Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Κόβονται 10 κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ

Λουκέτο σε δέκα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ΚΠΕ) μπαίνει, έστω και προσωρινά, ύστερα από υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα με την αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε και η συγχώνευση ακόμη 14 και πλέον κέντρων. Ετσι από τη νέα χρονιά θα λειτουργούν 24 κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης λιγότερα σε ολόκληρη τη χώρα.


«Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει περιβαλλοντικά την περιοχή και ένα έργο ετών στα πολύπαθα οικοσυστήματα του Μαλιακού, του Σπερχειού και της Οίτης εγκαταλείπεται στη μέση», λέει ο Στέφανος Σταμέλλος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στη Φθιώτιδα. «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στη συγκεκριμένη -ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά- περιοχή έχει συμβάλει στην ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, η στήριξη της τοπικής γεωργίας, η ανάδειξη των βιολογικών προϊόντων του νομού», προσθέτει. «Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων της περιοχής επισκέφθηκαν τα κέντρα όλα αυτά τα χρόνια», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, τα κέντρα Στυλίδας και Υπάτης έχουν προσφέρει σημαντικό έργο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον περιορισμό της σπατάλης και στην αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου και οι δράσεις τους έχουν αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η υπουργική απόφαση σημαίνει αλλαγή κατεύθυνσης για τα κέντρα τα οποία από δω και στο εξής θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό», τονίζει ο κ. Σταμέλλος. «Μοναδική ελπίδα σωτηρίας τους είναι η στήριξη από την Περιφέρεια (Στερεάς Ελλάδας), τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης και βέβαια, από τους δήμους Λαμίας και Στυλίδας, έτσι ώστε να μπορέσουμε -έστω και με εθελοντική εργασία- να υποστηρίξουμε γραμματειακά τη λειτουργία των κέντρων και τη νέα χρονιά, να επιδιώξουμε την εκ νέου λειτουργία και των δύο κέντρων», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η τοπική πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πρασίνων σε ανακοίνωσή της, πάντως, καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στα ΚΠΕ και «να μη χρησιμοποιεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την πράσινη ανάπτυξη σαν σημαία ευκαιρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου