Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Οι 3.000 μετατάξεις εκτροχίασαν τις προσλήψεις

Από την εφημερίδα Τα Νέα


Η επιταγή της τρόικας να συνυπολογίζονται οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον αριθμό των ετήσιων προσλήψεων είχε ως αποτέλεσμα την άρση της εξαίρεσης των τομέων παιδείας, υγείας και ασφάλειας από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί με το αρχικό Μνημόνιο.

«Ξαφνικά μπήκαν στον συνολικό αριθμό των προσλήψεων και πάνω από 3.000 μετατάξεις και δεν έβγαιναν τα νούμερα, ήταν απαγορευτικά», σχολίαζαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στον πρώτο νόμο με τα οικονομικά μέτρα τον Μάρτιο του 2010 οριζόταν πως το πάγωμα των προσλήψεων εκείνο το έτος δεν ισχύει για τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφαλείας, ενώ προβλεπόταν πως σε σχέση με τις προσλήψεις και αποχωρήσεις για τα έτη 2011 έως 2013 όταν για όλους τους άλλους φορείς ίσχυε ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, «ειδικά για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό Σώμα, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τομέα υγείας, ο λόγος αυτός ορίζεται σε ένα προς ένα (μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση)».

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2010 το αναθεωρημένο Μνημόνιο καταργούσε την πρόβλεψη αυτή και έβαζε στην ίδια μοίρα τους τρεις τομείς με όλους τους άλλους του Δημοσίου, για τους οποίους τελικώς αποφασίστηκε στις αρχές του 2011 ότι το τρέχον έτος θα εφαρμοστεί ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Από τις 600 προσλήψεις εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, περίπου το ένα τρίτο είναι μάλιστα επιτυχόντες σε παλαιούς γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, η πρόσληψη των οποίων είχε παγώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου