Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΏΝ: Δίμηνη παύση σε λέκτορα για λογοκλοπή

Την ποινή της προσωρινής παύσεως δύο (2) μηνών επέβαλε σε Λέκτορα το Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ , ύστερα από ανώνυμη καταγγελία για λογοκλοπή που αφορούσε στο συγγραφικό−επιστημονικό έργο ( βιβλίο) .Σύμφωνα με την απόφαση:

Για τη διερεύνηση της βασιμότητας της ανωτέρω καταγγελίας ο διενεργήσας την Ε.Δ.Ε. ύστερα από αντιπαραβολή των κειμένων του διαδικτύου που επισυνάφθηκαν στην καταγγελία με τις σελίδες του επίμαχου δημοσιευμένου βιβλίου του εγκαλούμενου, το οποίο ζήτησε και έλαβε από το οικείο Τμήμα του Πανεπιστημίου…διαπίστωσε ότι αρκετές σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου (βλ. σελ. 37−38, 140, 173−174, 262−263, 331−338, 356−359) συνιστούν κατά λέξη, με απειροελάχιστες διαφοροποιήσεις, μεταφορά κειμένων από διάφορους διαδικτυακούς τόπους (…… κ.α.), χωρίς να υπάρχει αφενός αναφορά για το ότι τα συγκεκριμένα κείμενα είναι ξένα, αφετέρου οποιαδήποτε περί τούτου επισήμανση στη γενική βιβλιογραφία και στις παραπομπές του βιβλίου.

Αντίθετα, όπου στο βιβλίο ο εγκαλούμενος χρησιμοποιεί παραπομπές, αυτές είναι είτε άσχετες είτε ειλημμένες από το διαδίκτυο που μεταφέρονται αυτούσιες ως παραπομπές του ίδιου του συγγραφέα. Περαιτέρω, εκτός από τα κείμενα του διαδικτύου που αντιγράφονται με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, σε αρκετές σελίδες του βιβλίου μεταφέρονται επίσης και αυτούσιοι οι τίτλοι των κεφαλαίων και υποκεφαλαίων των κειμένων αυτών.

Κατόπιν τούτου, ο διενεργήσας την Ε.Δ.Ε., προκειμένου να διαπιστωθεί αν μόνο τα συγκεκριμένα κείμενα του διαδικτύου που επισυνάφθηκαν στην καταγγελία χρησιμοποιήθηκαν από τον εγκαλούμενο για τη συγγραφή του επίμαχου βιβλίου ή αν αντιγράφηκαν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε και άλλα κείμενα από το διαδίκτυο. αφού πληκτρολόγησε ενδεικτικά σε ειδική μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο (google) ορισμένες λέξεις κλειδιά που υπάρχουν στο βιβλίο του εγκαλούμενου, διαπίστωσε ότι, πέραν των αναφερομένων στην καταγγελία, και πολλές άλλες σελίδες του εν λόγω βιβλίου εντοπίζονται σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους, χωρίς τούτο να δηλώνεται ή να υπάρχει περί τούτου οποιαδήποτε παραπομπή ή σημείωση στη γενική βιβλιογραφία του βιβλίου, ενώ το πλέον σημαντικό είναι ότι

οικειοποιούνται από τον εγκαλούμενο αποσπάσματα βιβλίων γνωστών επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Ο εγκαλούμενος, στην από … ανωμοτί κατάθεσή του που έδωσε στο πλαίσιο της Ε.Δ.Ε., απαντώντας στο περιεχόμενο της ανώνυμης καταγγελίας αναφορικά με το συγγραφικό του έργο, μολονότι σημείωσε ότι πρόκειται για συκοφαντικό και δυσφημιστικό κείμενο που σκοπό έχει να μειώσει και να ισοπεδώσει την επιστημονική του υπόσταση, παραδέχθηκε ότι ορισμένα τμήματα του βιβλίου «..»

περιέχουν ολόκληρα κείμενα που λήφθηκα κατά λέξη από βιβλία και δημοσιευμένες εργασίες τρίτων προσώπων που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Στην ερώτηση δε αν είχε χρησιμοποιήσει την ίδια ως άνω μέθοδο για τη συγγραφή και άλλων βιβλίων του ο εγκαλούμενος απάντησε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός του.

Πλην, όμως, όπως προαναφέρθηκε, με το από …. υπόμνημα του που υπεβλήθη στο πλαίσιο της παρούσας πειθαρχικής προδικασίας, ο εγκαλούμενος δήλωσε ότι αναγνωρίζει και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις ανωτέρω πράξεις του, την οποία (ευθύνη) αναγνώρισε ρητώς με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Τμήματος…. εκφράζοντας τη μεταμέλειά του.

Κατά την συζήτηση στο ακροατήριο ο εγκαλούμενος διαφοροποιούμενος από την αρχική του θέση

ισχυρίσθηκε ότι για το βιβλίο «…» και για τα κεφάλαια και τις σελίδες που αναφέρονται στο πόρισμα υπάρχουν σαφείς και εκτεταμένες παραπομπές σε σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων φορέων ενώ η αναφορά συνεχίζεται και στη

βιβλιογραφία. Κληθείς όμως υπό του Προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου να υποδείξει στα συγκεκριμένα κεφάλαια και σελίδες του ως άνω βιβλίου τις αντίστοιχες αναφορές και παραπομπές περιορίστηκε στην αλφαβητική αναφορά της βιβλιογραφίας που περιέχεται στο τέλος του βιβλίου, παρά του ότι το δημοσιευμένο κάτω από το όνομα του εγκαλουμένου κείμενο αποτελεί

κατά λέξη με απειροελάχιστες διαφοροποιήσεις μεταφορά κειμένων του διαδικτύου ενώ ολόκληρα κεφάλαια του βιβλίου του όπως τα «…» χωρίς όμως αυτό να διευκρινίζεται ή έστω να αναφέρεται εντός εισαγωγικών

. Περαιτέρω ισχυρισμοί του εγκαλουμένου και της υπεράσπισής του περί της έννοιας και την προ

στασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και της μη αποκόμισης οικονομικού οφέλους και αληθείς υποτιθέμενοι δεν ασκούν επιρροή στη παρούσα υπόθεση δεδομένου ότι το αποδιδόμενο στον εγκαλούμενο πειθαρχικό παράπτωμα είναι ότι επέδειξε διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του Πανεπιστημιακού λειτουργού, παράπτωμα δηλαδή που η τέλεση του δεν εξαρτάται από

την προσπόριση οικονομικού οφέλους.

Με τα δεδομένα αυτά, το Συμβούλιο δέχτηκε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος, τέλεσε το αποδιδόμενο σ’

αυτόν πειθαρχικό παράπτωμα, καθόσον επέδειξε δια−ωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του Πανεπιστημιακού λειτουργού, η οποία συνίσταται στο ότι για τη συγγραφή’ των βιβλίων του, τα οποία σημειωτέον διανέμονται ως διδακτικά εγχειρίδια σε φοιτητές του Πανεπιστημίου … τα προηγούμενα οκτώ ακαδημαϊκά έτη, χρησιμοποίησε εκτεταμένα ως δικά του ξένα κείμενα που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο ή υπήρχαν σε βιβλία ή δημοσιευμένες εργασίες διαφόρων επιστημόνων. Το πειθαρχικό αυτό παράπτωμα προβλέπεται και τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 326 και 327 του ν. 5343/1932 όπως αυτά τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τα άρθρα 23, 24 και 25 του ΠΔ 160/2008.

Περαιτέρω το Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του παραπτώματος, τις εν γένει συνθήκες τέλεσής του, την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος) συνεκτιμώντας δε την οικογενειακή κατάσταση και την αιτηθείσα στο ακροατήριο συγνώμη του εγκαλουμένου κρίνει ότι πρέπει να του επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσεως δύο (2) μηνών.

Για τους λόγους αυτούς

Κρίνει ομόφωνα τον εγκαλούμενο … λέκτορα επί θητεία του Πανεπιστημίου ..στο Τμήμα … υπαίτιο τελέσεως

πειθαρχικού παραπτώματος που αναφέρεται στο σκεπτικό και επιβάλλει σ’ αυτόν

To Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελούνταν από τους Εμμανουήλ Καλούδη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως Πρόεδρο (ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, (ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Γεώργιο Κωνσταντά, Αντιπρόεδρο

του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Παναγιώτη Τσίρη, Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και Βασίλειο Τουρασή, Αντιπρύτανη του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ως μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου