Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Διαφωνεί και η ΠΑΣΠ-ΤΕΙ με τις προτεινόμενες αλλαγές στα ΑΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πριν 2 ημέρες κατατέθηκε το επίσημο κείμενο του σχεδίου νόμου με τίτλο «Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» που επαναπροσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχοντας τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Κειμένου Διαβούλευσης που είχε καταθέσει προ τετραμήνου η Κυβέρνηση επισημαίνει τα εξής σχετικά με το υπάρχον προσχέδιο νόμου:

  • Πιστεύουμε πως ο προτεινόμενος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενός δημοκρατικού, συμμετοχικού και ανοιχτού τρόπου διοίκησης τους. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει την καθολική ψηφοφορία του συνόλου των σπουδαστών με στάθμιση της συνολικής βαρύτητάς της ανάλογα με τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτή.
  • Διαμορφώνεται τεχνηέντως διάκριση μεταξύ των δύο ισότιμων τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού, καθώς οι σχολές των ΤΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών από τις επιτυχώς αξιολογούμενες σχολές και τμήματα, κάτι που θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ.
  • Κρίνουμε ως λανθασμένη τη πρόταση που μιλά για κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων από το 2014. Προφανώς και είναι θετική η ανάρτηση όλων των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο και η δωρεάν διανομή των σημειώσεων σε κάθε σπουδαστή, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί η διανομή συγγραμμάτων ανά μάθημα.
  • Πιστεύουμε πως ο θεσμός του Συνηγόρου του Φοιτητή, για να αποκτήσει κύρος και ουσία, θα πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια του καθηγητικού κατεστημένου. Για το λόγο αυτό πρέπει ο Συνήγορος του Φοιτητή να είναι νομικός κι όχι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ιδρύματος.

Για την Παράταξή μας, οι παραπάνω αλλαγές είναι επιβεβλημένες έτσι ώστε να μην χαθούν τομές που αναλύονται στο προσχέδιο νόμου και τις οποίες  η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει κατά καιρούς προτείνει. Συγκεκριμένα:

  • Η ουσιαστική αξιολόγηση των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Η πλήρης εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια
  • Η εξωστρέφεια της ερευνητικής δραστηριότητας των ΑΕΙ
  • Ο διεθνής χαρακτήρας των ΑΕΙ

Πάνω σε αυτή τη λογική καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης να καλέσει τις Παρατάξεις των απερχόμενων Κ.Σ. της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ για να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του σχεδίου νόμου. Τέλος πιστεύουμε πως οποιαδήποτε αλλαγή στα ΤΕΙ δεν έχει νόημα αν προηγουμένως δεν υπάρξει ουσιαστική επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.



Για την ΠΑΣΠ ΤΕΙ
Ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ
Αλέξανδρος Π. Θεοδωράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου