Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ψηφίζεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια

Από το Έθνος


Τις αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, αναμένουν οι πανεπιστημιακοί, ενώ οι πρυτάνεις συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο.

Τις αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, αναμένουν οι πανεπιστημιακοί, ενώ οι πρυτάνεις συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο.


Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ξεκινάει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου "Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων", ενώ την Τετάρτη θα αποτελεί νόμο του κράτους. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, η οποία είχε αντιδράσει έντονα όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως όσον αφορά τα Συμβούλια Διοίκησης και τον τρόπο επιλογής του πρύτανη, συνεδριάζει τη Δευτέρα προκειμένου να σταθμίσει τα νέα δεδομένα που θα υπάρχουν.
Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, θα πραγματοποιήσουν την ίδια ημέρα έκτακτη Σύνοδο και θα ζητήσουν ?έστω και την τελευταία στιγμή? να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου προτάσεις των πανεπιστημιακών.

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι στο τελικό σχέδιο νόμου θα υπάρχουν αλλαγές και πλέον μένει να δούμε αν θα ικανοποιηθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ρόλος της Συγκλήτου αναβαθμίζεται και πλέον θα αποφασίζει και θα έχει τον έλεγχο για τα ακαδημαϊκά θέματα των ιδρυμάτων.

Επίσης, θα χαράσσει την πολιτική της έρευνας και θα ελέγχει την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών. Σχετικά με το Συμβούλιο Διοίκησης, θα έχει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.

Μιλώντας χθες στο "Εθνος", ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νίκος Σταυρακάκης υπογράμμισε ότι "περιμένουμε το τελικό κείμενο για να τοποθετηθούμε. Εμείς έχουμε ζητήσει, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης και ο κοσμήτορας να εκλέγονται από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων". Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας κατέθεσε έξι τροπολογίες στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής για το νομοσχέδιο, οι οποίες αφορούν, κυρίως, το μοντέλο διοίκησης.

Ειδικότερα, προτείνει αυξημένη πλειοψηφία (8-6) για τα αιρετά εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου έναντι των εξωτερικών και εκλογή του πρύτανη από το σύνολο μελών ΔΕΠ κάθε ιδρύματος ύστερα από προεπιλογή και πρόταση του Συμβουλίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου