Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ακριβή υπόθεση η ιδιωτική εκπαίδευση


Από τον Αγγελιοφόρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εναλλακτικούς δρόμους σπουδών που προσφέρουν ταχεία απορρόφηση στην αγορά εργασίας έχουν αρχίσει να αναζητούν 46.000 νέοι και νέες που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο και φέτος χιλιάδες οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν μια μικρή περιουσία για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των παιδιών τους, δεδομένου ότι η τριετής ή τετραετής φοίτηση στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) -τα πρώην κολέγια- στοιχίζει έως 32.000 ευρώ, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και τα δίδακτρα στα ιδιωτικά ΙΕΚ με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στις 6.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια ΙΕΚ, εκεί το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 734 ευρώ, ωστόσο σε περίπου 10.000 καταρτιζομένους που θα καθίσουν φέτος στα θρανία δημόσιων ή ιδιωτικών ΙΕΚ δίνεται η δυνατότητα ακόμη και της δωρεάν φοίτησης μέσω της χορήγησης του κουπονιού (voucher) αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας.

Η αρχική απογοήτευση από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής μετατράπηκε σε κυνήγι αναζήτησης μιας θέσης στις μεταλυκειακές δομές για χιλιάδες παιδιά που έμειναν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Οπως αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, Κωνσταντίνος Καρκανιάς, παρόλο που οι εγγραφές ολοκληρώνονται στα μέσα Οκτωβρίου, ήδη καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος κατά 20%, γεγονός που συνδέεται με την αδειοδότηση των ΚΕΜΕ από το υπουργείο Παιδείας αλλά και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων τους.

«Φέτος υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πέρσι. Η οικονομική κρίση μάς φέρνει νέους σπουδαστές, οι οποίοι, ενώ αρχικά σκέφτονταν να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές, βλέποντας ότι είναι φθηνότερο να σπουδάσουν σε ένα κολέγιο που συνεργάζεται με κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο για παράδειγμα, επιλέγουν τελικά να μείνουν εδώ», δήλωσε ο κ. Καρκανιάς.
Για το νέο σπουδαστικό έτος οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επιλέξουν την ειδικότητα που τους ταιριάζει μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα σπουδών. Ειδικότερα, τα προγράμματα σπουδών αφορούν στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στις Οικονομικές Σπουδές, στο Μάρκετινγκ, στη Διαφήμιση, στην Πληροφορική, στην Ψυχολογία κ.ά. Ωστόσο για όσους επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως του μηχανικού, απαιτείται η παρακολούθηση και στο συνεργαζόμενο με το ΚΕΜΕ ίδρυμα του εξωτερικού.

Τσουχτερό το κόστος

Η λήψη πάντως τόσο κάποιου προπτυχιακού τίτλου όσο και κάποιου μεταπτυχιακού βάζει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ειδικότερα η παρακολούθηση προγράμματος μπάτσελορ (διαρκεί τρία ή τέσσερα χρόνια) στοιχίζει 6.000 - 8.000 ευρώ το χρόνο, ενώ τα δίδακτρα τόσο στα μονοετή όσο και στα διετή μεταπτυχιακά προγράμματα διαμορφώνονται σε 9.000 έως 12.000 ευρώ! Ωστόσο, όπως σχολίασε ο κ. Καρκανιάς, πολλά κολέγια χορηγούν υποτροφίες, ενώ γίνονται διευκολύνσεις και στον τρόπο πληρωμής.
«Υπάρχει συγκράτηση των τιμών στα δίδακτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές μειώσεις. Παράλληλα πολλά κολέγια έχουν προγράμματα υποτροφιών για αποφοίτους λυκείου με υψηλή βαθμολογία ή για άλλες ειδικές κατηγορίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στα δημόσια ΙΕΚ

Αυξημένο ενδιαφέρον όμως καταγράφεται και για τα δημόσια ΙΕΚ της χώρας, όπου κάθε χρόνο εγγράφονται 5.000 νέοι και νέες για να παρακολουθήσουν μια σύγχρονη ειδικότητα. Η υποβολή των αιτήσεων των υποψήφιων καταρτιζομένων ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Για το φθινοπωρινό εξάμηνο προσφέρονται 217 ειδικότητες (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ideke.edu.gr), ωστόσο σύμφωνα με το ΙΔΕΚΕ, τον αρμόδιο φορέα για τη λειτουργία των ΙΕΚ, τα νέα τμήματα και οι ειδικότητες ανά ΙΕΚ θα εγκριθούν και θα λειτουργήσουν μόνον εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 25 εγγραφέντες ανά τμήμα - ειδικότητα. Ειδικότερα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρονται πάνω από 60 ειδικότητες, όπως του τεχνικού αερίων καυσίμων, του βοηθού μαγειρικής τέχνης, του κομμωτή, του διοικητικού και οικονομικού στελέχους επιχειρήσεων, του τεχνικού δικτύων υπολογιστών κ.ά. Τα δίδακτρα φοίτησης στα δημόσια ΙΕΚ είναι 367 ευρώ ανά εξάμηνο (διάρκεια φοίτησης τέσσερα εξάμηνα). Για τους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ το ποσό των διδάκτρων ανέρχεται σε 734 ευρώ ανά εξάμηνο, ενώ για τους οικονομικά αδύναμους υπηκόους εκτός ΕΕ ανέρχεται στα 380 ευρώ.

Στα ιδιωτικά ΙΕΚ

Πλήθος πάντως ενδιαφερομένων εκτιμάται ότι θα οδεύσει και στα ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας, στα οποία καταφεύγουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 άτομα. Οπως εξηγεί το μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ, Σοφοκλής Ξυνής, κίνητρο για όλο και περισσότερα παιδιά που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ αποτελούν οι πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που δίνονται μετά την επιτυχή φοίτηση στα ιδιωτικά ΙΕΚ.
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη προσβασιμότητα στην αγορά εργασίας από τους αποφοίτους μας και μάλιστα είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουν οι πτυχιούχοι των δημόσιων πανεπιστημίων», ανέφερε ο κ. Ξυνής.
Οπως είπε, και φέτος οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε πλήθος ειδικοτήτων πάνω σε σύγχρονους τομείς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα επαγγέλματα υγείας (νοσηλευτική, τραυματιολογία, κινησιοθεραπεία), τα παιδαγωγικά, το μάρκετινγκ, οι σπουδές ομορφιάς όπως και οι ειδικότητες του εκπαιδευτή οδηγών και του μηχανολόγου είναι αυτά που προσελκύουν το ενδιαφέρον της πλειονότητας.
Σε ό,τι αφορά το κόστος φοίτησης, τα δίδακτρα διαμορφώνονται στις 3.000 ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι για τα δύο έτη σπουδών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν 6.000 ευρώ, προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης. Οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 4 Οκτωβρίου, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν αμέσως μετά.

Κουπόνια

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι φέτος περίπου 10.000 καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη χορήγηση του κουπονιού (voucher) αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να σπουδάσουν τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα κουπόνια αρχικής κατάρτισης θα δίδονται σε δικαιούχους νέους 18 - 25 ετών με βάση οικονομικά - κοινωνικά κριτήρια, ενώ συνολικά την περίοδο 2011-2015 θα διανεμηθούν κουπόνια κατάρτισης σε περίπου 55.000 νέους.

2 σχόλια:

  1. Γεια σου κύριε και κυρία
    Επικοινωνήστε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: antripapoulou112@gmail.com
    Σας συστήνω σε όλους ότι το ποσοστό είναι χαμηλό.
    Δεν υπάρχει ανάγκη για μια τράπεζα, πριν από την πίστωση,
    με ευνοϊκές συνθήκες. Χρειάζεστε χρηματοδότηση για το σπίτι σας, για την επιχείρησή σας, για αγορά αυτοκινήτου, για αγορά μοτοσυκλέτας, για τη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης, για περισσότερες προσωπικές σας ανάγκες. προσωπικές πιστώσεις που κυμαίνονται από 2.000 EURO έως 10.000.000 ΕΥΡΩ ή DOLLARS με ονομαστικό επιτόκιο 3% ανεξάρτητα από το ποσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου κύριε και κυρία
    Επικοινωνήστε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: antripapoulou112@gmail.com
    Σας συστήνω σε όλους ότι το ποσοστό είναι χαμηλό.
    Δεν υπάρχει ανάγκη για μια τράπεζα, πριν από την πίστωση,
    με ευνοϊκές συνθήκες. Χρειάζεστε χρηματοδότηση για το σπίτι σας, για την επιχείρησή σας, για αγορά αυτοκινήτου, για αγορά μοτοσυκλέτας, για τη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης, για περισσότερες προσωπικές σας ανάγκες. προσωπικές πιστώσεις που κυμαίνονται από 2.000 EURO έως 10.000.000 ΕΥΡΩ ή DOLLARS με ονομαστικό επιτόκιο 3% ανεξάρτητα από το ποσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή