Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Τι είπε για φοιτητές, αξιολόγηση πανεπιστημιακών και για την αποδοτικότητα των ΑΕΙ



Οι φοιτητές θα έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων, δεν θα συμμετέχουν όμως με τον τρόπο που συμμετέχουν σήμερα στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος , απαντώντας σε σχετική  ερώτηση, ενώ:

Α. Για τη ΝΔ είπε «Θα περίμενα να συζητήσει μαζί μας ευρύτερα ζητήματα, όπως η αξιολόγηση των καθηγητών και τους  κανόνες χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης

Β. Την τελευταία πενταετία το 20% των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

-Γ.Από τους 100 φοιτητές που πέτυχαν στις εξετάσεις των ΤΕΙ, μόνο οι 42 πήραν πτυχίο τα τελευταία 5 χρόνια. Οι 29 θέσεις έμειναν κενές και οι 29 φοιτητές από τους 100 που πέτυχαν στα ΤΕΙ δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τα τελευταία 5 χρόνια.

Δ.Ενώ η μέση διάρκεια φοίτησης, η μέση διάρκεια σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 4,5 χρόνια, η μέση διάρκεια σπουδών στην ουσία είναι 6 χρόνια, με το 55% των φοιτητών να σπουδάζουν για πάνω από 6 χρόνια, ενώ το 15 % των φοιτητών για πάνω από 7 χρόνια.
Ε.Από τους 580 χιλιάδες φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μόνο οι 240 χιλιάδες φοιτητές ζήτησαν να πάρουν βιβλία φέτος. Δηλαδή, το 41,4 % των φοιτητών ενδιαφέρθηκε για να πάρει τα βιβλία του. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άκουγα τους πανεπιστημιακούς αυτές τις δύο τελευταίες μέρες που λένε να πάει το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβρη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια υστεροβουλία πίσω από αυτή την πρόταση, καθ’ ότι τον Σεπτέμβρη θα είναι φυσικά ανοικτά τα πανεπιστήμια, ενώ τώρα δεν είναι, αλλά μήπως υπάρχει στη δική σας σκέψη υστεροβουλία να θέλετε να περάσετε το νομοσχέδιο, χωρίς να έχει καταληφθεί κανένα πανεπιστήμιο και λοιπά, ως αντίδραση και τι λέτε επιπρόσθετα για τις μερικές ενστάσεις που διατύπωσε η Ν.Δ.;


ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να θέσω το θέμα στην ουσία του: Χρειάζεται να έχουμε μεταρρύθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας ή όχι; Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Όταν είμαστε πέμπτοι στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και 24οι στα αποτελέσματα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, αυτό και μόνο το στοιχείο μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνει άμεση μεταρρύθμιση των ΑΕΙ.

Επισημαίνω ότι έχουμε 35 χιλιάδες ΄Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στην εισροή ξένων φοιτητών και οι ξένοι φοιτητές μπορούν να φέρουν συνάλλαγμα στη χώρα μας και να διεθνοποιήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σας δίνω, επίσης, μερικά ακόμη στοιχεία:

- Την τελευταία πενταετία το 20% των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

- Από τους 100 φοιτητές που πέτυχαν στις εξετάσεις των ΤΕΙ, μόνο οι 42 πήραν πτυχίο τα τελευταία 5 χρόνια. Οι 29 θέσεις έμειναν κενές και οι 29 φοιτητές από τους 100 που πέτυχαν στα ΤΕΙ δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τα τελευταία 5 χρόνια.

- Ενώ η μέση διάρκεια φοίτησης, η μέση διάρκεια σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 4,5 χρόνια, η μέση διάρκεια σπουδών στην ουσία είναι 6 χρόνια, με το 55% των φοιτητών να σπουδάζουν για πάνω από 6 χρόνια, ενώ το 15 % των φοιτητών για πάνω από 7 χρόνια.

- Από τους 580 χιλιάδες φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μόνο οι 240 χιλιάδες φοιτητές ζήτησαν να πάρουν βιβλία φέτος. Δηλαδή, το 41,4 % των φοιτητών ενδιαφέρθηκε για να πάρει τα βιβλία του.

- Και επιπροσθέτως σας επισημαίνω -αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης των ΑΕΙ- ότι τα βιβλία, τα συγγράμματα κάθε χρόνο κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 62 εκατομμύρια ευρώ, που αν γίνουν ψηφιακά, όπως εμείς προβλέπουμε, μέσα στην επόμενη τριετία σταδιακά, θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε να ιδρυθούν επιτέλους βιβλιοθήκες, σοβαρές βιβλιοθήκες, ανταγωνιστικές βιβλιοθήκες, που θα εξυπηρετούν όλους τους φοιτητές.

Υπήρχαν ενστάσεις από τους πρυτάνεις, μερικές από τις οποίες συμμερίζεται και η Ν.Δ., όπως για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των διοικήσεων. Εδώ πρέπει να κοπεί αυτή η ιδιότυπη συμφωνία που πολλές φορές υπάρχει για την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης των πρυτανικών αρχών. Εμείς είμαστε πάρα πολύ σαφείς εδώ: Οι φοιτητές θα έχουν λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων, δεν θα συμμετέχουν όμως με τον τρόπο που συμμετέχουν σήμερα στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.

Θα περίμενα από τη Ν.Δ. να συζητήσει μαζί μας ευρύτερα ζητήματα, όπως:

- η αξιολόγηση των καθηγητών, που επιτέλους θα πρέπει να γίνει,

- οι κανόνες χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Μία χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα επιτεύγματα των πανεπιστημίων, με βάση στόχους που θέτουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Όχι χρηματοδότηση μόνο με βάση τους φοιτητές, γιατί όπως τόνισα πριν, η μέση διάρκεια των σπουδών δεν ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει η ελληνική εκπαίδευση.

Και παράλληλα, να συζητήσουμε μαζί με τη Ν.Δ. θέματα, όπως η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και το ουσιαστικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Αυτά τα θέματα θα ήθελα να συζητήσουμε με τη Ν.Δ, και όχι τις συμφωνίες των πρυτανικών αρχών με το φοιτητικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου