Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες οι πρυτάνεις - μετά την ανοιχτή επιστολή 136 πανεπιστημιακών που στηρίζουν την επικείμενη μεταρρύθμιση - και δημοσιοποίησαν γνωμοδοτήσεις τεσσάρων καθηγητών, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος νόμος - πλαίσιο είναι αντισυνταγματικός. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις γνωμοδοτήσεις του συνταγματολόγου Κ. Χρυσόγονου, των καθηγητών Νομικής Γ. Γεραπετρίτη και Σπ. Βλαχόπουλου και του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Χ. Ανθόπουλου στην προσφυγή που σχεδιάζει να καταθέσει στα ανώτατα δικαστήρια σε περίπτωση κατά την οποία ψηφιστεί ο νόμος.
Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις, τα αντισυνταγματικά σημεία του νόμου είναι κυρίως η θέσπιση Συμβουλίων Διοίκησης με τη συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών μελών και η διαδικασία επιλογής του πρύτανη από το Συμβούλιο (αντί της εκλογής του) κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Πέραν αυτών, στοιχεία αντισυνταγματικότητας υπάρχουν κατά τους καθηγητές και σε σημεία όπως η μισθολογική διαφοροποίηση μεταξύ των καθηγητών που προσφέρουν εργασία ίσης αξίας, η διαγραφή φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χωρίς εξαίρεση σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή σοβαρού κωλύματος, αλλά και η κατάργηση της διανομής συγγραμμάτων με τη σημερινή μορφή και παράλληλη ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο.
Πάντως, το υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι σε επερχόμενη υπουργική απόφαση θα ορίζονται τα θέματα αποζημιώσεων των διδασκόντων, ενώ την επόμενη τριετία η Πολιτεία θα χρηματοδοτήσει με 20 εκατ. ευρώ τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων από τους τελευταίους.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου