Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Επιχείρηση-«αερόσακος» μετά το μπάχαλο με τις αποσπάσεις

Προσπάθεια καταβάλλει το υπουργείο Παιδείας ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα από τη γενική δυσαρέσκεια που επικρατεί σε δασκάλους και καθηγητές μετά το μπάχαλο που επικράτησε ως προς τις αποσπάσεις αλλά και το χάος που θα επικρατήσει μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις.
Ανακοινώθηκαν αισθητά μειωμένες και με πρωτοφανή καθυστέρηση, μόλις χθες, παραμονή της ημερομηνίας παρουσίασής τους στις θέσεις τους (!).


«Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν με διαδικασίες που εγγυώνται όρους αντικειμενικότητας και διαφάνειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο με την εξής εξήγηση:

«Αντικειμενικότητα απέναντι στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, όπως αποτυπώνονται στα λειτουργικά κενά, στις κοινωνικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και στην προσμέτρηση σαφών και έγκυρων κριτηρίων και διαφάνεια στον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων».

Οι αποσπάσεις, για τις οποίες φέτος, όπως συμπληρώνει το υπουργείο, επιδιώχθηκε να δοθεί «τέλος σε πρακτικές που βασίζονταν σε πελατειακές σχέσεις και οδηγούσαν σε ανορθολογισμό», κατανεμήθηκαν ως εξής: 4.182 από 6.648 αιτήσεις στην πρωτοβάθμια (δηλαδή το 62,91%) και 2.928 από 7.122 στη δευτεροβάθμια (δηλαδή το 41,11%).

«Θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα από τις αισθητά μειωμένες αποσπάσεις (41% επί των αιτήσεων), σε συνδυασμό με τον πολύ μικρό αριθμό μεταθέσεων και τις χιλιάδες αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών», επισημαίνει η ΟΛΜΕ ζητώντας νέο κύκλο αποσπάσεων, ενώ για απόκρυψη χιλιάδων κενών καταγγέλλει η ΔΟΕ το υπουργείο.

Πάντως, είναι γεγονός ότι αυτή τη φορά ξεπεράστηκε κάθε όριο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να πάνε στις παλιές τους θέσεις και σε μία μέρα να αναγκαστούν να... διακτινιστούν στις νέες. Ετσι, καθηγήτρια πήγε στην Κάσο και την επομένη έπρεπε να παρουσιαστεί στο Αγρίνιο, άλλη στην Κρήτη και την επομένη στην Αθήνα κ.ο.κ. Από την άλλη, τυφλός εκπαιδευτικός, πλήρης προϋποθέσεων, έμεινε εκτός ύστερα από πολλά χρόνια.

Α.ΑΝΔΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου