Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Μαχαίρι» στις προσλήψεις συμβασιούχων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

Από τον Αγγελιοφόρο 


Σε συρρίκνωση του προγράμματος σπουδών οδηγούν οι περικοπές στις πιστώσεις για προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων στα πανεπιστήμια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο του προγράμματος σπουδών αναμένεται να αντιμετωπίσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, λόγω των τεράστιων περικοπών στις πιστώσεις για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του ΠΔ 407/80 στα πανεπιστήμια αλλά και τους ωρομίσθιους στα ΤΕΙ.

Οπως εκτιμούν εκπρόσωποι των συμβασιούχων διδασκόντων στα ΑΕΙ, οι περικοπές ξεπερνούν το 60%, με αποτέλεσμα πάρα πολλά μαθήματα -τόσο υποχρεωτικά, όσο και επιλεγόμενα- να μένουν εκτός προγράμματος σπουδών από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι δόθηκαν τουλάχιστον 555 πιστώσεις 12μηνης διάρκειας, φέτος ανακοινώθηκαν μόλις 250 πιστώσεις 9μηνης διάρκειας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για περικοπές μαθημάτων και ελλιπή προγράμματα σπουδών.
«Οι περικοπές αυτές δε θα οδηγήσουν μόνο σε εκατοντάδες απολύσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα. Το κυριότερο είναι ότι, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αδιοριστία των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, θα οδηγήσουν σε σημαντική υποβάθμιση των σπουδών, καθώς πάρα πολλά μαθήματα δε θα προσφέρονται», ανέφερε ο Παναγιώτης Σωτήρης, συμβασιούχος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και εκπρόσωπος στις «Πρωτοβουλίες Διδασκουσών και διδασκόντων ΠΔ 407/80».
Οπως είπε, τα προβλήματα αναμένεται να γιγαντωθούν ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδίως στα νεοσύστατα τμήματα, αφού οι ανάγκες τους καλύπτονται κατεξοχήν από συμβασιούχους διδάσκοντες, λόγω του χαμηλού ποσοστού διορισμών μόνιμων καθηγητών.
«Οσα πανεπιστήμια είχαν μεγάλο αριθμό διδασκόντων 407 θα έχουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι συμβασιούχοι πρόσφεραν πάνω από το 1/3 του διδακτικού έργου. Αν αυτοί περικοπούν στο 60%, το πανεπιστήμιο θα έχει ένα καθαρό έλλειμμα στο διδακτικό του προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι δε θα διδάσκονται κομβικά μαθήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απώλειες ωρών
Στο μεταξύ, τεράστιες περικοπές ανακοινώθηκαν και στους συμβασιούχους των ΤΕΙ. Εκπρόσωποί τους κάνουν λόγω για απώλειες πολλών διδακτικών ωρών, λόγω της δραστικής μείωσης των ωρομισθίων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΤΕΙ-Θ, Νίκος Αβραμίδης, ενώ πέρσι είχαν προσληφθεί περίπου 5.500 ωρομίσθιοι, για το νέο ακαδημαϊκό έτος εγκρίθηκαν μόλις 1.300 προσλήψεις!
«Τα τμήματα δε θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα σπουδών. Δεν αποκλείεται και φοιτητές να μείνουν εκτός εργαστηρίων», σχολίασε ο κ. Αβραμίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα από τη μείωση των πιστώσεων κατέστησαν εμφανή στο ΑΤΕΙ-Θ από την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, οι 970 έκτακτοι εκπαιδευτικοί μειώθηκαν στους 670 το εαρινό εξάμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου