Από τα Νεα
Η Διαμαντοπούλου κατέθεσε στην αρμοδια Επιτροπή της Βουλής τον νόμο - πλαίσιο
Με αλλαγές που ικανοποιούν τις περισσότερες από τις επισημάνσεις της βάσης των πανεπιστημιακών και χρονοδιάγραμμα για πλήρη εφαρμογή του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η Αννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τον νέο νόμο - πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του έχει ως εξής:
< Από την 1η Σεπτεμβρίου εφέτος αρχίζουν οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου.
< Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος, που θα έχει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Σημειώνεται ότι καθώς τα Συμβούλια αυτά θα είναι πλέον αρμόδια μεταξύ άλλων και για τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ, σε περίπτωση που κάποιο ίδρυμα δεν ορίσει Συμβούλιο θα μείνει χωρίς χρηματοδότηση.
< Μέχρι τις 30 Απριλίου 2012 θα πρέπει να γίνουν προτάσεις από τις σχολές και τα τμήματα για τις σπουδές, αναδιαρθρώσεις κ.λπ.
< Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι και επιλεγεί πρυτάνεις, κοσμήτορες κ.λπ. βάσει του νέου νόμου, ώστε να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του.
Ανάμεσα στις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι ότι για την επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών, όπως επίσης και για την επιλογή του πρύτανη πρέπει να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 από το σύνολο των μελών και όχι απλή.
Ακόμη, στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων κατόπιν τριετών σπουδών παρέχεται προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν, χωρίς να είναι δεσμευτική.
ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ. Η εισαγωγή των νέων φοιτητών θα γίνεται μέχρι το 2014, που θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα, σε τμήματα όπως και τώρα - και όχι σε σχολές - αλλά θα υπάρχει κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το 1ο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων.
Οπως δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. «Θα κληθούν όλοι οι φορείς και τα κόμματα στη Βουλή ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ηδη τα κόμματα έχουν καταθέσει προτάσεις στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και τέλος Αυγούστου θα προχωρήσουμε στην ψήφιση», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου