Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το Εθνικό Τυπογραφείο στη μάχη των σχολικών βιβλίων

Από την Καθημερινή

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

«Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι όταν υπάρχει δουλειά. Γιατί η δουλειά είναι δύναμη για τους εργαζομένους. Με αυτά τα λόγια ο κ. Ευάγγελος Βουτσινάκης, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού, εξηγεί την απόφαση των εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο να δουλέψουν εθελοντικά και εντατικά προκειμένου να φτάσουν στα σχολεία «τεύχη» με τα πρώτα κεφάλαια των βιβλίων και να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Ο ήχος της φωνής του φτάνει με μεγάλη δυσκολία στα αυτιά μου. Βρισκόμαστε στην κεντρική αίθουσα παραγωγής του Εθνικού Τυπογραφείου και ο θόρυβος από τις εκτυπωτικές μηχανές που δουλεύουν πυρετωδώς αναγκάζει τους εργαζομένους να φωνάζουν ή να κάνουν νοήματα για να συνεννοηθούν μεταξύ τους.


Τα πιεστήρια τρέχουν, τα μελάνια απλώνονται και τα μαχαίρια κόβουν σελίδες χωρίς διάλειμμα στο Εθνικό Τυπογραφείο από το προηγούμενο Σάββατο το πρωί. Μόλις μία ημέρα πριν, το βράδυ της Παρασκευής έφτασε η εντολή να τυπωθούν τα συγκεκριμένα «τεύχη». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «πρόχειρο βιβλίο», ασπρόμαυρο, που περιέχει τα πρώτα κεφάλαια των σχολικών εγχειριδίων 4 - 5 μαθημάτων. Μια λύση ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την καθυστέρηση της διαδικασίας για την προμήθεια χαρτιού προκειμένου να τυπωθούν τα σχολικά βιβλία. Ολες οι άλλες εκτυπωτικές υποχρεώσεις του Εθνικού Τυπογραφείου αναβλήθηκαν για τουλάχιστον μια εβδομάδα και οι εργαζόμενοι, περίπου 50 τεχνικοί, όλο το προσωπικό της διεύθυνσης εκτυπώσεων και βιβλιοδεσίας, αλλά και κάποιοι από τις διοικητικές υπηρεσίες κλήθηκαν να επιτύχουν ένα μικρό άθλο. Να τυπώσουν έως το τέλος της εβδομάδας τα αναγκαία τεύχη. Οι περισσότεροι εργάστηκαν ολόκληρο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από το πρωί έως τις δύο μετά τα μεσάνυχτα και θα συνεχίσουν όπως οι ίδιοι λένε και τις επόμενες ημέρες. «Δεν ακολουθήσαμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου, βάλαμε πάνω στις μηχανές ό,τι χαρτί υπήρχε και αρχίσαμε να τυπώνουμε. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση, να συνεισφέρουμε για να εξυπηρετηθεί η κοινωνία», λέει ο κ. Βουτσινάκης.
Αλλωστε, το Εθνικό Τυπογραφείο έχει κληθεί πολλές φορές να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα. Πριν από λίγο καιρό με την απογραφή αλλά και κάθε φορά που προκηρύσσονται έκτακτες εκλογές, δηλαδή «πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια».

Και το ωράριο εργασίας; Ο κ. Θοδωρής Πέρσης, που εργάζεται στο τυπογραφείο εδώ και 26 χρόνια ανασηκώνει του ώμους. «Δουλεύουμε όσο να κουραστούμε. Μετά πάμε σπίτι». Λίγο πιο δίπλα, ο τεχνολόγος γραφικών τεχνών κ. Αρης Τσόλκας που εργάζεται στο Εθνικό Τυπογραφείο τα τελευταία χρόνια, τοποθετεί τα εξώφυλλα των τευχών στο ανάλογο μηχάνημα. Στην ερώτηση γιατί δουλεύει τόσες ώρες εθελοντικά, δεν διστάζει καθόλου. «Γιατί αυτό που συμβαίνει, να δουλεύουμε και να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε έκτακτες καταστάσεις, είναι καλό για εμάς» απαντά. «Η δουλειά μας είναι παραγωγική. Αν κάτι πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» συμφωνεί όλη η ομάδα του τυπογραφείου. Στο τέλος της αλυσίδας παραγωγής, από το μηχάνημα που κάνει τριτομία, δηλαδή κόβει τις τρεις πλευρές εκτός από τη ράχη, του εγχειριδίου προκειμένου να το ευθυγραμμίσει και να γίνει περίπου «κανονικό βιβλίο», κυλάει το «τεύχος» για την Γ΄ Τάξη του Γυμνασίου. Περιέχει σελίδες από τα βιβλία για τη Νεοελληνική Γλώσσα, την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, τα Κείμενα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και τα Θρησκευτικά, και πρόκειται να μοιραστεί άμεσα στα σχολεία της Αττικής.

Το Εθνικό Τυπογραφείο στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο επί της οδού Καποδιστρίου από το 1905. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο κτίσμα, που όμως δεν διαθέτει υποδομή για να εξυπηρετήσει μεγάλη γραμμή παραγωγής. Από την μπροστινή είσοδο χωράει μόνο κάρο. Ετσι, αυτές τις ημέρες ένας υπάλληλος από το πρωτόκολλο έχει επιστρατευτεί για να μεταφέρει με καρότσι τα «τεύχη» που τυπώνονται στο υπόγειο, προκειμένου να βγουν από την πίσω είσοδο. Αντίθετα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Εθνικού Τυπογραφείου είναι υπερσύγχρονος. «Ο,τι βλέπεις εδώ μέσα είναι όλα Μέρκελ» μου λέει χαμογελώντας ο κ. Θοδωρής Πέρσης, εννοώντας ότι πρόκειται για μηχανήματα γερμανικής προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου