Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΤΟΥΣ «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ» ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ: Διώκονται μαθητές και εκπαιδευτικοί στα Χανιά γιατί διαδήλωσαν!

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων σχηματίστηκε και υποβάλλεται δικογραφία για τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά, με βάση την οποία καλούνται στο πλαίσιο προανακριτικής διαδικασίας να καταθέσουν με την κατηγορία της «διατάραξης κοινής ειρήνης» τρεις μαθητές, ένας εκπαιδευτικός, ένας πανεπιστημιακός και ένα μέλος της Ένωσης Γονέων Νομού Χανίων, κατόπιν υπόδειξης από αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υποβληθείσα δικογραφία, περίπου 500 άτομα μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές κρατούσαν πανό με τα συνθήματα «Για ποια παιδεία μιλάτε;» και «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Οι διαδηλωτές κατηγορούνται ότι είχαν σκοπό να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, ότι απώθησαν βίαια τους αστυνομικούς που διέκοψαν την πορεία τους και ότι τραυμάτισαν ελαφρά αστυνομικό. Οι κληθέντες επελέγησαν από φωτογραφικό υλικό που αναζήτησε η αστυνομία ώστε να αναγνωρίσει άτομα από το πλήθος των διαδηλωτών.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων, Νίκος Τζινευράκης, δήλωσε ότι «οι μαθητές είχαν γνωστοποιήσει ότι δεν θα κατέβαιναν στην παρέλαση με τα κλασικά σχήματα, αλλά ήθελαν να διαδηλώσουν με το δικό τους τρόπο τα αιτήματά τους. Όταν μάθαμε, την προηγούμενη μέρα της παρέλασης, ότι είχαν έρθει τρεις διμοιρίες αστυνομικών ενισχύσεων στα Χανιά, θεωρήσαμε ότι τα παιδιά μας θα δεχθούν επίθεση και είχαμε καθήκον -και που αλλού θα μπορούσαμε να είμαστε παρά δίπλα στα παιδιά μας- να τα προστατεύσουμε. Όταν σταμάτησαν τα παιδιά την πορεία τους και ξεκίνησαν προπηλακισμοί φωνάξαμε «μην κτυπάτε τα παιδιά». Φυσικά δεν πήγαμε να σταματήσουμε την παρέλαση, αλλά υπήρχε τεράστια αστυνομική δύναμη για να σταματήσει τα παιδιά. Είχαμε καθήκον και ειδοποιήσαμε τους γονείς να είναι εκεί, αν τυχόν δεχθούν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις».

Η ΕΛΜΕ Χανίων, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει «τις αναίτιες και με μόνο στόχο την τρομοκράτηση, κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση από τον Πταισματοδίκη Χανίων τριών μαθητών και τριών ενηλίκων, εκπαιδευτικών και γονέων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και διαμαρτυρία των μαθητών των σχολείων που βρίσκονταν υπό κατάληψη στην πόλη των Χανίων την ημέρα της παρέλασης, την Πέμπτη, 28-10-2010. Η κλήση για κατάθεση έγινε με μόνο στοιχείο την αναγνώριση τους (;) ανάμεσα σε 1.000 και πλέον άτομα (!), από αστυνομικό σε φωτογραφίες και βίντεο που συνέλεξε η αστυνομία από τα τοπικά ΜΜΕ. Ο χρόνος της κλήσης (οκτώ μήνες μετά τις μαθητικές κινητοποιήσεις και λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων) είναι αποκαλυπτικός των προθέσεων όσων σχεδιάζουν την ποινικοποίηση των αγώνων, ειδικά σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται στους δρόμους με τα ίδια δίκαια αιτήματα».

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί σε κινητοποίηση τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 9 π.μ., στα Δικαστήρια, για να εκδηλώσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στους διωκόμενους που έχουν κληθεί για προανάκριση, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου