Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκπαίδευση μαθητών στην αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών

Εκπαίδευση σε ζητήματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών θα παρέχει το Υπουργείο Παιδείας σε μαθητές όλων των ηλικιών (παιδιά και εφήβους) μέσω εργαλείων που θα παραχθούν από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων.
Με συνδυασμό των γνώσεων από το χώρο των φυσικών επιστημών και της παιδαγωγικής αλλά και με την απαραίτητα συμβολή εξειδικευμένων πληροφορικών, θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά εργαλεία εύχρηστα και ελκυστικά που θα καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα για παιδιά από 5 – 16 ετών.
Στόχος είναι να διδάσκονται στους μαθητές τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες συμπεριφοράς για την πρακτική αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών καταστροφών. Για την μέγιστη αποτελεσματικότητα των εργαλείων θα χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία (παραγωγή video ή κινουμένων σχεδίων –animation) έτσι ώστε να ελκύεται η προσοχή των μαθητών και να μεγιστοποιείται η δυνατότητα εκμάθησης.

Το υλικό μπορεί να σχεδιαστεί και σε έντυπα αλλά έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή του μορφή ώστε να είναι αξιοποιήσιμο και στη νέα μεγάλη Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα/Ψηφιακή Βάση Γνώσεων που αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου. Επιπλέον, σκόπιμο είναι να υπάρξει συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου για ανάπτυξη δράσεων αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο σχεδιασμός και η παραγωγή του υλικού απαιτείται να ολοκληρωθεί εντός του 2012 με στόχο να μπορεί να αξιοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2012-2013.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
Με βάση τα παραπάνω, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης δημοσίευσε Πρόσκληση με τίτλο: «Παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων για την εκπαίδευση μαθητών στην αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών», στην οποία καλούνται τα ΑΕΙ να συγκροτήσουν τις διεπιστημονικές ομάδες εργασίες που θα αναλάβουν το σχεδιασμό και την παραγωγή του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών εργαλείων.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου