Από το Έθνος
Η μείωση του χρόνου σπουδών από τέσσερα σε τρία χρόνια νοείται μόνο εάν συμφωνήσουν όλα τα ομοειδή τμήματα και εφόσον δεν πλήττεται το κύρος του παρεχόμενου πτυχίου.
Τριετείς σπουδές υπό προϋποθέσεις, και όχι για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ - ΤΕΙ, προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με τον ευρωπαϊκό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στο σχέδιο νόμου που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα θα επισημαίνεται ότι όποιες σχολές των ΑΕΙ - ΤΕΙ επιθυμούν να μειώσουν τον χρόνο σπουδών από τα τέσσερα στα τρία χρόνια θα μπορούν να το κάνουν, με την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα συγκεντρώνει μέσα σε μία τριετία 180 ακαδημαϊκές μονάδες (60 τον χρόνο).
Επίσης, τα Ιδρύματα θα μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να διοργανώνουν ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης (μονοετή ή διετή), χωρίς όμως να χορηγούν πτυχίο.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε στο "Εθνος" ότι η διάταξη για τις τριετείς σπουδές δεν θα αφορά όλα τα τμήματα. "Αν υπάρχουν τμήματα τα οποία μπορούν να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις εντός τριετίας, χωρίς να μειώνεται το κύρος του πτυχίου, τότε θα έχουν αυτή τη δυνατότητα" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Μάλιστα ανέφερε για τα συγκεκριμένα τμήματα ότι οι απόφοιτοι από τη στιγμή που θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ταχύτερα, θα βγαίνουν νωρίτερα στην αγορά εργασίας.
Από την πλευρά ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Παπάζογλου, προχώρησε σε διευκρινίσεις για το ζήτημα των τριετών σπουδών.
Ειδικότερα ξεκαθάρισε, φέρνοντας για παράδειγμα το τμήμα Φυσικής, ότι για να χορηγηθούν πτυχία σε τρία χρόνια δεν θα μπορεί να το κάνει μόνο ένα τμήμα ξεχωριστά. "Ή όλα τα τμήματα Φυσικής ή κανένα, γιατί διαφορετικά αργότερα θα υπάρχουν προβλήματα με τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από στελέχη του υπουργείου Παιδείας που ασχολήθηκαν με τη σύνταξη του νέου νόμου, οι τριετείς σπουδές αφορούν κυρίως τμήματα των ΤΕΙ και λιγότερα των πανεπιστημίων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το θέμα δεν αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο αριθμό και σίγουρα δεν θα "ακουμπήσει" Πολυτεχνικά, Γεωπονικά και Ιατρικά, τα οποία χορηγούν πτυχίο έπειτα από 5 ή 6 χρόνια σπουδών.
Συζητείται και η σύσταση υπηρεσιών φύλαξης
Προστασία ασύλου... αλά καρτ
Στα βασικά σημεία του προσχεδίου νόμου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η μόνη αναφορά που γίνεται σχετικά με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες-άσυλο είναι ότι θα υπάρξει "πλήρης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας έκφρασης στα ΑΕΙ".
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι "η ελληνική κοινωνία θέλει ένα πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ανοιχτό, που να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της".
Ενδεικτική, πάντως, είναι η δήλωση του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης για το θέμα που απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα. "Το άσυλο, αυτήν τη στιγμή, όπως υπάρχει στον νόμο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα επαφίεται σε κάθε ίδρυμα πώς θα το εφαρμόσει, μέσω του οργανισμού του. Αν θα κάνει υπηρεσία φύλαξης, πώς θα την κάνει, πώς θα την πληρώνει". Μάλιστα ανέφερε πως εάν ένας πολίτης καταγγείλει έκτροπα στην αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο, τότε οι αρχές θα αποφασίσουν εάν θα παρέμβουν.
Ουσιαστικά, με τον νέο νόμο, το κάθε ίδρυμα, μέσω του εσωτερικού κανονισμού, θα αποφασίζει με ποιον τρόπο θα αντιδρά σε περιπτώσεις που πραγματοποιούνται επεισόδια ή καταστροφές πανεπιστημιακών χώρων. Σίγουρα, πάντως, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την απόφαση για άρση του ασύλου, αφού δεν θα απαιτούνται η συνεδρίαση και η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής.
Διαψεύδει το υπουργείο τα περί διδάκτρων
Διά βίου μάθηση και εξ αποστάσεως
Το κάθε ίδρυμα ΑΕΙ-ΤΕΙ, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, θα μπορεί να ιδρύσει σχολή Διά Βίου Μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούν πολίτες που επιθυμούν να εφοδιαστούν με γνώσεις να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως, ενώ το κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει αν θα επιβάλει δίδακτρα.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, αναπτύχθηκε μια φημολογία, σύμφωνα με την οποία όσοι φοιτητές δεν θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα προβλεπόμενα έτη που ορίζει ο νόμος, θα υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει μία οικονομική επιβάρυνσή τους για τα πρόσθετα έτη που θα σπουδάσουν. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται πως διαψεύδεται από το υπουργείο Παιδείας, καθώς ισχυρίζεται ότι διατάξεις του νόμου οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν διαρρεύσει στον Τύπο δεν ισχύουν.
Μένει, πάντως, να φανεί εάν η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει απαλειφθεί στο κείμενο που θα δώσει σήμερα το υπουργείο στους πρυτάνεις.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Παιδείας, ομάδα φοιτητών εισήλθε στην αίθουσα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κατάργηση της δημόσιας παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας από την πλευρά της, με δηλώσεις της υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "οι ριζικές αλλαγές που προτείνονται για τα ανώτατα ιδρύματα, ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που χρηματοδοτεί τα ιδρύματα και εμπιστεύεται τα παιδιά της".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου