Οι ερευνητικές δραστηριότητες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσελκύουν χρηματοδότηση η οποία, την παρούσα περίοδο, ξεπερνάει την κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες του Ιδρύματος.
Ιδιαίτερα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που δεν υπάρχει χρηματοδότηση της έρευνας από εθνικούς πόρους για μία τετραετία, και που η κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες του ΑΠΘ έχει περικοπεί κατά 55%, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θεμελιώνει φέτος μια νέα πολιτική για την ενίσχυση της έρευνας που αποτελεί, σύμφωνα με τις διακηρυγμένες του αρχές, το μοναδικό μοχλό ανάπτυξης για το Ίδρυμα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. χρηματοδοτεί φέτος από ίδιους πόρους, πέντε νέες δράσεις και πολλαπλασιάζει τον αριθμό των υποτροφιών που δίνονται σε υποψήφιους διδάκτορες και σε νέους άμισθους διδάκτορες-ερευνητές στο ίδρυμα, επιθυμώντας έτσι επίσης να μειώσει, στο μέτρο του εφικτού, την αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. φέτος τριπλασίασε τον αριθμό των υποτροφιών που θα δοθούν σε άριστους υποψήφιους διδάκτορες. Ο αριθμός αυτός τώρα ανέρχεται σε 115 άτομα, ανεξάρτητα από τις ερευνητικές τους κατευθύνσεις. Παράλληλα, για να ενισχύσει τους άριστους νέους διδάκτορες-ερευνητές που ήδη συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο ως άμισθοι, το ΑΠΘ υπερπενταπλασίασε φέτος αυτές τις υποτροφίες αριστείας που τώρα ανέρχονται σε 50.
Επίσης, στο πλαίσιο των νέων δράσεων για την ενίσχυση της Έρευνας, η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. έχει προκηρύξει:
1. Ερευνητικά προγράμματα ενίσχυσης των νέων μελών ΔΕΠ (νεοδιοριζόμενοι λέκτορες και επίκουροι καθηγητές, 100 προγράμματα),
2. Ερευνητικά προγράμματα ενίσχυσης της βασικής έρευνας (25 προγράμματα)
3. Ερευνητικά προγράμματα ενίσχυσης των ανθρωπιστικών μελετών (25 προγράμματα)
Συνολικά, ο αριθμός των προγραμμάτων και υποτροφιών που θα δοθούν, κατά το έτος 2011, ανέρχεται σε 320.
Παράλληλα, η Επιτροπή Ερευνών θέσπισε την οργάνωση σειράς μαθημάτων για την αποτελεσματικότερη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για χρηματοδότηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών.
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο Αριστοτέλειο, στελεχώθηκε στην Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ., το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα είναι υπεύθυνο για την αξιοποίηση και προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων του πανεπιστημίου. Το γραφείο αυτό έχει ως αρμοδιότητες την επικοινωνία με φορείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα από το πλήθος των ερευνητικών κατευθύνσεων που συμπεριλαμβάνει το Αριστοτέλειο.
Το πρώτο προϊόν που θα αξιοποιήσει το γραφείο αυτό είναι το μόνο λειτουργικό ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που αποτελεί τον «πρώτο υπολογιστή» ικανό να προσφέρει μεγάλο αριθμό πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των άστρων, της σελήνης κλπ, και για το οποίο υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τέλος, μεσοπρόθεσμο ερευνητικό στόχο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αποτελεί η υλοποίηση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενός ερευνητικού ινστιτούτου που θα στεγάσει την καινοτομική έρευνα και τις διεπιστημονικές ερευνητικές κατευθύνσεις (Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας – ΚΕΔΕΚ) του Α.Π.Θ. Το ινστιτούτο αυτό θα παρέχει τις υποδομές που είναι απαραίτητες ώστε να υποστηριχθούν οι σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες, χωρίς τις οποίες θα είναι μελλοντικά αδύνατη η χρηματοδότηση μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων για το πανεπιστήμιο μας. Για την υλοποίηση του έργου αυτού έχουν ήδη γίνει εκ μέρους του ΑΠΘ οι απαραίτητες διαδικασίες. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα συνδράμει στην υλοποίηση ΚΕΔΕΚ που θα ενισχύσει την ερευνητική δυναμικότητα στη Βόρεια Ελλάδα η οποία προς το παρόν υστερεί σε σχέση με το λεκανοπέδιο Αττικής, την Κρήτη και την Πάτρα.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από την Αντιπρύτανι Έρευνας του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου – Ανδρέου. Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 12.00, στο Αμφιθέατρο Ι, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. - Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μίλησαν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και η Αντιπρύτανις Έρευνας του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου – Ανδρέου.
«Το Α.Π.Θ. υφίσταται μία συνολική περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησής του της τάξης του 56% συνολικά και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει μηδενική εισροή κρατικής επιχορήγησης στην έρευνα. Αυτή η πραγματικότητα στραγγαλίζει τη λειτουργία του πανεπιστημίου και το εμποδίζει να συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «Όμως το Α.Π.Θ., σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, δίνει ένα μάθημα προσαρμογής στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δε ζητάει από την Πολιτεία μόνο χρήματα αλλά και την ικανοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών αιτημάτων προκειμένου να μπορέσει να συμπληρώσει από την αξιοποίηση ιδίων πόρων και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών τα χρήματα που λείπουν λόγω των περικοπών στη δημόσια επιχορήγηση. Επιπλέον, προχωράμε στη χρηματοδότηση της ερευνητικής μας πολιτικής από ίδιους πόρους. Αποφασίσαμε ως πανεπιστήμιο να εφαρμόσουμε μία αυτοδιαχειριζόμενη ερευνητική πολιτική. Από τα έσοδα της Επιτροπής Ερευνών θα χρηματοδοτήσουμε νέες ερευνητικές δράσεις. Θεωρούμε ότι η μόνη απάντηση στην οικονομική κρίση είναι η επένδυση στην παιδεία, στην έρευνα και στην καινοτομία. Αυτή είναι και η θετική συμβολή του Α.Π.Θ. σε εποχή οικονομικής κρίσης στη μεγάλη υπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της βόρειας Ελλάδας».
Αμέσως μετά και ώρα 13.00, πραγματοποιήθηκαν από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, τα εγκαίνια του ΚΕ.Δ.Ε.Α -Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. Το ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ. θεμελιώθηκε το 2006 και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2011.
Το ΚΕ.Δ.Ε.Α. βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και της Φοιτητικής Λέσχης. Έχει συνολικό εμβαδόν 5.800 τ.μ. Σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου είναι το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, που καθιστά το ΚΕ.Δ.Ε.Α. νέο χωρικό σημείο αναφοράς, στον άξονα της 3ης Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η όψη επί της οδού αναπτύσσεται ως τεθλασμένη επιφάνεια με τη δομή μεγενθυμένων pixel, αναφερόμενη στη δυναμική της ερευνητικής δραστηριότητας, που πραγματοποιείται στο Α.Π.Θ. αλλά και την σημασία που έχει η διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας.
Πηγή
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου