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και
• η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων
2. Από τη Στήλη Δ. «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κ.λπ.»
• τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά
Τα ανωτέρω ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο.
Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας, συζύγων και ανηλίκων τέκνων, συμπεριλαμβανομένων
και αυτών των γονέων των υποψηφίων με τους οποίους οι υποψήφιοι δεν συνοικούν, σε περίπτωση που αυτοί είναι διαζευγμένοι, συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αποτελεί το άθροισμα των ποσών, κατά τα ανωτέρω των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων των
μελών της οικογένειας συζύγων και ανηλίκων τέκνων, συμπεριλαμβανομένων και των διαζευγμένων γονέων με τους οποίους οι υποψήφιοι δεν συνοικούν.
Στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων ή τέκνα αυτών, για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν, κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 1 του Ν. 3454/2006
(Α΄ 75):
1. όσοι είναι γονείς και έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από ένα ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
3. Αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, αυτός θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα εκ των υπαγομένων σε μία από τις περιπτώσεις της πρώτης παραγράφου.
4. Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων, τα απορφανισθέντα τέκνα αποτελούν ιδίαν οικογένεια και, αν είναι τουλάχιστον δύο, απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.
ii) «ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ»: τα υπό στοιχεία α΄,γ΄ και δ΄ της ανωτέρω περίπτωσης i. Στην περίπτωση των τριτέκνων, για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν οι γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία (3) ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το 26ο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, που δεν υπερβαίνουν επίσης το 26ο έτος της ηλικίας τους.
iii) «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: τα υπό στοιχεία α΄, γ΄ και δ΄ της ανωτέρω περίπτωσης i και για κάθε υποπερίπτωση, επί πλέον δικαιολογητικά, ως ακολούθως:
Α. Γι’ αυτούς που έχουν αδελφό ή αδελφή, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή την ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και στις ΑΣΤΕ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας γονέων:
− αντί του υπό στοιχείο α΄ της περίπτωσης i Πιστοποιητικού, Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο της ηλικίας κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
− Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα προπτυχιακών σπουδών του/της αδελφού/αδελφής, που έχει εισαχθεί ύστερα από συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν διανύουν το προβλεπόμενο τελευταίο έτος σπουδών κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου, πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
Η έννοια της διαφορετικής πόλης από αυτή της μόνιμης κατοικίας είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας.
Β. Γι’ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, αντί του υπό στοιχείο α΄ της περίπτωσης i Πιστοποιητικού:
− Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει: α) ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος ηλικίας κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου,
β) ο θάνατος του/των γονέων και, γ) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/ των τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.
Γ. Γι’ αυτούς που έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%:
− Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, το οποίο θα εκδίδεται με την προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης μέλους Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου (ΔΕΠ) αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας, γίνονται δεκτά τα Πιστοποιητικά Υγειονομικών Επιτροπών, που εκδόθηκαν χωρίς γνωμάτευση μέλους ΔΕΠ.
Δ. Γι’ αυτούς που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄):
− Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα που φονεύθηκε ή κατέστη ανίκανος. Τα Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία, πρέπει απαραιτήτως να είναι: α) επικυρωμένα για τη γνησιότητα αυτού που τα υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα, με επικύρωση του Υπουργειου Εξωτερικών της Ελλάδας, και β) επίσημα μεταφρασμένα από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Όπου για τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται μη υπέρβαση του ορίου ηλικίας (συμπλήρωση) θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου, ως ημεροχρονολογία γέννησης. Η ηλικία αποδεικνύεται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και, σε περίπτωση αμφισβήτησης, από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, που έχει συνταχθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από τη γέννησης. Αν δεν υπάρχει τέτοια πράξη, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών (δημοτολόγιο) για τις γυναίκες. Αν υπάρχουν περισσότερες εγγραφές στο στο οικείο μητρώο, επικρατεί η πρώτη εγγραφή. Βεβαίωση της ηλικίας ή διόρθωση της εγγραφής με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ουδέποτε λαμβάνεται υπόψη.
5. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους οι εισαχθέντες προσέρχονται στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται ανωτέρω, κατά τις ημερομηνίες εγγραφής. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ή του Τμήματος, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, εγκρίνεται η εγγραφή των εισαγομένων των ειδικών περιπτώσεων της παραγράφου 4, μέσα σε προθεσμία είκοσι ημερών, από την λήξη της ημερομηνίας εγγραφής. Η απόφαση εγγραφής ανακοινώνεται από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος αρμοδίως. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπόκειται στη διαλυτική αίρεση έγκρισης νομιμότητας της τελευταίας από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ. Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, στην περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 59 παρ. 11 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ/Α΄/118), λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών και ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει με οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής.
Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους και στο Υπουργείο Παιδείας για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το μέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισμό τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ή Σχολές.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής, εφόσον η ένταξη στην ειδική περίπτωση, που ανήκουν, αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων».
Πηγή
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου