Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Στις ίδιες θέσεις Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο στη λίστα της Σαγκάης

Από την εφημερίδα Τα Νέα 


Σταθερά... μακριά από τις 100 πρώτες θέσεις αξιολόγησης στη «λίστα της Σαγκάης» που περιλαμβάνει τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου βρίσκονται τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. To Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται μεν στη λίστα, αλλά στις θέσεις 200-300 και 300-400: σ' αυτές τις κατηγορίες - μετά τα πρώτα 100 πανεπιστήμια - δεν υπάρχει αύξων αριθμός αλλά τα ιδρύματα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά (ανά εκατοντάδα).

Αυτό προκύπτει από τη φετινή κατάταξή τους στη λεγόμενη «λίστα της Σαγκάης», που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης 500 πανεπιστημίων απ' όλο τον κόσμο. Για ακόμη μία χρονιά - όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια - τα δύο ελληνικά ανώτατα ιδρύματα παραμένουν στις ίδιες θέσεις.

Και φέτος πάντως τα αποτελέσματα της λίστας της Σαγκάης δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις για τα πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 20 καλύτερα. Τα αμερικανικά ιδρύματα καταλαμβάνουν 17 από τις 20 πρώτες θέσεις. Μάλιστα, στην κορυφή είναι και πάλι το Χάρβαρντ. Η εικοσάδα συμπληρώνεται από τρία βρετανικά πανεπιστήμια: το Κέμπριτζ στην 5η θέση, της Οξφόρδης στη 10η και το Πανεπιστήμιο - Κολέγιο του Λονδίνου στην 20ή.
Η λίστα της Σαγκάης περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης πανεπιστημίων με βάση τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές τους επιδόσεις. Πραγματοποιείται από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ζία Τονγκ της Σαγκάης. Η πρώτη λίστα δημοσιοποιήθηκε το 2003. Ανάμεσα στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ιδρυμάτων είναι τα Βραβεία Νομπέλ ή Φιλντς που έχουν απονεμηθεί σε φοιτητές ή διδάσκοντες των πανεπιστημίων, καθώς και ο αριθμός των επιστημονικών εργασιών από ερευνητές τους που έχουν δημοσιευτεί στις επιστημονικές επιθεωρήσεις «Νature» και «Science».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που ασκούν κριτική στα αποτελέσματα της λίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου