Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η θέση μας είναι πιο κοντά στους πρυτάνεις»


…….«Για να είμαι ειλικρινής, η θέση μας είναι πιο κοντά στους πρυτάνεις. Λέμε, ότι βεβαίως για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια στη διοίκηση των πανεπιστημίων, δεν θα είχαμε αντίρρηση να υπάρχει ένας μάνατζερ στα πανεπιστήμια, αλλά ο πρύτανης που εκπροσωπεί εδώ και δύο αιώνες την ακαδημαϊκή κοινότητα και έχει το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό και κοινωνικό κύρος, ως μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης, δεν μπορεί παρά να εκλέγεται από το φυσικό του χώρο».

Τα παραπάνω είπε ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, μιλώντας σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο ενώ υπογράμμισε τα εξής:

…… «Δεν αντιλαμβανόμαστε το πώς, για παράδειγμα, ένα σχέδιο νόμου έρχεται και λέει ότι ο πρύτανης θα προέρχεται εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας... Δηλαδή, θα έρθει κάποιος εκτός Ελλάδος και ξαφνικά θα μας κάνει τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν θα μπορέσει ούτε να επιβληθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς δε θα προέρχεται από το χώρο της, αλλά ούτε και αυτό είναι συνταγματικά -όσον αφορά το πνεύμα του νομοθέτη-, αποδεκτό... Ποιο είναι το πνεύμα του συντακτικού νομοθέτη; Το πνεύμα είναι να υπάρχει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Είναι μια δημοκρατική κατάκτηση...»

* Για τριετή φοίτηση:
……..«Η τριετής φοίτηση ήταν το ζητούμενο της δεκαετίας του '80, γιατί προς τα εκεί ήταν όλη η εξέλιξη της Παιδείας στην Ευρώπη... Σήμερα τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει. Εδώ και δύο – τρία χρόνια, υπάρχει μια στροφή της Ευρώπης στην τετραετή φοίτηση. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι η εξειδίκευση πια έχει απλωθεί χρονικά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος να δοθεί στους σπουδαστές, προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν  καλύτερα εφόδιο γνώσης, σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνία. Όταν η ίδια η Ευρώπη έρχεται στα δικά μας, δηλαδή στην τετραετή φοίτηση, μην πάμε για άλλη μια φορά ανάποδα, επειδή είχαμε την καθυστέρηση  δύο δεκαετιών».

* Για κατάργηση του ασύλου:
………..«Ανεξάρτητα ποια θα είναι η διατύπωση -γιατί ακόμα δεν υπάρχει σαφήνεια-, νομίζω ότι η πρόθεση είναι στην πλήρη κατάργηση. Αυτό κατάλαβα από τα συμφραζόμενα των όσων είπε η κ. Διαμαντοπούλου».

* Για το χρόνο που ζητούν οι Πρυτάνεις και οι Πανεπιστημιακοί;
«Είναι ένα κομβικό σημείο. Θεωρώ θεμιτό αυτό που λένε, ότι δηλαδή έρχεται ένα σχέδιο νόμου μέσα στο κατακαλόκαιρο, Ιούλιο μήνα, “δώσε μας αυτές τις εβδομάδες του Ιουλίου και τον Αύγουστο να το μελετήσουμε, και Σεπτέμβριο να καταθέσουμε προτάσεις και απόψεις”. Εγώ, το αγκάλιασα αυτό το αίτημα και, μάλιστα, το έβαλα ως προαπαιτούμενο για καλή τη πίστη στη συζήτηση μεταξύ μας... Θέλω να πιστεύω, ότι θα το δει η κ. Διαμαντοπούλου, γιατί είναι κάτι που το ζητά η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, το ζητούν οι πρυτάνεις, το ζητάμε εμείς. Δεν καταλαβαίνω, γιατί αυτή η επιμονή, μέσα στον Ιούλιο να λυθούν προβλήματα, που μπορούμε με άνεση χρόνου, το Σεπτέμβριο, να τα αντιμετωπίσουμε...».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου