Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Aποψη: Νέα εποχή για τα ελληνικά ΑΕΙ-Του Ι. Γρυσπολακη πρώην πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης


Του Ιωακειμ Γρυσπολακη*

Με την, από καιρό επιδιωκόμενη, συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου ψηφίζεται επιτέλους η ριζοσπαστικότερη αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για το τελικό αποτέλεσμα, που υλοποιεί επιτέλους τη συνταγματική ρήση για το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ με τη μεταφορά πληθώρας αρμοδιοτήτων των υπουργείων στο Συμβούλιο Ιδρύματος, καθορίζει τους διακριτούς ρόλους διδασκόντων και διδασκομένων, επαναφέρει τους πανεπιστημιακούς χώρους στην κυριαρχία της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνει τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις και καθιερώνει τις σχολές σε ολοκληρωμένες ακαδημαϊκές και διοικητικές μονάδες.


Το διακύβευμα από αύριο είναι η εφαρμογή του νόμου και η ομαλή μετάβαση από το σημερινό καθεστώς σε εκείνο που ισχύει σε Ευρώπη και Αμερική. Ουδείς τρέφει αυταπάτες ότι οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, του δογματισμού και της συντήρησης θα παραιτηθούν απεμπολώντας τα κεκτημένα. Κεκτημένα, όμως, εις βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού, αφού η Ελλάδα ήταν έως το 2009 πρώτη σε χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά τελευταία σε απόδοση και προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Εδώ θα δείξουμε όλοι πόσο εκτιμούμε τον ιδρώτα του λαού και πόσο υπολογίζουμε την αγωνία αυτού του τόπου για ένα άλμα προς τα εμπρός. Από τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού πανεπιστημίου αναμένουμε τη συμπαράταξη για τον αγώνα της ανασύνταξης και της προσφοράς. Εκείνοι οι καθηγητές, που χρησιμοποιούσαν το πανεπιστήμιο ως εφαλτήριο οικονομικής ανέλιξης, να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να συμπαραταχθούν με τους συναδέλφους τους που τιμούν με το έργο τους τη χώρα διεθνώς, ενώ οι φοιτητές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ρόλος τους περιορίζεται στην αφοσίωση στη μάθηση, προκειμένου μετά το πέρας των σπουδών τους να εισέλθουν στον στίβο της ζωής, προσφέροντας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη της κοινωνίας.

*Καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου