Απο την Αυγή
Κόντρα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η υπουργός Παιδείας αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο μετάλλαξης των πανεπιστημίων. Χθες η κ. Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής νομιμοποίησης του νομοσχεδίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον διαβεβαιώσει ότι οι αντιδράσεις είναι... προσωπικού χαρακτήρα και ότι η ίδια είναι "ανοικτή στον διάλογο" με τους "καλούς" μέχρι και την τελευταία ημέρα. "Δεν υπάρχει καμία μεταρρύθμιση που να μην έχει αντιδράσεις, γιατί είναι σίγουρο ότι αλλάζουν πολλά και σε επίπεδο προσωπικού σχεδιασμού", υποστήριξε η Α. Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντησή της με τον κ. Κ. Παπούλια. Μάλιστα, η υπουργός δεν απέφυγε και αμετροέπειες, δηλώνοντας ότι η "μεταρρύθμιση" στην ανώτατη εκπαίδευση "αποτελεί εγγύηση ότι ποτέ ξανά δεν θα έχουμε κανενός είδους κρίση, είτε οικονομική είτε κοινωνική"...
'Οσο κι αν επιχειρεί να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις που εκφράζονται από όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, η υπουργός Παιδείας, εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιων υποχωρήσεων που να εμφανίζουν το νομοσχέδιο ως προϊόν συναίνεσης. Την ώρα που γυρνάει την πλάτη της στις Συγκλήτους, τους πρυτάνεις και τους συλλόγους διδασκόντων πολλών ιδρυμάτων, η υπουργός Παιδείας επιδιώκει συμμαχίες με τις ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ/ΤΕΙ, οι οποίες έχουν διατηρήσει μια μετριοπαθή στάση έναντι του νομοσχεδίου, καθώς και με προέδρους των ΤΕΙ. "Έχουμε ήδη σημαντικές προτάσεις από τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, από την ΠΟΣΔΕΠ και από την ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και θεωρώ ότι στη Βουλή, στην πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και από τα κόμματα", δήλωσε χθες η κ. Διαμαντοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να προβλεφθεί εμπλοκή των πανεπιστημιακών στην επιλογή πρύτανη που -σύμφωνα με το προσχέδιο- ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ιδρύματος.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι αντιδράσεις των ιδρυμάτων επί του νομοσχεδίου δεν θα ανακοπούν ούτε και με την ψήφισή του, όπως προειδοποιεί με ψήφισμά της η Σύγκλητος του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλεί όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, διδάσκοντες - φοιτητές - εργαζομένους σε κοινό αγώνα για την ανατροπή των επαίσχυντων διατάξεων που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον διαμηνύει στην κυβέρνηση πως ακόμα και αν ψηφίσει το νομοσχέδιο πραξικοπηματικά, δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή του, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα προβεί σε κινητοποιήσεις, ακόμα και σε αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος. "Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο που η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα, είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για τη δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας", τονίζεται στο ψήφισμα της Συγκλήτου.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών θεωρεί ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές αποσκοπούν στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, στην κατάλυση της αυτοτέλειας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων με την εισαγωγή του Συμβουλίου Διοίκησης, την κατάργηση της εκλογής του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και με τη Σύγκλητο πλέον να αποκτά διακοσμητικό ρόλο. Ειδικότερα, με τον νόμο:
* Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η Διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός πανίσχυρου Συμβουλίου, με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.
* Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.
* Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα παραπάνω συγκροτούν ένα νέο μοντέλο, που ενισχύει την αδιαφάνεια στη διοίκηση των ιδρυμάτων και ταιριάζει περισσότερο σε ανώνυμες εταιρείες και όχι στα Πανεπιστήμια. Επιπλέον, διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη μεταφορά της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους για τη χρηματοδότηση των σπουδών στις πλάτες των οικογενειών των φοιτητών. Δημιουργούνται σπουδές πολλών ταχυτήτων και υποβαθμίζονται οι σπουδές και τα πτυχία με την εισαγωγή 2ετών και 3ετών προγραμμάτων, ενώ συγχέεται η εκπαίδευση με την κατάρτιση. Παράλληλα, ο κατακερματισμός των πτυχίων και η αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την καταδίκη των αποφοίτων των Πανεπιστημίων σε ένα διευρυμένο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και παρατεταμένης ανεργίας. Τέλος, η Σύγκλητος του Ιδρύματος τάσσεται κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που αποτελεί ιστορικό κεκτημένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου