Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πως θα δοθούν οι επιταγές για την φοίτηση των σπουδαστών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ


Η  χορήγηση επιταγών αρχικής κατάρτισης, απ το υπ. Παιδείας , θα  δίδονται σε δικαιούχους:

_ είτε με κοινωνικά κριτήρια για την ειδικότητα επιλογής τους
_ είτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων που θα επιλέξουν ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της στροφής σε τεχνικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης.

Η χορήγηση επιταγών αρχικής κατάρτισης  αφορά νέους 18-25 ετών, στη μεταϋποχρεωτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η κατάρτιση μέσω χορήγησης επιταγών κατάρτισης ή εκπαιδευτικών κουπονιών (Vouchers), αφορά στη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης (δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ) σύμφωνα με προκαθορισμένες μονάδες τιμολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών.

Το Voucher (επιταγή κατάρτισης ή κουπόνι κατάρτισης) ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία μεταβιβάζεται στον ωφελούμενο ως επιχορήγηση με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή του με υπηρεσίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Η χρήση του εν λόγω μοντέλου παροχής υπηρεσιών δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να επιλέγουν οι ίδιοι την υπηρεσία και τον φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες. 

Η  χορήγηση επιταγών αρχικής κατάρτισης στοχεύει αφενός στη διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και αφετέρου στον εξορθολογισμό της οριζόντιας και κάθετης κινητικότητας των σπουδαστών, δηλαδή στη δυνατότητα μιας πρώτης ευκαιρίας αρχικής κατάρτισης σε άτομα που κινδυνεύουν με αποκλεισμό. Επιπλέον στοχεύουνστη στοχευμένη κατεύθυνση νέων με κατάρτιση σε ειδικότητες που εκτιμάται ότι θα έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια και παράλληλα υπηρετούν τις αναπτυξιακές στρατηγικές της Ελλάδας.

Στόχοι είναι:
α) η συνδρομή των κοινωνικά ασθενέστερων για ένταξη σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ
β) η βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων και των Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., καθώς και των παραρτημάτων τους
γ) η προώθηση ειδικοτήτων που υπηρετούν τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και στη σύνδεση των παρεχόμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Χορήγηση επιταγών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε δικαιούχους - ωφελούμενους
Πέραν της επιταγής κατάρτισης χορηγείται συμπληρωματικά, σε όσους δικαιούνται, εφάπαξ βοήθημα για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς και διαβίωσης των καταρτιζομένων με τη μορφή υποτροφίας προκειμένου να διασφαλίζονται ή/και να επαυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής και η κινητικότητα των δικαιούχων.

Η επιταγή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης θα είναι ηλεκτρονική (ηλεκτρονική μεταφορά χρηματοδότησης από το δικαιούχο προς τους παρόχους κατάρτισης - δημόσιακαι ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. - για λογαριασμό των ωφελούμενων και θα ενεργοποιείται με την βεβαίωση εγγραφής στο Ι.Ε.Κ., που θα πιστοποιείται από τη ΓΓΔΒΜ.

Ο τρόπος πληρωμής της επιταγής Α.Ε.Κ. (αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) θα γίνεται με σταδιακή εξόφληση και πληρωμή σε προκαθορισμένες δόσεις ανάλογα με την πρόοδο της υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης. Ο τρόπος και οι δόσεις καταβολής μπορεί να γίνεται σε δυο δόσεις, δηλαδή με την εγγραφή και έναρξη καθενός εκ των δύο εξαμήνων σπουδών. Ο δικαιούχος κατάρτισης δικαιούται και δεύτερη ισόποση επιταγή αρχικής κατάρτισης για το δεύτερο έτος σπουδών του, εφόσον βέβαια έχει επιτυχώς ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών.

Τεχνική υποστήριξη – διαχείριση
Η διαχείριση-παρακολούθηση της πράξης θα γίνει από τη ΓΓΔΒΜ  τόσο με τη θέσπιση και λειτουργία του κατάλληλου συστήματος διαχείρισης όσο και με την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων για την καταγραφή των ωφελούμενων, την παρακολούθηση των ενδιαφερομένων ατόμων και των επιλογών που αφορούν στην κατάρτισή τους, τον έλεγχο της ποιότητας της κατάρτισης καθώς και των διαδικασιών που αφορούν στις πληρωμές των επιταγών – vouchers, την ηλεκτρονική μεταβίβαση πληρωμών των επιταγών για λογαριασμό των δικαιούχων προς τα δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ..

Θα χρηματοδοτηθούν και υποστηρικτικές-ενισχυτικές δράσεις (π.χ. δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης, ενημερωτικά φυλλάδια, έντυπο υλικό, κ.α.) που συμβάλλουν τόσο στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση της βασικής δράσης όσο καιστην παροχή επαρκούς πληροφόρησης, με κάλυψη και του αντίστοιχου κόστους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθολογική επιλογή από τα ενδιαφερόμενα άτομα μεταξύ των εκάστοτε διαθέσιμων προγραμμάτων κατάρτισης. Η παροχή πληροφόρησης θα δίδεται από τα κατά τόπους Ι.Ε.Κ. (δημόσια ή ιδιωτικά).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου