Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Διαδικασία συνέντευξης υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων

Παρουσίαση από τον αιρετό του Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αττικής Νικηφόρο Δημήτρη

1. Τρόπος πρόσκλησης υποψηφίων

Οι υποψήφιοι καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ενημερώνονται με ευθύνη των Διευθύνσεων και των Γραφείων εκπαίδευσης.

2. Καθορισμός ημερομηνίας

Οι ημερομηνίες προσέλευσης των υποψηφίων ορίζονται από το Συμβούλιο Επιλογής.

Υποψήφιοι που δηλώνουν κώλυμα προσέλευσης κατά την καθορισμένη γι' αυτούς ημερομηνία υποβάλλουν προς το συμβούλιο επιλογής, με fax ή e-mail, αίτημα αλλαγής ημερομηνίας. Το συμβούλιο εξετάζει την αναγκαιότητα, βάσει της τεκμηρίωσης του αιτήματος του υποψηφίου και σε εξαιρετική περίπτωση, δύναται να ορίζει νέα ημερομηνία προσέλευσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνεντεύξεων.

Υποψήφιοι που δεν προσέρχονται στη συνέντευξη αποκλείονται από την επιλογή.

3. Τράπεζα θεμάτων - μελετών περίπτωσης

Για τη διεξαγωγή της συνέντευξης καταρτίζεται τράπεζα θεμάτων-μελετών περίπτωσης. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται ομάδα εργασίας, έργο της οποίας είναι η επιλογή θεμάτων για την κατάρτιση πίνακα θεμάτων και η σφράγιση κάθε θέματος σε ξεχωριστό φάκελο.

Ο φάκελος κάθε θέματος-μελέτης περίπτωσης περιέχει δύο υποφακέλους, που προορίζονται ένας για τον υποψήφιο και ένας για το συμβούλιο.

Οι φάκελοι φυλάσσονται σε ειδικό χώρο, απ' όπου κάθε ημέρα συνέντευξης παραλαμβάνονται, κατά τυχαίο τρόπο, από τον πρόεδρο του οικείου συμβουλίου επιλογής, ισάριθμοι των υποψηφίων φάκελοι.

4. Οι τρεις φάσεις της συνέντευξης


α. Επιλογή φακέλου - προετοιμασία του υποψηφίου

Ο υποψήφιος προσέρχεται στην αίθουσα συνεδριάσεων του συμβουλίου επιλογής και επιλέγει έναν από τους σφραγισμένους φακέλους.

Ο γραμματέας ανοίγει το φάκελο ενώπιον του συμβουλίου και του υποψηφίου και παραδίδει έναν υποφάκελο στον υποψήφιο και έναν στον πρόεδρο του συμβουλίου.

Ο υποψήφιος αποσύρεται σε ειδικό χώρο, για να προετοιμαστεί επί του θέματος-μελέτης περίπτωσης που του έτυχε.

β. Εισήγηση μέλους του συμβουλίου επιλογής

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του συμβουλίου, ανοίγεται ο υποφάκελος και κάθε μέλος παραλαμβάνει αντίγραφο του θέματος.

Το μέλος του συμβουλίου που είχε αναλάβει τη μελέτη του φακέλου του υποψηφίου, παρουσιάζει την εισήγησή του για τον υποψήφιο.

γ. Παρουσίαση του θέματος από τον υποψήφιο-ερωτήσεις μελών του συμβουλίου

Μετά το πέρας του χρόνου που έχει οριστεί από το συμβούλιο επιλογής για την προετοιμασία του θέματος, ο υποψήφιος προσέρχεται στην αίθουσα συνεδριάσεων και παρουσιάζει την περίπτωση που μελέτησε.

Στη συνέχεια, μέλη του συμβουλίου υποβάλλουν ερωτήσεις, με σκοπό να μορφώσουν γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης για την οποία κρίνεται.

Τόσο ο χρόνος της παρουσίασης όσο και ο χρόνος των ερωτήσεων ορίζονται από το συμβούλιο επιλογής και είναι ο ίδιος για κάθε υποψήφιο.


5. Μαγνητοφώνηση συνέντευξης

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του συμβουλίου εγκαθίσταται ψηφιακός εξοπλισμός μαγνητοφώνησης (μικρόφωνα - καταγραφικά) από την εταιρία που έχει αναλάβει τη μαγνητοφώνηση της διαδικασίας της συνέντευξης.

Το σύστημα μαγνητοφώνησης τίθεται σε λειτουργία με την προσέλευση του υποψηφίου στην αίθουσα συνεδριάσεων για την παρουσίαση της περίπτωσης που μελέτησε και την προσφώνηση του ονόματός του από τον πρόεδρο. Η λειτουργία του συστήματος διαρκεί όσο χρόνο βρίσκεται στην αίθουσα ο υποψήφιος και διακόπτεται με το πέρας της συνέντευξης και πριν την αποχώρηση του υποψηφίου.

Το προϊόν μαγνητοφώνησης παραδίδεται ως ηχητικό αρχείο από εταιρία στον πρόεδρο του συμβουλίου επιλογής.

6. Ανακοίνωση της απόφασης του συμβουλίου επί των γραπτών αντιρρήσεων του υποψηφίου

Στο τέλος της διαδικασίας ο πρόεδρος ανακοινώνει στον υποψήφιο την κρίση του συμβουλίου επί των τυχόν γραπτών αντιρρήσεών του σχετικά με τις αξιολογικές μονάδες (σταθερά μόρια) που του έχουν κοινοποιηθεί.

7. Έντυπα αξιολόγησης - μοριοδότηση της συνέντευξης

Η βαθμολογία κάθε μέλους του συμβουλίου αποτυπώνεται σε ξεχωριστό έντυπο αξιολόγησης για κάθε υποψήφιο, στο οποίο καταγράφονται οι μονάδες βαθμολόγησής του με τη σχετική αιτιολόγηση.

Τελικές αξιολογικές μονάδες κάθε υποψηφίου είναι ο μέσος όρος των μονάδων της βαθμολογίας των παρόντων μελών του συμβουλίου. Ο μέσος όρος στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Τα έντυπα αξιολόγησης συγκεντρώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και φυλάσσονται σε φάκελο, ο οποίος μονογράφεται από τον πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου.

8. Τήρηση πρακτικών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο γραμματέας του συμβουλίου έχει την ευθύνη της τήρησης των πρακτικών της διαδικασίας, τα οποία περιλαμβάνουν την προσέλευση των υποψηφίων με τη σειρά και την ώρα που έχουν κληθεί, τα έντυπα με την αιτιολογημένη βαθμολογία των μελών και, τέλος, τη λήξη των εργασιών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου