Το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ απάλλαξε καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από τις κατηγορίες φοιτητών τον οποίον έφεραν να προβαίνει σε συζητήσεις, και απειλές μεταξύ των εξεταζομένων φοιτητών για τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογία.Ειδικότερα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:
Το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο εγκαλείται ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συνίσταται σε διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του Πανεπιστημιακού λειτουργού κατά την εκτέλεση των ακαδημαϊκών καθηκόντων.
Από όλα τα στοιχεία του φακέλου, και από τη διενεργηθείσα ένορκη διοικητική εξέταση (μάρτυρες,έγγραφα) του Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης …. προέκυψαν τα εξής:
Ο εγκαλούμενος καθηγητής, φέρεται, κατά τη διάρκεια της προφορικής εξέτασης του μαθήματος της «….», στις …, να προβαίνει σε συζητήσεις, και απειλές μεταξύ των εξεταζομένων φοιτητών για τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το γεγονός αυτό αναφέρεται στις με ημερομηνία 3.4.2009 ένορκες καταθέσεις προς τον διενεργήσαντα την ΕΔΕ και τις συνημμένες σ’ αυτές υπεύθυνες δηλωσεις προς τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης των φοιτητών ..στις οποίες ο πρώτος και ο δεύτερος αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «μετά το πέρας της εξέτασης, ο ΚΑΘΗΓΗΤΉς…μου είπε ότι ο βαθμός στου στο μάθημα θα εξαρτηθεί από την ψήφο σου στις προεδρικές εκλογές, προτρέποντας με έτσι να ψηφίσω λευκό».
Ο δε τρίτος να δηλώνει ότι «επί μισή ώρα περίπου μας μιλούσε σχετικά με τι θα ψηφίσουμε κατά τις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματός μας. Μας προέτρεψε έντονα για να προσέλθουμε και να ρίξουμε λευκό για να μην εκλεγεί ο … και να τελειώσει έτσι η Δικτατορία του. Μας είπε επίσης ότι να μην σας απασχολεί ο βαθμός θα εξαρτηθεί από τι θα ψηφίσετε».
Είναι ενδεικτικό, μάλιστα το κατατιθέμενο από τον φοιτητή… ως απάντηση στο ερώτημα του διενεργήσαντος την ένορκη διοικητική εξέταση αν επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης του, ότι «θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν σχεδόν όλοι όσοι εξετάσθηκαν εκείνη την ημέρα στα μαθήματά του» και ότι «προσωπικά ξέρω πολλά άτομα στους οποίους είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα αλλά, μάλλον δεν θέλουν να εμπλακούν στην υπόθεση».
Εξάλλου και από την κατατεθείσα δήλωση του φοιτητή … (απευθυνόμενη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης) και της … (απευθυνόμενη προς κάθε ενδιαφερόμενο) αποδεικνύεται η διεξαγωγή συζήτησης για τις προεδρικές εκλογές μετά του Επίκουρου Καθηγητή … και των φοιτητών στο πλαίσιο της προφορικής εξέτασης.
Συγκεκριμένα κατά τη διατύπωση της δήλωσης του πρώτου των παραπάνω αναφέρεται ότι: «μετά το τέλος της εξέτασης έγινε συζήτηση για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Τμήματος με τους φοιτητές να εκφράζουν τη γνώμη τους και οι περισσότεροι να συμφωνούν με τη γνώμη του καθηγητή ότι η απερχόμενη διοίκηση ήταν αποτυχημένη και ότι η ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα οφείλει να μην την υπερψηφίσει».
Ομοίως κατά τη διατύπωση της δήλωσης της δεύτερης αναφέρεται ότι: «μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων συχνά γινόταν συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές στο Τμήμα που πλησιάζανε. Η θέση του ΚΑΘΗΓΗΤΉ… ήταν αρνητική προς την τότε και σημερινή διοίκησης».
Επειδή, από την προφορική απολογία του εγκαλούμενου καθηγητή … και την ένορκη κατάθεση του εξετασθέντος μάρτυρα … στο ακροατήριο καθώς και από το απολογητικό υπόμνημα του εγκαλούμενου καθηγητή αποδεικνύεται ότι:
1. Διεξήχθησαν διάφορες συζητήσεις για τις επικείμενες κατά την … προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μετά το πέρας της εξετάσεως, του μαθήματος της «Προϊστορικής Αρχαιολογίας τουΑιγαίου−Η εποχή του Λίθου», στις ….. και 2) Δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί των τριών ανωτέρω φοιτητών, περί συσχέτισης της αξιολόγησής τους με τη ψήφο τους στις επικείμενες αρχαιρεσίες στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τούτο διότι από τις προαναφερόμενες καταθέσεις (εγκαλούμενου και μάρτυρα) σε συνδυασμό με τα στοιχεία του φακέλου αποδεικνύεται ότι ο εγκαλούμενος καθηγητής ….προχώρησε στη παράδοση της βαθμολογίας για τις προφορικές εξετάσεις της … στο μάθημα, «…» στις .. δηλαδή πριν από την κατά την,,,, ημεροχρονολογία διεξαγωγής των επικείμενων εκλογών και μάλιστα αξιολόγησε τους παραπάνω τρεις φοιτητές με επιτυχή βαθμολογία.
Ενισχυτικό της παραπάνω κρίσης αποτελεί όμως και το γεγονός ότι η επικείμενη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας θα ήταν μυστική με συνέπεια ο εγκαλούμενος να μην είναι σε θέση, εκ των πραγμάτων, να λάβει γνώση του περιεχομένου της ψήφου του κάθε φοιτητή. Βέβαια προκύπτει η διεξαγωγή των συζητήσεων με θέμα τις επικείμενες αρχαιρεσίες στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ανάμεσα στους φοιτητές και στον εγκαλούμενο καθηγητή. Πλην όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εγκαλούμενος καθηγητής συνδύασε την αξιολόγηση των φοιτητών με την εκλογική τους προτίμηση στις επικείμενες αρχαιρεσίες. Συνεπώς το γεγονός της διεξαγωγής των επίμαχων συζητήσεων, οι οποίες όπως αποδείχθηκε έλαβαν χώρα μετά το πέρας της προφορικής εξέτασης στο μάθημα «…», δεν άσκησε καμία επιρροή στην βαθμολογική αξιολόγηση των παραπάνω τριών φοιτητών και δεν συνιστά κατά την κρίση του Συμβουλίου για τον εγκαλούμενο καθηγητή διαγωγή απάδουσα προς την αξιοπρέπεια του Πανεπιστημιακού Λειτουργού, δοθέντος ότι οι συζητήσεις αυτές ανάμεσα σ’ αυτόν και στους φοιτητές δεν αποδείχθηκε ότι διατάραξαν τη δημοκρατική λειτουργία ούτε έθιξαν το κύρος του Πανεπιστημίου.
Συνεπώς σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν ο εγκαλούμενος καθηγητής πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία που αναφέρεται στο …παραπεμπτήριο έγγραφο του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αφορά το πειθαρχικό παράπτωμα της διαγωγής της απάδουσας στην αξιοπρέπεια του Πανεπιστημιακού Λειτουργού.
Για τους λόγους αυτούς:
Απαλλάσσει τον εγκαλούμενο … Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από την αναφερόμενη στο σκεπτικό κατηγορία.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΗ
H ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελούνταν από τους Εμμανουήλ Καλούδη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως Πρόεδρο (ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, (ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Θεοχάρη Δημακόπουλο, Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Παναγιώτη Τσίρη, Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και Βασίλειο Τουρασή, Αντιπρύτανη του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ως μέλη.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου