Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Στον αέρα» η σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη

Από τον Αγγελιοφόρο

Μια... τρύπα στο νερό κινδυνεύουν να αποδειχτούν οι πολυετείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, καθώς η έλλειψη κονδυλίων και συνεπώς κρατικής χρηματοδότησης έχει τινάξει στον αέρα το σχετικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρέχον έτος δεν έχει διατεθεί ούτε ευρώ για έργα σχολικής στέγης, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει κίνδυνος η διπλοβάρδια να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά (36%), ενώ χαώδης είναι η κατάσταση σχετικά με τα έργα που αρνούνται να εκτελέσουν οι εργολάβοι (λόγω χρεών), με τα οικόπεδα για σχολεία που κινδυνεύουν να χαθούν και με τα ολοκληρωμένα, αλλά απλήρωτα έργα (χρέη 45 εκατ. ευρώ)...


Σχολιάζοντας τις προαναγγελθείσες για το Σεπτέμβριο κινητοποιήσεις λόγω προβλημάτων στη σχολική στέγη, ο τελών εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι γιατί κάποιοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλέον το πρόβλημα. Καλό θα είναι, όμως, να γνωρίζουν επιτέλους εναντίον τίνος θα στραφούν».

Ο κ. Ψωμιάδης το αναφέρει, διότι τονίζει πως, όσο ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης με αρμοδιότητα τη σχολική στέγη, είχε «φορτωθεί» το πρόβλημα και είχε κατ' επανάληψη «στοχοποιηθεί» επειδή υπήρξαν σημαντικά προβλήματα καθυστερήσεων και προόδου του σχετικού προγράμματος, υψηλού προϋπολογισμού.

«Κάναμε έργο»

Ο ίδιος σημειώνει το ζήτημα της υποχρηματοδότησης: «Ενώ το 2009 πήραμε 20 εκατ. ευρώ, το 2010 πήραμε μόλις 2 εκατ. ευρώ και το 2011 ούτε ευρώ! Εμείς είχαμε χτυπήσει καμπανάκι εδώ και χρόνια, αλλά ορισμένοι έβαζαν μπροστά το κομματικό καθήκον. Κάναμε ένα τεράστιο έργο μειώνοντας τη διπλοβάρδια από το 36% στο 10% κι όμως αντί ευχαριστίες δεχτήκαμε πόλεμο. Για μία ακόμη φορά εκπέμπουμε SOS. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από πλευράς κυβέρνησης, σε λίγους μήνες θα γυρίσουμε δέκα χρόνια πίσω, δηλαδή σε ποσοστά διπλοβάρδιας του 36%».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη, δήλωσε ότι «ακόμη και σήμερα, που το κράτος χρωστά για σχολεία που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί πάνω από 45 εκατ. ευρώ, εμείς διαμαρτυρόμαστε στην κυβέρνηση αλλά δυστυχώς είμαστε ολομόναχοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου