Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πως κατανέμονται οι θέσεις για μετεγγραφές

Από το Έθνος

Αναλυτικά στοιχεία για τη φετινή κατανομή των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανάρτησε χθες το υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του (www.minedu.gov.gr). Οι υποψήφιοι με δικαίωμα μετεγγραφής θα διεκδικούν την εισαγωγή τους βάσει μορίων.

Η αναλυτική αυτή ανακοίνωση γίνεται, διότι μετά την απόφαση για κατάργηση των μετεγγραφών από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, πρέπει οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων να γνωρίζουν πόσες θέσεις τούς αναλογούν σε κάθε τμήμα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ .

Οπως υπογραμμίζει το υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που όλοι οι πρωτοετείς θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο ίδρυμα που θα φοιτήσουν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, χωρίς τη διαδικασία των μετεγγραφών, αφού από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 αυτές καταργούνται.

Κατανομή
Οι υποψήφιοι, που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής, θα διεκδικούν πλέον την εισαγωγή τους βάσει των μορίων τους και των προτιμήσεών τους στις επιπλέον θέσεις των ειδικών περιπτώσεων πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων.

Οπως φαίνεται από την επεξεργασία των στοιχείων, η κατανομή των θέσεων που διατίθενται στα πανεπιστήμια για τις ειδικές κατηγορίες κατανέμονται ως εξής: Για τους πολύτεκνους 1.901 θέσεις, για τους τρίτεκνους 1.605 και για την κατηγορία "κοινωνικά κριτήρια" (οικονομικοί λόγοι, ορφανοί κ.ά.) 669.

Αντίστοιχα για τα ΤΕΙ δίνονται: 1.853 θέσεις σε πολύτεκνους, 1.567 σε τρίτεκνους και 445 για την κατηγορία των υποψηφίων με "κοινωνικά κριτήρια".

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα οι πολύτεκνοι είναι οι ευνοημένοι των φετινών αλλαγών για τις μετεγγραφές, αφού το 2010 είχαν καταθέσει αιτήσεις 3.224 πολύτεκνοι, ενώ φέτος το υπουργείο διαθέτει για αυτούς 3.754 θέσεις.

Αντίθετα για τους τρίτεκνους το υπουργείο δίνει φέτος 3.172 θέσεις, ενώ πέρυσι οι αιτήσεις ήταν 5.007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου