Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η πρώτη αντίδραση των πανεπιστημιακών και καθηγητών των ΤΕΙ στο τελικό Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ


ΘΕΜΑ: Πρώτη αντίδραση των 2 Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και της ΕΕΕ για το σχέδιο νόμου του ΥΠΔΒΜΘ «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», που κατατέθηκε στη Βουλή στις 21  Ιουλίου 2011.

Μετά από τη συνήθη πλέον μακρά αναμονή, ενημερωθήκαμε χθες βράδυ για το τελικό κείμενο του Σχεδίου Νόμου για την Ανωτάτη Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Επί 22 μήνες,  η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  ελάχιστο έργο έχει να επιδείξει σε θέματα, όπως η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα, η προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του προσωπικού (εξελίξεις, διορισμοί, 407/80, κλπ), η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, και πολλά άλλα ζωτικά ζητήματα του  χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Αντιθέτως, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια  στην προώθηση μιας αντίληψης απαξίωσης των ακαδημαϊκών δασκάλων, των ερευνητών και των Ιδρυμάτων.
Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η Υπουργός ΠΔΒΜΘ εκτός από τη διατήρηση της ονομασίας του Τμήματος και την εισαγωγή των φοιτητών σ’ αυτό δεν ενσωματώνει τις ουσιαστικές προτάσεις δύο Ομοσπονδιών και της ΕΕΕ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει  σε ένα συγκεντρωτικό πρότυπο  διοίκησης  με τον περιορισμό της δημοκρατικής και την υποβάθμιση της ακαδημαϊκής ζωής στο εσωτερικό των ΑΕΙ και σε αμφίβολης ποιότητας ρυθμίσεις  για την προώθηση της αριστείας. Εμμένει,  χωρίς μελέτη της διάρθρωσης των τριών  κύκλων σπουδών, χωρίς ουσιαστική πίστη στον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας.
Η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας νόμος εφαρμόζεται στα AEI όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Διερωτώμεθα εάν πράγματι πιστεύει  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι μπορεί η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να συναινέσει στην παρούσα μορφή του σχεδίου.
Καλούμε την κ. Υπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή, να  μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις μας και στο πνεύμα της δικής της διακηρυγμένης αρχής ότι “δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές” να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αφού λάβει υπόψη τις προτάσεις των ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και της ΕΕΕ.  Σε αντίθετη περίπτωση το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν θα συναινέσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου.
Θεωρούμε ότι από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμβολής στο διάλογο με εποικοδομητικές προτάσεις και η ευθύνη για την ομαλή πορεία της μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανήκει πλέον ακέραια στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου