Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

«Βολές» Σχολικών Συμβούλων κατά του υπ. Παιδείας για την διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης και προειδοποίηση για προσφυγή στη δικαιοσύνη


Το ανακοινωθέν της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων , έχει ως εξής:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της: 80663 (α) /Δ2/ 18-07-2011 «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων» και το από 19-07-2011 Δελτίο Τύπου του ΥΠΔΒΜΘ, η ΠΕΣΣ επισημαίνει τα ακόλουθα:
  1. Ως ΠΕΣΣ, είχαμε επισημάνει με τις από 7-02-2011 και 23-02-2011 ανακοινώσεις μας, ότι:
  • «…από άποψη ολοκληρωμένης και συνεπούς εκπαιδευτικής πολιτικής και όχι μόνο, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. σε προκήρυξη των σχετικών θέσεων [σσ. Σχολικών Συμβούλων] αλλά και ότι, αν το πράξει, η προκήρυξη αυτή θα πάσχει τυπικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Εκτός, όμως, από τα τυπικά προβλήματα, η συγκεκριμένη προκήρυξη δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων, καθώς προκύπτουν σύνθετα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν θέματα στην όλη διαδικασία».
Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ προχώρησε στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, πριν από την επιλογή των Σχολικών Συμβούλων, μη λαμβάνοντας υπόψη του τα προβλεπόμενα στον νόμο 3848/ ΦΕΚ 71/ 19-05-2011 / άρθρο 24 παρ. 4, τον οποίο θέσπισε δείχνοντας έτσι σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα το πώς από το Υπουργείο γίνεται αντιληπτή η εφαρμογή των νόμων.
Η όλη διαδικασία της επιλογής των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων χαρακτηρίστηκε από την παλινωδία των «διευκρινιστικών εγκυκλίων»  του ΥΠΔΒΜΘ οι οποίες δεν μπόρεσαν με κανέναν τρόπο να διορθώσουν τις εγγενείς αδυναμίες ενός πολύ κακού θεσμικού κειμένου, όπως ήδη από τις 28-4-2010 είχαμε επισημάνει ως ΠΕΣΣ ασκώντας κριτική στο τότε σχέδιο νόμου, ενός νόμου που όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ζήτησε την κατάργησή του.
Με την ως άνω διευκρινιστική και το δελτίο Τύπου γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεπίτρεπτης απαγόρευσης του αναφαίρετου δικαιώματος των εκπαιδευτικών για επαγγελματική επιλογή και εξέλιξη η οποία γίνεται επειδή το ίδιο το Υπουργείο δεν υλοποίησε με τη σωστή χρονική σειρά τις διαδικασίες επιλογής στελεχών.
Θεωρούμε ότι:
  • Το Υπουργείο δεν ακολούθησε τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία [Ν. 3848/10] για τη σειρά επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης (πρώτα επιλογή των Σχολικών Συμβούλων και μετά των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων).
  • Είναι απαράδεκτο και πρωτάκουστο να αλλάζει η διαδικασία επιλογής που προβλέπεται από το νόμο [Ν. 3848/10] κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής.
  • Με τέτοιες ενέργειες διαταράσσεται η εμπιστοσύνη που πρέπει να διέπει τις σχέσεις του Υπουργείου με τους εκπαιδευτικούς.
  1. Όσον αφορά τις ενδεχόμενες περιπτώσεις κατάθεσης πλαστών τίτλων, από υποψήφιους Σχολικούς Συμβούλους ή υποψήφιους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, θεωρούμε απαράδεκτο να ρίχνονται συλλήβδην σκιές σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι διεκδικούν θέσεις στελεχών και στους οποίους το ΥΠΔΒΜΘ εναποθέτει τις ελπίδες του για την προώθηση των αλλαγών στην εκπαίδευση. Η ΠΕΣΣ αναμένει επίσημες ανακοινώσεις ενώ παράλληλα ζητεί διαφάνεια και καλεί τα Συμβούλια Επιλογής να μην ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επιλογής αν δεν γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα υποβληθέντα δικαιολογητικά.
  1. Επίσης είναι απαράδεκτο και πρωτάκουστο να προωθούνται, στη διάρκεια της διαδικασίας, ρυθμίσεις για αρμοδιότητες των Συμβουλίων Επιλογής πέραν των προβλεπόμενων από τον νόμο 3848/10.
  1. Κλείνοντας, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και εκφράζουμε για μία ακόμη φορά τη λύπη μας και την απογοήτευσή μας για την προχειρότητα και τη βιασύνη την οποία επιδεικνύει το ΥΠΔΒΜΘ καθώς και για τον τρόπο με το οποίο εννοεί την ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης.


Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Σ. Κ. ΚΡΑΣΣΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΕΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου