Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Δεν πέρασες; Υπάρχει λύση! - Οδηγός σπουδών για όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Από τη Μακεδονία

Οδηγός σπουδών για όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Την Κύπρο για σπουδές σε όλα τα επιστημονικά πεδία και τις χώρες κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για φοίτηση στις ιατρικές σχολές σκέφτονται εναλλακτικά αρκετοί πλέον υποψήφιοι που δεν τα κατάφεραν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για σπουδές εντός της Ελλάδας και φυσικά με μικρότερο κόστος.

Όλοι οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ξαναδώσουν εκ νέου πανελλήνιες εξετάσεις (σ.σ. από την επόμενη χρονιά δεν ισχύει το 10%) και να έχουν ακόμη μία ευκαιρία για σπουδές στα ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες επιλογές σε περίπτωση που κάποιος δεν ενδιαφέρεται να ξαναπροσπαθήσει.

Στη συνέχεια και με τη βοήθεια του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης Χρήστου Αντωνίου γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν οι δυνατότητες σπουδών, κατάρτισης αλλά και άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης (σ.σ. στρατός και αστυνομία), που έχει ένας νέος στην Ελλάδα. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως, λόγω της ρευστής οικονομικής κατάστασης, τίποτα δεν είναι σίγουρο, εάν για παράδειγμα γίνουν προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας ή οι δημόσιες σχολές, θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Αντωνίου, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια της Κύπρου (τρία δημόσια και τέσσερα ιδιωτικά), όπου το κόστος είναι σε λογικό πλαίσιο, οι σπουδές στην ελληνική γλώσσα και τα επιστημονικά αντικείμενα ποικίλα, πλην Ιατρικής. Σημειώνεται ότι τα μηχανογραφικά για τα δημόσια κυπριακά ΑΕΙ κατατίθενται μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τις επιστήμες υγείας, εκεί το ενδιαφέρον, κυρίως από παιδιά γιατρών και συναφών ειδικοτήτων, εστιάζεται σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τσεχία.

Όσοι, παρ’ όλα αυτά, θελήσουν να μεταναστεύσουν για σπουδές, καλό θα ήταν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς των χωρών, όπως Γκαίτε και Βρετανικό Συμβούλιο ή από τους μορφωτικούς ακολούθους πρεσβειών. Επιπλέον, ας επισκεφθούν και την ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (www.doatap.gr) για να ενημερωθούν για τις διαδικασίες αναγνώρισης πτυχίων.

Για καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Μπορεί να λέγονται πολλά για την επαγγελματική αποκατάσταση των καλλιτεχνών, ωστόσο, αν κάποιος το έχει πολύ μεράκι, καλό είναι να μην το αφήσει να πάει χαμένο. Εναλλακτικές για αυτήν την κατηγορία υπάρχουν αρκετές.

Καταρχήν η σχολή Καλών Τεχνών και συγκεκριμένα το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ είναι μια τέτοια ευκαιρία. Εάν είστε μέσα στους 85 επιτυχόντες της κατηγορίας των υποψηφίων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις εισιτήριες εξετάσεις του τμήματος του ΑΠΘ, θα πρέπει να υποβάλλεται από 22 - 30 Αυγούστου τα δικαιολογητικά σας στην επιτροπή παραλαβής και ελέγχου δικαιολογητικών, στα γραφεία του τμήματος στην οδό Ικονίου 1, στη Σταυρούπολη. Αντίστοιχες προκηρύξεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες σχολές Καλών Τεχνών.

Απαραίτητα δικαιολογητικά η έντυπη αίτηση, η οποία χορηγείται από τη γραμματεία, φωτοτυπία επικυρωμένη της αστυνομικής ταυτότητας και δύο φωτογραφίες. Το φάκελο των έργων τους θα μπορέσουν οι υποψήφιοι της παραπάνω κατηγορίας να λάβουν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο και με το απολυτήριο λυκείου οι νεαροί μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για εισαγωγή στις ανώτερες σχολές χορού και δραματικής τέχνης. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και οι δυο ανώτερες (σ.σ. θεωρούνται ιδιωτικές) σχολές χορού του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Παύλου Μελά (Σταυρούπολη), στις οποίες οι σπουδαστές πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό. Κρατικές σχολές χορού βρίσκονται μόνο στην Αθήνα, η Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και η Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσετε μία θέση στα ωδεία και τις μουσικές σχολές Θεσσαλονίκης.

Σπουδές με πληρωμή. Επειδή οι παρακολουθήσεις μαθημάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, δίδεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να σπουδάσουν εξ αποστάσεως. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δίδακτρα είναι “τσουχτερά”. Κατά συνέπεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ-www.eap.gr) ή το αντίστοιχο στην Κύπρο. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και η επιλογή των σπουδαστών γίνεται με κλήρωση.
Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα των ιδιωτικών ΙΕΚ και των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή κολεγίων, όπως είναι γνωστά.

Δημόσια… κατάρτιση. Τα δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν κατάρτιση σε ειδικότητες που συνήθως έχουν ανταπόκριση στη αγορά εργασίας. Για την εισαγωγή τους σε αυτά απαιτείται μόνο το απολυτήριο λυκείου. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 15 ΙΕΚ, από τα οποία τα έντεκα ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας (πληροφορίες στο www.oeek.gr), δύο στον ΟΑΕΔ (στην οδό Λαγκαδά 117-119, τηλ. 2310/721854 και 740897 και στην οδό Θεσσαλονίκης 18 στο Ωραιόκαστρο, τηλ. 2310/698223), του υπουργείου Υγείας το ΙΕΚ ΕΚΑΒ (Μαβίλη 33, Πυλαία, τηλ. 2310/397157, 2310/397156) και του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού το ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Περαία (τηλ. 23920/25551-4). Για το ΙΕΚ ΕΚΑΒ, που αφορά την ειδικότητα Νοσηλευτής - Διασώστης Πληρώματος Ασθενοφόρου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατέχουν δίπλωμα οδήγησης γ’ κατηγορίας. Στο ΙΕΚ του ΟΤΕΚ μπορούν να σπουδάσουν οτιδήποτε σχετίζεται με τα τουριστικά επαγγέλματα (ξενοδοχοϋπάλληλοι και μάγειροι - σεφ). Οι αιτήσεις συνήθως για όλα τα ΙΕΚ γίνονται στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, εδώ και χρόνια υφίσταται η δημόσια ανώτερη σχολή Ξεναγών του ΟΤΕΚ στην Περαία, η οποία είναι πέντε εξάμηνα. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται απολυτήριο λυκείου και σχετικά καλή γνώση ξένης γλώσσας. Η προκήρυξη, που συνήθως βγαίνει κάθε δυο χρόνια, αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ένα κομμάτι της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αποτελούν και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν πέντε, τρεις του ΟΑΕΔ (στην οδό Λαγκαδά 117-119 και από μία στη Λακκιά Βασιλικών και το Ωραιόκαστρο), μία του υπουργείου Τουρισμού στην Περαία (πρώην ξενοδοχείο “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ”) και η ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” (Εξοχή Θεσσαλονίκης). Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.


Σπουδές με στολή

Αν κάποιος αγαπά τις θάλασσες, τότε έχει μια ευκαιρία να… ζει από αυτήν. Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι αιτήσεις για τις οποίες κατατίθενται μέχρι τις 4 Αυγούστου και απαιτείται μόνο απολυτήριο λυκείου, σας δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται πλοίαρχοι ή μηχανικοί. Στη Θεσσαλονίκη η σχολή βρίσκεται στη Νέα Μηχανιώνα.

Φέτος, οι συνταξιοδοτήσεις στην αστυνομία είναι αρκετές, γι’ αυτό και πιθανολογείται ότι θα βγουν προκηρύξεις για πρόσληψη συνοριοφυλάκων και ειδικών φρουρών. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στο νου τους και τις προκηρύξεις για την Πυροσβεστική Ακαδημία και τη Σχολή Λιμενοφυλάκων, που εκτιμάται ότι θα εκδοθούν μέσα στο φθινόπωρο. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι επαγγελματίες οπλίτες, γνωστοί ως ΕΠΟΠ. Όταν βγουν οι προκηρύξεις, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για τον διορισμό σας με το βαθμό του απολυτηρίου στις στρατιωτικές μονάδες και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων (στρατός ξηράς τηλ. 210/3220046, 3220245, ναυτικό 210/3311217-8 και αεροπορία τηλ. 210/8192003, 2460811).

5 σχόλια:

  1. ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ ΤΟ #@#ΣΥΣΤΗΜΑ! ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑ..... ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ! ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ Ή ΟΧΙ.!!! ΧΑΧΑΑΧΑΧΑχαχαααχαΑΧΑΧΑΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας λέγομαι Κωνσταντίνος Παπουτσής τελείωσα το ενιαίο λύκειο το 2014 και στις πανελλήνιες δεν πέρασα στην Ναυτική ακαδημία της Ελλάδας αλλά μετά δεν έμεινα με σταυρωμένα χεριά έψαξα για σπουδές στο εξωτερικό και βρήκα την Ναυτική ακαδημία στην Βάρνα και το γραφείο Black sea university (http://blackseauniversity.gr/) το οποίο με βοήθησε σε ότι χρειάστηκα για να στερεώσω σε μια ξένη χώρα με βοήθησε και στο πανεπιστήμιο και σε ότι χρειάστηκα . Για αυτό μην αγχώνεστε άμα δεν περάσατε στις Πανελλαδικές έχετε και άλλη επιλογή. Στα παρακάτω λινκ είναι το Site του γραφείοu και τα τηλέφωνα επικοινωνίας
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100005128037646&fref=ts
    http://blackseauniversity.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φέτος έδωσα παννεληνιες και δε πέρασα στρατιωτικές που ήθελα..πως αλλιώς μπορώ να μπω στρατιωτικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν ιδιωτικες οικονομικές σχολές στην Αθήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή