Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Συμμαχία» στις σχολές κατά των καταλήψεων

Από την Ημερησία

Της Χαράς Καλημέρη


«Ανοικτά πανεπιστήμια» ζητούν ο ένας μετά τον άλλον οι σύλλογοι διδασκόντων στα πανεπιστήμια -χθες στη λίστα προστέθηκαν καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Αθήνας- την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φοιτητές, οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι καταλήψεις.


Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου έστειλε και χθες σαφές μήνυμα ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί, χτυπώντας «καμπανάκι» για το εξάμηνο. «Δεν μπορεί να γίνονται παράλληλα και εξετάσεις και μαθήματα. Είναι ρητά διατυπωμένο στο νόμο ότι για να αρχίσει η περίοδος των μαθημάτων πρέπει να τελειώσει η εξεταστική περίοδος» είπε η κ. Διαμαντοπούλου από τη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «όλοι οι συντελεστές της κοινωνίας, είτε πανεπιστήμια, είτε κοινωνικές οργανώσεις, είτε φοιτητές, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν νόμοι στη χώρα οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται». Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωσε η υπουργός, υπάρχουν επιπτώσεις. Ο νόμος προβλέπει ότι δεν θα γίνονται εξετάσεις αν δεν έχουν ολοκληρωθεί 13 εβδομάδες μαθημάτων, ενώ αν ο φοιτητής δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, τότε θα διαγράφεται αυτομάτως.

Στο «κόκκινο»
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ήδη ορισμένα τμήματα βρίσκονται στο «κόκκινο», αφού οι εξετάσεις είχαν προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου. Συνολικά, 284 τμήματα παραμένουν υπό κατάληψη, την ίδια ώρα, πάντως, που οι φοιτητές οι οποίοι κινητοποιούνται μέσω του Facebook υπέρ της λειτουργίας των ιδρυμάτων διαρκώς αυξάνονται. Στα «δύο» έχει χωριστεί, εξάλλου, η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ (που πρόσκειται στην κυβέρνηση) αφού στα πανεπιστήμια υποστηρίζει τις καταλήψεις, ενώ στα ΤΕΙ τάσσεται υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι καθηγητές ζητούν να λήξουν οι κινητοποιήσεις. Σε κείμενο που υπογράφουν 142 μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ μιλούν για «αδιέξοδες καταλήψεις και ανέξοδες απεργίες που οδηγούν το Πολυτεχνείο, έναν από τους παλαιότερους και εγκυρότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, σε κατάσταση απαξίωσης».

Παράλληλα, 125 καθηγητές του ΑΠΘ υπογράφουν κείμενο που φέρει τον τίτλο «Ανοιχτό μυαλό, ανοιχτό ΑΠΘ» στο οποίο αναφέρουν πως οι «καταλήψεις νεκρώνουν το πανεπιστήμιο, το μετατρέπουν σε έρημη χώρα και επιτείνουν την απαξίωσή του». Οι καθηγητές υπογραμμίζουν πως «το πανεπιστήμιο είναι περιουσία του ελληνικού λαού» και κανείς δεν δικαιούται «να στερεί από χιλιάδες φοιτητές το δικαίωμα στη μόρφωση». Και ο σύλλογος των μελών ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας αναφέρει στην απόφασή του ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να ανοίξει και η πανεπιστημιακή κοινότητα να ενσκήψει στα κρίσιμα προβλήματα που έρχονται. «Πιστεύουμε ότι οι καταλήψεις και το κλείσιμο των ΑΕΙ υπονομεύουν το κύρος των ιδρυμάτων, τα δυσφημούν στην κοινωνία και δημιουργούν εσωτερικές αντιθέσεις», αναφέρουν οι διδάσκοντες.

Το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μπορεί να είχε λίγο κόσμο, αλλά ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε ζημιές σε τράπεζα και επιτέθηκε σε λεωφορείο γεμάτο με επιβάτες.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά κ. Ηλίας Δημητρόπουλος κατήγγειλε τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της τοπικής ένωσης καθηγητών ότι εισέβαλαν στο γραφείο του και τον κράτησαν υπό ομηρεία για τέσσερις ώρες, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου