Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ι. Μυλόπουλος: Ο νόμος δεν είναι εφαρμόσιμος

Συνέντευξη του πρύτανη του ΑΠΘ στον ΒΗΜΑFM

«Αυτό που εμείς, από την πλευρά των πανεπιστημίων, κάναμε ήταν ένας εξαντλητικός διάλογος μέσα στα πανεπιστήμια όλο το χειμώνα. Εγινε μια από κάτω προς τα πάνω μεγάλη συζήτηση στο ΑΠΘ που κατέληξε σε μια σειρά από προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, διότι δεν μπορεί να είναι ατάκτως ερριμμένες προτάσεις τεχνοκρατικές, της ρύθμισης ενός πανεπιστημίου. Η φιλοσοφία, λοιπόν, είναι ότι δεν είναι προτάσεις του πρύτανη ή της πρυτανείας, αλλά όλου του πανεπιστημίου και κατατέθηκαν παντού. Και στο υπουργείο».

Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μυλόπουλος, στις αιτιάσεις ότι η αντίδρασή του, όπως και άλλων συναδέλφων του, στον Νόμο - Πλαίσιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, οφείλεται στο γεγονός ότι θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα.

«Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει ίσως κατανοητό είναι ότι τα διοικητικά θέματα αλλάζουν τη φυσιογνωμία του πανεπιστημίου», είπε ο κ. Μυλόπουλος, εξηγώντας την αντίδραση των πρυτάνεων στα προτεινόμενα διοικητικά συμβούλια. Οπως σημείωσε το θέμα δεν αφορά μόνο τους πρυτάνεις, δήθεν γιατί προστατεύουν τις καρέκλες τους, όπως ακούγεται από κυβερνητικά χείλη, αλλά «τη μελλοντική φυσιογνωμία, το χαρακτήρα, την πολιτική που θα ακολουθήσουν τα πανεπιστήμια».

Ο κ. Μυλόπουλος εκτίμησε μάλιστα ότι ακόμη κι αν τελικά ψηφιστείο ο νόμος δεν θα είναι εφαρμόσιμος. «Δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, όπως δεν εφαρμόστηκε και ο νόμος της κυρίας Γιαννάκου», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Για τις καταγγελίες περί συναλλαγής και διαφθοράς με τον τρόπο που διοικούνται σήμερα τα πανεπιστήμια ο κ. Μυλόπουλος παρατήρησε ότι «για να σταματήσει θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη δημοκρατία».

Και σχολίασε: «Αν πάμε σε ένα ολιγομελές όργανο, με επτά πανεπιστημιακούς που θα διορίζουν επτά εξωπανεπιστημιακούς, όσο πάμε σε ένα κλειστό όργανο τόσο μεγαλύτερη διαφθορά και συναλλαγή μπορεί να συναντήσει κανείς».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου