Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Α. Διαμαντοπούλου: Οι επτά καινοτομίες του υπ. Παιδείας κατά τη νέα σχολική χρονιά

Τις επτά καινοτομίες που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, παρουσίασε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, οι οποίες έχουν ως εξής :

1.Σε 180 σχολεία (21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 63 Γυμνάσια) θα γίνει πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία είναι έτοιμα και θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα αξιολογηθούν, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου κρίνεται σκόπιμο.

2.Στην Α’ Λυκείου - τάξη πρώτης εφαρμογής του «Νέου Λυκείου»- θα εφαρμοστούν αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), τα Μαθηματικά (Άλγεβρα, Γεωμετρία) και την Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνικά και Γραμματεία, Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία). Πλήρεις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου και θα αποσταλούν σε όλα τα σχολεία.

3.Στην Α’ Λυκείου θα εισαχθεί το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project). Ειδικός οδηγός για τον εκπαιδευτικό βρίσκεται, ήδη, σε φάση εκτύπωσης από τον ΟΕΔΒ και άμεσα θα αναρτηθεί, σε ψηφιακή μορφή, στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου.

4.Ιδρύονται Τεχνολογικά Λύκεια, με ειδικότητες βάσει των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, ενισχύοντας την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων τους, οι οποίοι θα έχουν την απαραίτητη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

5.Από τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζεται στην Α’ τάξη των ΕΠΑ.Λ μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από τα ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ στο Τεχνολογικό Λύκειο. Οι μαθητές που θα εγγραφούν φέτος στην Α’ τάξη των ΕΠΑ.Λ θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Λύκειο. Παράλληλα, από τη φετινή σχολική χρονιά αρχίζει η δοκιμαστική διδασκαλία των μαθημάτων υποστήριξης στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά, τα οποία είναι ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών της Α’ τάξης.

6.Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου (http://digitalschool.minedu.gov.gr), (340 χιλιάδες επισκέψεις μέχρι στιγμής), έως τις 10/09/2011 θα έχουν ενσωματωθεί 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο σε μορφή html.

Είκοσι βιβλία (όλα τα σχολικά βιβλία της Β’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου) θα είναι πλήρως εμπλουτισμένα με διαδραστικά πολυμέσα.

Όλα τα βιβλία του Γυμνασίου θα περιλαμβάνουν και συνδέσμους με λήμματα της ελληνικής Βικιπαιδεία (http://el.wikipedia.org).

7.Στην πλατφόρμα των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (http://www.study4exams.gr), (380 χιλιάδες επισκέψεις μέχρι στιγμής) έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει αναρτημένο πλήρες υλικό για τα εξής μαθήματα: α) Αρχαία Ελληνικά, β) Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, γ) Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, δ) Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ε) Βιολογία και στ) Λατινικά.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία του Καθηγητή-Συμβούλου στην πλατφόρμα, που θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους μαθητές απαντήσεις σχετικά με απορίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου