Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πονοκέφαλος τα 20.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

Από την εφημερίδα Τα Νέα

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 

Ρεπορτάζ: Μάνος Χαραλαμπάκης 

Τα κενά εκπαιδευτικών - που εκτιμώνται σε 20.000 - κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του υπουργείου Παιδείας λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Το υπουργείο που ήδη έχει τονίσει ότι η φετινή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη χρονιά στην Εκπαίδευση, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τα επίσημα στοιχεία για προσλήψεις και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.

Πριν από λίγες ημέρες πάντως η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι τα κενά εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία θα φτάσουν τις 20.000 με βάση τους υπολογισμούς και τα στοιχεία του υπουργείου. Ανέφερε δηλαδή πως φέτος αναμένονται μόλις 500 - 600 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Σε ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι πρόσθεταν επίσης πως η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη δυσκολότερη αφού φέτος έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για 5.000 - 6.000 αναπληρωτές, ενώ πέρυσι για 15.800. Ακόμη η ΔΟΕ τόνιζε πως μεγάλος αναμένεται να είναι και φέτος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν: η εκτίμηση ήταν για 11.000. Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικοί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια έχουν ζητήσει να καλυφθούν όλα τα κενά προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας. 

Το υπουργείο πάντως όλο αυτό το διάστημα αναζητά τρόπους για να βρεθεί λύση και να μην αρχίσει η χρονιά με ελλείψεις εκπαιδευτικών. Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Εκτός από το πρόβλημα με τα κενά, διαμαρτύρονται για τις μισθολογικές μειώσεις αλλά και για τον περιορισμό (πλέον του 50%) των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Από σήμερα έως και τις 22 του μηνός έχουν προθεσμία οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για μόνιμο διορισμό, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου