Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ: Απόφαση ΔΕ για το προσχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


 Ζωγράφου 9-7-2011

Θέμα: Απόφαση ΔΕ για το προσχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ΔΕ της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ μετά από συζήτηση για το προσχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δημοσιοποίησε το ΥΠΔΒΜΘ αποφάσισε:
1.  Το προσχέδιο νόμου διατηρεί σχεδόν όλα τα στοιχεία του κειμένου διαβούλευσης που είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του συνόλου σχεδόν της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
2.  Δεν υπήρξε καμιάς μορφής διάλογος για τις προτεινόμενες διατάξεις συγχωνεύσεων τμημάτων, σχολών και Πανεπιστημίων.
3.  Την αντίθεσή μας στην ψήφιση του προσχέδιου νόμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων και στην έναρξη διαλόγου για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.
4.  Την επιθυμία μας να δοθεί νέο, ενδιάμεσο κείμενο για το θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων, που θα λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις όλων των Φορέων της Πανεπιστημιακής κοινότητας (θεσμικά όργανα, συνδικαλιστικοί φορείς) με επαρκή χρόνο διαλόγου και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
5.  Την έντονη επιφύλαξη και ανησυχία μας στη χωρίς σχεδιασμό και στόχους χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων που θα υπακούει απλά στην ανάγκη περικοπής δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εμπειρίες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση:
•   Εισάγει, για πρώτη φορά, το ρόλο της «αγοράς» στην αποστολή των Πανεπιστημίων
ñ  Καταργεί τα τμήματα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική  μονάδα μετατρέποντας τα σε Προγράμματα Σπουδών στο πλαίσιο Σχολών.
ñ  Δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό και ολοκληρωτικό μοντέλο διοίκησης ανάλογο αυτό των ανωνύμων εταιριών.
•   Καταργεί την έννοια του Πανεπιστημιακού Ασύλου, απαλείφοντας κάθε αναφορά σε αυτό.
·       Απομακρύνει τα Πανεπιστήμια από τα ιδανικά της Παιδείας και υποβαθμίζει τις σπουδές καθώς συγχέει την εκπαίδευση με την κατάρτιση και εισάγει ταχύρρυθμα, αμφίβολης ποιότητας και επαγγελματικής επάρκειας προγράμματα σπουδών.
•   Καταργεί την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, εγείροντας σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
•   Περιορίζει την εσωτερική δημοκρατία στα πανεπιστήμια και ακυρώνει τη συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών και στη λήψη των αποφάσεων.
•   Εισάγει τη δυνατότητα λειτουργίας των Πανεπιστημίων με διαφορετικούς Οργανισμούς τους οποίους συντάσσει το κάθε Ίδρυμα.
•   Προβλέπονται δίδακτρα, αρχικά, για ορισμένες «υπηρεσίες εκπαίδευσης».
·      Η χρηματοδότηση της ανώτατης παιδείας που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας, γίνεται υπό όρους, με επιχειρηματικά κριτήρια.
·      Περιορίζει τη φοιτητική μέριμνα, εισάγει τα δίδακτρα και καταργεί την δωρεάν διανομή συγγραμμάτων κατευθύνοντας  τους φοιτητές χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων στη λήψη δανείων.

Ειδικότερα για το Φορέα ΕΕΔΙΠ:
1)  Προτείνεται αναιτιολόγητα η μετονομασία του υπάρχοντα φορέα σε «Ειδικό Εκπαιδευτικό και Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΕΕΠ)», χωρίς η μετονομασία αυτή να συνεπάγεται καμιά αλλαγή στο επιτελούμενο έργο. Η επιπλέον δυνατότητα που παρέχεται με το νέο νόμο στο προσωπικό που διαθέτει διδακτορικό τίτλο σπουδών να επιτελεί αυτοδύναμο διδακτικό έργο, δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του φορέα και δεν συνιστά λόγο μετονομασίας του. Επίσης ανατρέπονται αυθαίρετα τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα με την αντικατάσταση της διαζευκτικής δυνατότητας πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ και επαγγελματικής/εκπαιδευτικής εμπειρίας ή μεταπτυχιακού τίτλου ή τριών συναφών δημοσιεύσεων ή μονογραφίας ή συνδυασμού των παραπάνω, με την απόλυτα καθορισμένη προϋπόθεση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Θεωρούμε άδικη και αυθαίρετη τη διάταξη αυτή, αφού εκτός του ότι  τυχόν πολυετή πτυχία σπουδών και τριετής επαγγελματική/εκπαιδευτική εμπειρία που προβλέπονται από τον υπάρχοντα νόμο υπερσκελίζονται από πτυχία τυχόν ολιγοετών βασικών σπουδών και π.χ. μονοετούς ΠΜΣ, το προσωπικό ΕΕΔΙΠ όχι μόνο επιτελεί το έργο για το οποίο προσλήφθηκε εδώ και χρόνια, αλλά έχει επανειλημμένα κριθεί από εκλεκτορικά σώματα για την επάρκεια και την ικανότητά του στο επιτελούμενο διδακτικό έργο και στην εν γένει επιστημονική του δραστηριότητα. Συνεπώς οποιαδήποτε μεταβατική διάταξη θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο ΕΕΔΙΠ. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση εγείρει σοβαρό ζήτημα άνισης μεταχείρισης και αντισυνταγματικότητας, ιδιαίτερα όταν παράλληλα φημολογείται πρόθεση ανακατανομής άλλων κατηγοριών προσωπικού που μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί σε άλλους φορείς και προσφέρουν άλλου είδους έργο. Συμπερασματικά, ολόκληρο το ήδη υπηρετούν προσωπικό πρέπει να περιλαμβάνεται στο φορέα.

2)  Οι προτεινόμενες διατάξεις ουσιαστικά αποκλείουν την εκπροσώπηση των μελών ΕΕΔΙΠ στα θεσμικά όργανα του ΑΕΙ. Θεωρούμε αυτονόητη την εκπροσώπηση του ΕΕΔΙΠ στα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου, καθόσον μάλιστα προτείνεται η αναβάθμιση του έργου μερίδας μελών μέχρι του επιπέδου της αυτοδύναμης διδασκαλίας. Συνεπώς, ως διδακτικό προσωπικό, ζητάμε την εκπροσώπηση του φορέα ΕΕΔΙΠ τόσο στα όργανα (Συμβούλιο Διοίκησης, Σύγκλητος, ΓΣ Σχολής, ΓΣ Προγράμματος Σπουδών), όσο και στα εκλεκτορικά σώματα των θεσμικών οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων (Συμβούλιο Διοίκησης, Πρυτανικές αρχές, Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι Προγραμμάτων Σπουδών).
Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνουμε οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου να περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Ο φορέας του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ), διατηρείται.
2. Τα μέλη της κατηγορίας αυτού του προσωπικού επιτελούν ειδικό ή και εργαστηριακό/ εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα πανεπιστήμια. Σε μέλη ΕΕΔΙΠ, κατόχους διδακτορικού διπλώματος, δύναται να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο.
3. Τυπικά προσόντα για τον διορισμό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας προσωπικού των πανεπιστημίων είναι πτυχίο Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., σε συναφές πεδίο με το προς διδασκαλία αντικείμενο και τριετής τουλάχιστον επαγγελματική/εκπαιδευτική προϋπηρεσία ή συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή τριών συναφών δημοσιεύσεων ή μονογραφίας ή συνδυασμού των παραπάνω.
4.Τα μέλη ΕΕΔΙΠ εκπροσωπούνται αυτόνομα σε όλα τα όργανα διοίκησης και στα εκλεκτορικά σώματα όλων των θεσμικών οργάνων του πανεπιστημίου. .
5.Τα κατά τη δημοσίευση του νόμου υπηρετούντα μέλη ΕΕΔΙΠ Ι και ΙΙ, περιλαμβάνονται στον ενιαίο κλάδο ΕΕΔΙΠ και διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Με Π.Δ. που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζονται η βαθμολογική και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη των μελών ΕΕΔΙΠ. Με όμοιο διάταγμα καθορίζονται τα σχετικά με τη μονιμοποίηση και τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Σε περίπτωση συγχώνευσης ιδρυμάτων, κατάτμησης και ένταξης σχολών, οι θέσεις ΕΕΔΙΠ μεταφέρονται στο ενιαίο ίδρυμα.
6.Μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων Π.Δ. παραμένουν σε ισχύ τα υπάρχοντα Π.Δ. Ειδικά τα για τα νέα μέλη ΕΕΔΙΠ που τελούν επί θητεία παραμένουν σε ισχύ τα παλιά Π.Δ. μέχρι τη μονιμοποίηση τους.

Στο βαθμό που, παρά τα εκτεθέντα παραπάνω, το Υπουργείο εμείνει στη θέση του για μετονομασία του φορέα, τότε προτείνεται ο τίτλος «Ειδικό και Εργαστηριακό Εκπαιδευτικό Προσωπικό» (ΕΕΕΠ), το σημείο 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ο φορέας του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού  (ΕΕΔΙΠ κλάδου Ι και κλάδου ΙΙ ) μετονομάζεται σε «Ειδικό και Εκπαιδευτικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΕΕΠ)», ενώ τα υπόλοιπα σημεία παραμένουν ως έχουν.

            Στην ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ θεωρούμε πως μία οργανωμένη αντίδραση των πανεπιστημιακών, σε συντονισμό και με τις άλλες συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια ενάντια στη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία σε εγρήγορση και κινητοποίηση με όλα τα θεμιτά μέσα για την υπεράσπιση του αγαθού της “Παιδείας”.

Γι’ αυτό:
1.  Καλούμε του Συλλόγους μέλη μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενάντια στο σχέδιο νόμου.
2.  Καλούμε τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας να συγκροτήσουν Πρωτοβουλίες ανά Πανεπιστήμιο και κεντρικά και να ενισχύσουν υπάρχουσες με την συμμετοχή μελών ΕΕΔΙΠ, ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχων διδασκόντων, εργαζόμενων, διοικητικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.
3.  Καλούμε τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν αποφάσεις ευθύνης αναστέλλοντας τη λειτουργία των Πανεπιστημίων από την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή.
4.    Εντέλλεται η ΕΓ να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και να αποφασίσει τρόπους δράσης κατά περίπτωση.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.


Ο Πρόεδρος






Η Γ. Γραμματέας



Μανόλης Ντουντουνάκης
ΕΕΔΙΠ Πολυτεχνείο Κρήτης
Ζαμπία Κατσανεβάκη
ΕΕΔΙΠ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου