Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Mηνυτήρια αναφορά από ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ στον εισαγγελέα για τις εξελίξεις των διδασκόντων στα ΑΕΙ

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για το θέμα της αναστολής από πλευράς του υπουργείου Παιδείας των διαδικασιών εξέλιξης των συναδέλφων με ανοικτή προκήρυξη των θέσεων τους, ανακοίνωσαν σήμερα πως θα καταθέσεουν τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η ΠΟΣΔΕΠ (στη φωτό ο πρόεδρος Μ. Σταυρακάκης) και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία για την ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ στις εξελίξεις των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών.

Εκφράζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση τη διαμαρτυρία μας για την –επαναλαμβανόμενη για πολλοστή φορά- ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των μελών ΕΠ των ΤΕΙ και συνακόλουθα στη διάρθρωση και ανάπτυξη του ακαδημαϊκού έργου εντός των Τμημάτων.

Ενώ παρακρατούνται παρανόμως έως και 8 μήνες στα συρτάρια του Υπουργείου οι αποφάσεις των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων και Προέδρων ΤΕΙ προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για (ανοικτή) προκήρυξη της θέσεως των συναδέλφων στην επόμενη βαθμίδα και όταν πλέον ήλθαν οι απαντήσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στο σχετικό παρελκυστικό ερώτημα του υφυπουργού κ. Πανάρετου, οι οποίες επιβεβαίωναν το αυτονόητο, δηλαδή ότι οι εξελίξεις δεν υπάγονται σε αριθμητικούς περιορισμούς, ο υφυπουργός με επιστολή στις 2 Ιουνίου (Αρ. πρωτ. Φ.122.1/167/62566/Β2) προέβη σε μια ακόμη σκόπιμη κίνηση κωλυσιεργίας για να «παγώσει» τις εξελίξεις στα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ζητά την επανυποβολή όλων των ήδη καθυστερημένων προκηρύξεων με νέο έντυπο, όπου η μόνη αλλαγή είναι η απαίτηση για υποβολή των δημοσιευμάτων των υποψηφίων υποχρεωτικά (και όχι προαιρετικά) σε ηλεκτρονική μορφή! Για του λόγου το αληθές και μετά από συνεργασία με έγκυρους νομικούς, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Α. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσθέσει το ίδιο στις προκηρύξεις, που έχει στα χέρια του πριν τις στείλει στο ΦΕΚ την εναλλακτική δυνατότητα υποβολής των έργων των υποψηφίων σε ηλεκτρονική μορφή, που προβλέφθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση της 24.2.2011 (ΦΕΚ Β' 433). Δεν χρειάζεται για τη συμπλήρωση αυτή η αναπομπή και η επανυποβολή από τα ΑΕΙ των προκηρύξεων!

Β. Το νέο πρότυπο προκήρυξης, που συνέταξε ο κ. υφυπουργός είναι αντίθετο στην κοινή υπουργική απόφαση στην οποία βασίζεται, γιατί προβλέπει υποχρεωτική υποβολή των έργων και λοιπών στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή ενώ η απόφαση την προβλέπει απλώς ως εναλλακτική δυνατότητα!

Για μια ακόμα φορά νοιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε προς το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας –έχοντας πλήρη συναίσθηση των πρόσθετων ευθυνών, που οι καιροί μας επιβάλλουν- τα ακόλουθα σημεία:

Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που έχουν από μήνες υποβάλει την αίτηση ανοικτής προκήρυξης της θέσης τους:
Ø επιτελούν στο ακέραιο το συχνά πολύ βαρύ εκπαιδευτικό έργο, προκειμένου να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φοιτητές τους και κατ’ επέκταση απέναντι στην ελληνική πολιτεία και την ελληνική κοινωνία,

Ø επιτελούν με αυταπάρνηση το ερευνητικό τους έργο, τα μεταπτυχιακά τους μαθήματα, την επίβλεψη των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, χωρίς καμιά έξωθεν βοήθεια, μακριά από τα όποια εκφυλιστικά φαινόμενα,

Ø διαθέτουν σημαντικό χρόνο για να είναι παρόντες στο διεθνή ερευνητικό στίβο και σε διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν έστω στοιχειωδώς την ερευνητική τους ομάδα αλλά ακόμα πολλές φορές και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του εργαστηρίου τους.

Ø Όλα αυτά μέσα σε ένα άνυδρο οικονομικά και πολλάκις εχθρικό ακαδημαϊκά περιβάλλον. Είναι σε όλους γνωστή η δεινή μισθολογική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε όλοι οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αφού σε μας έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί το «πνεύμα του μνημονίου» τουλάχιστον μια εξαετία πριν την επίσημη εμφάνισή του.

Ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συνάδελφοι

ü δεν διαθέτουν ισχυρές «κομματικές πλάτες» σε κανένα μικρό ή μεγάλο κόμμα,

ü δεν έχουν άτομα του στενού ή του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος στο Τμήμα ή το Ίδρυμά τους για να τους προωθήσει,

ü δεν αποφεύγουν να επιτελέσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, καταφεύγοντας σε κάποιες από τις κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις του Ιδρύματός τους για κάλυψη και «υψηλή προστασία»,

ü δεν έχουν τοπικούς «προστάτες» να νοιαστούν για την «επιτυχή έκβαση» της διαδικασίας εξέλιξής τους,

ü δεν βρίσκονται επί δεκαετίες και δια βίου σε μισθολογικές καταστάσεις της Ελληνικής Πολιτείας χωρίς να έχουν προσφέρει το ελάχιστο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις τόσο των υπαλλήλων όσο και των λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα συνεχίζονται κανονικά όλους αυτούς τους μήνες χωρίς καμιά διακοπή και χωρίς την παραμικρή σύνδεση με μνημόνια και αναλογίες 1:5 ή ό,τι άλλο σχετικό! Τα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ αποτελούν τους μοναδικούς απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα, που υφίστανται αυτή την παράνομη, αήθη και άδικη μεταχείριση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, μεταχείριση που δείχνει να είναι έντονα συμπλεγματική και να αγγίζει τα όρια μιας ακατανόητης εκδικητικότητας!

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι δύο Ομοσπονδίες του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ - εκτελώντας αποφάσεις των θεσμικών τους οργάνων- αναγκάζονται να προχωρήσουν:

v στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών για το θέμα της αυθαίρετης αναστολής από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας των διαδικασιών εξέλιξης των συναδέλφων με ανοικτή προκήρυξη των θέσεων τους,

v στην στήριξη με κάθε πρόσφορο μέσον και στο συντονισμό του δικαστικού αγώνα των συναδέλφων, που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ατομικές προσφυγές εναντίον του Υπουργείου Παιδείας,

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα το μέρος, που αφορά την αναδρομική ισχύ, και σε κάθε περίπτωση, οι προκηρύξεις να δημοσιευθούν άμεσα και χωρίς καμιά περαιτέρω καθυστέρηση, δίδοντας συγχρόνως τη δυνατότητα σε όσα μέλη το θελήσουν, να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή των έργων και λοιπών στοιχείων τους.

Τέλος, επειδή το τελευταίο διάστημα σωρεύεται πληθώρα ενεργειών από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες όχι μόνο δεν στηρίζουν το σύστημα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης αλλά σε βάθος χρόνου οδηγούν ακόμα και στην αποδόμησή του: 1) δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση, διαφυλάσσοντας όμως ως κόρην οφθαλμού αλλά και αναβαθμιζοντας συγχρόνως την ακαδημαική λειτουργία των Ιδρυμάτων, 2) καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των καιρών για τη χώρα και το λαό της και τη στρατηγική σημασία της συμβολής του ακαδημαϊκού συστήματος για μια ορθολογική, ταχεία και σύγχρονη επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά, να αρθεί επιτέλους στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν. Οι καιροί ου μενετοί!

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης

Καθηγητής Ε.Μ.Π.




Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.



Ο Πρόεδρος

Γιάννης Τσάκνης

Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας



Ο Γραμματέας

Κυριάκος Τσινίδης

Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Λάρισας

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου